Oeganda

Excursies in Oeganda

Hieronder noemen we een aantal excursies in Oeganda die je tijdens je reis kunt doen. Afrika biedt meer dan alleen safari. Je kunt je reis daardoor afwisselen met culturele activiteiten: ontmoet de lokale bevolking, bezoek goede projecten, wandel over traditionele markten enz. Je kunt de excursies al gelijk bij je boeking in Nederland boeken. Als je ter plekke wilt beslissen, dan boek je ze eenvoudig bij je chauffeur of het hotel.

Bwindi Impenetrable Forest

Gorilla trekking

De gorilla trekking is voor velen hét hoogtepunt van Oeganda. In groepjes van maximaal 8 personen bezoek je een gorilla familie. Na de uitleg om 8 uur ‘s ochtends ga je op pad met een ranger en diverse porters. Soms moet je uren wandelen, klimmen over heuvels en glibberen naar beneden als het veel geregend heeft. Maar als je eenmaal oog in oog met de gorilla’s staat, dan vergeet je dit allemaal. Het is zo bijzonder! Een uur lang observeer je de gorilla’s en hun gedrag. Daarna ga je terug naar je hotel en geniet je na.

Entebbe

Shoe bill stork Kazuri Safaris

Bezoek het strand

Bezoek de Botanische Tuinen

Bezoek Ngamba Island

Bezoek het Uganda Wildlife Education Centre

Mbamba Swamps

Vanuit Entebbe, of op de terugweg van je safari, kun je een bezoek brengen aan de Mbamba Swamps. Je gaat hier met een bootje door een moerasgebied op zoek naar vogels. De meest bijzondere vogel die hier leeft is de schoenbek ooievaar, er zijn er op deze plek nog maar 9 te vinden. Geniet van de boottocht, de waterlelies en de rust.

Jinja

Raften - OegandaWildwater raften

Ga voor een hele of halve dag de Rivier de Nijl op en bedwing alle stroomversnellingen. Het is afhankelijk van de waterstand een ‘graad 5’ rivier, dus niet voor iedereen weggelegd. De beste periodes om te raften is tijdend de drogere maanden in januari/februari en juni/september.

Diverse wandelingen

De omgeving leent zich prima voor wandelingen. Langs de Nijl, door dorpjes, akkers enz.

QuadbikenQuadbiken - Oeganda

Je kunt een uur, twee uur of een hele dag erop uit trekken op een quad. Uiteraard krijg je eerst uitleg hoe het werkt en je oefent op een terrein voordat je op pad gaat. Je rijdt langs akkers, dorpjes, de Nijl. Gewoon lekker de omgeving verkennen.

Paardrijden

Paardrijden is voor jong en oud. Je rijdt door lokale dorpjes en langs de Nijl. Het kost
US$ 60 pp voor 2 uur, het maximum gewicht is 90 kilo.

Bezoek een leuk project in Kilombera

Kilombera ligt op de weg van Nijl River Explorers waar bijna alle activiteiten worden georganiseerd. Maak even een korte stop en krijg uitleg in de weverij. Het is een heel ingewikkeld proces, maar het product zorgt voor hele mooie souvenirs. En zo steun je gelijk een lokaal project.

Boottochten

Wil je liever op een rustige manier de rivier leren kennen? Er zijn verschillende boottochten mogelijk, je gaat dan op zoek naar tropische vogels, nijlvaranen en otters.

Kayakken

Je kunt ook gaan kayakken op de Nijl. Bij een eendaags pakket wordt een professionele training aangeboden om vervolgens onder begeleiding van een ervaren gids de watervallen tegemoet te gaan!

Kampala

Fietstochtmarkt Oeganda Kazuri Safaris

Een erg leuke manier om Kampala te ontdekken is per fiets. Je start in een buitenwijk en je gids neemt je mee naar een schooltje, een lokale winkel, de markt, een bar… gewoon leuke plekjes waar je zelf niet zou komen. Je fietst meestal op onverharde paden in een rustig gedeelte van de stad. Ook maak je een korte boottocht over het Victoria meer.

Of ga voor de natuur tocht. Je steekt dan met een bootje het meer over naar een eiland waar de tijd wel 200 jaar heeft stilgestaan. Je fietst door de natuur en langs dorpjes. Er zitten 2 behoorlijk steile bergen in, maar dit kun je ook lopen

Alles wat je wilt weten kun je aan je gids vragen en zo leer je gelijk meer over Oeganda! De tour begint om 8.00 uur en 13.00 uur en duurt ongeveer 4 uur.

Stadstour

Kampala - OegandaBoek een georganiseerde stadstour. Je chauffeur/ gids neemt je o.a. mee naar de kathedraal, de enorme moskee, de oude taxi standplaats en de markt. Als je naast een souvenir markt graag een lokale markt wilt zien, dan kun je Owino markt bezoeken op zo’n 45 minuten rijden van Kampala. Je chauffeur geeft je dan een rondleiding over de markt. Bovendien vertelt de chauffeur sowieso veel over Kampala en zijn land, dus het is een leuke en interessante tour.

