Tanzania

Hieronder beschrijven we een aantal excursies die je tijdens je reis in Tanzania kunt doen. Afrika biedt meer dan alleen safari. Je kunt je reis daardoor afwisselen met culturele activiteiten: ontmoet de lokale bevolking, bezoek goede projecten, wandel over traditionele markten enz. Je kunt de excursies al gelijk bij je boeking in Nederland boeken. Als je ter plekke wilt beslissen, dan boek je ze eenvoudig bij je chauffeur of het hotel.

Arusha

Arusha Nationaal Park

Aan de oostzijde van Arusha ligt het dicht begroeide Arusha Nationaal Park. Je kunt hier naast een game drive, ook een safari wandeling of kano tocht maken. Er zijn bijna geen parken in Afrika waar je met een ranger kunt wandelen op zoek naar de dieren, dit is een unieke kans! Je krijgt een lunchpakket mee en zo heb je een leuke dagexcursie midden in de natuur.

Culturele Tour Ng’resi

Vanuit Arusha kun je een bezoek brengen aan Ng’resi, een dorp gelegen op de flanken van Mount Meru. Je bezoekt een traditionele hut van de Wa-Arusha stam, je gaat op zondag naar de kerk of door de week naar de lagere school. Na de lokale lunch wandel je naar de traditionele genezer en de heilige boom.

Het Tanzania Cultural Tourism Project heeft in Ng’resi een leuke dagtour samengesteld. Vanuit Arusha rijd je in ongeveer 3 kwartier hier naartoe over een hobbelige weg. Ng’resi ligt op de vruchtbare flanken van Mount Meru. Deze berg is 4566m hoog en is volgebouwd met koffie en bananenplantages. Je begint met een kopje thee of koffie in de tuin van het huis van de burgemeester en je krijgt uitleg over het project. Je gids weet heel veel te vertellen.

Dan begin je op zondag met een bezoek aan de kerk en daarna ga je naar een traditioneel huis van de Wa-Arusha stam. Dit is weer een heel andere vorm huis als van bijvoorbeeld de Maasai. Na deze uitleg loop je terug via kleine paadjes naar het huis van de burgemeester. Daar krijg je een lokale lunch, bereid door de dochters van de burgemeester. De lunch bestaat uit lokaal eten; ugali, salade, beefstew, aardappelen, gekookte bananen en fruit.

Na de lunch krijg je een langere wandeling die omhoog en omlaag gaat naar de lagere school, bij de traditionele genezer krijg je uitleg over diverse kruiden en wat je kunt doen bij diverse ziektes. Daarna loop je verder via de heilige boom, eventueel langs een bar voor bananenbier en weer terug naar het beginpunt. Neem genoeg water mee omdat je dat daar niet kunt kopen en trek goede wandelschoenen aan. Deze dag duurt ongeveer van 9.00 – 16.30 uur.

Vanuit Moshi kun je een vergelijkbaar bezoek brengen aan de Chagga stam, die wonen op de flanken van Mount Kilimanjaro.

Kanoën op Lake Duluti of de Momela Lakes

Lake Duluti ligt net buiten Arusha. Een krater meer waar je omheen kunt wandelen of je kunt het meer per kano ontdekken. Onder leiding van een gids die veel vertelt kano je zo’n anderhalf uur op het meer. Het is een heel kalm meer met veel vogels, hagedissen en andere dieren.  Geniet van de stilte en de natuur! Naast Lake Duluti kun je ook kanoën op de Momela Lakes in het Arusha Nationaal Park. Dan maak je eerst een game drive en vervolgens ga je na de lunch kanoën. Dit is wel een dure optie.

Kookworkshop

Ben je geïnteresseerd of vind je het gewoon leuk, om te leren koken van Afrikaans eten in een authentieke, traditionele omgeving? Laat je meenemen naar de Swahili mensen thuis die je laten zien dat koken op de Afrikaanse manier meer is dan alleen een recept met zich meebrengt. Het gaat om het gebruik van de meest fundamentele elementen om een uitnodigende aromatische maaltijd te creëren. Tijdens deze leuke en lonende ervaring leer je van alles. En tenslotte eet je zelf je vers bereide maaltijd op, maar wel op de Swahili manier … met je blote handen!

Mountainbiken

Net buiten Arusha, bij Usa River en Tengeru kun je 2 of 3 uur tot een hele dag fietsen door de dorpjes, akkerland en bossen. Kies je voor een hele dag dan moet je een middelmatige conditie hebben omdat je ook de hellingen van Mount Meru op- en afgaat!

