Kenia

Hieronder beschrijven we een aantal excursies die je tijdens je reis kunt doen. Afrika biedt meer dan alleen safari. Je kunt je reis daardoor afwisselen met culturele activiteiten: ontmoet de lokale bevolking, bezoek goede projecten, wandel over traditionele markten etc. Je kunt de excursies al gelijk bij je boeking in Nederland boeken. Als je ter plekke wilt beslissen, dan boek je ze eenvoudig bij je chauffeur of je hotel.

Lake Baringo

Boottocht op het Baringo meer

Maak een boottocht en ga opzoek naar nijlpaarden en zonnebadende krokodillen.

Geniet van een verfrissende bries tijdens een boottocht op het Baringo meer. Nijlpaarden leven in groepjes bij elkaar. Met de boot kun je vlakbij komen en hun geluid hoor je al van verre. Soms zie je zonnebadende krokodillen het water inglijden vanaf de waterkant. Reigers, African Jacana’s , Ibissen, IJsvogels en vele andere schitterende vogels zul je zien. De Afrikaanse visarenden worden voor je camera gelokt voor een geweldige foto!

De boottocht duurt ongeveer twee uur. Neem voldoende water mee en zorg voor een hoofddeksel, want het kan warm zijn.

Natuur/vogel wandeling

Vogelaars opgelet, er zijn aan het Baringomeer meer dan 400 verschillende soorten vogels gespot. Maak een interessante wandeling onder leiding van een lokale gids.

’s Ochtends vroeg en aan het einde van de middag zijn de beste tijden om een wandeling te maken. De gidsen zijn lokale jongens, die hier geboren en getogen zijn. Ze kennen alle vogels bij naam en herkennen ze aan hun gezang en uiterlijk. In dit rotsachtige, droge gebied leven ook vele insecten zoals schorpioenen. Indien mogelijk laat de gids ze je onderweg zien. Als je wilt kun je van maandag tot en met vrijdag ook een bezoek brengen aan een basisschool.

Je kunt vandaag het beste schoenen aan trekken, omdat je over oneffen terrein wandelt met losse steentjes. Een wandeling duurt ongeveer drie uur. Neem voldoende water mee en zorg voor een hoofddeksel, want het kan warm zijn.

Bezoek een Pokot dorp

In de droge omgeving rondom het Baringomeer leven verschillende stammen dicht bij elkaar. Breng een bezoek aan een traditioneel Pokot dorp.

De Pokot leven in een droge, dorre omgeving. De jongens lopen grote afstanden met hun vee opzoek naar voedsel en water. Deze stam staat erom bekend veedieven te zijn. De bruidsschat die betaald moet worden bij het huwelijk is namelijk erg hoog! De vrouwen blijven thuis, zorgen voor de kinderen en trekken eropuit om water en hout te zoeken. Deze mensen drinken melk en eten vlees en maïspap. Een unieke ervaring is om samen met hen te dansen. Je mag met een pijl en boog schieten en je mag zoveel vragen stellen en foto’s maken als je maar wilt. Je gaat erheen met je eigen chauffeur en een lokale gids. Afhankelijk van de staat van de onverharde weg, duurt deze excursie ongeveer twee uur. Je kunt deze excursie het beste in de ochtend of namiddag maken. Neem voldoende water mee en zorg voor een hoofddeksel, want het kan warm zijn.

Lake Naivasha

Boottocht op het Naivasha meer

Maak een boottocht en ga op zoek naar nijlpaarden en visarenden!

Naivasha is het grootste zoetwatermeer van de Rift Vallei. Afhankelijk van de regens varieert de waterspiegel van het meer. Normaal gesproken leven hier ruim 400 verschillende vogels! Vaar langs de oevers van het meer en verder het meer over. Onderweg kun je nijlpaarden bewonderen en ga je op zoek naar visarenden. Je kunt kiezen voor een boottocht van één of twee uur.

High Tea bij Elsamere

Elsamere is het voormalig huis van Joy en George Adams. Joy is bekend geworden door haar boeken die het leven van leeuw Elsa beschrijven. Je kunt hier genieten van een Engelse high tea. De tuin heeft prachtige bloemen en ligt direct aan het meer.

