Malawi: nieuwe reisbestemming

Malawi wordt een nieuwe bestemming bij Kazuri Safaris! En een combinatie met South Luangwa in Zambia maakt je reis compleet. Wilde dieren, relaxen aan het meer en wandelen in de bergen. Je kunt individueel reizen, of je aansluiten bij een internationale groep.

Malawi, het land van de glimlach, het land waar iedereen wil weten hoe je heet, waar de kinderen met je meelopen en je hand vastpakken. Dat is wat ik onthouden had van mijn 1e bezoek aan Malawi in 2001 en dat is precies hoe het nu nog steeds is 11 jaar later.

Chitimba

Ik kwam Malawi binnen vanuit Tanzania. Vanaf de grens eenvoudig met openbaar vervoer naar Chitimba Camp gereisd. De camping ligt aan een breed strand, er zijn simpele huisjes, een bar en wordt gerund door 4 Nederlanders. Tijd om te relaxen en de eerste regen van het jaar te ervaren.

Livingstonia

Vanuit Chitimba naar Livingstonia gelopen. Een missiepost op 16km afstand en 900 meter hoger op een berg! Het was een behoorlijke wandeling omhoog (er is hier geen transport). Ik overnachtte bij Lukwe, een mooi eco camp, eigen chaletje met veranda, aardige mensen en heerlijk eten. Zo rustig, en het uitzicht zo prachtig. Een zeer goede plek om even echt tot rust te komen. Ik vond Livingstonia niet echt bijzonder, maar de eucalyptus bomen en de jacaranda’s maakten het fijn om bovenop het plateau te wandelen.

Vwaza Marsh Nationaal Park

De volgende bestemming was Vwaza Marsh Nationaal Park. Overnachting in een vervallen chalet op een mooie locatie. Net binnen het park aan het Kazuni meer. De olifanten liepen ’s middags voorbij, een familie wrattenzwijntjes, aapjes en het geluid van de hippo’s op de achtergrond. Dit is Afrika voor mij. Midden in de natuur zijn en ’s avonds bij een kampvuur zitten. Als je je eigen eten meeneemt, dan maakt de parkwachter dat voor je klaar, ideaal! De volgende morgen vroeg zag ik de hippo’s naar het water teruglopen, een paar olifanten kwamen langs om water te drinken en verder veel kudu’s en impala’s gezien.

Kande Beach

In Vwaza Marsh ontmoette ik de eigenaren van de camping in Kande Beach waar ik naar toe wilde gaan en ik kon met hun meerijden! Dat was een uitkomst, want Vwaza is lastig te bereiken/verlaten met openbaar vervoer.
In Kande is het strand lang, breed en bijna wit. Lekker gezwommen, veel gewerkt (nieuwe aanvragen ontvangen) en ’s middags paardgereden. Hartstikke leuk, door het bos, langs dorpjes, op het strand en uiteindelijk zelfs gezwommen met de paarden!

Vlakbij Kande ligt Makuzi Beach. Een mooie lodge aan een afgeschermde baai (door rotsen) met een heerlijk strand. Hier 1 dag doorgebracht met zwemmen, lezen en relaxen. Vanuit Makuzi Beach had ik geluk en kreeg ik een lift naar Lilongwe. Een rit van 5 uur flink doorrijden.

Mumbe Island

Voor het weekend had ik nog geen plannen en dat is het mooie van alleen rondreizen zonder plan, er komt altijd wel wat op je pad. En zo belandde ik spontaan in Cape McClear. Mike van Malawian Style (lokale touroperator) nam mij samen met zijn meiden van kantoor mee. 1 nacht op het vaste land gelogeerd en de volgende dag naar Mumbe Island gegaan. Een eco camp op een privé eiland, 45 minuten varen vanaf de kust. Mooie tenten met veranda en uitzicht over het meer. Heerlijk gerelaxt, om het eiland gekayakt, gezwommen en gesnorkeld. Een perfecte avond in Afrika: In een hangmat onder duizend sterren op een onbewoond eiland met het geluid van de golven op de achtergrond!

*Ondertussen ben ik naar Zambia geweest op een 4-daagse tour naar South Luangwa met 6 mensen. Een camping aan de rivier, veel olifanten en giraffen, luipaarden tijdens de avondsafari, enorme regen en onweersbuien en mooie zonsopgangen. Daarna weer terug naar Malawi*

Mulanje Mountain

Met dezelfde mensen van Malawian Style hebben we een 3 daagse trekking gemaakt. Mulanje is een enorme berg met (als je eenmaal boven bent) een plateau om op te wandelen. Het was zwaar, het was stijl, maar zo ontzettend mooi. De bergpassen, rotspartijen, bloemen, watervallen etc. Rockpools om in te zwemmen en overnachtingen in eenvoudige berghutten. Een absolute aanrader.