Namibië

 

Parken

Etosha Nationaal Park

Etosha Nationaal Park is meer dan 350 km breed en met een oppervlakte van 22.000 km² het grootste wildpark van Namibië. Het woord ‘Etosha’ betekent ‘Grote Witte Plek. Centraal in het park ligt de Etosha Pan, een enorme plak uitgedroogde witte klei dat herinnert aan een uitgestrekt meer dat 80.000 jaren geleden is opgedroogd.

Namibie-Kazuri Safaris

Het park kent een grote dierenpopulatie, waaronder de Big Five. Je kunt hier gemakkelijk zelf rondrijden, de routes staan duidelijk aangegeven, of een georganiseerde safari game drive in een open 4×4 auto boeken. De beste tijd om het wild te zien is van mei tot en met september, in de koelere maanden van het jaar. Als je geluk hebt zie je cheeta’s, luipaarden en neushoorns, maar zeker giraffen, zebra’s, leeuwen, olifanten, buffels, kudu’s, impala’s, sprinkbokken, jackhalzen, hyena’s enz.

In het park vind je de lodges van Namibian Wildlife Resorts, zij hebben een verlichte drinkplaats zodat je ’s avonds het komen en gaan van dieren kunt aanschouwen. In het park kun je overnachten bij Dolomite Camp, Okaukeujo, Halali en Namutoni. Net buiten het park zijn ook diverse lodges.

Fish River Canyon Namibië - Kazuri Safaris

De Fish River Canyon is de op één na grootste canyon ter wereld. De canyon is uitgesleten door de ‘visrivier’. De kloof is 160 kilometer lang en 500 meter diep. Het zigzagt zijn weg door het landschap. Vanuit het noordelijke punt bij Hobas heb je een adembenemend uitzicht over een gedeelte van de kloof. Neem een drankje mee en geniet hier van de zonsondergang! De canyon loopt door naar Ai-Ais tot de hotsprings.

Kalahari

De Kalahari woestijn is de grootste en oudste woestijn ter wereld. Een klein deel hiervan ligt in Namibië. De bewoners van de Kalahari zijn de San mensen, waarvan er nog steeds mensen in deze semi woestijn wonen. Ze leven in harmonie met de natuur. In de Kalahari is nog volop wild te vinden, waaronder de oryx, wildebeesten, struisvogels, wilde honden, bruine hyena’s en de Kalahari leeuwen.

Namib Naukluft Reservaat

De Namib Naukluft is het grootste natuurpark van Namibië, het strekt zich uit tussen Luderitz en Swakopmund en bestrijkt vijf miljoen hectaren woestijngebied. Het park wordt omschreven als een semi-woestijn/savanne. Behalve de prachtige woestijnlandschappen is er ook veel wild te zien, steen-, spring- en gemsbokken, koedoe, bergzebra, bavianen en dassies. Ook zijn er een groot aantal vogelsoorten in het gebied aanwezig.

Namibie-Kazuri Safaris (85)Sesriem is de enige plaats die toegang biedt tot het onherbergzame woestijngebied van het Namib-Naukluft Park. Het ligt aan de Tsauchabrivier die hier door een nauwe diepe doorgang stroomt. De naam Sesriem is ontstaan toen de eerste boeren dit water gebruikten en het vanuit het ravijn naar boven haalden met een emmer vastgemaakt aan zes riemen van ossenleer. De Sesriem Canyon ligt 4km van Sesriem. Het ravijn, ongeveer 2 tot 4 miljoen jaar oud, is 40 meter diep en 3 km lang.

De Sossusvlei is een klein (droog) meertje gelegen in het grote Namib Naukluft Park. Het meertje (vlei) ligt aan de Tsauchab Rivier dat eens doorstroomde tot aan de zee, maar de strijd tegen de enorme steeds veranderende zandduinen verloor. Om bij de Sossusvlei en Deadvlei te komen heb je een 4×4 auto nodig, omdat de laatste 5 km door rul zand voeren. De omgeving is surrealistisch met een enkele dode boom, de rode zandduinen en de strakblauwe lucht.