Winkelen

In Kampala zijn een paar grote winkelcentra waar je prima kunt winkelen. Naast kledingwinkels vind je er supermarkten, souvenirwinkels en leuke café’s en restaurants.

Bezoek Latitude Craft Chocolate

Latitude ChocolateHoud je van chocolade? Wil je eens een kijkje achter de schermen nemen hoe chocolade gemaakt wordt? De chocolade van Latitude wordt van cacaoboon tot chocoladereep in Oeganda geproduceerd en verpakt. Ook het design is volledig in Oeganda tot stand gekomen. Op die manier garanderen ze de minste tussenhandel en de eerlijkste prijs voor de boeren en werknemers dáár. En… het is ongelofelijk lekkere chocolade. Het bedrijf van Latitude Craft Chocolate in Oeganda is te bezoeken, voor de liefhebber!

Bezoek Snake Park

The snake Park in Entebbe is a local project, whereby people capture snakes from villages that otherwise would have been killed. The Kampala snake Park is a home to most of the African snake species such as the African rock python, common bush viper, Jameson’s mamba, forest cobra, olive sand snake, twig snake, and green mamba.

Dagtocht naar Mabira Forest Reserve en Ssezibwa Falls

Murchinson Falls Nationaal Park

Boot trip

Murchison Falls Nationaal ParkIedereen die naar Murchison Falls gaat, kan naast game drives in het park ook een mooie boottocht maken. Tijdens deze boottocht zie je dieren drinken aan de kant van de rivier, met name olifanten, buffels. Daarnaast zie je nijlpaarden en vele soorten vogels. Je vaart tot vlakbij de waterval. De Nijl stort 40 meter naar beneden door een smalle doorgang van 6 meter lang. Doordat het water zo hoog staat, raden we een privé boottocht aan, zodat je met een kleinere boot op pad gaat en dichter bij de oevers kunt komen.

Delta boot trip

The delta area in Murchison Falls is stunning! It’s a mini Okavango delta. A boat trip to this section of the park is simply amazing! As well your best chance of seeing the spectacular Shoebill Stork. The boat trip leaves at 6.30 am and you will be back at 12:30. Breakfast is included as well. Costs are US$ 60 pp. Please realize that you can only do this activity when staying 3 nights at Murchison Falls National Park.

Wandeling naar de Top of the Falls

Tijdens een wandeling boven aan de waterval, zie je wat kracht is. Miljoenen liters water vallen door een zes meter nauwe spleet met een immens kabaal Op bezoek bij Ziwanaar beneden. Per seconden stroomt er precies 360.000 liter water doorheen. Vanaf de bovenkant is er een prachtig uitzicht over de watervallen en de omgeving.

Bezoek ZIWA Rhino Sanctuary

Bij Ziwa maak je een wandeling met een ranger. Je gaat op zoek naar de witte neushoorns die je doorgaans van dichtbij kunt zien. De eerste van de Big5 kun je afstrepen!

Kibale Forest

Kazuri-Safaris-Chimpansee

Eén van de hoogtepunten van je reis door Oeganda is de chimpansee trekking. Er is een trekking in de ochtend en in de middag, afhankelijk van de permits die we voor je hebben geboekt. Je krijgt eerst een uitleg over de chimpansees, hun gewoonten en achtergrond informatie over Kibale. Daarna trek je met een ranger het bos in en ga je op zoek naar de chimps. Als je geluk hebt zitten ze op de grond, rennen ze achter elkaar aan, zitten ze elkaar te vlooien enz. Je kunt het ook treffen dat ze hoog in de bomen zitten.

Vogelwandeling bij Bigodi Wetlands

Bigodi Wetlands ligt tussen Fort Portal en Kibale Forest. Deze wandeling door het moeras duurt ongeveer 2 uur. Tijdens de wandeling heb je kans om veel verschillende vogels te zien, maar ook verschillende soorten apen. Er gaat een lokale gids met je mee die hier van alles over kan vertellen.

Crater Lakes in OegandaBezoek de Crater Lakes

In de omgeving van Fort Portal/ Kibale Forest liggen allemaal Crater Lakes. Sommige zijn begroeid, in anderen kun je juist zwemmen. Je kunt ze van bovenaf bekijken of eromheen wandelen.

Bezoek de hotsprings in Semliki

Dagtocht naar Rwenzori Mountains

Lake Bunyonyi

Lake Bunyonyi - Oeganda

Voor de mensen die het heel graag willen, kun je hier veilig zwemmen in het meer. Maar het is wel erg koud!

Kanoën

Op het meer kun je zelf kanoën of je kunt een boottocht boeken, waarbij je in een uitgeholde boomstam zit en rustig over het meer glijdt.

Diverse wandelingen

In de  omgeving kun je heel goed wandelen. Door dorpjes, akkers, natuur, langs het meer. Prachtig. Combineer een boottocht met een wandeling door een lokaal dorp!

