Oeganda

Logo Kazuri Safaris

Bagage & kleding

Het makkelijkst is het om je bagage in een zachte weekendtas mee te nemen. Die kun je namelijk beter in de minibus/ landcruiser inpakken. Neem ook niet teveel spullen mee, want de ervaring wijst uit dat je dit toch niet allemaal gebruikt. Voor de intercontinentale vluchten geldt meestal een bagagelimiet van 20 kilo.

Er is op al onze reizen voldoende gelegenheid om je kleding te laten wassen (mits je 2 nachten op 1 plek overnacht). Neem daarom niet teveel kleding mee. Het kan ‘s morgens en in de hoger gelegen gebieden koud zijn. Het is verstandig om in ieder geval een fleece trui en een windjack mee te nemen. Verder is het overdag gemiddeld 25 graden. Zorg dat je kleren kunt combineren, doe laagjes kleren aan, zodat je gedurende de dag kleren uit kunt doen. Ook is een sjaal om voor je mond te houden tegen het stof erg handig, en een hoofddeksel om je te beschermen tegen de zon.

Denk in ieder geval aan de volgende spullen:
• warme (fleece) trui
• windjack/ evt. regenjack
• lange broeken en/of rokken. Broeken met afritsbare pijpen zijn handig
• driekwart broeken
• T-shirts met korte en lange mouwen
• ondergoed en sokken
• zwemkleding
• handdoek voor het zwembad
• omslagdoek
• hoofdbedekking
• sjaal
• slippers
• lekker zittende (wandel) schoenen
• wandelstok(ken) voor de gorilla trekking
• camera/ extra batterijen/ oplader/ geheugenkaartjes
• zaklamp
• verrekijker
• elementaire EHBO spullen
• reiswekker
• dagrugzak
• toiletspullen
• malaria tabletten
• zonnebrandmiddel
• insectenafweermiddel
• voor contactlensdragers in verband met stof een reservebril
• leesboeken
• reisdagboek/ pennen/ papier
• naaisetje
• geldriem/ buidel voor geld en papieren
• paspoort en kopie paspoort
• pinpas/ creditkaart
• inentingsboekje

Communicatie

Tegenwoordig zijn in Oost-Afrika alle moderne communicatiefaciliteiten aanwezig: internet, e-mail, telefoon en fax. Het gemakkelijkst is om je eigen mobiel mee te nemen, je hebt bijna overal bereik. Wil je veel bellen en/of sms’en dan kun je een lokale simkaart kopen. Een simkaart kost ongeveer US$ 5 en je hebt keuze uit 2 aanbieders: MTN en AIRTEL. Anders kun je vanuit de hotels of speciale belwinkels bellen. Er zijn diverse internet café’s in de steden en zelfs in veel hotels en op campings kun je internetten. Houdt er wel rekening mee dat de verbindingen vaak erg traag zijn.

Laat voor het thuisfront een lijst achter met de telefoonnummers van de hotels en onze contactgegevens. Laat ook kopieën van je paspoort, verzekering en tickets achter bij de thuisblijvers. Post doet er ongeveer een week over naar Nederland.

Elektriciteit

Er is een netspanning van 220 volt, maar dat kan overal sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. De meeste accommodaties hebben een generator die op gezette tijden aan gaat en waarvan de spanning fluctueert. Er zijn ook veel hotels en campings die werken met zonne-energie, gelukkig schijnt de zon vaak in Oeganda! Maar neem ook reserve batterijen mee voor als je niet kunt opladen. Batterijen laad je meestal op een centrale plek in de bar op, je kunt hiervoor ook een verlengsnoer met meerdere stopcontacten meenemen, omdat de stopcontacten vaak vol zitten.

De stopcontacten in Oost Afrika zijn anders dan in Nederland. Je hebt de Engelse driepoot stekker nodig. Deze kun je vanuit Nederland meenemen of je kunt de adapter bij aanvang van de reis kopen.

Eten en drinken

In Oeganda hebben de hotels en lodges een internationale keuken. Er wordt meestal een 3 of 4 gangen ‘set menu’ geserveerd. Bij aankomst wordt er aan je gevraagd of je iets niet lust of ergens allergisch voor bent. Soms is er een buffet of à la carte menu met keuze uit soep, salades, hoofdgerechten, toetjes en vers fruit. Als je vegetarisch bent is dat geen enkel probleem. Laat het ons weten bij boeking, zeker als je een kampeer safari boekt.