Namibië - Kazuri SafarisSossusvlei is een verzamelnaam voor het gebied eromheen en staat bekend om de enorme hoge, mooi gekleurde zandduinen, de hoogste berg schat men 325 meter hoog. Alle duinen zijn genummerd en je mag alleen duin 45 beklimmen. De warme kleuren van het zand variëren van licht abrikoos tot steenkleurig oranje en diep rood. De tinten contrasteren daarbij prachtig met de kleigrond aan de voet van de duinen. Nadat de regen (bij hoge uitzondering) de Tsauchabrivier heeft gevuld, stroomt deze in de Sossusvlei en trekt dan veel vogels en flamingo’s aan. Spontaan groeien er dan ook allemaal plantjes op de duinen en zo heb je een heel ander beeld dan alle fotoboeken laten zien. Bezoek de duinen zo vroeg mogelijk, als de dagtemperatuur nog niet te hoog is.

Namibië - Kazuri SafarisSkeletoncoast Reservaat

De Skeleton Coast is het noordelijke deel aan kust van Namibië. De Skeleton Coast heeft zijn naam te danken aan de spookachtige scheepswrakken die strandde op deze afgelegen en ontoegankelijke witte stranden. Dit 2 miljoen hectare grote park is zeer onherbergzaam en alleen voor de avonturiers weggelegd met een 4×4 auto.

De kust is over het algemeen vlak, af en toe afgewisseld door rotspartijen. Het zuidelijke gedeelte bestaat uit gravel vlaktes, terwijl ten noorden van Terrace Bay het landschap wordt gedomineerd door hoge zandduinen.

Waterberg Plateau Nationaal Park

Namibië - Kazuri SafarisHet Waterberg Plateau, ten oosten van Otjiwarongo, steekt uit boven de omringende vlaktes. Het massief is ongeveer 200 meter hoog. Het 20 km wijde en 50 km lange tafelberg massief bestaat uit poreus zandsteen. Regenwater sijpelt door de steen en verzamelt zich boven de niet doorlatende kleilaag. Terwijl het bovenop het plateau droog is, is er veel ondergronds water aanwezig en zijn aan de voet van de berg permanente waterbronnen.

De flora is heel uitbundig, groen en verschillend. Er is ook een rijk dierenleven. Sinds 1972 wordt ongeveer 400 km² van de Waterbergregio beschermd als natuurgebied. Bedreigde wildsoorten, zoals de Zwarte en Witte Neushoorn, de Sabel Antiloop en de Blauwe Wildebeest zijn weer geïntroduceerd. In het park kun je een inspannende of een plezierige wandeling maken en georganiseerde game drives.

Steden

Swakopmund

Namibië - Kazuri SafarisSwakopmund is na Windhoek de grootste stad van Namibië. Het werd in 1892 gebouwd als havenplaats voor de Duitse troepen. Nu is het een aantrekkelijke oud koloniaal stadje met een moderne uitstraling. Het centrum is compact en eenvoudig te voet te verkennen. Door de zeewind is de temperatuur hier het hele jaar door aangenaam. In de zee wil je echter niet zwemmen, want die is behoorlijk fris. Je kunt hier winkelen, boodschappen doen, internetten, op terrasjes zitten, lekker uit eten gaan enz. Je vind hier Duitse restaurants en konditoreiën. Swakopmund is een goed uitgangspunt voor vele excursies zoals skydiven, sandboarden, quadbiken, kayakken, township tours, dolfijnen/zeehonden tours, scenic flights over de Skeleton kust of boven de duinen.

