Tanzania

Bagage & paklijst

Pak je bagage het liefst in een weekendtas. Dat is makkelijker in de auto te passen dan een harde koffer. Ben je met z’n tweeën dan maakt het niet uit, maar met meer personen wel. Ik adviseer je ook om niet teveel spullen mee te nemen, in verband met de bagagelimieten. Op binnenlandse vluchten mag je doorgaans tussen de 15 en 20 kilo meenemen. Op de intercontinentale vluchten mag je meestal 23 kilo meenemen. Kortom: het varieert. Check de bagagelimiet op je ticket!

Tijdens de reis is er gelegenheid om je kleding te laten wassen. Neem ook daarom niet teveel mee. Het kan ‘s morgens en in de hoger gelegen gebieden flink koud zijn! Het is daarom verstandig om bijvoorbeeld een fleece trui mee te nemen. Zorg dat je kleding kunt combineren en trek laagjes aan, zodat je je kleding gedurende de dag kunt aanpassen aan de temperatuur.

Ga je naar het strand? Houd dan rekening met de islamitische gebruiken en draag gepaste kleding: bedek je knieën en schouders. Dit geldt vooral in de dorpen en steden. Op het strand luieren in je badkleding kan gerust, maar als je een strandwandeling gaat maken, sla dan even een doek om. Het dragen van camouflagekleding is niet toegestaan, omdat dit teveel lijkt op een legertenue.

Inpaklijst
• warme (fleece) trui
• (evt een windjack)
• lange broeken (broeken met afritsbare pijpen zijn handig)
• driekwartbroeken, -rokken en -jurken
• T-shirts met korte en lange mouwen
• ondergoed en sokken
• zwemkleding
• omslagdoek
• petje
• (evt een sjaal)
• slippers
• lekker zittende (wandel)schoenen
• camera, extra batterijen, oplader, geheugenkaartjes
• wereldstekker, de Engelse
• zaklamp
• verrekijker
• basis EHBO-spullen en O.R.S.
• rugzak voor je dagtrips
• toiletspullen
• malariatabletten en insectenmiddel met DEET
• zonnebrandmiddel en zonnebril
• contactlenzen? Reservebril!
• boeken, tijdschriften, spelletje
• reisdagboek, pennen, papier
• naaisetje
• paspoort + kopie paspoort
• pinpas/creditcard
• vaccinatieboekje
• waterfles

Plastic zakken
Let op: je mag geen plastic zakken en tassen meenemen naar Tanzania, dit is bij de wet verboden. Toeristen kunnen, net als lokale mensen, zware boetes krijgen voor het gebruik van plastic zakken. Ik adviseer je ook geen plastic zakken in de ruimbagage of handbagage mee te nemen. Ook artikelen die je op de luchthaven koopt moet plastic vrij gemaakt worden.

Internet en communicatie

In Oost-Afrika zijn alle moderne communicatiemiddelen aanwezig. Je hebt bijna overal bereik met je mobiele telefoon. Bellen en internetten met je Nederlandse telefoon kun je beter niet doen, dit is een kostbare aangelegenheid! Wil je veel bellen en/of appen, dan kun je beter een lokale simkaart kopen.
Er is gratis wifi in bijna in elk hotel/ lodge of camping. Meestal alleen bij de receptie en het restaurant, maar als je geluk hebt ook in je kamer of tent. Houd er wel rekening mee dat de verbinding traag kan zijn.
Er is tegenwoordig ook gratis wifi bij de entrees van de nationale parken.

Laat bij het thuisfront je reisprogramma achter samen met mijn contactgegevens. Laat ook kopieën van je paspoort, verzekering en tickets achter bij de thuisblijvers. Post bereikt Nederland na ongeveer een à twee weken.

Elektriciteit

Er is een netspanning van 220 volt, maar dat kan wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Sommige plekken hebben een generator die op gezette tijden aan gaat. Er zijn ook hotels en campings die werken met zonne-energie. De stopcontacten in Oost-Afrika zijn anders dan in Nederland. Neem een Engelse driepootstekker mee, deze is te koop op Schiphol.