Shanga workshop & River House

In het buitenland is vaak geen plek in de maatschappij voor gehandicapte mensen. Nu is er een goed project in Arusha (aan de zuidkant op weg naar de safari) dat juist alleen maar om gehandicapte mensen draait, met name dove en blinde mensen. Shanga is een Kiswahili woord voor kraal. Er worden hier mooie sieraden gemaakt van kralen en andere voorwerpen. Maar het gaat verder. Ze recyclen oud glas, oud aluminium en oud papier en maken hier ook allerlei leuke en mooie producten van. Je kunt hier o.a. een rondleiding krijgen in de werkplaats (duurt ongeveer één uur) en zo kun je alle processen zelf zien. De producten kun je uiteraard kopen in de winkel. Het geld dat je besteedt gaat naar het project zodat er meer personeel aangenomen kan worden.

Hier bevindt zich ook de oudste koffieplantage van Arusha, waar je ook een rondleiding kunt krijgen. Hier wordt het hele proces van koffie verbouwen tot aan koffiedrinken uitgelegd (duurt ongeveer één uur).

Als je het goed plant qua tijd en je bent hier rond lunchtijd (12.00 – 13.00 uur) dan kun je genieten van een overheerlijke viergangenlunch. Voor zover mogelijk wordt in het restaurant alles met biologische producten bereid. Je begint met soep, dan een klein voorgerecht, salades mag je zelf opscheppen van het saladebuffet en je kunt allerlei soorten vlees, vis en vegetarische hapjes bij de BBQ halen. Als afsluiting zijn er heerlijk desserts, koffie en thee. Reserveren is aanbevolen. Dit bijzondere project op een prachtige plek mag je niet missen! Kijk voor meer informatie op www.shanga.org.

Tanz-hands bij het Usa River Rehabilation Center

Een ander goed project is aan de oostkant van Arusha (op weg naar Arusha Nationaal Park/ Moshi). Het leven als gehandicapte is erg moeilijk in Tanzania en het revalidatie centrum in Usa River is tevens een trainingscentrum, waar ze jonge mensen helpen om een onafhankelijk leven op te bouwen. Je kunt hier opgeleid worden als kleermaker, schoenmaker, timmerman en zilversmid.

Daarnaast proberen ze gehandicapten meer mobiel te maken met prothesen en fysiotherapie. Ze gaan naar dorpen toe om gehandicapte kinderen op te zoeken en hun naar school te laten gaan en adviseren hun ouders waar nodig.

Tevens is er een guesthouse, een sieraden workshop en een souvenir winkel. Je kunt dit project steunen door wat te drinken/eten bij het gezellige Tanz Hand’s Café en misschien kom je wel wat moois tegen in hun souvenir winkel, waar ze hele mooie spullen hebben!

Wandeling door Arusha

Wil je op een gemakkelijke manier Arusha zien? Ga dan op stap met een goed Engels sprekende gids. Hij laat je in ongeveer drie uur de hoogtepunten van de stad zien. De gids vertelt een heleboel en hij neemt je o.a. mee naar een klein museum, het monument, je loopt door achterafstraatjes… teveel om op te noemen. Het hoogtepunt voor velen is een bezoek aan de lokale markt. Omdat je met een gids bent, kun je leuke foto’s maken van de kleurrijke vrouwen en hun koopwaar.

Lake Chala

Wandelen en zwemmen bij Lake Chala

Tanzania - Kazuri SafarisLake Chala is een nog onbekende plek op zo’n 2,5 uur rijden vanaf Arusha, net voorbij Marangu en voor de Keniaanse grens. Het is een droge omgeving met struiken en acacia bomen. Met als verborgen schat een heel groot meer, misschien zo’n 3,4 km², dat soms diepblauw kleurt en soms turquoise of groen. Lake Chala is een krater meer en wordt ondergronds gevoed met het water van de Kilimanjaro.  Het meer is 3,5 km diep.

Wil je van de gebaande paden af, ga dan naar Lake Chala voor een paar dagen, want het is hier prachtig! Er is een camping, waar je een iglo tent met matras en slaapzak kunt huren, of je kunt je eigen kampeerspullen meenemen. Er is een keuken, picknick tafels om te eten, een barbecue op elke kampeerveld, een warme douche, schone wc’s en een bar/restaurant met kampvuur. Het is een comfortabele camping, maar ben je toch niet zo van het kamperen in een iglo tentje, er zijn ook 10 grote luxe tenten op een platform met uitzicht op het meer.

