Tanzania

Arusha stad

Arusha is een gestaag groeiende stad en is benoemd tot de safari hoofdstad van Tanzania.Het is een goede uitvalsbasis voor de nationale parken van het noordelijke circuit. Arusha ligt op een klein uur rijden van het Kilimanjaro internationale vliegveld, midden tussen de koffie plantages en kleine akkers. In Arusha zelf vind je veel hotels, restaurants, winkels, kleurrijke markt en souvenirs.

Arusha Nationaal Park

Kazuri Safaris - TanzaniaArusha nationaal park is één van de kleinste parken in Tanzania. Het park leent zich bij uitstek voor een dagtocht want het ligt op zo’n anderhalf uur rijden vanaf Arusha. Het park wordt gedomineerd door Mount Meru, de op één na hoogste berg van Tanzania met een top van 4575 meter hoog. Unieke attracties van dit park zijn dat je naast een game drive ook een wandelsafari kunt maken! Onder leiding van een ranger loop je naar plekken waar je normaal met een safari voertuig niet kunt komen. En je kunt met een gids kanoën op één van de Momela meren, om zo geluidloos de vogels te kunnen aanschouwen. Meer dan 400 verschillende vogelsoorten zijn in dit park te bewonderen. De vegetatie in dit park is vrij dichtbegroeid, dus het is iets lastiger om de dieren te spotten. De meest voorkomende dieren in dit park zijn de zwart met witte franje apen, de blauwbal apen, duikers, nijlpaarden, olifanten, giraffen, zebra’s, buffels en bosbokken.

Eyasi meer

Eyasi meer - Kazuri SafarisHet Eyasi meer is een zoutmeer tussen de Rift Vallei en de Kidero bergen. Vanaf Karatu rijd je hier in zo’n 2 uur heen. De weg is een ervaring apart, hobbelig en stoffig! Je komt in een totaal andere, prachtige omgeving terecht. Het is hier droog, met baobab bomen, acacia bomen en struikgewas. Dit is de leefomgeving van de Hadzabe, ofwel de bosjesmannen. Deze mensen leven nog op een zeer primitieve manier. De mannen jagen wilde dieren en de vrouwen verzamelen bessen en wortels. Ook leven hier in hetzelfde gebied de Datoq. Deze mensen houden koeien en vullen hun dieet aan met ugali, een lokale maïspap. De beide stammen leven in harmonie met elkaar. Onder leiding van een gids kun je deze stammen bezoeken.

Lake Manyara Nationaal Park

Lake Manyara - Kazuri SafarisLake Manyara nationaal park is een klein park aan de rand van de Rift Vallei. Het park ligt op zo’n twee en een half uur rijden van Arusha. Het ligt aan de weg die leidt naar de Ngorongoro Krater en de Serengeti. Twee derde van het park is water en éénderde van het gebied is land. Als je het park binnengaat rijd je door een bos dat gevoed wordt met ondergrondse water stromen van de Ngorongoro hooglanden. Daarna verandert het landschap in droger acacia bos. Bij het meer mag je de jeep uit om je benen te strekken. Hier tref je nijlpaarden en verschillende watervogels aan, zoals flamingo’s, pelikanen, ooievaren, reigers en Egyptische ganzen. Een uniek fenomeen in dit park zijn de leeuwen die in bomen slapen. Verder zie je olifanten, giraffen, zebra’s, impala’s en ontzettend veel bavianen. Tevens is dit park een paradijs voor vogel liefhebbers.

 

Natron meer

Het Natron meer ligt in een woestijn landschap aan de voet van de vulkaan Oldonyo Lengai. De naam betekent in het Maasai: “Huis van God”. Lake Natron is een zoutmeer waar vele flamingo’s naar toe komen om te jongen. Flamingo’s trekken van het ene naar het andere meer in de Rift Vallei, naar gelang ze daar eten kunnen vinden. Je bent hier in een afgelegen gebied, waar je prachtig kunt wandelen naar bijvoorbeeld watervallen.

Ngorongoro Krater

Ngorongoro krater - Kazuri SafarisDe Ngororongoro Krater ligt in een groot conservatie gebied waartoe ook de Olduvai kloof, Ndutu, de Empakai krater en de Oldonyo Lengai berg behoren. In een gedeelte van dit gebied leven de Maasai, die hier rondlopen met hun kuddes koeien, geiten en ezels. Je kunt één van de Maasai dorpen bezoeken onderweg naar de Serengeti.

De bekende Ngorongoro Krater is uniek en behoort tot één van de wereldwonderen. Het uitzicht vanaf de kraterrand op 2300 meter hoogte is buitengewoon indrukwekkend. De kraterwand gaat 600 meter stijl naar beneden, waar het, op de vruchtbare bodem van de krater, een paradijs is voor de vele dieren. Het is de grootste intacte krater ter wereld en heeft een diameter van 19 kilometer. Open grasland domineert de krater vloer, daarnaast is er een hippopool, vind je dieren rondom het Makat meer en in het Lerai bos. Je kunt in de Ngorongoro Krater de ‘big 5’ zien: leeuw, luipaard, neushoorn, buffel en olifant. Maar ook cheeta’s, hyena’s, jakhalzen, zebra’s, wildebeesten, impala’s, gazellen en elanden. Omdat de hotels en campings bovenaan de rand zijn, kunnen de avonden behoorlijk koud zijn.