Eten en drinken

In Tanzania hebben de hotels en lodges een internationale keuken. Het eten is in alle lodges en hotels van goede kwaliteit. Er wordt meestal een buffet gepresenteerd van soep, salades, hoofdgerechten en toetjes, of er is een keuzemenu.

De kuststreek staat bekend om vers tropisch fruit en heerlijke vis. Veel restaurants zijn gespecialiseerd in Arabische en Indiase gerechten, maar er zijn ook westerse snacks verkrijgbaar.

Natuurlijk is het leuk om traditionele gerechten te proberen tijdens je reis, zoals ugali (een voedzame maïspap), nyama choma (gegrild vlees) en sukuma wiki (een soort spinazie). De Afrikaanse gerechten zijn erg smaakvol!

’s Morgens wordt er meestal een Engels ontbijt geserveerd. Daarnaast krijg je vaak pannenkoeken, brood, fruit, yoghurt, melk, muesli en verse sap. Voor de lunch krijg je een picknick lunchbox mee voor onderweg, of een lunchbuffet bij je lodge. Als je vegetarisch wilt eten, dan is dat geen enkel probleem. Laat het ons weten bij de boeking, zeker als je een kampeersafari boekt.

Tanzania heeft een eigen biermerk, Kilimanjaro. Als je iets sterkers wilt, probeer dan eens Konyagi. Proost!

Festivals en Feestdagen

In Tanzania worden zowel de christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis gevierd als de islamitische feestdagen zoals Aid al Fitr, het Suikerfeest (de feestelijke afsluiting van de Ramadan). De data van de vastenmaand verschillen per jaar.

1 januari Nieuwjaarsdag
12 januari Zanzibar Revolution Day
Februari 3 daags muziek festival op Zanzibar: Sauti ya Busara
26 april Union Day (Tanzania)
Maart / april Pasen
1 mei Dag van de arbeid
1 juni Madaraka Dag (Kenia)
7 juli Saba Saba, Dag van de Boeren (Tanzania)
10 oktober Moi Dag (Kenia)
20 oktober Kenyatta dag (Kenia)
9 december Onafhankelijkheidsdag (Tanzania)
12 december Onafhankelijkheidsdag (Kenia)
25 december Eerste kerstdag
26 december Tweede kerstdag

Fooien

Het geven van een fooi is heel belangrijk in Afrika. De lonen zijn erg laag en de fooien zijn een broodnodige aanvulling daarop. Het is gebruikelijk om na afloop van een excursie, de gidsen, verblijf in een hotel, het hotelpersoneel, de reis, je chauffeur  een fooi te geven. In veel gevallen levert je dit een stralende glimlach op. Je kunt de fooi aan je chauffeur ook meenemen in Euro’s.

• Voor je gids/chauffeur 15 – 25 US$ per dag
• Voor de kok 10 – 15 US$ per dag
• Voor gidsen bij een excursie 5 – 15 US$ voor een dag (deel) excursie
• Voor hotels 5 – 10 US$ per persoon per nacht
• In restaurants 10% van de rekening

Fotograferen

Reken er maar op dat je veel meer foto’s zult maken dan je vooraf denkt! Je eerste olifant… hij komt dichterbij, hij eet, hij draait zich om en hij loopt voor je langs. Wauw! Alles leg je vast. En dit doe je niet één keer, maar telkens weer, want elke keer is het nét even anders. Neem voldoende geheugenkaarten mee! Je kunt bijna overal je batterijen opladen.

Mensen kun je niet zomaar op de foto nemen, doe dit dan ook niet. Vraag het eerst en respecteer hun antwoord. Sommige mensen vragen geld voor een foto. Foto’s maken van grensovergangen, bruggen, politie en soldaten is niet toegestaan.

Geld

De munteenheid in Tanzania is de shilling. Een euro is ongeveer 2500 Tanzaniaanse shilling waard. Kijk op www.oanda.com voor de laatste koersinformatie.

Ik raad je aan om je lokale valuta ter plekke te regelen. Als je dit vooraf in Nederland doet, ben je altijd duurder uit. Op het vliegveld van Kilimanjaro kun je geen geld pinnen. Vraag aan je chauffeur om eerst langs de pin te rijden voordat jullie op safari gaan. Kom je met een avondvlucht aan, dan wordt dit de volgende ochtend.

