Zuid-Tanzania

Dar es Salaam

Kazuri SafarisDar es Salaam is de grootste stad van Tanzania, en daarmee het politieke en economische centrum van het land. Het is een warme en vochtige stad, gelegen aan een rustige baai aan de Indische oceaan. De stad heeft koloniale gebouwen, kleurrijke markten, musea, restaurants en veel winkels. De drukke haven is de belangrijkste haven van het land. Het is ook de verbinding met Zanzibar, je kunt vanaf hier de veerboot nemen. Dar es Salaam heeft een internationaal vliegveld en is ook het vertrekpunt voor reizen naar de zuidelijke parken. De stad is omringd door mooie stranden ten noorden en zuiden van de stad, waar je ontspannen je reis kunt afsluiten.

Iringa

Iringa is een gezellige handelsstad aan de hoofdweg van Tanzania naar Zambia. Het is gebouwd op een klif vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de vlaktes en de kleine Ruaha rivier beneden je. De lokale markt is kleurrijk en de grootste van de omgeving. Het is de plek om nieuwe voorraden in te slaan, je e-mail te checken en souvenirs te kopen, welke hier veel goedkoper zijn dan op het toeristische eiland Zanzibar.

Ten zuiden van deze stad vind je Ismilia Stone Age Site. Deze plek is afgegraven door archeologen. Een gids kan je hier veel over vertellen. Je kunt hier een hele mooie wandeling maken door een brede kloof waar middenin de pilaren van zandsteen staan.

Mbeya

Mbeya ligt in de zuidelijke hooglanden, vlakbij de Zambiaanse grens. Het is een grote agrarische stad, koffie, thee, bananen en cacao groeien in de omgeving en worden vanuit Mbeya getransporteerd. De stad is gegroeid sinds 1930 toen er goud werd gevonden. Voor reizigers bieden de bergen mooi uitzicht.

Mikumi Nationaal Park

Mikumi nationaal park is goed bereikbaar en ligt op ongeveer 5 uur rijden van Dar es Salaam. Het park wordt in tweeën gesplitst door de snelweg die van Tanzania naar Zambia loopt. Je komt door Mikumi nationaal park (50 km) op weg naar Ruaha en de Udzungwa Mountains. Het park grenst aan Selous en de Uluguru Mountains. Het park is het thuis voor vele dieren, waaronder buffels, giraffen, olifanten, leeuwen, luipaarden, zebra’s en nijlpaarden. Het landschap is afwisselend, van de Mkata flood plain, miombo bossen en grasland.

Nyasa meer

Matema beach is gelegen aan het Nyasa meer, ook bekend als Lake Malawi. Een prachtige en onbekende plek. Luxe hotels zijn hier niet. Maar vanuit je huisje, aan het witte zand met palmbomen, kijk je uit over het meer met de Livingstonia bergketen op de achtergrond. Een prima plek om heerlijk te relaxen. Je kunt een paar uitstapjes maken. Bijvoorbeeld met een lokale kano naar een dorpje, waar de beste aardewerkpotten van Tanzania worden gemaakt. Je kunt ook gaan wandelen en lekker zwemmen.

Ruaha Nationaal Park

Ruaha nationaal park is het geheim van Tanzania. Ruaha ligt afgelegen en is daarom een ‘vergeten’ park in het zuiden van Tanzania. Het ligt op zo’n 3 uur rijden van Iringa en is zowel door de lokale bevolking als door toeristen met rust gelaten. Ruaha is het op één na grootste park van Tanzania en heeft zijn naam te danken aan de rivier die langs de zuidelijke grens loopt. Deze rivier zorgt het hele jaar door voor water in het park en in het droge seizoen is dit dé plek om dieren te zien. Ruaha heeft een nog ongerepte spectaculaire wildernis. Grillige rotsformaties, bossen, savannes, acacia en baobab bomen. Hier leven alle voorkomende dieren, maar speciale soorten hier zijn de kudu, de roan en sabel antilope en wilde honden. Je kunt hier ook grote kuddes olifanten en buffels tegen komen. De beste tijd om dit park te bezoeken is van mei tot december. Tijdens de lange regens van maart tot en met mei zijn sommige gedeeltes van het park niet begaanbaar.

