Namibië

Bagage & kleding

Het makkelijkst is het om je bagage in een zachte (weekend)tas mee te nemen. Die kun je namelijk goed kwijt in de bagageruimte van de auto. Over het algemeen is een maximum van 20 kilo per persoon toegestaan op de intercontinentale vluchten. Check dit van tevoren op je ticket, zodat je hier met inpakken rekening mee kunt houden.

De neiging is vaak groot om teveel bagage mee te willen nemen. Er is op al onze reizen echter voldoende gelegenheid om je kleding te laten wassen. Het kan ‘s morgens en in de hoger gelegen gebieden koud zijn, evenals in de winter (overigens een uitstekende reistijd in Namibië). Het is verstandig om een fleece trui en een windjack mee te nemen. Zorg dat je kleren kunt combineren, doe laagjes kleding aan, zodat je gedurende de dag kleren uit kunt doen. En denk eraan om een pet mee te nemen om je te beschermen tegen de zon.

Denk in ieder geval aan de volgende spullen:
• warme (fleece) trui
• windjack/ evt. regenjack
• lange broeken en/of rokken. Broeken met afritsbare pijpen zijn handig
• driekwart broeken
• T-shirts met korte en lange mouwen
• Topjes
• ondergoed en sokken
• zwemkleding
• handdoek voor bij het zwembad
• omslagdoek
• hoofdbedekking
• zonnebril
• sjaal
• slippers
• lekker zittende (wandel) schoenen
• camera/ extra batterijen/ oplader/ geheugenkaartjes
• zaklamp
• verrekijker
• dagrugzak
• elementaire EHBO spullen
• toiletspullen
• evt. malaria tabletten
• zonnebrandmiddel
• insectenafweermiddel
• voor contactlensdragers eventueel een reservebril
• naaisetje
• reiswekker
• leesboeken
• reisgidsen
• reisdagboek/ pennen/ papier
• geldriem/ moneybelt voor geld en papieren
• pinpas/ creditkaart
• paspoort en kopie paspoort
• internationaal rijbewijs en kopie internationaal rijbewijs
• inentingsboekje

Communicatie

Namibië heeft alle communicatiemiddelen: internet, telefoon en fax. Echter werkt het niet altijd. Je bent vaak in de onbewoonde wereld waar je niet altijd bereik hebt met je mobiele telefoon. Wil je veel bellen en/of sms’en dan kun je beter een lokale simkaart kopen. Vaak is er wifi in de hotels aanwezig. Houdt er wel rekening mee dat de verbindingen soms traag zijn. De post doet er ongeveer een week over naar Nederland.

Laat voor het thuisfront je reisschema, de hotellijst en onze contactgegevens achter. Laat ook kopieën van je paspoort, verzekering en tickets achter bij de thuisblijvers.

Elektriciteit

Er is een netspanning van 220 volt. Sommige plekken hebben een generator die op gezette tijden aan gaat en waarvan de spanning fluctueert. Er zijn ook hotels en campings die werken met zonne-energie. Opladen is mogelijk maar duurt dan erg lang.

De stopcontacten in Namibië zijn anders dan in Nederland. Je hebt de Engelse driepoot stekker nodig. Deze kun je vanuit Nederland meenemen of je kunt de adapter bij aanvang van de reis kopen.

Mocht je reis in Kaapstad beginnen, de stopcontacten in Zuid-Afrika zijn ook anders dan in Nederland. Je hebt een speciale ronde 3-poot stekker nodig die niet bij de standaard wereldstekker zit. In bijna elke supermarkt en op het vliegveld kun je zo’n adapter ter plekke kopen. Soms kun je bij de receptie deze stekker lenen.

Eten en drinken

In Namibië kun je prima eten. Het eten in de lodges is vaak uitgebreid, waarbij ze veel lokale gerechten serveren. Het ontbijt is een Engels en/of een continentaal ontbijt met vers brood, yoghurt, muesli en fruit. Als je vegetarisch bent is dat geen enkel probleem. Laat het ons weten bij boeking.

Op het menu staat vaak springbok. Daarnaast wordt het eten beïnvloed door de Zuid-Afrikaanse en de Duitse keuken. Een goed stuk vlees en vis staat vaak op het menu. Als snack tussendoor kun je biltong (gedroogd vlees) uitproberen.

Festivals en Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
Maart / april Goede vrijdag & Pasen
21 maart Onafhankelijkheidsdag
1 mei Dag van de arbeid
4 mei Cassinga dag
25 mei Afrika dag
26 augustus Dag van de Helden
10 december Dag van de mensenrechten
25 december Eerste kerstdag
26 december Familie dag

Fooien

Een fooi wordt in Afrika gezien als een deel van het inkomen. De lonen zijn laag en de fooien zijn een broodnodige aanvulling daarop. Het is gebruikelijk om hotelpersoneel, gidsen, pompbedienden en restaurant bediening een fooi te geven. In veel gevallen levert dit u een stralende glimlach op.