Je kunt op veel plekken bij veel verschillende banken geld pinnen: bij de Exim, de FNB, de Stanbic en de CBRD Bank. De banken rekenen hier verschillende percentages commissie voor. Probeer als het kan de ABSA bank te vermijden om deze reden. Soms werkt een pinautomaat niet. Neem daarom altijd wat contant geld mee.

Let op: Zorg ervoor dat je voor vertrek de instellingen van je bankpas zodanig aanpast dat je geld kunt pinnen in het land waar je naar toe reist.

In alle grote steden zijn wisselkantoren waar je euro’s en Amerikaanse dollars kunt wisselen. Je kunt beter naar een Bureau de Change gaan, geld omwisselen gaat hier sneller dan bij een bank. Om geld te wisselen kun je het beste biljetten van US$ 100 en US$ 50 meenemen, want daar krijg je een betere wisselkoers voor. Als je met dollars wilt betalen, neem dan kleine coupures mee, want wisselgeld is altijd een probleem.

In Oost-Afrika worden alleen dollars vanaf 2006 geaccepteerd. Je kunt op veel plaatsen met US dollars betalen, maar het is handiger en vaak voordeliger om in de lokale valuta te betalen.
Tip: Op Schiphol kun je beter geen dollars pinnen bij de GWK, zij hanteren een hele slechte koers. Regel dit vooraf aan je reis bij je eigen bank.

Optionele excursies kunnen in lokale valuta of in US dollars betaald worden. Uitzonderingen hierop zijn de kosten voor entree en de gidsen van de nationale parken. Deze zijn alleen in cash dollars te betalen, mochten deze kosten niet bij je reissom inbegrepen zijn.

De mogelijkheden om met een creditcard te betalen zijn beperkt, maar nemen toe. Hier wordt echter wel een aantal procent extra voor gevraagd.

Klimaat

Het klimaat van Tanzania wordt ingedeeld in vier seizoenen. Maart, april, mei is het regenseizoen met zware regenval. Van juni tot en met oktober is het droog weer. Van juni tot en met augustus is het koel (met name ’s nachts); september en oktober hebben een aangename temperatuur. Vanaf november tot medio december is het de periode van de zogenaamde korte regens, met vooral ‘s nachts regenbuien. De rest van de dag is het afwisselend bewolkt en zonnig weer. Na de korte regens is het tot maart droog en heet. Door de ligging vlak bij de evenaar zijn de temperatuur schommelingen in de loop van het jaar klein.

In de hoger gelegen gebieden zijn er enorme verschillen in temperatuur. Met name ‘s nachts kan het kwik hier tot 5° C dalen, terwijl het in de lage delen overdag tot 30° C kan oplopen. De temperaturen overdag zijn ook in de hooggelegen gebieden aangenaam.
In de auto kan het tijdens de safari koud zijn, met name ’s ochtends vroeg. Neem een warme trui, eventueel een goed windjack en/of een sjaal mee! Ter plekke kun je ook een heerlijk warme Maasai-deken kopen en die om je heen slaan.

Na de regentijd is het land groen, bloeien de bloemen en worden de meeste jonge dieren geboren. Daarna krijgt de savanne zijn typische goudgele kleuren en worden de katachtigen beter zichtbaar, omdat het lange gras afgegraasd wordt. In september en oktober bloeien de meeste bomen, waaronder de spectaculaire Jacaranda.

De Migratie

De migratie, ofwel de grote trek, is een van de meest indrukwekkende schouwspellen van de natuur. Jaarlijks trekken 1,5 miljoen gnoes (wildebeesten), zebra’s en gazelles over de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti in Tanzania richting de Masai Mara in Kenia.

De migratie door de parken loopt met de klok mee en is als volgt:

• Van december tot april zijn de kuddes in het zuidoosten en het zuiden van de Serengeti te vinden op de korte grasvlaktes. In deze maanden worden de jongen van de zebra’s en gnoes geboren. Het regent hier veel in maart en april.

• In mei trekken de dieren verder, richting het westen van de Serengeti.

• Als in juni en juli de regens stoppen in de Serengeti, beginnen de kuddes aan de spectaculaire oversteek over de Mara en de Grumeti rivier in het westen, richting de Masai Mara.

• In juli/ augustus komen de dieren de Masai Mara binnen en blijven hier tot oktober.

• Als het in november weer gaat regenen in de Serengeti, trekken de kuddes terug naar het zuidoosten van de Serengeti.

NB De migratie is een natuurlijk proces. De natuur leest geen kalenders, dus bovenstaand schema geeft slechts een indicatie en is een richtlijn. De exacte tijd hangt af van de weersomstandigheden en van jaar tot jaar kunnen hier wel enkele weken verschil tussen zitten.

Paspoort & Visum

Paspoort

Voor de reizen naar Tanzania/Zanzibar geldt dat je paspoort nog minimaal 6 maanden na terugkomst geldig moet zijn.

Visum

Je hebt een visum nodig.

Het visum voor Tanzania koop je online of bij aankomst op het vliegveld. In beide gevallen sta je in Tanzania nog (lang) in de rij, omdat er een foto van je wordt gemaakt en je een vingerprint scan moet doen. Regel je je visum online, doe dit dan minimaal 2 weken en maximaal 2 maanden van tevoren. Het visum kost US$ 51 (+ creditcard opslag). Ga naar de volgende website: https://visa.immigration.go.tz.

Souvenirs

Overal worden souvenirs aangeboden, zowel op straat als in de vele winkels. De kwaliteit wisselt echter nogal. Men verwacht dat je afdingt, dat hoort erbij! Het is een spel, waar je even de tijd voor moet nemen. Bedenk altijd eerst wat jij voor dat souvenir wilt uitgeven. Vraag dan wat het kost en bied onder de prijs, zodat je met onderhandelen ongeveer uitkomt op wat jij wilt uitgeven. Vaak is een hele familie afhankelijk van deze inkomsten, dus gun de verkoper een goede prijs.

Als je iets ziet wat je absoluut wilt hebben, koop het dan meteen. Wie weet kom je het nergens anders tegen! Specialiteiten zijn houten schalen, dieren en kandelaars, voorwerpen van zeepsteen, sjaals en omslagdoeken, sieraden, slippers, tassen… en nog veel meer.

Taal

De officiële taal in Tanzania is Engels. Iedereen spreekt Kiswahili en daarnaast de taal van de eigen stam. De meeste mensen spreken meerdere lokale talen. In het Kiswahili zijn veel afleidingen van Arabische woorden te ontdekken. Ook gebruikt men tussendoor vaak Engelse woorden. Overal zul je horen: ‘jambo!’ Hallo! En: ‘karibu!’ Welkom! ‘Asante!’ Dank je wel!

Tijdsverschil

Het is in Tanzania in de zomer 1 uur later als in Nederland. In de winter is het verschil 2 uur.

Vaccinaties & gezondheid

Niemand is graag ziek en al helemaal niet als je op reis bent. Natuurlijk is er medische zorg, maar die is niet op alle plekken even goed in Oost-Afrika. Lees daarom onderstaande informatie goed door.

Vaccinaties

Voor Tanzania is een gele koorts vaccinatie verplicht als je uit een gele koorts gebied komt. Hoewel overige vaccinaties voor deze reis niet verplicht zijn, is het voor je eigen gezondheid verstandig om je van te voren te laten informeren over de vaccinaties die je voor je reis nodig hebt. Denk hierbij aan Hepatitis A en DTP. NB: In Tanzania en Zanzibar checken ze vaak of je de gele koorts vaccinatie hebt.

Malaria

Het slikken van malariatabletten is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Ook is het verstandig om, zeker rond en na zonsondergang, kleding te dragen die de huid zoveel mogelijk bedekt. Verder kun je onbedekte lichaamsdelen insmeren met een goed insectenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. Hierdoor beperk je de kans op muggenbeten en infecties. Muskietennetten zijn aanwezig in de accommodaties waar je overnacht, dus die hoef je niet mee te nemen.

