Oeganda: zelfstandig rondreizen: Stefan & Maaike

Van 3 t/m 29 september 2012 hebben we met z’n tweeën zelfstandig door Oeganda gereisd. We hebben hierbij een fantastische reis door een prachtig land mogen beleven. We hebben het land per bus, minibus, taxi en van achterop de boda-boda (brommertje) verkend. Het reizen met deze vormen van openbaar vervoer bleek achteraf erg makkelijk en erg leuk, al moet je soms natuurlijk een beetje geduld hebben.

Voor een (mini)bus koop je een kaartje. Bij de andere geldt dat je van te voren een prijsafspraak maakt. Dit geldt ook voor lokale gidsen, deze zijn vaak gemakkelijk via de receptie van je hotel te regelen. Met de hulp van de Bradt Guide, een zeer prettige, Engelse reisgids, en Kazuri Safaris hebben we een onvergetelijke Afrika ervaring beleefd.

Een warm welkom

Op het vliegveld werden we opgewacht door een medewerker van het Namirembe Guesthouse. De airport transfer en de eerste overnachting waren door Kazuri Safaris geregeld waardoor we een warm welkom in Oeganda kregen. Vanuit deze guesthouse hebben we de eerste dagen de hoofdstad Kampala te voet verkend: een knettergekke georganiseerde chaos wat erg leuk was om te zien.

Lake Bunyonyi

In Kampala hebben we kaartjes gekocht voor de Postbus naar Kabale. De Postbus hebben we erg vaak gebruikt; het bleek een betrouwbare en comfortabele bus. Daarnaast bleek het reizen per bus voor de grote afstanden verreweg het goedkoopst. Deze bus vertrekt op een vast tijdstip (vaak vroeg in de ochtend) en het is handig om er de dag ervoor al kaartjes voor te kopen bij het postkantoor, maar dit kan ook nog ter plekke bij vertrek. Aangekomen in Kabale hebben we bij het National Parks Information Office een transfer geregeld naar het Bunyonyi Overland Camp; een prachtige tent met uitzicht op het meer was daar nog voor ons beschikbaar.

Gorilla trekking

Vanuit het Overland Camp zijn we per taxi en shared taxi naar Kisoro gereisd. Een shared taxi wordt gedeeld door meerdere mensen en vertrekt pas al deze vol zit. Vol bleek ook echt vol; we pasten met z’n achten in een normale Sedan. Na deze nieuwe ervaring konden we in de luxe van het Travellers Rest bijkomen. De Gorilla trekking van de volgende dag was fantastisch! Onder begeleiding van een professioneel team van rangers hebben we een magisch uur bij de Gorilla’s beleefd. De permits voor deze trekking waren voor ons door Kazuri Safaris en Matoke Tours geregeld. Dit hadden we vanuit Nederland al maanden van te voren vast gelegd.

Lake Mburo

Vanuit Kisoro zijn we weer per Postbus terug richting Kampala gereisd. Tussen Mbarara en Nasaka zijn we echter uitgestapt in Sanga. Vanaf daar wilde iemand van de lokale bevolking ons wel graag naar Lake Mburo National Park brengen, dit kan per taxi of boda-boda. Lake Mburo National Park is erg geschikt voor reizigers zonder auto; je kunt er een leuke wandelsafari doen en je kunt (onder begeleiding) wandelen van en naar een prachtig meer.

Queen Elizabeth National Park

Vanuit Lake Mburo zijn we met de taxi naar Mbarara gereisd. Daar hebben we een minibus taxi genomen naar Queen Elizabeth National Park. Het reizen per minibus bleek ook een erg bijzondere ervaring; tot de nok toe gevuld met volwassenen, kinderen, kippen en bagage hebben we een gezellig (maar niet altijd even comfortabele) reis beleefd. Door het Queen Elizabeth National Park loopt een hoofdweg waardoor je er vrij gemakkelijk met openbaar vervoer kunt komen. We zijn uitgestapt in het dorpje Katunguru en stonden dan ook meteen midden in het park. De dagen erna heeft een lokale gids (vraag in het dorp naar Moses) ons het prachtige park laten zien en hebben we een chimpansee trekking gedaan.

Fort Portal

Vanuit Queen Elizabeth zijn we door de lokale gids afgezet in Kasese vanwaar we zijn doorgereisd naar Fort Portal met een andere busmaatschappij. Deze bussen stoppen vaker onderweg en doen er dus vrij lang over. In dit prachtige stadje hebben we een leuke push-bike safari gedaan, fietsen hiervoor kun je huren bij Kabarole Tours in het centrum) en een heerlijke verblijf genoten in het RuwenZori View Guesthouse.

Jinja

Per Postbus zijn we vervolgens via Kampala verder gereisd naar Jinja. Dit is een bijzondere stad met een erg prettige sfeer en met bijzondere vervallen oude koloniale huizen. In Jinja zijn we door lokale vissers per boot naar de source of the Nile gebracht en hebben we een tocht over het Victoria meer gemaakt. Per boda-boda zijn we ook naar het gebied gegaan waar wordt geraft en gebungeejumpt. Dit gebied heet Bugjagali. Als je hier tickets voor het raften bij een organisatie koopt, wordt je er vanuit Jinja door hen heengebracht.

Murchison Falls

Na Jinja zijn we weer naar Kampala teruggekeerd. Daarvandaan zijn we met de tourorganisatie Red Chilli naar Murchison Falls National Park vertrokken. Murchison Falls ligt als nationaal park wat meer afgelegen dan Queen Elizabeth en is daarom moeilijker om met openbaar vervoer te bereiken. Red Chilli biedt echter betaalbare korte safari’s die erg goed bleek te zijn!

Mbamba Swamps

Eenmaal door Red Chilli teruggebracht naar Kampala zijn we met de bus naar Entebbe gegaan om daar als toetje nog een bezoek te brengen aan de Mbamba Swamps. Door lokale jongens zijn we per auto en boot naar de Swamps gebracht waar we de bijzondere Shoebill hebben gezien.