Wat kun je doen bij Lake Chala? Je kunt hier wandelen; door droge rivierbeddingen, naar een kleine krater, een heuvel op en naar het meer. Het meer ligt zo’n 100 meter lager en het is een behoorlijke klim/afdaling. In het meer kun je zwemmen, er zijn geen krokodillen of nijlpaarden en er is geen bilharzia. Kano’s zitten in de planning, zodat je straks ook lekker kunt peddelen op het meer en kunt genieten van de stilte en de vogels. Ook kun je hier paardrijden als je dat van te voren regelt.

Lake Eyasi

Bezoek de Hadzabe en de Datoq stammen bij Lake Eyasi

In de droge omgeving rondom Lake Eyasi leven verschillende stammen dicht bij elkaar. Maak een wandeling en ga op zoek naar de Hadzabe, de zogenaamde bosjesmannen die nog leven van de jacht. En bezoek ook de prachtig geklede Datoq, familie van de Maasai.

Eyasi is een bijzondere plek. Het is een droge plek, omgeven door struiken en acacia’s, in de richting van het (grotendeels opgedroogde) meer staan enorme Baobab bomen. In het midden van het dorp is echter een bron die de directe omgeving groen kleurt. De excursie begint hier als je op de camping overnacht. Je loopt met een gids door de uienvelden waar je uitleg krijgt over de irrigatie kanalen en wat de lokale bevolking hier allemaal verbouwd.

Vervolgens ga je op zoek naar de bosjesmannen, een nomadenvolk. Deze mensen leven van de jacht op kleine en grote dieren. Al het vlees wordt gebruikt en er wordt feest gevierd als er een groot dier is geschoten. De mannen maken gedurende de dag pijlen en bogen, de vrouwen gaan op zoek naar bessen en wortels en zorgen voor de kinderen. Een unieke ervaring is om samen met hen te dansen, dat doen ze met zoveel plezier. Je mag met een pijl en boog te schieten en zoveel vragen en foto’s maken als je maar wilt. Daarna loop je naar de ijzersmid. Hij laat zien hoe hij oude metalen omsmelt om hier nuttige voorwerpen van te maken. Hij ruilt bijvoorbeeld zijn pijlen voor een stuk vlees. De Datoq wonen hier ook in de buurt. Een volk dat veel op de Maasai lijkt qua tradities en gewoontes. Hier mag je een huis bekijken, deze hutten zijn veel groter dan die van de Maasai. Soms mag je zelf maïs malen voor de ugali, een ontzettend zwaar karwei. Hun koeien zijn vaak ver weg aan het grazen en daarom tref je meestal alleen de vrouwen thuis aan. Ze dansen en zingen en vinden het leuk als jij ook wat ten gehore brengt!

Je kunt vandaag het beste schoenen aan trekken, omdat je over oneffen terrein loopt met losse steentjes. Neem voldoende water mee, want het kan warm zijn. Ben je slecht ter been, dan kun je ook met de jeep op pad. Deze excursie neemt de hele ochtend in beslag van 8.00 – 13.00 uur. Ben je heel avontuurlijk ingesteld? Dan is er ook de mogelijkheid om ’s ochtends in alle vroegte met de bosjesmannen te gaan jagen (zij rennen redelijk snel in de omgeving die zij goed kennen en letten niet heel erg op hun toeristen als ze op jacht zijn). In de middag kun je dan een wandeling maken naar het meer. Als je besluit naar Eyasi te gaan, mag deze excursie niet in je reisprogramma ontbreken. Je kunt eventueel ook vanuit Karatu voor een dagtrip naar Lake Eyasi gaan.

Lake Manyara

Culturele tour in Mto wa Mbu (Lake Manyara)

Ga te voet of op de fiets met een gids langs de rijstvelden, proef bananenbier op een van de vele bananenplantages, bezoek de Makonde stam die bekend staan om hun houtsnijwerk, eet een lokale lunch bereid door de vrouwen van het dorp en ga je langs een school of ziekenhuis.

Mto wa Mbu betekent rivier van de muggen. Het is het dorp dat aan het Manyara meer grenst en tegenwoordig breidt het zich rap uit. Het is een ideale uitvalsbasis voor safari’s en het dorp ligt in een vruchtbaar gebied. Er woont hier een mengelmoes van verschillende stammen. Je kunt kiezen voor een wandel- of fietstocht. Beiden worden verzorgd door het Tanzania Cultural Tourism Programme. Het project is opgezet om lokale mensen een kans te geven op een beter leven door deel te nemen aan toeristische activiteiten. Je gids vertelt van alles over de omgeving, de mensen die er wonen, de economie etc. Al je vragen zijn welkom!