Lake Bunyonyi in OegandaBezoek de pygmeeën

Schoolbezoek

Naar de markt

Mountainbiken

Lake Mburo

Wandel safari

In Lake Mburo Nationaal Park kun je met een ranger een wandel safari maken. Je gaat hierbij op zoek naar sporen – zowel in pootafdrukken als poep. Je krijgt uitleg over de dieren die hier pasgeleden gepasseerd zijn. En doordat je loopt kun je soms heel dichtbij de impala’s en zebra’s komen.

Boot tocht

Ook op het meer van Lake Mburo kun je een boottocht maken. Het meer beslaat het grootste gedeelte van het park. Je gaat op zoek naar krokodillen en watervogels.

Paardrijden

Bij de Mihingo Lodge kun je paardrijden. Het is fantastisch om op de rug van een paard zo dicht bij de andere dieren te kunnen komen. De tocht duurt ongeveer 2 uur. Overnacht je niet bij Mihingo, dan kun je evengoed vragen of je deze activiteit kunt reserveren.

Rwenzori Mountains

Mountain climbing

Dag wandelingen

Sipi Falls

Koffie tour

In Sipi wordt veel koffie verbouwd. Bugisu Arabica koffie is misschien wel de meest pure koffie in de wereld en groeit op de flanken van Mount Elgon. Maak een koffie tour op een plantage en zie hoe de koffie groeit. Een gids legt je het productie proces uit en drink een lekkere kop Oegandese koffie! Je krijgt je eigen zakje geroosterde koffie mee.

Diverse dagwandelingenSipi Falls - Oeganda - Kazuri Safaris

In het gebied rondom de Sipi Falls kun je prachtig wandelen. Laat je gids weten hoe lang je wilt wandelen en hoe stijl de route mag zijn (dan krijg je ongeveer wat je wilt). Je wandelt langs dorpjes, naar watervallen en adembenemende uitzichten.

In Sipi zijn 3 watervallen, de 1e is 100 meter hoog, de 2e is 58 meter hoog en de 3e is 88 meter hoog. Een wandeling naar de 1e waterval is erg pittig en je maakt ook gebruik van ladders. De 2e waterval is makkelijk, een klein stukje steil omhoog en voor de 3e waterval loop je door allerlei akkers en bananen plantages door. Een populaire wandeling is een combinatie van waterval 2 en 3. Je kunt dit uitbreiden met een wandeling naar de Top of the Falls. Je hebt dan een flinke klim, maar loopt daarna op een plateau en heb je prachtig uitzicht over Sipi en omgeving. Duur: 3 – 3,5 uur.

Cultural Tour

Een gids neemt je mee naar een lokaal Sabine dorp. De dagindeling staat niet vast en hangt helemaal af van je eigen interesses. Je komt in contact met de lokale mensen, je kunt wat drinken in een kroeg, een schooltje bezoeken, of meehelpen op het land enz. Deze dag is een bijzondere ervaring.

Mountain biken

Als je van fietsen en avontuur houdt, dan is dit wat voor jou. Er zijn diverse mountain bike trails rondom Sipi en Mt Elgon. Steil omhoog, snel omlaag. De paden zijn oneffen en soms alleen van grind.

Paragliding, klimmen en abseling

Wil je wat avontuurlijks? Je kunt bij Mbale vliegen als een vogel door de lucht met een tandem paraglide vlucht. Je kunt abseilen van de 100 meter hoge waterval en er zijn 14 klim routes in de omgeving. Geniet van het prachtige uitzicht.

Sunset at the lookout

Eén van de betere plekken om de zon onder te zien gaan. Neem bier, wijn of fris mee en ga naar sunset hill. Geniet van de prachtige zonsondergang en uitzicht op de 1e waterval.

Karamoja

Bezoek de Karamoja stam in het afgelegen noordoosten van Oeganda. Dit kan onderweg naar Kidepo Valley of Murchison Falls Nationaal Park. Onder begeleiding van een lokale gids, breng je een bezoek aan een traditionele Manyatta. Er is geen standaard programma. Je beleeft wat er op dat moment speelt in het dorp. Hutten bouwen, bier brouwen, dieren melken, een spelletje spelen. Er is van alles mogelijk.

Queen Elizabeth Nationaal Park

Boottocht Queen Elizabeth Nationaal Park

Een boottocht op het Kazinga Kanaal is een absolute aanrader en favoriet. Om 15.00 uur stap je op de boot voor 2 uur. Er gaat een gids mee die van alles verteld over het park, de flora en fauna en echt elk klein vogeltje ziet. Je ziet hier nijlpaarden liggen tussen de buffels, olifanten die komen drinken, krokodillen die liggen te zonnen en vooral heel veel vogels.

Tip: ga aan de linkerkant van de boot zitten.

Chimpansee trekking

Wil je een tweede chimpansee trekking maken of gaat jouw reis niet naar Kibale Forest? Ook bij het Queen Elizabeth Nationaal Park leven chimpansees, bij de Kyambura Gorge. En bij Budongo Forest in het zuiden van Murchison Falls Nationaal Park. Afhankelijk van waar de chimpansees zich bevinden maak je hier een wandeling met ranger van zo’n 1 – 4 uur op zoek naar de chimpansees. Zie hoe ze leven, wat ze doen en hoe de kleintjes spelen.