Windhoek

Windhoek ligt in het midden van Namibië en heeft ongeveer 170.000 inwoners. De bouw van de huizen is een combinatie van Duitse koloniale architectuur en moderne zakengebouwen. Het centrum is klein en de stad is eenvoudig te voet te verkennen. Maak een stadswandeling langs een aantal interessante gebouwen, zoals Christuskirche, Tintenpalast, Alte Feste, het oudste huis in Windhoek tevens Staats Museum, het twee verdiepingen tellende Stationsgebouw en de National Art Gallery of Namibia. Voor souvenirs ga je naar de ‘craft market’, waar je ook lekker kunt lunchen.

Met de auto kun je naar één van de drie kastelen ten zuidoosten van het centrum gaan; het Heynitzburg-, het Sanderburg- en het Schwerinburgkasteel. Alle drie zijn opgetrokken uit lokale materialen. Vogelliefhebbers kunnen de rest van de dag bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het Daan Viljoen Game Park net buiten Windhoek. Dit park huist meer dan 200 vogelsoorten! Of je boekt een georganiseerde excursie naar het Township Katutura.

Overig

Aus

Aus ligt op de grens met de Namib Woestijn en is bekend door de legendarische woestijnpaarden, die je vanaf de weg tussen Aus en Luderitz kunt zien.

Cape Cross

Namibië - Kazuri SafarisCape Cross ligt een uur rijden ten noorden van Swakopmund op weg naar de Skeleton Coast, of als uitstapje op weg naar Twijfelfontein. De Cape Fur Seal is de grootste van de negen Fur Seals die in de wereld voorkomen en plant zich alleen aan de westkust van Zuidelijk Afrika voort, in de maanden november/december. In Cape Cross verblijven tussen de 200 en 250 duizend zeehonden. Een bezoek is zeker de moeite waard en de stank en het geluid van de zeehonden vergeet je niet snel. Het is dagelijks open van 10:00 tot 17:00 uur. Jakhalzen, hyena’s en mensen maken jacht op deze dieren. Je ziet hier ook een stenen kruis, daar gezet in 1485 door de Portugese kapitein en ontdekkingsreiziger Diego Cao.

Caprivistrip

De Caprivistrip is een lange smalle strook land in het noordoosten van Namibië. Het gebied is compleet anders dan de rest van het land. Het is door de Okavango rivier groen en vruchtbaar, hierdoor trekt het veel vogels en andere dieren aan. De Caprivistrook grenst aan Angola, Botswana en Zambia. Je komt door dit gebied als je op doorreis bent naar Botswana en/of Zambia. Aan de rivier staan echter diverse hotels die zeker een bezoek waard zijn. Zo zie je een heel ander deel van Namibië en op de rivier kun je een boottocht maken op zoek naar krokodillen en nijlpaarden.

Epupa FallsNamibië - Kazuri Safaris

De Epupa Falls liggen in het uiterste noorden tegen de grens met Angola. De naam Epupa Falls is een woord van de Herero voor ‘schuim’. De Epupa Falls worden gevoed door de Kunene rivier en wordt gevormd door een reeks watervallen. Zeker na het regenseizoen is de waterval spectaculair! Je kunt hier alleen komen met een 4×4 auto.

Keetmanshoop

Keetmanshoop is het grootste stadje van zuidelijk Namibië en is het administratieve centrum van de Karas regio – een van de 13 regio’s waarin Namibië is opgedeeld. Hier vind je mooie voorbeelden van Duits koloniale architectuur.

Voor toeristen is deze plaats echter meer bekend door het Kokerbomen Woud – het Quiver Tree Forest. De kokerboom is een vreemd gevormde boom waarvan de grootste exemplaren tot 9 meter hoog met een omtrek van 1 meter kunnen worden en een leeftijd van 200 tot 300 jaar kunnen bereiken. De takken van deze boom werden door de San gebruikt als ‘quivers’ (kokers in het Afrikaans) om hun giftige pijlen in te bewaren.

