Kilimanjaro

Bagage

Het is niet zomaar iets, de Kilimanjaro beklimmen. Je moet rekening houden met vele weersveranderingen. Neem een grote rugtas mee of een weekendtas die op de rug gedragen kan worden. De richtlijn is 1 grote tas per twee personen. Een slaapzak of extra schoenen mag je los meegeven. Je dagrugzak draag je zelf. Je kunt spullen huren zoals slaapzakken, warme regen en winddichte jassen en broeken en wandelstokken. Klim licht, neem niet meer mee dan strikt noodzakelijk.

Wat moet je meenemen:
– muts, sjaal, wanten
– windbreaker jas
– windbreaker broek
– regenjas en regenbroek
– thermo ondergoed
– sokken, ondergoed
– 2 t-shirts korte mouw, 1 t-shirt lange mouw, 1 trui
– 1 lange broek
– extra schoenen voor bij het kamp
– slaapzak, liefst een mummy model met capuchon voor -15 graden
– handdoek
– hoofdlamp
– zakmes
– wandelstokken 2x
– zonnebril, zonnebrand, petje
– medicijnen (waaronder paracetamol en blarenpleisters)
– camera, batterijen, geheugenkaartjes
– verfrissingsdoekjes
– toiletpapier
– chocolade, snoep, nootjes
– waterzak en/of waterfles (2x 1,5 liter)
– (kopie) paspoort
– leesboek

Eten & drinken

Tijdens de trekking gaat er een kok mee om drie voedzame maaltijden per dag te bereiden. Het ontbijt bestaat uit eieren, worstjes, brood, boter, jam, koffie en thee. Voor de lunch krijg je een lunch pakket. Het avondeten is een koolhydraat rijke voeding zoals rijst of pasta met diverse groenten en fruit. Geef het aan ons door als je vegetarisch bent of speciale dieet wensen hebt, dan geven we dit door aan de mensen die het eten verzorgen. Neem zelf chocolade, mueslirepen en nootjes mee als snack voor tussendoor. Druivensuiker is ook een aanrader.

Tijdens de beklimming moet je heel veel drinken. Wel zo’n 4 liter per dag. Drink bij elke gelegenheid koffie of thee en onderweg water. Elke morgen kun je je waterzak vullen of flessen meenemen. Onderweg wordt het water uit beekjes gehaald en gekookt zodat het veilig drinkwater is.

Fooien

Fooien zijn in dit geval verplicht, het hoort er echt bij. Hieronder geven we een richtlijn aan, welk gegeven wordt per groep, maar wel aan elk persoon. Geef de fooi pas als je helemaal terug beneden bent.

• Gidsen US$ 50 – 70
• Koks US$ 40 – 50
• Porters US$ 20 – 30

Geografie & weer

De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika. Hij staat zo’n 330 kilometer ten zuiden van de evenaar vlak aan de grens van Kenia in Tanzania dichtbij de stad Moshi. De Kilimanjaro bestaat eigenlijk uit 3 vulkanen, Kibo – 5896 meter, Mawenzi – 5149 meter en Shira – 3962 meter. Het is een van de grootste vrije bergen in de wereld. Op een heldere dag kun je de berg, met de weerkaatsing van de zon in de eeuwige sneeuw op de top, al op 150 km afstand zien.

De Kilimanjaro kan het hele jaar door beklommen worden. Er zijn echter twee regenseizoenen, eind maart tot juni en eind oktober/november. De beste maanden voor de beklimming zijn januari tot en met maart en juli tot en met oktober. Je hebt dan vaak heldere dagen. De temperatuur op 4000 meter op een zonnige dag is dan ongeveer 15° Celsius. ’s Nachts daalt de temperatuur tot ongeveer – 10° Celsius. Op de top is het overdag ongeveer 5°Celsius en ’s nachts rond de -20° Celsius. Misschien lukt het zelfs om rekening te houden met de maan: het is een stuk makkelijk om de nachtelijke tocht naar de top met volle maan te volbrengen.

Gids, kok & dragers

Met elke persoon of groep gaan altijd een gids, een kok en dragers mee. De gids is zeer bekwaam in zijn vak, heeft hiervoor ook een gidsen diploma behaald en enorm veel ervaring. Hij vertelt je onderweg details over de Kilimanjaro, geeft het loop tempo aan dat zo rustig is dat je allemaal bij elkaar loopt en motiveert je om de top te behalen. Hij geeft je praktische tips en aanwijzingen en bovendien pikt hij feilloos ziektebeelden op. De kok gaat mee om in zeer primitieve omstandigheden heerlijke maaltijden te bereiden. Op dag 1 krijg je vanaf de lunch al het eten en drinken wat je nodig hebt. Als je met een grotere groep tegelijk boekt, krijg je ook een hulpgids en een hulpkok mee.

