Zuid-Tanzania, creëer je eigen reis: Erik

Onze reis was geweldig. De eerste tien dagen hebben we een perfecte safari gehad, alles verliep vlekkeloos en soepel. Na de eerste nacht in Dar es Salaam werden we opgepikt door onze chauffeur/gids Mansoor en kok Paulo. Allebei erg vriendelijk en enthousiast. Mansoor bleek een haviksoog te hebben voor wild. Zonder hem hadden we heel wat minder dieren gezien! Paulo toverde de lekkerste maaltijden op tafel. De accommodaties waren prima. Op de laatste dag hebben Mansoor en Paulo ons na een (emotioneel) afscheid afgezet in Iringa. Zij zijn teruggereden naar Dar es Salaam en wij waren daarna ineens ‘alleen’ in Tanzania! Al met al was het een bijzondere reis! Mede dankzij de geboekte safari bij Kazuri Safaris en Saskia haar extra tips en adviezen voor onze verdere reis door het zuiden.

Geïnspireerd door de motortrip van Charley Boorman en Ewan Mc Gregor door Afrika in “the Long Way Down (National Geographic), besloten wij dat we zelf ook graag eens naar Afrika wilden.

We hebben de knoop doorgehakt toen we het voor elkaar kregen om vier weken vrij te krijgen van half december 2010 tot half januari 2011. Daarna zijn we meteen aan het plannen gegaan. Net als Charley en Ewan, wilden we meer zien dan dat je in een standaard safari voorgeschoteld krijgt. Ons eerste idee was om van Uganda, via Rwanda naar Tanzania te reizen. Omdat we in het verleden veel zelfstandig in verschillende werelddelen hebben gebackpacked, wilden we ook nu het liefst zoveel mogelijk reizen met openbaar vervoer. Gaandeweg onze voorbereidingen bleek dit plan op verschillende punten onhaalbaar.

Gelukkig vonden we op dat moment de site van Kazuri Safaris en kwamen we in contact met Saskia. We besloten ons te richten op Tanzania en dan met name op het minder bekende en avontuurlijke zuiden. De nationale parken in Tanzania zijn niet of nauwelijks met het openbaar vervoer te bereiken en als je er al komt, dan moet je in het park alsnog een terreinwagen met chauffeur huren. Vandaar dat we besloten om onze vierweekse reis te beginnen met een pakket dat Saskia met ons samengesteld heeft voor de eerste tien dagen. In tegenstelling tot andere reisorganisaties bleek dat Saskia van Kazuri Safaris nog het meest met ons wilde meedenken en geen van onze plannen gek of onmogelijk vond. Sterker nog, Saskia heeft ons enorm veel extra informatie gegeven, ook over het deel van Tanzania wat we zelf wilden bereizen. Saskia hield daarnaast rekening met ons budget.

Al met al was onze reis geweldig. De eerste tien dagen hebben we een perfecte safari gehad, alles verliep vlekkeloos en soepel. Na de eerste nacht in Dar es Salaam werden we opgepikt door onze gids Mansoor en kok Paulo. Allebei erg vriendelijk en enthousiast. Mansoor bleek een haviksoog te hebben voor wild. Zonder hem hadden we heel wat minder dieren gezien! Paulo toverde de lekkerste maaltijden op tafel. De accommodaties waren prima, met name het verblijf in banda’s in Ruaha National Park was een hoogtepunt. Op de laatste dag hebben Mansoor en Paulo ons na een (emotioneel) afscheid afgezet in Iringa. Zij zijn teruggereden naar Dar es Salaam en wij waren daarna ineens ‘alleen’ in Tanzania!

In de overige weken zijn we met openbaar vervoer afgezakt naar het zuiden tot aan de kust van Lake Malawi. Vervolgens zijn we via een tussenstop in Morogoro (een wandeling in de bergen is hier echt een aanrader!) via Dar es Salaam naar Zanzibar gegaan (per boot). Vanaf daar hebben we een vlucht gemaakt in een 13-seater naar Arusha in het noorden, waar we de laatste dagen van onze reis bij een vriendin hebben doorgebracht. Al met al was het een bijzondere reis! Mede dankzij de geboekte safari bij Kazuri Safaris en Saskia haar extra tips en adviezen voor onze verdere reis door het zuiden.

Groeten Erik