Selous Wild Reservaat

Selous is één van de grootste beschermde gebieden van de wereld. De omvang is enorm, zo’n 50.000 km². Het is een wild reservaat en geen nationaal park. Dit houdt in dat er ook andere activiteiten mogen plaatsvinden. De rivieren en meren lenen zich bij uitstek voor boottochten, waar het wemelt van krokodillen en nijlpaarden en er zijn tal van mooie watervogels te vinden. Een gedeelte van het park is afgeschermd voor de jacht. Een ander deel van het park is speciaal gereserveerd voor fotoreizen. Ook kun je in dit park een wandelsafari maken. Omdat het reservaat zo groot is, is de vegetatie divers. Er zijn onder meer open graslanden, bossen en moerassen. Alle voorkomende dieren leven in dit park en uniek voor Selous is de populatie wilde honden. Het is ook een paradijs voor vogelaars, met meer dan 440 verschillende vogels die hier gezien zijn. De beste tijd om Selous te bezoeken is van juni tot en met oktober. Tijdens de lange regens van maart tot en met mei zijn sommige gedeeltes van het park niet begaanbaar. De unieke combinatie van game drives, wandel- en boottochten zorgt ervoor dat Selous niet kan missen in je reisprogramma.

Tukuyu

Tukuyu is een kleine stad vlakbij de grens met Malawi en Malawi op zo’n 2 uur rijden van de grote stad Mbeya. In dit dorp is niet veel te doen en er zijn ook geen luxe hotels. Je gaat hierheen voor de omgeving. Het is prachtig groen en bergachtig, omringd door koffie en bananen plantages. Een cultureel programma is opgezet zodat jouw uitgaven hier ten goede komen aan de gehele gemeenschap. Samen met een gids kun je hier fietsen of wandelen. Ook hier kan je genieten van de prachtige vergezichten en ongerepte natuur met watervallen.

Udzungwa Mountains

Kazuri SafarisOp weg naar het zuiden kom je langs de Udzungwa Mountains. Dit nationale park bevat het grootste bos van Oost-Afrika. Het grenst aan Mikumi nationaal park en het Selous wild reservaat. Je kunt hier prachtig wandelen door de bossen en het regenwoud naar watervallen. De populairste wandeling gaat naar de Sanje Falls, die 170m naar beneden valt. De uitzichten zijn fenomenaal. De 30 meter hoge bomen worde omgeven door bijzondere inheemse planten. Wie weet kom je apen tegen zoals de zwart/witte franjeapen of de Iringa Red Colobus monkey die alleen hier voorkomt. Tijdens het regenseizoen kan het glad zijn.

 

Langs de kust

Bagamoyo

Bagamoyo ligt zo’n 75 kilometer ten noorden van Dar es Salaam. Bagamoyo was vroeger één van de belangrijkste havens aan de Oost-Afrikaanse kust en bovendien de uitvoerhaven voor slaven die vanuit het binnenland werden aangevoerd. Tegenwoordig worden er traditionele zeilboten, dhows, gebouwd. In het rustige dorp vind je nu nog ruines en enkele Duitse koloniale gebouwen. In dit slaperige stadje vind je nu nog ruïnes, een informatief museum en enkele Duitse koloniale gebouwen.

Kilwa

Kazuri SafarisDe ruïnes van Kilwa Kisiwani waren eens het centrum van de handel langs de gehele Oost-Afrikaanse kust en de drijvende kracht achter de complexe netwerken van de handelkaravaans en dhow expedities. Tijdens de hoogtijdagen in de 13e tot 1 5e eeuw, de handel met Sofala in Mozambique, India naar het oosten, en Arabië in het noorden kende Kilwa ongelooflijke hoogten. Samen met de nabij gelegen ruïnes van Songo Mnara, beschouwen archeologen en historici Kilwa als een van de belangrijkste plekken van de  Swahili beschaving in de regio.

Nu zijn er enkel nog ruïnes van koraal en kalksteen, moskeeën, paleizen, graftombes, koopmanshuizen, en de met mangrove begroeide kust. Zeil met een traditionele dhow naar Kilwa Kisiwani, loop door vissersdorpjes en ontdek de wirwar van straatjes in Kilwa Kivinje.

Pangani

Pangani bied je een mix van prachtige stranden, vele activiteiten en een Arabische sfeer. Pangani ligt ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Tanga, waar de Pangani rivier in de zee uitmondt. Geniet in dit kleine vissersplaatsje van de zon, de rust, de witte standen en de kokosnoot palmbomen.

Saadani

Saadani nationaal park ligt tussen Dar es Salaam en Tanga in. Saadani ligt aan het strand en dat is wat dit park zo bijzonder maakt! Wit zand, blauw water, palmbomen en mangrovebossen aan de ene kant en de wildernis en dieren aan de andere kant. Je kunt hier jeep-, wandel- en bootsafari’s maken. Vanaf Saadani vlieg je in 15 minuten naar Zanzibar.