Per persoon gaan er ongeveer drie à vier dragers mee om alle spullen mee te nemen. Zelf draag je een dagrugzak met daarin essentiële voorwerpen zoals water, zonnebrand en je camera. Maar ook je lunchpakket, regenkleding en snacks heb je zelf bij je.

Hoogteziekte

Hoogteziekte is de belangrijkste oorzaak waardoor reizigers de tocht niet kunnen volbrengen. Het kan je overkomen, maar het hoeft je niet te overkomen: hoogteziekte is niet van te voren te voorspellen. Luister naar je eigen lichaam en hou de volgende waarschuwingstekenen in acht: een plotselinge prestatieverval, desoriëntatie, hoofdpijn, gebrek aan eetlust, verstoorde slaap, misselijkheid en weinig (en donkere) urine bij normale vloeistof-inname. Afgezien van de eerste 2 kenmerken krijgt iedereen wel te maken met de andere tekenen, dit hoort erbij, met mate. Je gids heeft het gauw door als het niet goed met je gaat, maar als je je niet lekker voelt, geef het dan ook direct aan hem door. Luister naar hem en neem zijn advies ter harte. Er zijn twee dingen die je absoluut moet doen en dat is heel langzaam lopen en heel veel drinken. Mocht je ondanks alles toch terug moeten en je beklimt met meerdere mensen de berg, dan gaat er altijd een hulpgids of kok of drager met jou mee terug, terwijl de rest van de groep de beklimming afmaakt.

Inbegrepen

– Retour transfer tussen Arusha/Moshi/Marangu en het begin/eindpunt van de Kilimanjaro
– Alle park entrees, kosten voor de reddingsbrigade en overheidsbelastingen
– Alle overnachtingen in gedeelde hutten of tweepersoons tenten
– Gekwalificeerde gids, kok, dragers en een eventuele assistent gids en kok
– Ontbijt, lunch en avondeten (vanaf de lunch op dag 1 en tot en met de lunch op dag 6)
– Water, koffie en thee
– Kampeer spullen (waterdichte 2 persoonstenten, matras, kampeerkrukje, kookgerij
– Certificaat als je de top hebt behaald
– De prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen

Niet inbegrepen

– Huur van materiaal zoals wandelstokken
– Snacks zoals chocolade, druivensuiker en nootjes
– Fooien

Nationaal Park

De Kilimanjaro staat in een beschermd gebied, het Kilimanjaro Nationaal Park. Er is geen limiet op het aantal mensen dat per dag de berg op mag gaan. De overheid heeft ervoor gekozen om de kosten voor de entree hoog te maken, zodat je er echt voor kiest om de berg te beklimmen. De beklimming staat centraal, maar je geniet ook zeker van de flora en fauna die het nationale park rijk is.

Overnachten

Op de Marangu route kun je kiezen of je wilt overnachten in eenvoudige trekkershutten of gaat kamperen. Op de Rongai en Machame route kun je alleen overnachten in tenten. De tenten zijn waterdichte tweepersoons koepel of punttentjes. De toiletten zijn een gat in de grond, zowel bij de hutten als bij het kamperen. Elke dag krijg je een bakje water om jezelf een klein beetje te wassen.

Voorbereiding

Bereid je fysiek goed voor op de beklimming van de Kilimanjaro. Het is geen gemakkelijke wandeling en je hebt wilskracht nodig, dus onderschat het niet. Werk van te voren aan je conditie. Je loopt dagen van ongeveer 6 – 8 uur in een heel rustig tempo. Je moet juist niet te snel lopen, want in dit geval geldt “hardlopers zijn doodlopers”. Je gids geeft het goede tempo aan, en daar dien je je ook aan te houden. De ene persoon heeft moeite met omhoog lopen, de andere persoon juist met de afdaling. Hoe hoger je komt, hoe ijler de lucht wordt en hoe minder zuurstof je inademt. Op 4800 meter is elke stap een opgave. Dit kun je niet trainen. Het weer speelt ook een grote rol. Met rustig, zonnig weer en milde temperaturen ’s nachts is het heel anders dan door wind en sneeuwval bij -20° Celsius te moeten lopen. De Kilimanjaro Central Control Unit heeft een betrouwbaar reddingsteam dat je zal helpen, mocht er iets gebeuren.