Deze excursie brengt je naar bananenplantages, je mag bananenbier en -wijn proeven, je gaat langs rijstvelden, je bezoekt een lokale school, je gaat naar de toeristenmarkt voor souvenirs, je neemt een kijkje bij een ‘Makonde’ houtsnijder en een ‘Tinga Tinga’ schilder. Een lokale lunch wordt bereidt door de vrouwen van het dorp. Hier is van alles te proeven: ugali, kachumbari, gekookte banen, sukuma wiki, pilau, rijst met kokosmelk, linzen, stoofvlees enz. Deze excursie duurt ongeveer van 9.00 – 15.00 uur. De excursie kan op maat gemaakt worden en dan ook korter of langer duren.

Avond game drive

Het is in Lake Manyara Nationaal Park mogelijk om een avond game drive te maken. Je gaat er dan met speciale auto’s en gidsen op uit om voornamelijk de nachtdieren te ‘spotten’. Je ziet tijdens deze game drive voornamelijk veel ogen oplichten en wie weet hoor je een brul van de leeuw. Deze excursie is wel behoorlijk prijzig, zo’n € 120,- per persoon.

Treetop Walkway/ Wandeling in de boomtoppen

Een totaal nieuwe activiteit en uniek in Tanzania! Een korte wandeling brengt je naar de eerste van 9 loopbruggen. Je loopt op 18 meter hoogte door de bomen heen. De bruggen zijn stevig en hebben netten aan de zijkanten. Na elke loopbrug is er een platform met goed uitzicht over het park.

Lake Victoria

Diverse activiteiten bij het Victoria meer

Vogelaars opgelet, er zijn aan het Victoriameer meer dan 240 verschillende soorten vogels gespot. Maak hier absoluut een vogelwandeling. Ga mountainbiken over smalle weggetjes langs allerlei dorpjes. Of je kunt een boottrip nemen over het meer naar een nabij gelegen dorp.

Speke Bay Lodge is gelegen aan het Victoria meer. Het is een heerlijke plek om uit te rusten of om verschillende activiteiten te ondernemen. ’s Ochtends vroeg (7.00 – 9.00 uur) en aan het einde van de middag (16.00 – 18.00 uur) kun je een vogelwandeling maken op het grote terrein rondom de lodge. Je gids kent alle vogels bij naam en herkent ze aan hun gezang.

De sportievelingen kunnen er ’s middags vier uur op uit op een mountainbike om zo het binnenland te verkennen. Normaal kom je alleen over de hoofdweg, dus is dit een leuke ervaring. Onderweg kom je langs diverse dorpjes en zwaaiende kinderen.

Een andere excursie die je kunt maken is om met de vissers in hun traditionele boten mee te varen (10.00 – 12.00 uur). Ze vertellen je over de verschillende visvangstmethodes. Je bezoekt onderweg een nabij gelegen dorpje waar je meer hoort over het lokale leven. Op de terugweg verrassen de vissers je met hun gezang.

Serengeti

Ballonvlucht over de Serengeti

Vlieg tijdens de zonsopkomst over de Serengeti en wordt betoverd door de panoramische vergezichten en de kuddes dieren die onder je langs trekken. Sluit deze fantastische ervaring af met een goed verzorgd champagne ontbijt midden in de Afrikaanse bush.

Altijd al gedroomd van een ballonvlucht over de Serengeti? Grijp dan nu je kans! Héél vroeg in de ochtend word je opgehaald bij je hotel of camping. In het licht van de koplampen zie je dieren over de weg schieten en lichtten vele ogen op. Aangekomen bij het startpunt krijg je informatie wat je wel en niet mag doen.

Als iedereen in het mandje van de ballon zit, stijg je op en vaar je over de oneindige vlaktes van de Serengeti. Je blijft laag, zo’n 150 meter boven de grond, je hoort de geluiden onder je, maar verder is het indrukwekkend stil. De zon komt op en zo kun je prachtige foto’s maken. Na ongeveer een uur daal je weer neer en staat er een uitgebreid Engels ontbijt met champagne op je te wachten. Je ontbijt dan onder een acacia boom of midden op de savanne aan een mooi gedekte tafel. Een avontuur om niet te missen!

Daarna word je naar je hotel of camping teruggebracht of ontmoet je jouw chauffeur zodat je gelijk verder op safari kunt gaan. Deze excursie duurt ongeveer van 5.00 – 10.00 uur in de ochtend. De tijdsduur is onder voorbehoud, want deze is afhankelijk van je geboekte accommodatie. Reserveren is noodzakelijk.

