Zuid-Tanzania

Bagage & kleding

Het makkelijkst is het om je bagage in een weekendtas mee te nemen. Die is namelijk goed in en op de jeeps/minibusjes te pakken. We raden een harde koffer af. Neem ook niet teveel spullen mee. Voor binnenlandse vluchten van park naar park in Tanzania geldt een bagagelimiet van 15 kilo, voor binnenlandse vluchten tussen steden, bijvoorbeeld van Arusha naar Dar es Salaam/Zanzibar geldt een maximum van 20 kilo. Voor de intercontinentale vluchten is meestal 23 kilo toegestaan, check dit zelf op je ticket.

Er is op al onze reizen voldoende gelegenheid om je kleding te laten wassen. Neem daarom niet teveel kleding mee. Het kan ‘s morgens en in de hoger gelegen gebieden koud zijn. Het is verstandig om een fleece trui en een windjack mee te nemen. Zorg dat je kleren kunt combineren, doe laagjes kleding aan, zodat je gedurende de dag kleren uit kunt doen. Ook is een sjaal om voor je mond te houden tegen het stof erg handig, en een hoofddeksel om je te beschermen tegen de zon.

Op Zanzibar is het in verband met het islamitische geloof gewenst om gepaste kleding te dragen, vooral in de stad en dorpjes kun je het beste de knieën en schouders bedekken. Op het strand kun je wel in je badkleding liggen maar als je een strandwandeling gaat maken is het beter om een doek om te slaan. Het dragen van camouflage kleding is verboden omdat dan wordt gedacht dat je in het leger zit.

Denk in ieder geval aan de volgende spullen:
• warme (fleece) trui
• windjack/ evt. regenjack
• lange broeken, broeken met afritsbare pijpen zijn handig
• driekwart broeken, rokken/jurken
• T-shirts met korte en lange mouwen
• ondergoed en sokken
• zwemkleding
• handdoek voor het zwembad
• omslagdoek
• hoofdbedekking
• sjaal
• slippers
• lekker zittende (wandel) schoenen
• camera/ extra batterijen/ oplader/ geheugenkaartjes
• zaklamp
• verrekijker
• elementaire EHBO spullen
• reiswekker
• dagrugzak
• toiletspullen
• malaria tabletten
• zonnebrandmiddel
• insectenafweermiddel
• voor contactlensdragers in verband met stof een reservebril
• leesboeken
• reisdagboek/ pennen/ papier
• naaisetje
• geldriem/ buidel voor geld en papieren
• paspoort en kopie paspoort
• pinpas/ creditkaart
• inentingsboekje

Communicatie

In Oost-Afrika zijn alle moderne communicatiefaciliteiten aanwezig. En je hebt bijna overal bereik met je mobiele telefoon. Bellen en internetten met je Nederlandse telefoon is een kostbare aangelegenheid. Wil je veel bellen en/of sms’en dan kun je beter een lokale simkaart kopen. Er is bijna bij elk hotel/camping wifi aanwezig. En bij de entree van de nationale parken. Houdt er wel rekening mee dat de verbinding soms erg traag kan zijn.

Laat voor het thuisfront je reisprogramma achter samen met onze contactgegevens. Laat ook kopieën van je paspoort, verzekering en tickets achter bij de thuisblijvers. Post doet er ongeveer een week over naar Nederland.

Elektriciteit

Er is een netspanning van 220 volt, maar dat kan wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Sommige plekken hebben een generator die op gezette tijden aan gaat en waarvan de spanning fluctueert. Er zijn ook hotels en campings die werken met zonne-energie. