Malawi

Blantyre

Blantyre is de grootste en oudste stad in Malawi en de hoofdstad van de zuidelijke regio in Malawi, het Blantyre district. De stad is de commercieel en industrieel belangrijkste stad in Malawi. Blantyre is een levendige en bruisende stad met oude gebouwen, straten vol jacaranda bomen, omringd door heuvels. Doordat de stad op hoogte ligt, heeft het een fijn klimaat.

Cape Maclear

Cape Maclear is een langgerekt vissersdorpje aan het Malawi meer. Het is een van de populairste plekken in Malawi. Cape Maclear heeft een prachtig strand en er zijn veel activiteiten te doen, zoals met een kajak naar een van de nabijgelegen eilanden gaan (Domwe). Je vind hier veel hotels, duikwinkels, groente- en fruitverkopers en souvenirs. Het levenstempo is zeer traag, mensen leven hier rustig en ontspannen en kennen geen haast.

Het Cape Maclear Park is ‘s werelds eerste zoetwater nationaal park en omdat dit zo bijzonder is, heeft het ook een plekje op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De totale oppervlakte van het park omvat het prachtige meer en de bijbehorende eilandjes tot 100 meter voor de kust, evenals grote vlaktes land rond de kaap en de baai.

Aan land zijn een grote verscheidenheid aan dieren te vinden: bavianen, antilopen en natuurlijk allerlei soorten vogels, waaronder de visarend, de aalscholver en de hamerkop. Het meer zelf is een groot aquarium met verschillende kleurrijke tropische vissen. De ontelbare aantallen zoetwatervissen die hier in het water leven, zijn meer gevarieerd en overvloedig dan waar dan ook in de wereld.

Domwe en Mumbo Island

Bij Cape Maclear liggen 2 eilandjes voor de kust, Domwe Island en Mumbo Island. Mumbo Island is een ongerept en verlaten tropisch eiland, en de onbetwiste parel van het Lake Malawi Nationaal Park. Mumbo Island is nooit bevolkt geweest, en is nog steeds in zijn natuurlijke staat met een dikke bekleding van miombo bossen en oude vijgen en baobab bomen. Met een boottransfer van 1 uur bereik je Mumbo, een heerlijke plek als je van rust houdt! Je kunt hier wandelen, zwemmen, kayakken, snorkelen en natuurlijk relaxen. Het camp heeft 6 ingerichte tenten op een vlonder, met een eigen warme emmer douche en eco-wc. En uitzicht op het meer vanaf je hangmat op je eigen veranda maakt het helemaal af.

Domwe Island is het grootste onbewoonde eiland in Lake Malawi, met een omtrek van 11 km en het hoogste punt is 400 meter boven het meer niveau. Domwe Island Adventure Camp is eenvoudig en toch exclusief. Het camp ligt achter een klein strand aan de westkant van het eiland. Je kunt hier naar toe op basis van self-catering, er is een volledige keuken aanwezig (boodschappen doe je van te voren in de stad of Monkey Bay), of je kunt voor volpension kiezen. Accommodatie bestaat uit drie volledig ingerichte safaritenten en twee tent sites, aangevuld met een eethoek met een bar en een water sport tuinhuisje. Je bereikt Domwe met een boottransfer van 30 minuten of je kunt hier naar toe kayakken.

Lake Malawi

Lake Malawi wordt ook wel Lake of Stars genoemd. Het Malawi meer is 365 kilometer lang en ongeveer 80 kilometer breed, dit is 20% van het land. De contouren van het meer volgen de Great Rift Valley, de grote slenk die van noord naar zuid door het Afrikaanse continent loopt. Door de grootte is Lake Malawi een soort binnenzee, met langs de oevers vissersdorpen en stranden. Lake Malawi is een dichtbijgelegen strandbestemming voor degenen die een safari in Zambia, Zuid-Tanzania of Zimbabwe hebben gemaakt.

De flora rond het meer is bijzonder. Ook de fauna in het meer is speciaal. Er komen veel soorten kleurrijke vissen voor. Een goede plek om te snorkelen en/of te duiken! Langs Lake Malawi liggen enkele mooie hotels en lodges, zowel in rustig/afgelegen plekken als meer in het toeristische gedeelte.

Lilongwe

Sinds 1975 is Lilongwe de hoofdstad van Malawi en hier ligt ook het internationale vliegveld. De stad ligt centraal in het land, ten westen van het Malawi meer op een hoogvlakte, zo’n 1200 meter boven zeeniveau.

De stad begon ooit als een klein dorpje, gelegen aan de oevers van de gelijknamige rivier de Lilongwe. Het werd een Brits koloniaal administratief centrum aan het begin van de 20ste eeuw. Door zijn ligging aan de belangrijkste noord-zuidroute in het land en de weg naar Zambia, groeide Lilongwe uiteindelijk uit de tweede grootste stad van Malawi, na Blantyre. Sinds 2008 heeft de stad ook Blantyre ingehaald en is Lilongwe nu dus de grootste stad van Malawi. Naast het oude centrum heb je nu ook het nieuwe centrum. Hoewel Lilongwe het politieke centrum is van Malawi, blijft Blantyre in het zuiden wel het economisch centrum vormen.

Liwonde Nationaal Park

Liwonde is een klein, populair maar tevens ongerept park, gelegen iets ten zuiden van het Malawi meer. Het park bestrijkt de oevers van de Shire Rivier, die in het noordwesten van het park vanuit Lake Malombe stroomt. Liwonde’s unieke boot safari is een bijzondere ervaring (de meeste dieren worden niet gestoord door objecten in het water – dus je hebt de mogelijkheid om dieren van dichtbij te zien). Er leven nijlpaarden, schildpadden en krokodillen in de rivier. Liwonde heeft een ongelooflijk rijke flora en fauna. Behalve grasland en mopanebos vormen riviermoerassen een belangrijk ecosysteem in het park. In het park komen naast een aantal gewone antilopesoorten ook de Kudu en Sabel antilope voor. Verder vind je er kuddes olifanten, hyena’s, leeuwen en luipaarden. Voor de echte vogelliefhebber is het Liwonde National Park een waar paradijs op aarde. En in een gedeelte van Liwonde, The Sanctuary, leven zeldzame dieren die geherintroduceerd worden waaronder de zwarte neushoorn.

Majete Wildlife Reserve

Majete is een park met een verhaal. Door stropers had dit park bijna geen dieren meer en waren de grote dieren uitgeroeid. Door o.a. African Parks Majete en de overheid en lokale gemeenschappen is dit park weer opgebouwd en tegenwoordig zelfs een Big 5 bestemming geworden! Er zijn dieren geherintroduceerd uit Zuid-Afrika en andere parken in Malawi waaronder de luipaard, olifant, buffel, zwarte neushoorn en leeuw. Andere zoogdieren waren eland, sable antilope, waterbokken, nyala, hartebeesten, impala’s, zebra’s, wrattenzwijnen en de bush pigs.

Majete is een ongrept parken off-the-beaten-track. Je hebt hier de mogelijkheid om naast game drives ook begeleide safari wandelingen te maken. Majete Wildlife Reserve is gelegen in de Lower Shire vallei in het zuidwesten van Malawi, ongeveer 70km van Blantyre en drie uur van Lake Malawi.

Mulanje Mountain

Mount Mulanje met toppen tot 3000 meter is de hoogste berg van Malawi. Het is zelfs een van de hoogste inselbergs in de wereld (een inselberg is een rotsachtige massa die geïsoleerd in een omgeving staat – het stijgt abrupt van de omringende vlakte). Mulanje betekent ‘eiland in de lucht’. Aan de voet liggen kleine dorpjes en uitgestrekte theeplantages.

Mount Mulanje wordt gekenmerkt door diepe kloven, rivieren en spectaculaire watervallen. Op het massief kunnen meerdaagse wandeltochten gemaakt worden. Het heeft een goed georganiseerd systeem van hutten en paden, die leiden door de bossen van de grote ceders die meer dan 40 meter hoog zijn (de Mulanje Cedar is ook de nationale boom van Malawi).

Met een hoogte van meer dan 3000 meter en een oppervlakte van 1000 km² , is Mount Mulanje een van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van Malawi. De Mount Mulanje Biosphere Reserve is ook een UNESCO World Heritage site.

Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve beslaat een gebied van 1.800 km² en strekt zich uit van de Great Rift Valley tot op een paar kilometer van de kust van Lake Malawi. Nkhotakota had ooit veel dieren, maar door stroperij zijn veel dieren verdwenen. Je gaat naar dit park om te wandelen, voor de vogels en om te vissen. Het reservaat heeft een uitgebreid netwerk van rivieren die hun weg vinden door beboste heuvels, hoge grasvlakten, af en toe stukken regenwoud en dichte miombo bossen.

Nyika Plateau

In het noorden van Malawi ligt het oudste en tevens grootste park van het land, het Nyika Nationaal Park. Het park is in 1965 opgericht en heeft een oppervlakte van 3200 km² en ligt op 1800 meter hoogte. De naam, Nyika, betekent “waar het water vandaan komt” en het is inderdaad een van de belangrijkste stroomgebieden van Malawi. De glooiende grasvlaktes zijn rijk aan allerlei wilde bloemen en in het regenseizoen staan er meer dan 200 soorten orchideeën in bloei. Ook leven er in het park veel verschillende dieren waaronder antilopen, elanden, zebra’s, luipaarden, olifanten, leeuwen en wrattenzwijnen. Daarnaast komen er ook nog eens meer dan 400 soorten vogels voor.

Nyika is prachtig om te wandelen en om te mountainbiken en om game drives te maken.

Vwaza Marsh Wildlife Reserve

Het Vwaza Marsh Game Reserve ligt aan de voet van het Nyika National Park en biedt een diversiteit aan ecosystemen. Hier vind je moerassen‚ grasvlaktes en bossen en daardoor een grote variëteit aan dieren. Het park staat vooral bekend om de vele vogels‚ maar ook grote zoogdieren zoals olifanten‚ leeuwen en buffels komen hier voor. Nijlpaarden vind je in Lake Kazuni‚ nabij de ingang van het park.

Zomba Plateau

Het Zomba plateau in het zuiden van Malawi is een onderdeel van de Shire hooglanden. Het Zomba Plateau is een prachtig wandelgebied op zo’n 2000 meter hoogte. Wandel door de aangelegde dennenbossen‚ inheemse wouden‚ langs ravijnen‚ riviertjes‚ meertjes en watervallen. Het is een oase van schoonheid en rust en geniet van deze hoogte van de prachtige uitzichten over Lake Malawi.

Wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Malawi‚ dan is een bezoek aan de gelijknamige stad Zomba een leuk uitstapje. Een aantal bijzondere gebouwen en monumenten herinneren nog aan de periode waarin de eerste kolonisten zich vestigden in deze voormalige hoofdstad. De Cobbe Barracks‚ het oorlogsmonument bij de klokkentoren‚ de Gymkhana Club en de oude residentie van de eerste commissaris van Nyasaland zijn mooie overblijfselen uit het koloniale verleden. Nu is Zomba een studentenstad en het heeft ook een kleurrijke markt.