Bezoek een Maasai dorp op weg naar de Serengeti

De Maasai zijn het meest bekende volk van Oost-Afrika. Bezoek een traditioneel dorp, wordt verwelkomd door dans en zang en leer meer over hun cultuur.

De Maasai wonen in Kenia en Tanzania. Het is van oudsher een nomadenvolk dat rondtrekt naar gelang er gras is voor de koeien. Tegenwoordig wordt hen dat steeds lastiger gemaakt door de overheid. Grote stukken land worden verkocht aan buitenlandse projectontwikkelaars, het heilige bos in Kenia wordt gekapt en voor andere doeleinden gebruikt en in nationale parken mogen de Maasai hun vee niet langer laten grazen. Zo wordt hun weidegebied steeds kleiner.

Er is veel geschreven over dit volk en er zijn ontzettend mooie fotoboeken van deze trotse stam. Nu je op safari bent, kun je zelf een bezoek brengen aan een traditioneel Maasai dorp en op deze manier meer van hun cultuur te weten komen. Je wordt verwelkomd met een welkomstlied en welkomstdans. Daarna zingen zowel de mannen en vrouwen een paar liederen. Je mag zoveel foto’s maken als je wilt (buiten het Maasai dorp stellen de mensen dit niet op prijs). Daarna krijg je uitleg over hun tradities en gewoontes. Je mag in een hut kijken, let bij het naar binnen lopen goed op want de deur is erg laag en het is erg donker en rokerig binnen. Daarna kun je nog wat rondlopen en mooie sieraden kopen op hun markt. Een bezoek duurt ongeveer één uur. Deze excursie kun je onderweg van de Ngorongoro Krater naar de Serengeti maken.

Rondom Kilimanjaro

Ol Popongi – Maasai dorp

Je kunt een Maasai dorp ook op een andere manier beleven als je een dag- of overnacht excursie boekt naar Ol Popongi. Dit dorp ligt ten westen van de Kilimanjaro, op zo’n 3 uur rijden van Arusha. Bij het laatste stuk van de rit vraag je je af waar je naar toe gaat want je bent compleet in de middle of nowhere. Daar is een dorp gebouwd speciaal voor de toeristen, maar in dezelfde stijl als een traditioneel Maasai dorp. De huizen zijn iets groter en er zijn slaapzakken op de bedden van takken en koeiehuid. Samen deel je de westerse toilet en de openlucht douche met uitzicht op Mt. Meru.

Bij aankomst word je uiteraard ontvangen met zang en dans. Nadat je een hut toegewezen hebt gekregen en een rondleiding in de ‘kraal’ hebt gehad, ga je naar het museum. Hier wordt heel uitgebreid over hun tradities en gewoonten verteld en krijg je ontzettend veel uitleg bij allerlei voorwerpen die de Maasai gebruiken. Dan is het tijd voor de lunch en misschien een korte siesta. Vervolgens maak je een wandeling in het gebied onder leiding van een paar Maasai jongens. Je krijgt uitleg over planten en bomen en je kunt alles vragen waar je nieuwsgierig naar bent. Bij terugkomst gaan de mannen en vrouwen samen dansen, uiteraard word je uitgenodigd om mee te doen! Als laatste laten de mannen nog zien hoe ze vuur maken op de traditionele manier van hardhout en zachthout en gedroogd gras/koeiestront.

Als je blijft overnachten krijg je het eten geserveerd bij het kampvuur. Verhalen komen los en geniet van de rust in de wilderness met alleen de sterren en de maan die licht geven. De volgende ochtend ga je na het ontbijt terug naar Arusha. Dit is absoluut een unieke en zeer bijzondere ervaring.

Village Tour Marangu vanuit Moshi of Marangu

Wandel in een deze prachtige groene omgeving naar één van de vele watervallen. Je gids neemt je mee naar een Chagga hut, de markt, een schooltje, etc. Net waar je interesses liggen.

De inhoud van het programma kun je met de gids op je eigen wensen afstemmen. Er zijn diverse watervallen in dit gebied, het pad ernaar toe is stijl, maar zeer de moeite waard. In deze omgeving wonen de Chagga mensen en je kunt ook hier weer meer leren over hun cultuur en levenswijze. Je kunt naar de kerk wandelen, door de bananenplantages, naar de kleurrijke markt, een school bezoeken enz. Je moet zelf aangeven hoeveel uur je wilt wandelen, en je gids neemt je mee voor een geweldige dag. Houd er rekening mee dat de wandeling door behoorlijk heuvelachtig gebied gaat.

Neem een lunch en voldoende water mee en doe goede wandelschoenen aan. Deze dag duurt ongeveer van 9.00 – 16.00 uur.