Natuurlijk is het ook leuk om traditionele gerechten te proberen tijdens je reis, zoals: ugali (een voedzame maïspap), nyama choma (gegrild vlees) en tilapiafilet of nijlbaars (uit Lake Victoria). Een populair lokaal gerecht in Oeganda is Matoke waarbij de groene kookbananen worden gekookt in een saus van pinda’s of na het koken worden geprakt en de pure wordt geserveerd met pindasaus (vele varianten zijn mogelijk).
Fruit en groente groeit ook overvloedig in Oeganda, watermeloen, passiefruit, ananas, mango’s, tomaten, aubergines, paprika’s, avocado’s enz.

Het ontbijt is meestal een Engels ontbijt met de daarbij behorende eiergerechten, worstjes, spek en tomaten. Daarnaast krijg je pannenkoeken, brood, fruit, melk met muesli en vers sap. Voor de lunch krijg je een picknick lunchbox mee, lunch je eenvoudig onderweg, of krijg je een buffet/ set menu als je bij een lodge bent.

Oeganda heeft concurrerende biermerken, Bell Beer, Club and Nile Special. Als je iets sterkers wilt, probeer dan eens Waragi, de lokale gin!

Feestdagen

In Oeganda worden zowel de christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis gevierd als de islamitische feestdagen zoals Aid al Fitr, het Suikerfeest (de feestelijke afsluiting van de Ramadan). De data van de vastenmaand verschillen per jaar.

1 januari Nieuwjaarsdag
26 januari Bevrijdingsdag
8 maart Internationale vrouwendag
Maart / april Pasen
1 mei Dag van de arbeid
3 juni Dag van de Martelaren
9 juni Nationale heldendag
9 oktober Onafhankelijkheidsdag
25 december Eerste kerstdag
26 december Tweede kerstdag

Fooien

Een fooi wordt in Afrika gezien als een deel van het inkomen. De lonen zijn laag en de fooien zijn een broodnodige aanvulling daarop. Het is gebruikelijk om na afloop van een excursie, verblijf of reis, de chauffeurs, gidsen, eventuele koks/ dragers en hotelpersoneel een fooi te geven. In veel gevallen levert dit u een stralende glimlach op.

Richtlijnen zijn ca. US$ 1 voor kofferdragers en hotelpersoneel, 10% van de rekening in een restaurant, US$ 5 voor een gids tijdens een dag (deel) excursie, US$ 5 voor porters voor een dagdeel en US$ 10 voor een dag, US$ 10 – 15 voor een ranger en voor je chauffeur/ gids en kok kun je uitgaan van US$ 2 – 4 per persoon per dag.

Fotograferen

Oeganda is een prachtig landen en je maakt veel meer foto’s dan je vooraf denkt. Je eerste olifant, hij komt dichterbij, hij eet, hij draait zich om en hij loopt voor je langs. En dit doe je niet één keer, maar telkens weer, want elke keer is nét iets anders. Neem voldoende geheugenkaarten mee. Je kunt bijna overal je batterijen opladen.

Mensen kun je niet zomaar op de foto nemen, doe dit dan ook niet. Vraag het eerst en respecteer hun antwoord. Sommige mensen vragen geld voor een foto. Je mag geen foto’s maken van grensovergangen, bruggen, politie en soldaten.

Geld

Je kunt tegenwoordig in Oeganda in alle steden geld pinnen bij de Stanbic Bank. Soms komt het echter voor dat pinautomaten het niet doen, neem daarom altijd voldoende cash geld mee. In alle grote steden zijn wisselkantoren waar je Euro’s en US dollars kunt wisselen. Je kunt beter naar een bureau de change gaan dan naar een bank, want bij het bureau gaat het omwisselen sneller. In Oost-Afrika worden alleen nieuwe dollars, vanaf 2006, geaccepteerd.

Je kunt op veel plaatsen met US dollars betalen maar het is wel handiger en vaak voordeliger om in de lokale valuta te betalen. Om geld te wisselen kun je het beste biljetten van US$ 100 en US$ 50 meenemen, want daar krijg je een betere wisselkoers voor. Als je met dollars wilt betalen is het handig om kleine coupures mee te nemen, want wisselgeld is altijd een probleem.

De munteenheid in Oeganda is de Uganda Shilling. 1 Euro is ongeveer 3700 Oegandese Shilling en 1 Dollar is ongeveer 3300 Oegandese Shilling (oktober 2016). Kijk op http://www.oanda.com/currency/converter/ voor de laatste koersinformatie.

We raden je af om in Nederland lokale valuta te kopen, omdat dit altijd duurder is dan ter plekke.