Serengeti Nationaal Park

De Serengeti is het oudste en meest bekende park van Tanzania. Het ligt tussen de Ngorongoro hooglanden, de grens met Kenia en het Victoria meer in. Serengeti betekent in de Maasai taal “eindeloze vlakte”. Zodra je aan de rand van de hooglanden bent aangekomen kijk je uit over dit immens uitgestrekte land: savanne met acacia’s in het midden, de heuvels in het noorden en een bosrijk gebied in het westen. Op verschillende plekken staan granieten rotspartijen, welk kopjes worden genoemd. Het hangt van het seizoen af hoe het park eruit ziet en welke dieren je waar aantreft. Dieren die je kunt zien zijn gazellen, impala’s, giraffen, olifanten, buffels, waterbokken, rietbokken, nijlpaarden, bavianen, cheeta’s, leeuwen en luipaarden.

De beste maanden om de grote migratie te zien is van december tot mei, als de lange regentijd begint. Meer dan een miljoen wildebeesten, 200.000 zebra’s en 300.000 gazelles komen samen op de oostelijke vlaktes waar het gras kort is. De migratie vindt nooit precies op hetzelfde moment in het jaar plaats. Dit heeft te maken met de regen en waar het gras op dat moment goed is.

Tarangire Nationaal Park

Kazuri Safaris - TarangireTarangire nationaal park is een groot park dat bekend staat om zijn baobab bomen en de vele olifanten. Het park ligt op zo’n twee en een half uur rijden ten zuiden van Arusha. Je kunt hierheen gaan als dagtocht of je kunt hier blijven overnachten en je safari naar andere parken vervolgen.

De vegetatie is divers, net als het dierenleven. Vanaf de picknick plek heb je een prachtig uitzicht over de rivier beneden. Door het park loopt de Tarangire rivier die bijna altijd water heeft, waardoor er grote aantallen wild te observeren zijn. Acacia´s en palmbomen omringen de rivier. De beste tijd om Tarangire nationaal park te bezoeken is van juni tot en met oktober als de maasai steppes opdrogen na de lange regentijd. De meest voorkomende dieren in dit park zijn de zebra’s, wildebeesten, leeuwen, luipaarden, waterbokken, giraffes, olifanten, gazellen en impala’s. Je treft hier ook de kudu en de roan antilope, die zeldzaam zijn
in noord Tanzania. Er zijn meer dan 300 verschillende vogelsoorten in dit park gesignaleerd.

Victoria meer

Het Victoria meer is het grootste meer van Afrika en het op één na grootste zoetwater meer van de wereld. Het meer zit vol met nijlbaars, nijlpaarden en vogels. Helaas kun je hier niet zwemmen i.v.m. bilharzia. Je kunt hier wel prachtige boottochten maken. De grote steden die aan het meer liggen zijn Musoma en Mwanza. Naast de visserij is de landbouw van koffie en katoen een grote industrie.

Rondom de Kilimanjaro

Kilimanjaro Nationaal Park

Kazuri SafarisHet Kilimanjaro Nationaal Park beslaat zo’n 750 km² en staat sinds 1987 op de UNESCO lijst als een World Heritage Site. Uhuru Peak is 5896 meter hoog en de Kilimanjaro is een van de hoogste bergen die je ‘gewoon op kunt wandelen’. De 5 – 8 daagse tocht voert je door loofbos, regenwoud, steppe, maanlandschap en sneeuw. Op de lager gelegen flanken van de berg leven olifanten, luipaarden, buffels en antilopen.

Lake Chala

Lake Chala - Kazuri SafarisLake Chala is een onbekend, maar mystiek caldera meer. Het ligt in een afgelegen gebied met een divers ecosysteem. Je kunt hier prachtig wandelen of genieten van de rust.

Lushoto

Lushoto ligt in het prachtige Usambara gebergte. Lushoto is een kleine maar belangrijkste stad van de omgeving. De kleurrijke markt is leuk om te bezoeken. Verder ga je hier naartoe voor de rust en om in dit gebied te wandelen. Bijvoorbeeld naar Irente Viewpoint, dat 1000 meter hoog boven de laagvlakte uittorent en een panoramisch uitzicht over de Maasai steppe biedt.

Marangu

Marangu is een klein dorp op de flanken van de Kilimanjaro. Het hoofdkwartier van het Kilimanjaro nationaal park bevindt zich hier en het is tevens het startpunt van de 5-daagse Marangu Route. Maar ook als je de Kilimanjaro niet wilt beklimmen is Marangu leuk om te bezoeken. In deze prachtige groene omgeving kun je heerlijk wandelen, naar één van de vele watervallen lopen, bij een Chagga familie op bezoek gaan, naar de kleurrijke markt toe, genieten van de rust enz.

Moshi

Moshi is een klein stadje aan de voet van de Kilimanjaro. Het ligt ten westen van Arusha, omgeven door tarwe-, maïs- suikerriet- en vooral koffieplantages. In het centrum rondom de klokkentoren vind je safari bedrijfjes, wisselkantoren, internetcafés, souvenirwinkels, koffiehuizen, een kleurrijke markt en hotels. Moshi is voor veel mensen het begin en/of eindpunt van de Kilimanjaro beklimming.