Elsamere ligt op een prachtige plek, tussen de acaciabomen aan het meer. Zwartwitte franje apen hebben zich hier gevestigd, evenals veel vogels en visarenden. Joy en George waren natuurbeschermers. Er is een stichting opgericht om hun werk in ere te houden en om nog veel meer onderzoek te verrichten. Deze stichting zorgt o.a. voor onderwijs en accommodatie. Tevens kun je hier lunchen en een heerlijke high tea nuttigen. Ga je te buiten aan heerlijke zoetige- en hartige hapjes. Het koloniale huis is ingericht als museum, waar nog vele schilderijen van Joy hangen. De high tea is van ongeveer 15.00 – 17.00 uur.

Wandelen in Hell’s Gate Nationaal Park

Maak een wandeling in het Hell’s Gate nationaal park. Het is een unieke ervaring om tussen de zebra’s en impala’s in te lopen.

Hell’s Gate is een klein park en één van de weinige parken in Afrika waar je mag wandelen en/of fietsen met gids. Je begint bij de Elsa poort en wandelt over een onverharde weg in ongeveer drie uur naar Rangers Post, de picknick plek. Onderweg zie je zebra’s, giraffen, impala’s, thomson gazellen, wrattenzwijnen en rock dassies. Misschien zie je ook elanden, klipspringers, hartebeesten en buffels. Daarna kun je kiezen of je de kloof in wilt gaan. Het is spectaculair, maar je moet wel een beetje klimmen en klauteren. Als het geregend heeft kan er zelfs water in de kloof staan. Je chauffeur wacht op je bij Rangers Post. Moe maar voldaan rijd je terug naar je hotel.

Je kunt vandaag het beste schoenen aan trekken, omdat je over een stoffig onverhard pad loopt en je in de kloof grip nodig hebt. De wandeling naar Rangers Post duurt ongeveer drie uur. De wandeling in de kloof duurt ongeveer anderhalf uur. Neem voldoende water mee, een picknick lunch en zorg voor een hoofddeksel.

Cresent Eiland en Crater Lake

Je kunt ook wandelingen maken tussen de dieren op Cresent eiland of bij het Krater meer. Dit zijn twee kleine privé sanctuaria aan het Naivasha meer.

Cresent eiland is een schiereiland in het Naivasha meer. Hier is de film “Out of Africa” opgenomen. Op dit eiland leven o.a. giraffen, gnoes, zebra’s, impala’s, gazellen en waterbokken. Je loopt heel rustig door het grasland en zo kun je dichtbij de dieren komen.

Beide plekken zijn met je eigen vervoer te bereiken, je kunt er ook voor kiezen om met de boot naar Cresent eiland te gaan. Zo heb je een ideale combi excursie. Trek hier ongeveer drie uur voor uit.

Bij Crater Lake vind je dezelfde dieren. Je loopt op de savanne, terwijl je eigenlijk zo dicht bij het dorp bent. De naam komt van een klein groen kratermeertje waar enkele flamingo’s leven.

 

Masai Mara

Ballonvlucht over de Masai Mara

Vlieg tijdens de zonsopkomst over de Masai Mara en wordt betoverd door de panoramische vergezichten en de kuddes dieren die onder je langs lopen. Sluit deze fantastische ervaring af met een goed verzorgd champagne ontbijt midden in de Afrikaanse bush.

Altijd al gedroomd van een ballonvlucht over de Masai Mara? Grijp dan nu je kans! Héél vroeg in de ochtend word je opgehaald bij je hotel. In het licht van de koplampen zie je dieren over de weg schieten en lichtten vele ogen op.

Aangekomen bij het startpunt krijg je informatie wat je wel en niet mag doen. Als iedereen in het mandje van de ballon zit, stijg je op en vaar je over de oneindige vlaktes van de Masai Mara. Je blijft laag, zo’n 150 meter boven de grond, je hoort de geluiden onder je, maar verder is het indrukwekkend stil. De zon komt op en zo kun je prachtige foto’s maken. Na ongeveer een uur daal je weer neer en staat er een uitgebreid Engels ontbijt met champagne op je te wachten. Je ontbijt dan onder een acacia boom of midden op de savanne aan een mooi gedekte tafel. Een avontuur om niet te missen.

Daarna word je naar je hotel teruggebracht of ontmoet je jouw chauffeur zodat je gelijk verder op safari kunt gaan. Deze excursie duurt ongeveer van 5.00 – 10.00 uur in de ochtend. De tijdsduur is onder voorbehoud, want deze is afhankelijk van je geboekte accommodatie. Reserveren is noodzakelijk.