Luderitz

Luderitz is een historisch stadje aan de zuidwest kust. Een van de belangrijkste attracties van Luderitz is het spookstadje Kolmanskop. Deze eerder bruisende diamant stad is nu verlaten en vecht een constante strijd met de zandduinen van de Namib woestijn.

Opuwo

Opuwo is de belangrijkste stad in het noordwesten van Nambië. Dit gebied heet Kaokoland. De naam Opuwa vertaald uit het Herero betekent ‘het einde’. De stad is de laatste plaats met faciliteiten voordat reizigers het ruige gebied inrijden waar de Himba bevolking woont. Van hieruit kun je naar de Epupa Watervallen rijden. Dit kan echter alleen in goede 4×4 auto’s.

Otjiwarongo

Dit stadje ligt aan de verbindingsweg B1 ongeveer 50 km ten westen van het Waterberg massief en 250 km ten noorden van Windhoek. De Herero, die hier vroeger woonden, noemden het gebied ‘ De Plek van de Vette Koeien’. Tot op de dag van vandaag zijn hier nog zeer grote veeboerderijen te vinden. Vanwege de relatieve hoge regenval – vergeleken met de rest van Namibië – zijn er goede weidegebieden en is de grond vruchtbaar.

Palmwag

Het gebied rondom Palmwag beslaat een oppervlakte van 4500 km² in het noordwesten van Damaraland. In dit gebied groeit/ leeft een tal van zeldzame soorten planten en dieren. Dieren zoals olifanten, zebra’s, gemsbokken en giraffen hebben zich aangepast aan de semi-woestijn. Ook vind je hier de zeldzame zwarte neushoorn.

Wuivende palmen fluisteren in de wind, de spectaculaire omgeving, de uitgestrekte ongereptheid en zonsondergangen om van te dromen. ‘s Morgens en’ s middags worden er game drives aangeboden. De goed aangelegde wandelpaden laten je genieten en ontdek de omliggende natuur.

Twijfelfontein

Namibië - Kazuri SafarisDe vallei van Twyfelfontein werd in 1952 tot nationaal monument uitgeroepen. De rotstekeningen zijn te vinden op gladde rotsen en de meeste beelden dieren en hun sporen uit. Het zijn eigenlijk geen tekeningen, want ze zijn in steen gehouwen door te snijden in de harde laag van zandsteen. Meer dan 2000 tekeningen zijn hier geteld. Wetenschappers schatten dat de tekeningen tussen de 1000 en 10 000 jaar oud zijn, waarbij het gemiddelde op ongeveer 6000 jaar ligt.

Ten oosten van Twyfelfontein ligt Khorixas. Khorixas staat bekend om het ‘Petrified Forest – het versteende woud’; een ‘bos’ van enorme boomstammen die miljoenen jaren geleden versteenden. De bomen zijn ongeveer 250 miljoen jaar oud en werden hier gedeponeerd door een grote overstroming vanuit noordelijk gebieden. Er zijn 50 stammen te bewonderen waarvan de langste meer dan 30 meter lang is.

Iets zuidelijker ligt, op 2579 meter boven zeespiegel, de Brandberg met onder de rotsgravures de tekening van ‘The White Lady of the Brandberg’. Het geheel vormt een panorama van gekleurde rotsen tegen een achtergrond van een saai en verlaten gebied.

Walvisbaai

Walvis Bay is de grootste haven van Namibië en de enige diepzee haven in Zuidelijk Afrika. Het is het economisch centrum van de winstgevende Namibische visindustrie. Bovendien is deze stad de grootste producent van zout in heel Afrika. De haven werd ontdekt door Bartlomeuz Diaz in 1487 maar werd pas in 1793 gekoloniseerd door de Hollanders. Tot 1 maart 1994 behoorde een ruim 1000 m² grote enclave aan Zuid-Afrika toe onder toezicht van de Administratie van de Kaapprovincie. Vandaag zijn er ongeveer 50 000 bewoners in Walvis Bay die hoofdzakelijk in de haven en voor de visindustrie werken.