Handige adressen

Ambassade van Oeganda in België

Avenue de Tervuren 317
1150 Brussel
België
Tel. No. +32 27625825
Fax: +322-7630438
E-mail: ugembrus@brutele.be
Internet: www.ugandaconsulate.nl

Nederlandse ambassade in Kampala

Rwenzori Courts, 4e verdieping
Nakasero Road, plot 2
Kampala
Tel. No. +256 41 434 6000
E-mail: kam@minbuza.nl
Openings tijden: maandag t/m donderdag 8.00 – 16.45 uur en vrijdag van 8.00 – 14.15 uur

Klimaat

Oeganda ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 22 en 28 graden. ’s Nachts koelt het af, zeker in de hooggelegen gebieden zoals Bwindi, Kisoro, Lake Bunyonyi, Rwenzori Mountains, Sipi Falls en Mt Elgon.

De officiële regenseizoenen zijn in maart/april en oktober/november. In maart tot begin mei is het regenseizoen met zware regenval. Van juni tot oktober is het droog weer. Van midden oktober en november is het de periode van de zogenaamde korte regens, met vooral einde middag en ‘s nachts regenbuien. De rest van de dag is het afwisselend bewolkt en zonnig weer. De warmste maanden zijn januari en februari.

Oeganda is het hele jaar door goed te bereizen. En juist in en na de regentijd is het land groen en vruchtbaar, bloeien de bloemen en worden de meeste jonge dieren geboren. Oeganda is een ontzettend groen land en naast regen is er genoeg zonneschijn!

Paspoort & Visum

Paspoort

Voor de reizen naar Oeganda geldt dat je paspoort nog minimaal 6 maanden na terugkomst geldig moet zijn.

Visum

Voor Oeganda heb je een visum nodig. Het visum voor Oeganda koop je online, via Uganda E-immigration System. Je koopt een single entree visum voor US$ 50 en deze betaal je via je credit card. Doe dit minimaal 1 week en maximaal 3 maanden voor vertrek in verband met de geldigheid van je visum (90 dagen). Je moet hiervoor uploaden: paspoort kopie, gele koorts vaccinatie bewijs en een recente paspoort foto.

Nota bene
• Het is je eigen verantwoordelijkheid om in het bezit te zijn van een geldig paspoort én als nodig, van een geldig visum.
• Heb je niet de Nederlandse nationaliteit en/of Nederlands paspoort dan dien je zelf na te gaan bij de desbetreffende ambassade of consulaat, of er andere regels op je van toepassing zijn.

Souvenirs

Souvenirs kom je onderweg tegen, bij de hotels, in Kampala enz. De kwaliteit kan wisselen. Afdingen wordt van je verwacht. Het is een spel en waar je de tijd voor moet nemen. Bedenk altijd eerst wat jij voor dat souvenir wilt uitgeven. Vraag dan wat het kost en biedt onder de prijs, zodat je met onderhandelen ongeveer uitkomt op wat jij wilt uitgeven. Het is vaak dat een hele familie van de opbrengsten leeft, dus het mag soms best iets meer kosten. Als je iets ziet wat je absoluut wilt hebben, koop het dan gelijk, want je weet nooit waar je het weer tegenkomt. Specialiteiten zijn houten schalen, dieren en kandelaars, voorwerpen van zeepsteen, sjaals en omslagdoeken, sieraden, slippers, tassen…teveel om op te noemen. Je mag niet alle producten uitvoeren; zoals producten van beschermde dieren, bijvoorbeeld een leeuwentand of een hoorn, slangenleer, ivoor of een product gemaakt van schildpad.

Taal

De officiële taal in Oeganda is Engels. En daarnaast spreekt elke stam zijn eigen Afrikaanse taal.

Tijdsverschil

Het is in Oeganda in de zomer 1 uur later als in Nederland. In de winter is het verschil 2 uur.

Vaccinaties & gezondheid

Niemand is graag ziek en al helemaal niet als je op reis bent. Natuurlijk is er medische zorg, maar die is niet op alle plekken even goed in Oost-Afrika. Lees daarom onderstaande informatie goed door.

Vaccinaties

Voor Oeganda is een gele koorts vaccinatie verplicht. Hoewel overige vaccinaties voor deze reis niet verplicht zijn, is het voor je eigen gezondheid verstandig om je van te voren te laten informeren over de vaccinaties die je voor je reis nodig hebt.

Malaria

Het nemen van malaria tabletten is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Naast het innemen van malaria tabletten kun je het beste bedekkende kleding rond- en na zonsondergang dragen. Muskietennetten zijn aanwezig waar nodig dus die hoef je niet zelf mee te nemen. Verder kun je onbedekte lichaamsdelen insmeren met een goed insectenwerend middel dat DEET bevat. Hierdoor beperk je het oplopen van muggenbulten. Bij koorts tijdens of na verblijf in de tropen moet je altijd een arts raadplegen om je op malaria te laten onderzoeken.

