Backpacken en Olifanten

Ik hou ervan om dingen vanaf het begin te vertellen, vandaar dat ik dit blog ook rustig op ga bouwen. Het zal een combinatie worden van achtergrond informatie en onderwerpen die ik leuk, interessant of grappig vindt. Mijn eigen ervaringen, meningen of zelfs verhalen van anderen. Zo wordt dit blog een gevarieerd geheel.

Backpacken in Zuid-Afrika

Na mijn afstudeer stage en backpack tijd in Australië wilde ik meer van de wereld zien. Ik had de smaak te pakken en vertrok op 2 mei 2002 samen met een vriendin voor 4 maanden naar Afrika – Johannesburg. Zuid-Afrika deden we backpackend, van Kaapstad naar Kenia gingen we met een overland truck mee. Mijn ouders dachten nog wel even, moet dat? Afrika? In ieder geval waren ze blij dat ik niet alleen ging. En ik hoorde het van veel mensen, is dat wel veilig? Ja en nee, je moet voorzichtig zijn, maar dat moet je hier in Amsterdam toch ook? 7 weken lang backpacken, wat een heerlijke tijd was dat! In onze rugzak zat alles wat we nodig hadden en verder alle vrijheid om te doen wat we wilden. We hadden van te voren een 4 daagse trip naar Kruger Park geregeld (net als de overland trip van Kaapstad naar Kenia) en de rest besloten we ter plekke. We gingen naar het Kruger Park met een klein groepje, privé busje en goede chauffeur/gids. Spannend hoor, kamperen, buiten koken, maar bovenal wilde dieren zien! Het is heel moeilijk te beschrijven wat je de eerste keer voelt en helemaal als je dat pas 11 jaar later op gaat schrijven :).

Je maakt foto’s van olifanten ver bij je vandaan maar ze komen al dichter bij en je blijft maar foto’s maken. Het was toen nog een gewone camera dus ik dacht, ojee, hoeveel rolletjes ga ik wel niet volschieten als het zo doorgaat? Het is onwerkelijk om vanuit de auto een groep olifanten te aanschouwen die zich niet om jou bekommeren en gewoon de bomen uit elkaar trekken voor hun maaltijd. Onverstoorbaar, groot, machtig, sterk. Olifanten waren lange tijd mijn lievelingsdieren, totdat ik ook wel eens andere ervaringen met ze heb gehad. Sindsdien zie ik ze liever niet al te dichtbij…

Olifanten ervaringen

OlifantenMaar nu wil je natuurlijk weten, wat heb je dan meegemaakt. In een notendop zijn er een paar ervaringen die ik niet zomaar zal vergeten: een grote boze trompetterende, oren wapperende groep olifanten die ons liever zagen vertrekken in Kafue Nationaal Park – Zambia, een olifant die onze auto van de weg probeerde te manoeuvreren in het Lower Zambezi Nationaal Park – Zambia,  een olifant die onze net klaargemaakte lunch maar al te graag op wilde eten in South Luangwa Nationaal Park – Zambia, een groep olifanten voor en achter ons waar we met de jeep tussenin waren gekomen in het Lake Manyara Nationaal Park – Tanzania en een olifant waar ik bijna tegenaan liep in het donker en dan is zo’n olifant wel héél erg groot bij Mount Kenya – Kenia.

Het schattigst zijn de olifantjes bij het opvangcentrum van David Sheldrick in Nairobi – Kenia, het bijzonderst was een olifant die doodging en de hele kudde/ familie stond om haar heen.

Goed, dat was even tussendoor, terug naar backpacken in Zuid-Afrika. Het land leent zich er perfect voor. Er is een busmaatschappij, de Baz Bus, die in 3 trajecten van Johannesburg naar Kaapstad rijdt en visa versa. De bus haalt je op bij je hostel en zet je af bij je volgende hostel. Veiliger kan toch niet? Het is een makkelijke en gezellige manier van reizen, want zo ontmoet je gelijk andere mensen. Je kunt op heel veel plekken uit- en opstappen en zo creëer je toch je eigen reis :). Soms bleven we ergens 1 nacht, soms 3 nachten, afhankelijk van onze plannen en wat we daar wilden gaan doen. Ik ben een natuurmens en de natuur in Zuid-Afrika is prachtig en afwisselend. Je hebt er van alles, mooie stranden, wildparken, bergen, woestijnen enz. Overal kun je van alles doen en ondernemen. Van een rustig boottochtje tot een bungeejump, een safari wandeling of gamedrive, van kitesurfen tot paardrijden enz enz.

Na die 7 weken backpacken ben ik nog vaak teruggeweest in Zuid-Afrika. Het is een heerlijk land en zoveel te bieden. Ik ga niet elke plek opschrijven, want dan wordt dit wel een hele lap tekst.

Favoriete plekken van mij zijn Swaziland, het Hluwhluwe Park, de Drakensbergen, de Valley of Desolation bij Graaff Reinet, De Hoop Nature Reserve, de wijnroute en natuurlijk Kaapstad.

Zuid-Afrika biedt voor elk wat wils, het is maar net wat je zoekt. Het is westers, heeft goede wegen en je kunt goedkoop een auto huren. Je kunt overal overnachten in alle prijsklasse, uit eten gaan is goedkoop, boodschappen doen relatief duur. Ik hoorde gisteren nog kennissen van mijn ouders zeggen dat hun reis naar Zuid-Afrika de mooiste van al hun reizen was geweest.

‘Like’ mijn Kazuri facebook pagina, zodat je automatisch op de hoogte wordt gebracht als ik weer een nieuw bericht op mijn blog plaats! Tot de volgende keer,
Groetjes Saskia

Saskia Bruin is directeur van Kazuri Safaris – Creëer je eigen reis naar Afrika.