Een van de speciale attracties in Walvis Bay is de grote natuurlijk lagune waar een groot aantal vogels te zien is. De meest recente cijfers zeggen dat er meer dan 150 duizend vogels aanwezig zijn. Afgezien van de flamingo’s zie je op deze modderige vlakte ook veel pelikanen, plevieren, meeuwen en andere watervogels op doortocht. Het gebied is door RAMSAR uitgeroepen tot Wereld Erfgoed gebied.

Volkeren

Himba’s

Namibië - Kazuri SafarisDe Himba’s zijn verwant aan de Herero’s die in de 16e eeuw naar dit gebied migreerden nadat ze in de 14e eeuw vanuit de Nijl vallei in Egypte naar het zuiden waren getrokken. De Himba zijn een oude stam van semi-nomadische herders. Vele leven en kleden zich nog volgens oude tradities en leven in verspreide nederzettingen door heel Kaokoland. Het zijn dunne, lange mensen. De vrouwen zijn verantwoordelijk voor het zware werk terwijl de mannen zich meer met politieke zaken bezig houden. Vrouwen onderstrepen hun schoonheid door ingewikkelde haarstijlen en traditionele sieraden. Ze smeren hun lichamen in met rode oker en vet, een behandeling die hun huid beschermt tegen het ruwe woestijnklimaat.

De Himba huizen zijn simpele kegelvormig bouwsels gemaakt van jonge bomen die samengebonden zijn met palmbladen en met modder en mest gestuukt zijn. De huizen zijn gebouwd rond een vuur dat de bescherming van de voorvaderen over de familie symboliseert. Een Himba familie kan verschillende keren per jaar van het ene huis naar het andere verhuizen om nieuwe weidegronden voor hun geiten en ander vee te zoeken. Hun rijkdom kan worden afgeleid aan het aantal koeien dat men bezit.

Een bezoek aan een authentiek Himba dorp zal je niet alleen inzicht geven in de leefgewoonten van de laatst overgebleven traditionele stam in Namibië, het is ook een unieke gelegenheid voor speciale foto’s. Je kunt een melk ceremonie meemaken of een rook bad, geïnformeerd worden over de verering van heilig vuur, voorvaderen en geneesmiddelen van kruiden. Je leert ook wat de haardracht en sieraden betekenen voor ieder lid van de stam, hun verwantschap met de natuur, hun vee en kinderen.

HereroKazuri Safaris - Namibië

De Herero’s hebben het zwaar gehad tijdens de Duitse overheersing. Tegenwoordig wonen de meeste Herero’s in het noorden van Namibië. De Herero’s zijn een trots volk en je herkent de vrouwen aan hun klederdracht.

Nama’s

De Nama zijn afstammelingen van de Khoisan en worden ook wel Khoi Khoi genoemd of Hottentots. Van oorsprong leefden de Nama in de Kaap, Zuid-Afrika, maar werden door de komst van de Europese koloniale landveroveraars verdrongen. De Nama leefden vervolgens als half nomaden in Namaqualand rond de Oranje Rivier totdat hun leider – Jan Jonker Afrikaner hen voorging naar Windhoek.

Daar kwamen zij weer in conflict met de Herero wat aanleiding gaf tot een aantal bloedige oorlogen. Uiteindelijk heeft de toenmalige Duitse regering een aantal 14 gebieden toegewezen aan de Nama. Nu leven nog ongeveer 60.000 Nama in Namaland, het gebied tussen Mariental en Keetmanshoop.

SanNamibië - Kazuri Safaris

De San, ofwel de bosjesmannen zijn de oorspronkelijke bewoners van Namibië. De San zijn fantastische jagers en verzamelaars. Hierdoor kunnen zij al jaren overleven in de droogte van de Kalahari woestijn.