Bezoek een Maasai dorp bij de Masai Mara

De Maasai zijn het meest bekende volk van Oost-Afrika. Bezoek een traditioneel dorp, wordt verwelkomd door dans en zang en leer meer over hun cultuur.

De Maasai wonen in Kenia en Tanzania. Het is van oudsher een nomadenvolk dat rondtrekt naar gelang er gras is voor de koeien. Tegenwoordig wordt hen dat steeds lastiger gemaakt door de overheid. Grote stukken land worden verkocht aan buitenlandse projectontwikkelaars, het heilige bos in Kenia wordt gekapt en voor andere doeleinden gebruikt en in nationale parken mogen de Maasai hun vee niet langer laten grazen en zo wordt hun weidegebied steeds kleiner. Er is veel geschreven over dit volk en er zijn ontzettend mooie fotoboeken van deze trotse stam. Nu je op safari bent, kun je zelf een bezoek brengen aan een traditioneel Maasai dorp en op deze manier meer van hun cultuur te weten komen. Je wordt verwelkomd met een welkomstlied en welkomstdans. Daarna zingen zowel de mannen en vrouwen een paar liederen. Je mag zoveel foto’s maken als je wilt (buiten het Maasai dorp stellen deze mensen dit niet op prijs). Daarna krijg je uitleg over hun tradities en gewoontes. Je mag in een hut kijken, let bij het naar binnen lopen goed op want de deur is erg laag en het is erg donker en rokerig binnen. Tot slot kun je nog wat rondlopen en mooie sieraden kopen op hun markt. Een bezoek duurt ongeveer één uur.

Mombasa

Duiken

De meeste hotels hebben een eigen duikschool. Dagelijks worden er duiken georganiseerd, elke dag op verschillende locaties voor de kust. Er zijn roggen, schildpadden en een grote verscheidenheid aan vissoorten te zien. In het juiste seizoen zelfs whalesharks! Voor mensen die nog nooit hebben gedoken, kunnen hier een introductie duik nemen.

Stadstour Mombasa

Bezoek de oudste stad van Kenia met een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. Fort Jesus is waarschijnlijk de interessantste bezienswaardigheid van Mombasa. Combineer dit met de kleurrijke markt en het moderne centrum.

Wil je niet elke dag relaxen aan het strand, bezoek dan Mombasa in een halve- of hele dag. De meeste excursies beginnen bij Fort Jesus, gebouwd door de Portugezen om de stad te beschermen. Je kunt het museum zelf bezoeken. Loop daarna met een lokale gids door de wirwar van kronkelende straatjes in de oude stad en langs de oude vissershaven. Neem een kijkje op de kleurrijke markt, alvorens naar het moderne centrum te lopen. De olifanten slagtanden zijn het herkenningspunt van Mombasa en een veel gefotografeerd object. Bij georganiseerde excursies ga je ook naar Akamba Village. Dit is een groot werkterrein waar alle souvenirs van hout worden gemaakt. Zo zie je het hele proces van boomstam naar ruw object tot dat het in de winkel ligt.

Snorkeltocht Wasini eiland

Een absolute aanrader is de populaire dagexcursie naar Wasini eiland. Je gaat hier snorkelen en/of duiken in het prachtige Kisite Mpunguti Marine nationaal park.

’s Ochtends vroeg word je bij je hotel opgehaald om in ongeveer twee en half uur naar het zuiden van Kenia te rijden. In Shimoni stap je op een traditionele dhow (zeilboot) en vaar je naar het de eerste snorkelplek. De onderwaterwereld is hier prachtig. Er is hier een verscheidenheid aan kleurrijke vissen, roggen, schildpadden en mooie koralen. Daarna vaar je naar een tweede snorkelplek om nogmaals van al het moois te genieten. De lunch is fenomenaal en bestaat uit krab, vis, kip, vegetarische gerechten, rijst met kokosmelk, chapati’s en vers fruit. Daarna vaar je terug naar het vaste land. Onderweg heb je kans om dolfijnen te zien! Rond 19.00 uur kom je weer terug bij je hotel.

Mount Kenya

Wandelen

De omgeving van Mount Kenya is prachtig en daar kun je heerlijk wandelen. Of je nu je benen voor een paar uur wilt strekken of een meerdaagse wandeltocht wilt maken, het kan allemaal. Geniet van de rust, wandel door het bos, rust uit bij een waterval of beklim de flanken van Mount Kenya.

