Oeganda

De berggorilla staat op de lijst van meest bedreigde mensapen ter wereld en leeft in kleine delen van de beschermde oerwouden in het zuidwesten van Oeganda, het noordwesten van Rwanda en het oosten van de Democratische Republic Congo. De gorillapopulatie wordt geschat tussen de 650 en 800 individuen, waarvan er zo’n 300 in Oeganda leven.

Gorilla trekking – praktisch

Oeganda-Kazuri Safaris - gorillaJe moet wel wat doen voor je gorilla trekking. De wandeling door het oerwoud kan pittig zijn en je moet regelmatig berg op en berg af. Soms vind je de gorilla’s al binnen een uur, soms moet je uren wandelen voor je een familie vind. Een goede conditie is dus belangrijk!  Houdt er rekening mee dat het fris kan zijn in de ochtenden in juni – juli en dat het pad wat glibberig kan zijn in het regenseizoen. Je kunt een ‘porter’ meenemen, niet alleen om je tas te dragen, maar juist om jou te ondersteunen tijdens de moeilijke stukken van de wandeling.

Afhankelijk van de groep gorilla’s waar je een permit voor hebt gekregen, selecteren wij een hotel voor je. Let op, vanaf het moment dat je bij een groep gorilla’s bent aangekomen, blijf je maximaal een uur bij ze. Langer is niet toegestaan om de rust van de groep te garanderen.

Prijs

Een gorilla trekking kost vanaf 1 juli 2024 US$ 800 per persoon. Dit bedrag wordt geïnd door de nationale overheid en wordt aangewend voor de bescherming van het leefgebied, training van bewakers en gidsen, compensatie van lokale bewoners en de bestudering van deze bijzondere dieren. Het programma werpt zijn vruchten af. Het aantal berggorilla’s in het wild is de laatste jaren gestegen!

Denk eraan dat gorilla’s wilde dieren zijn die geen vaste routines kennen. Je bezoekt de gorilla’s in hun leefgebied op de beboste hellingen in het nationaal park. Vaak kun je vrij dichtbij komen en heb je goed zicht op de groep of individuen en kun je uitstekend foto’s maken. Succes is echter niet 100% gegarandeerd, maar de kans dat je ze ziet is meer dan 95%.

Permits

Oeganda-Kazuri-Safaris-Gorilla's

Er is slechts een beperkt aantal groepen gorilla’s die bezocht kunnen worden bij de gorilla trekking. Per groep is vervolgens een maximum van 8 permits per dag beschikbaar. Er is veel vraag naar gorilla permits. Daarom is het raadzaam om je Oeganda reis op tijd te plannen, zodat wij bij boeking eerst je gorilla permit kunnen kopen. Als dat onverhoopt niet lukt, mag je de reis altijd kosteloos annuleren. Zeker in de hoogseizoenen (juli – september en december – januari) is de vraag groot en zijn permits schaars.

Het hangt van de beschikbare permits af welke groep je bezoekt in Bwindi, dit is niet wijzigbaar. In het noorden van Bwindi kunnen groepen bezocht worden en ook in het zuiden. Bij Mgahinga tot slot leeft de Akagyezi groep, maar zij lopen ook vaak over naar Rwanda.

In Rwanda leven ook meerdere groepen gorilla’s, echter kost een gorilla permit in Rwanda tegenwoordig US$ 1500 per persoon! Wij bezoeken geen gorilla’s in Congo in verband met de veiligheid.

Regels tijdens je bezoek

Tijdens je gorilla trekking word je begeleid door speciaal opgeleide gidsen/ rangers en porters. Van te voren geven zij je uitleg over het gedrag van de gorilla’s en hun leefomgeving. Veel mensen vinden het uiteindelijk toch wel heel spannend en indrukwekkend om oog in oog met de berggorilla’s te staan. En hoewel de gorilla’s een vredig karakter hebben, is het goed om een aantal regels te weten:

Oeganda - Kazuri Safaris– Blijf op een meter of 7 afstand van de gorilla’s.
– Fluister zachtjes als je bij de gorilla’s bent.
– Het is verboden te flitsen met je camera.
– Wijs niet naar de gorilla’s en kijk ze niet in de ogen, dat kan bedreigend overkomen.
– Als een gorilla toenadering zoekt, raak dan niet in paniek. Hij of zij is ook alleen maar nieuwsgierig!

Gorilla trekking – belevenis

Het is gelukt! Ik heb een permit bemachtigd voor een gorilla trekking voor de meest zuidelijke groep gorilla’s in Bwindi. Het moet het hoogtepunt worden van mijn verder al geweldige reis. Mijn groep is de slechtst bereikbare groep, zonder openbaar vervoer en in een dal zo’n 600 meter lager dan de weg. De weg is slecht en bochtig. Mijn persoonlijk gecharterde boda boda brengt me tot aan het beginpunt, daarna gaan we met vijf andere gelukkigen en twee gidsen met flinke geweren te voet verder. Na een klein uur afdalen langs de bergen – een pad waar de locals dagelijks gebruik van maken – laten we onze rugzakken achter en gaan verder slechts gewapend met onze camera’s.

Er is ons verteld dat we op minimaal zeven meter afstand van de gorilla’s moeten blijven, een groep van in totaal 18 met 2 zilverruggen (de oudste daarvan met de naam Karibu, ‘Welkom’, is de leider van de groep), een aantal volwassen vrouwtjes, meerdere kleuters en een baby van acht maanden. We blijken er middenin te zitten. Ik zit met een gids bij een stuk rotte boomstam, terwijl een meter of vijf beneden ons een vrouwtje en wat jonkies zich te goed doen aan het oude hout. Rechts zit een ander vrouwtje, ze kijkt ons met haar lichtbruine ogen aan, ondertussen rustig kauwend. Boven me zit de zilverrug, een kleine twee meter groot met billen van staal. Hij komt langzaam naar beneden en gaat op zo’n twee meter naast me zitten, zacht kreunend maar totaal niet geïnteresseerd in onze aanwezigheid.

Oeganda-Kazuri SafarisMet het verhaal van Bokito nog vers in mijn achterhoofd vraag ik ‘s zachtjes of dit ok is. No problem, zegt de gids, these gorillas are very friendly. En dat blijkt. Gorilla’s zijn van nature niet agressief, maar als je die enorme handen, spieren en kracht ziet dan kun je je voorstellen dat je een gorilla met een slechte bui beter niet tegen kunt komen. Vreemd genoeg was ik ook geen moment bang, maar enorm onder de indruk van de nabijheid van deze prachtige dieren. We hebben een uur daar gezeten, ze geobserveerd, foto’s gemaakt, sprakeloos toegekeken. Toen vertrokken ze tussen de groene struiken, op zoek naar eten. En wij liepen terug naar het dorp, een onvergetelijke ervaring rijker.