Kazuri Safaris is niet bevoegd om medisch advies te geven. Neem voor de benodigde inentingen en medische informatie minimaal 8 weken voor vertrek contact op met bijvoorbeeld de GGD, de travel doctor, thuisvaccinaties etc.

Tip: Download de app van de GGD, de GGD reist mee, hierin staat veel informatie.

Hygiëne

Voorkom vervelende bacteriële infecties! Was je handen met zeep voor het eten en na gebruik van het toilet. Handig voor in de tas: desinfecterende handgel. Je kunt hiermee op elk moment je handen ontsmetten, zonder dat je water nodig hebt.
Drink alleen water uit flessen en probeer 2 liter water per dag te drinken. Wees voorzichtig met ijsklontjes, salade, ijs, ongekookte melk, schelpdieren en schil je fruit, omdat het gewassen kan zijn in minder schoon water.
Het eten in de toeristische hotels wordt met zorg bereid en je kunt daar in principe
alles veilig eten. Ditzelfde geldt voor het eten dat door de kok wordt bereid tijdens de kampeersafari’s. Twijfel je ergens over, laat het dan gewoon liggen.

Helaas gebeurt het regelmatig dat mensen een paar dagen last krijgen van buikloop. Dit kan door het eten komen, maar het komt vaker door een combinatie van de warmte, temperatuurverschillen en het niet uitgerust op vakantie gaan. In de meeste gevallen geneest een darminfectie door een dieet van licht verteerbaar voedsel zoals witte rijst, toast en biscuit met slappe thee zonder suiker en magere bouillon. Tegen uitdroging kun je ORS gebruiken, een mengsel van zout en suiker opgelost in water. Het kan handig zijn om dit mee te nemen.

EHBO

Neem zelf wat basis EHBO-spullen mee. Denk aan pleisters, (steriele) gaasjes, een pincet, een tekentang, middelen tegen blaren, jodium en medicijnen tegen veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en darmklachten. Neem in het geval van specifieke klachten je eigen medicijnen mee, met eventueel je medisch paspoort.
Zorg dat je uitgerust op reis gaat.

Contactlenzen

Draag je contactlenzen? Het kan erg stoffig zijn op de wegen in Afrika. Neem daarom naast je lenzen altijd een reservebril en zonnebril mee!

Veiligheid

Reizen in derdewereldlanden is nooit helemaal zonder risico’s. Er heerst veel armoede en het contrast tussen de rijke toerist en de arme lokale bevolking is groot. Het is hier niet zozeer onveiliger dan elders, maar het is wel belangrijk dat je goed op je spullen let en niet overal mee te koop loopt. Verdeel je geld over verschillende plekken. Let op je tas, laat die niet rondslingeren. Laat dure sierraden thuis. Loop niet opzichtig met fototassen rond en draag onder je kleding een money belt met daarin je geld en papieren. Maak een foto kopie van je paspoort en bewaar die op je telefoon.

Zorg dat je altijd wat kleingeld binnen handbereik hebt, zodat je voor kleine betalingen niet je geldbuidel tevoorschijn hoeft te halen. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor je eigendommen, dus laat papieren en geld niet in de auto, op de hotelkamer of in de tent liggen. Veel hotels hebben een kluis. Als je daarin je
waardevolle spullen opbergt, zorg dan dat je precies weet hoeveel geld er in zit. Neem ’s avonds altijd een taxi, ook al hoef je niet ver.

Tot slot

Wij gaan ons uiterste best doen om jou de reis van je leven te bezorgen! We willen je wel vragen om rekening te houden met onvoorziene omstandigheden, waardoor de reis nét even anders kan verlopen. Denk hierbij aan hotels die overboekt zijn, hevige regenval zodat je programma gewijzigd moet worden, autopech of vastzitten in de modder, uitvallende stroom, een zwembad zonder water, een vertraagd vliegtuig, enzovoorts. Uiteraard doen we er alles aan om een en ander op te lossen! We vragen wel om je begrip en flexibiliteit in dit soort situaties. Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden op je reis en laat je niet uit het veld slaan, mocht er iets anders lopen dan verwacht. Bedenk maar dat dat nu eenmaal hoort bij Afrika…

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om ons te bellen. We wensen je een geweldige reis toe!