Zambia

Kafue Nationaal Park en de Busanga Plains

Het Kafue Nationaal Park is een fantastisch mooi en ongerept park met een grote diversiteit aan flora en fauna. Het park ligt ten westen van Lusaka en met zijn 22.400 km² is het één van de grootste parken van Afrika en het oudste park van Zambia. De Kafue rivier, een zijrivier van de Zambezi, geeft het landschap een eigen karakter; rivierbossen, open grasvlaktes, miombobossen en moerasgebieden wisselen elkaar af. De dichte begroeiing langs de Lunga rivier trekt een grote diversiteit aan vogels en de boottochten zijn dan ook een ‘must’ voor vogelliefhebbers. In Kafue NP gaat het niet om de enorme aantallen dieren die je gaat zien, het gaat om de diversiteit van de wilde dieren die je er ziet.

In het afgelegen uiterste noorden van Kafue Nationaal Park liggen de Busanga Plains. Het is een groot moerasgebied, gevoed door de Lufupa rivier, die volledig droog komt te staan in het droge seizoen. In het natte seizoen is dit gebied niet bereikbaar. Deze delta heeft een uniek ecosysteem, nog onaangetast door mensenhanden. De Busanga Plains, met uitgestrekte grasvlaktes zover het oog reikt, staat bekend om de Kafue Lechwe, een waterantilope die hier veel voorkomt, en de duizenden watervogels. Je kunt Busanga Plains alleen bezoeken van begin juli tot november.

Lake Kariba

Het Kariba meer is een kunstmatig stuwmeer. De gigantische dam voorziet een groot deel van Zimbabwe en een klein deel van Zambia van elektriciteit. Het meer heeft een lengte van zo’n 230 km en heeft een maximale breedte van 40 km. Het meer is nu een paradijs voor talloze dieren, waaronder krokodillen, nijlpaarden en olifanten. Je kunt hier bootsafari’s maken, vissen en relaxen. De zonsondergangen zijn prachtig hier!

Lower Zambezi Nationaal Park

Het Lower Zambezi Nationaal Park ligt in het zuiden van Zambia aan de Zambezi rivier. Aan de overkant van de rivier bevindt zich het Mana Pools wildreservaat in Zimbabwe. De Zambezi Rivier stroomt dwars door deze 2 natuurgebieden en is gelijk de grens tussen beide landen. Het Lower Zambezi Nationaal Park heeft een oppervlakte van 4.092 km². Er leeft veel wild, waaronder buffels en olifanten die zich in alle vrijheid tussen Zimbabwe en Zambia bewegen. Verder zijn hier impala’s, kudu’s, zebra’s, elanden, leeuwen, hyena’s en luipaarden te vinden. En heel veel soorten vogels.

Een groot deel van het park bestaat uit droge heuvels en dichte bebossing. Tijdens het droge seizoen wordt het wild gedwongen om naar de lager gelegen Zambezi Rivier te trekken. De vallei is bekend om haar overweldigende natuur, een afwisselend landschap met open grasland en bossen. En omdat het bos luchtig is en er nauwelijks lage dichte struiken groeien, is het wild goed te zien en maakt het dit gebied uitermate geschikt voor wandelsafari’s.

Naast game drives in het park, kun je ook kano tochten en bootsafari’s maken op de rivier. Soms kom je dan wel heel dicht bij de dieren!

South Luangwa Nationaal Park

Het South Luangwa Nationaal Park is het meest bekende park in Zambia. Dat is niet voor niets, het is groot en ongerept en zeer geliefd voor safari’s. Het park is bijna 9000 km² groot en het gevarieerde landschap bestaat uit een combinatie van savanne, ‘miombo woodland’ en open vlaktes. De Luangwa rivier is de levensader van het gebied. Het water van deze rivier trekt veel wild aan. Je vindt hier de grootste wildconcentraties van het land en meer dan 400 vogelsoorten. Bijna alle soorten wild van het Afrikaanse continent komen hier voor. Naast olifanten, buffels, giraffen en zebra’s leven hier ook leeuwen, luipaarden, hyena’s, kudu’s, puku’s en de zeldzame wilde honden leven hier ook.
South Luangwa Nationaal Park is één van de weinige plekken in Afrika waar je ‘s avonds een avond game drive kunt maken, waarbij je op zoek gaat naar luipaarden en andere dieren die ‘s nachts actief zijn. Daarnaast kun je in dit park wandel safari’s maken onder leiding van een ranger. Je gaat met name op zoek naar sporen en je krijgt uitleg over de ‘bush’. Maar soms kom je spontaan groot wild tegen… een ervaring die je niet vergeet!

Victoria Falls

In het zuiden op de grens van Zambia en Zimbabwe vind je de Victoria Watervallen. Deze beroemde watervallen behoren tot de mooiste van de wereld. Over een lengte van meer dan 1,5 kilometer stort het water van de Zambezi zich bijna 100 meter in een nauwe kloof naar beneden. Door de nevelwolken en het oorverdovende lawaai die daardoor ontstaat worden de watervallen lokaal ook wel ‘Mosi-oa-Tunya’ genoemd’, ofwel ‘Rook die dondert’. Kort na het regenseizoen zijn de watervallen het spectaculairst en zie je de nevel van kilometers ver. Tijdens je bezoek word je dan ook behoorlijk nat.
Er worden veel (avontuurlijke) activiteiten georganiseerd, waaronder raften, bungeejumpen of een vlucht per ultralight vliegtuigje/ helikopter over de watervallen.