Kazuri Safaris is niet bevoegd om medisch advies te geven. Neem voor de benodigde inentingen minimaal 6 weken voor vertrek contact op met bijvoorbeeld de travel doctor, www.traveldoctor.nl, je huisarts of de lokale GGD.

Hygiëne

Probeer erop te letten dat je je handen wast met zeep voor het eten en na gebruik van het toilet. Je kunt hiervoor ook kant en klare handenwas gel kopen bij elke drogist in Nederland. Drink alleen water uit flessen en probeer 2 liter water per dag te drinken. Wees voorzichtig met ijsklontjes, salade, ijs, ongekookte melk, schelpdieren en schil je fruit. Het eten in de toeristische hotels wordt met zorg voorbereid en je kunt alles prima eten. Ditzelfde geldt voor het eten dat door de kok wordt bereid tijdens de kampeer safari’s. Twijfel je ergens over, laat het dan gewoon liggen.

Toch gebeurt het vaak dat mensen een paar dagen last hebben van buikloop. Dit hoeft niet alleen van het eten te komen, maar is vaak een combinatie van de warmte, temperatuurverschillen en het niet uitgerust op vakantie gaan. In de meeste gevallen geneest een darminfectie met een dieet van licht verteerbaar voedsel zoals witte rijst, toast en biscuit met slappe thee zonder suiker en magere bouillon. Tegen uitdroging kun je ORS gebruiken, een mengsel van zout en suiker opgelost in water.

EHBO

Het is belangrijk om zelf de meest elementaire EHBO-spullen mee te nemen. Denk hierbij aan pleisters, (steriele) gaasjes, pincet, middelen tegen blaren, jodium en medicijnen tegen veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en darmklachten. Neem in het geval van specifieke klachten je eigen medicijnen mee, met eventueel je medisch paspoort. Zorg dat je uitgerust op reis gaat.

Contactlenzen

Het kan erg stoffig zijn op de wegen in Afrika. Neem daarom naast je lenzen altijd een reserve bril en zonnebril mee.

Veiligheid

Reizen in derde wereld landen is nooit helemaal zonder risico’s. Er heerst veel armoede en het contrast tussen de rijke toerist en de lokale bevolking is groot. Het is hier niet zozeer onveiliger dan elders maar het is wel belangrijk dat je goed op je spullen let en niet overal mee te koop loopt. Verdeel je geld over verschillende plekken. Let op je tas, laat die niet slingeren. Laat dure sieraden thuis. Loop niet opzichtig met fototassen en draag een moneybelt voor je papieren en geld onder je kleren. Maak een kopie van je paspoort en bewaar die op een andere plek dan je paspoort zelf. Zorg dat je altijd wat kleingeld apart hebt, zodat je voor kleine betalingen niet je geldbuidel tevoorschijn hoeft te halen. Je bent ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor je eigendommen, dus laat papieren en geld niet in de auto, op de hotelkamer of in de tent liggen. Veel hotels hebben een kluis. Als je daar je waardevolle spullen in opbergt, zorg dan dat je precies weet hoeveel geld er in zit. Neem ’s avonds altijd een taxi, ook al is het nog zo dichtbij.

Wat betreft de veiligheid specifiek voor Oeganda, het land is veilig om te bezoeken. In het noorden zijn jarenlange ernstige ongeregeldheden geweest, maar nu is het rustig en het ziet er naar uit dat er een definitief vredesakkoord komt voor Noord-Oeganda. Mocht je naar het noorden willen reizen of naar afgelegen gebieden, informeer dan wel eerst bij de ambassade voor de actuele veiligheidssituatie.

Tot slot

Tot slot willen we benadrukken dat we altijd ons uiterste best doen om je de beste vakantie te bezorgen. Bedenk echter dat er altijd wel iets kan gebeuren waardoor er veranderingen optreden. Denk hierbij aan hotels die overboekt zijn, hevige regenval zodat je programma moet wijzigen, lekke banden of je komt vast te zitten in de modder, de stroom valt uit, een zwembad zonder water, iemand komt niet op de afgesproken tijd etc. Er wordt van je verwacht dat je flexibel bent. Als er iets mis gaat, doen we een beroep op je incasseringsvermogen. Plaatselijke gewoontes, ander eten, de warmte en een lange vermoeiende reisdag kunnen allemaal een aanslag doen op je humeur en op je gezondheid. Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden op je reis en laat je onderweg niet uit het veld slaan als er iets eens wat anders loopt dan je zou willen of had verwacht. Dit is Afrika…

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om ons te bellen. We wensen je een geweldige reis toe!