Nairobi

Nairobi

Heb je een dag vrij in Nairobi, maak dan een leuke dagexcursie. Bezoek in de ochtend eerst het giraffen centrum en aansluitend het olifanten weeshuis. Ga daarna lekker lunchen, bijvoorbeeld bij Karen Blixen Coffee Garden. Je zit hier in een prachtige Engelse tuin omgeven door bloemen en vele bomen. ’s Middags kun je een bezoek brengen aan het nationale museum. En je kunt gaan winkelen bij een winkelcentrum (Sarit- en Yaya center) of voor souvenirs bij Utamudoni.

Giraffen centrum

Kenia - Kazuri SafarisBezoek het giraffen centrum en voer zelf een giraffe!

In een zuidelijk gelegen buitenwijk van Nairobi is het Langata Giraffen Centrum. Dit is een non-profit organisatie, die is opgezet om de Rotshield giraffen te beschermen. Het centrum heeft veel projecten. De belangrijkste is om met name schoolkinderen bewust te laten maken van de natuur. Maar het is ook erg leuk voor toeristen! De giraffen hebben hier een groot leefgebied, maar als ze honger hebben of nieuwsgierig zijn, komen ze naar het platform toe. Jij kunt op het platform komen door middel van een trap, om zo oog in oog met de giraffen te staan! Je kunt ze voeren met speciale brokjes. Een absolute aanrader! Je kunt het giraffen centrum van 10.00 – 17.00 uur bezoeken. De meest mensen blijven hier ongeveer drie kwartier.

David Sheldrick Olifanten Weeshuis

Bezoek het olifanten weeshuis en adopteer zelf een klein olifantje!

Het David Sheldrick Orphanage grenst aan het Nairobi nationaal park. Het is opgezet om jonge olifanten op te vangen, van wie hun moeder niet meer leeft. Olifanten worden nog steeds gedood door stropers voor hun slagtanden. Hier wordt elke olifant 24 uur per dag verzorgd en als ze groot genoeg zijn, worden ze uitgezet in het Tsavo nationaal park.

Je kunt het olifanten weeshuis bezoeken van 11.00 – 12.00 uur. Dan worden de olifantjes gevoed en vertellen de verzorgers hoe ze zijn gered en wat ze de olifanten allemaal aan moeten leren. De rest van de dag is het weeshuis gesloten voor publiek. Neem voldoende water mee en zorg voor een hoofddeksel.

Nationaal Museum

Bezoek het nationaal museum en leer meer over de natuur, cultuur en geschiedenis van Kenia.

Het Nationaal Museum is een paar jaar geleden verbouwd en biedt nu een prachtige verzameling van voorwerpen, foto’s, schilderijen van de verschillende bevolkingsgroepen en veel informatie. Ook hebben ze een heel bijzondere collectie opgezette dieren. Je vindt hier o.a. informatie over de geschiedenis van Kenia, het ontstaan van de Rift Vallei en een expositie van moderne Afrikaanse kunst. Bij het museum is een modern café om iets te drinken en/of lekker te lunchen. Het museum is open van 9.30 – 18.00 uur. De meeste mensen trekken zo’n anderhalf uur uit voor een bezoek, maar dit is natuurlijk afhankelijk van je eigen interesses.

Samburu

Bezoek een Samburu dorp bij het Samburu Nationaal Park

De Samburu zijn nauw verwant aan de Maasai. Bezoek een traditioneel dorp, wordt verwelkomd door dans en zang en leer meer over hun cultuur.

De Samburu leven in het droge, ruige noorden van Kenia. Dit nomadenvolk is nauw verwant aan de Maasai en ze lijken erg op elkaar. Deze mensen zijn nog kleurrijker versierd met kralen en de kleding is luchtiger omdat het hier warmer is dan waar de Maasai leven. De rijkdom wordt gemeten in hoeveel runderen, geiten en dromedarissen men heeft. Je mag hier een hut bekijken, deze lage hutten zijn gemaakt van in elkaar gevlochten takken, die met modder en koeienmest zijn bedekt. Daarna kun je nog wat rondlopen en mooie sieraden kopen op hun markt. Een bezoek duurt ongeveer één uur.