Richtlijnen zijn ca. 10-15% van de rekening in restaurants. Voor hotelpersoneel zo’n 5 rand per persoon. Pompbedienden tussen de 2 en 5 rand, afhankelijk wat ze voor je doen.

Fotograferen

Je maakt altijd veel meer foto’s dan je vooraf denkt. De prachtige natuur en uiteraard de dieren. Je eerste olifant, hij komt dichterbij, hij eet, hij draait zich om en hij loopt voor je langs. En dit doe je niet één keer, maar telkens weer, want elke keer is nét iets anders. Neem voldoende geheugenkaarten mee. Je kunt bijna overal je batterijen opladen.

Mensen kun je niet zomaar op de foto nemen, doe dit dan ook niet. Vraag het eerst en respecteer hun antwoord. Sommige mensen vragen geld voor een foto. Je mag geen foto’s maken van grensovergangen, bruggen, politie en soldaten.

Geld

De munteenheid in Namibië is de Namibische dollar (N$). 1 Euro is ongeveer 18 Namibische dollar. Kijk op www.oanda.com/convert/classic voor de laatste koersinformatie. We raden je af om in Nederland lokale valuta te kopen. In Namibië kun je overal euro’s omwisselen, maar je kunt ook op diverse plekken pinnen en dat is wel net zo handig en het voordeligst. Terug wisselen van Namibische dollar naar Euro is geen probleem.

In Namibië kun je ook betalen met Zuid-Afrikaanse randen. Dit geld heeft dezelfde waarde en worden door elkaar heen gebruikt. Let op: je kunt in Zuid-Afrika niet met Namibische dollars betalen.

Creditcards worden geaccepteerd in veel hotels en voor excursies zoals in Swakopmund. Bij autohuur moet je perse een creditcard overhandigen.

Klimaat

Doordat Namibië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies andersom ten opzichte van Nederland. Namibië heeft een subtropisch klimaat. Het klimaat van Namibië wordt ingedeeld in twee seizoenen.

De zomer is van oktober tot en met april en kan zeker in de maanden december en januari erg warm zijn. De zomer is tevens het regenseizoen, waarbij de meeste regen in het noorden en het noord-oosten valt. De winter is van mei tot en met september waarin juni, juli en augustus de koudste maanden zijn. Overdag is het mooi weer met een strakblauwe lucht, ’s avonds kan het echter afkoelen tot het vriespunt. Neem een warme slaapzak mee als je gaat kamperen.

De beste reistijd is het voor- en najaar. De beste tijd om dieren te zien is in de droge periode van mei tot november.

Paspoort & Visum

Paspoort

Voor reizen naar Namibië geldt dat je paspoort nog minimaal 6 maanden na terugkomst geldig moet zijn.

Visum

Je hebt geen visum nodig voor een reis naar Namibië korter dan 90 dagen. Bij de douane krijg je een stempel in je paspoort (let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Kinderen tot 16 jaar kunnen mee reizen in het paspoort van de ouders. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

Nota bene

• Het is je eigen verantwoordelijkheid om in het bezit te zijn van een geldig paspoort én als nodig, van een geldig visum.

• Heb je niet de Nederlandse nationaliteit en/of Nederlands paspoort dan dien je zelf na te gaan bij de desbetreffende ambassade of consulaat, of er andere regels op je van toepassing zijn.

Souvenirs

Overal worden souvenirs aangeboden. Zowel op straat als in de vele winkels. De kwaliteit wisselt echter nogal. Afdingen wordt van je verwacht. Het is een spel waar je de tijd voor moet nemen. Bedenk altijd eerst wat jij voor dat souvenir wilt uitgeven. Vraag dan wat het kost en biedt onder de prijs, zodat je met onderhandelen ongeveer uitkomt op wat jij wilt uitgeven. Het is vaak dat een hele familie van de opbrengsten leeft, dus het mag soms best iets meer kosten. Als je iets ziet wat je absoluut wilt hebben, koop het dan gelijk, want je weet nooit waar je het weer tegenkomt.

De souvenirs komen overal vandaan, bijvoorbeeld uit Zimbabwe, Malawi en Congo. Specialiteiten zijn houten schalen, -dieren en -kandelaars, sieraden, manden, textiel…teveel om op te noemen. Je mag niet alle producten uitvoeren; zoals producten van beschermde dieren, bijvoorbeeld een leeuwentand of een hoorn, slangenleer, ivoor of een product gemaakt van schildpad. Koraal en schelpen mogen ook niet uitgevoerd worden.

Taal

Engels is de officiële taal in Namibië. Daarnaast wordt er in grote delen van Namibië Afrikaans gesproken. En Duits wordt gesproken in plaatsen zoals Swakopmund en Luderitz. Tegen de grens met Angola wordt er ook Portugees gesproken, vanwege de vele Angolese vluchtelingen die daar verblijven.

Tijdsverschil

In onze zomer (winter in Namibië) is er geen tijdverschil, in onze winter (zomer in Namibië) is het 1 uur later in Namibië.

Vaccinaties & gezondheid

Niemand is graag ziek en al helemaal niet als je op reis bent. Lees daarom onderstaande informatie goed door.

Vaccinaties

Voor Namibië zijn geen vaccinaties verplicht, maar sommige vaccinaties worden wel aanbevolen zoals DTP, Hepatitus A, gele koorts en malariapillen. Het is voor je eigen gezondheid verstandig om je van te voren te laten informeren over de vaccinaties die je voor je reis nodig hebt.

Malaria

Het nemen van malaria tabletten is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden voor het noorden en het noord-oosten van Namibië, waaronder Etosha, Waterberg en de Caprivistrip. Naast het innemen van malaria tabletten kun je het beste bedekkende kleding rond- en na zonsondergang dragen. Verder kun je onbedekte lichaamsdelen insmeren met een goed insectenwerend middel dat DEET bevat. Hierdoor beperk je het oplopen van muggenbulten. Bij koorts tijdens of na verblijf in de tropen moet je altijd een arts raadplegen om je op malaria te laten onderzoeken.

Kazuri Safaris is niet bevoegd om medisch advies te geven. Neem voor de benodigde inentingen minimaal 6 weken voor vertrek contact op met bijvoorbeeld de traveldoctor, je huisarts of de lokale GGD.

Hygiëne

Probeer erop te letten dat je je handen wast met zeep voor het eten en na gebruik van het toilet. Je kunt hiervoor ook kant en klare handenwas gel kopen bij elke drogist in Nederland. Drink bij voorkeur water uit flessen en probeer 2 liter water per dag te drinken. Het eten wordt in Zuid-Afrika met zorg voorbereid en je kunt alles prima eten. Twijfel je ergens over, laat het dan gewoon liggen.

Toch gebeurt het vaak dat mensen een paar dagen last hebben van buikloop. Dit hoeft niet alleen van het eten te komen, maar is vaak een combinatie van de warmte, temperatuurverschillen en het niet uitgerust op vakantie gaan. In de meeste gevallen geneest een darminfectie met een dieet van licht verteerbaar voedsel zoals witte rijst, toast en biscuit met slappe thee zonder suiker en magere bouillon. Tegen uitdroging kun je ORS gebruiken, een mengsel van zout en suiker opgelost in water.

EHBO

Het is belangrijk om zelf de meest elementaire EHBO-spullen mee te nemen. Denk hierbij aan pleisters, (steriele) gaasjes, pincet, middelen tegen blaren, jodium en medicijnen tegen veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en darmklachten. Neem in het geval van specifieke klachten je eigen medicijnen mee, met eventueel je medisch paspoort. Zorg dat je uitgerust op reis gaat.

Veiligheid

Namibië is een land met weinig misdaad. Reizen is nooit helemaal zonder risico’s en het is belangrijk dat je goed op je spullen let en niet overal mee te koop loopt. Verdeel je geld over verschillende plekken. Let op je tas en laat die nergens onbeheerd achter. Laat dure sieraden thuis. Loop niet opzichtig met fototassen rond en draag een moneybelt voor je papieren en geld onder je kleren. Maak een kopie van je paspoort en bewaar die op een andere plek dan je paspoort zelf. Zorg dat je altijd wat kleingeld apart hebt, zodat je voor kleine betalingen niet je geldbuidel tevoorschijn hoeft te halen.

Je bent ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor je eigendommen, dus laat papieren en geld niet in de auto of ergens op de hotelkamer liggen. Veel hotels hebben een kluis. Als je daar je waardevolle spullen in opbergt, zorg dan dat je precies weet hoeveel geld er in zit.

Zorg dat je altijd voor zonsondergang bij je hotel bent en laat niets van waarde achter in je auto.

Tot slot

Tot slot willen we benadrukken dat we altijd ons uiterste best doen om je de beste vakantie te bezorgen. Bedenk echter dat er altijd wel iets kan gebeuren waardoor er veranderingen optreden. Denk hierbij aan hotels die overboekt zijn, hevige regenval zodat je programma moet wijzigen, lekke banden, de stroom valt uit, een zwembad zonder water, iemand komt niet op de afgesproken tijd enz. Er wordt van je verwacht dat je flexibel bent. Als er iets mis gaat, doen we een beroep op je incasseringsvermogen. Plaatselijke gewoontes, ander eten, de warmte en een lange vermoeiende reisdag kunnen allemaal een aanslag doen op je humeur en op je gezondheid. Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden op je reis en laat je onderweg niet uit het veld slaan als er iets eens wat anders loopt dan je zou willen of had verwacht.

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om ons te bellen. We wensen je veel plezier bij het voorbereiden en we wensen je een geweldig reis!