Duurzaamheid

Toerisme en duurzaamheid; reis bewust!

Duurzaamheid. Het gaat er bij duurzaam reizen om dat je tijdens je reis rekening houdt met mens, cultuur en natuur.

Vervoersmiddel

Naar Afrika moet je wel met het vliegtuig. Wil je een duurzamere keuze maken? Vlieg dan rechtstreeks. Dit is vaak duurder, maar wel beter voor het milieu.
Én kies liever voor één langere vlieg vakantie dan voor meerdere korte vlieg vakanties.

Tijdens de reizen maken we o.a. gebruik van landcruisers. Wil je hier iets aan verduurzamen? Blijf dan langer op 1 plek. Zo verbruik je minder diesel.
En neem bijvoorbeeld in Kenia de trein tussen Nairobi en Mombasa. Dit is beter dan een binnenlandse vlucht of privé vervoer.

Accommodaties

Al meer accommodaties zijn gericht op duurzaamheid. Ze maken gebruik van zonnepanelen, verbouwen hun eigen groente en fruit, zetten gekookt water neer in glazen flessen in de kamers ipv plastic flessen, vragen of de handdoeken gewassen moeten worden ipv deze standaard elke dag te wassen enz.

Tijdens de safari’s in Tanzania wordt er zoveel mogelijk een lunch meegegeven in warmhoud schalen die de chauffeur bij zich heeft. Deze worden aan het einde van de dag gewassen en weer opnieuw gebruikt. Dit is beter dan een kartonnen lunchbox en het bijbehorende plastic afval.

Partners

Kazuri Safaris werkt samen met agenten/ partners in elk land. Ik let erop dat het kleine organisaties zijn met oog voor duurzaamheid. De meeste hebben een duurzaamheidscertificaat, zoals bijvoorbeeld Travellife. Travelife stimuleert duurzaam ondernemen binnen de reissector. Zij maken ook een weloverwogen keuze waar ze de lokale excursies boeken.

In Oeganda werken we samen met ‘Uganda’s most sustainable touroperator’. Ze hebben een EKKULA Tourism Award en een UWA Award.
In Tanzania en Namibië werken we samen met een Travelife touroperator.
In Zuid-Afrika en Botswana werken we samen met een Travelife touroperator die ook fair trade tourism goedgekeurd is.

Werkgelegenheid

De toerisme-sector is een belangrijke werkgever op veel plekken in de wereld. In een korte tijd moet een gids zijn geld verdienen voor het hele jaar. Reis daarom als je kunt buiten het hoogseizoen. Zo worden de inkomsten gespreid. En ga eens van de gebaande paden af. Zo bereik je andere mensen die blij zijn met jouw inkomsten.

Er worden meer vrouwelijke gidsen opgeleid, bijvoorbeeld in Oeganda!
In Tanzania kun je een kookworkshop doen bij Joyce. In een dorp waar geen blanke mensen komen, ga je eerst naar de markt en vervolgens ga je gezamenlijk een lunch bereiden. Met deze inkomsten onderhoudt Joyce tienermoeders.

Wat is duurzaam toerisme?!
Duurzaam Toerisme is ‘vakantie vieren met op de bestemming rekening houden met het milieu, de mensen, de natuur en de cultuur, zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is‘. Het is een verantwoordelijke vorm van reizen die het milieu geen schade toebrengt en het welzijn van de lokale bevolking bevordert.

Zelf compenseren

– De VvKR werkt samen met Trees for All. Voor leden én hun reizigers is een speciale referentiecode aangemaakt: VKR. Wanneer je bomen doneert onder vermelding van deze referentiecode, dan wordt dat apart geregistreerd. Hiermee wil de VvKR als het ware een soort “VvKR-bos” ontwikkelen. Je ontvangt een certificaat van jouw boomdonatie.
GreenSeat biedt de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van jouw reis te compenseren. De bijdrage gaat naar projecten van GreenSeat, die huishoudens in ontwikkelingslanden
toegang verlenen tot schone energie.

Zelf meewerken aan duurzaamheid

‘Take nothing but photographs, leave nothing but footprints’

– Respecteer de lokale bevolking. Kleed je gepast en maak niet ongevraagd foto’s van mensen.
– Deel geen snoepjes of pennen uit. Dit kan andere problemen in de hand werken.
– Neem stoffen tasjes mee. In veel landen in Afrika mag je geen plastic zakken gebruiken.
– Neem je eigen waterfles mee om te vullen. In Oost-Afrika zijn drinkwatertanks in de auto.
– Neem je eigen zeep, shampoo, crèmespoeling en bodylotion mee. En gebruik niet in elk hotel de miniflesjes.
– Wees zuinig met water.
– Koop lokale souvenirs. Zo steun je een hele familie.
– Het geven van een fooi is heel belangrijk in Afrika. De lonen zijn erg laag en de fooien zijn een broodnodige aanvulling daarop.
– Blijf op de paden en ga niet off-road rijden om de dieren net iets beter te zien.

Lokale projecten

Kazuri Safaris is bekend met veel verschillende projecten. Laat ons weten wat voor soort project jouw interesse heeft en of je graag een project wilt bezoeken. Projecten bieden je een meerwaarde op de reis aan. Tegelijkertijd draag je met je bezoek bij aan het project zelf, de lokale economie en/of de natuur.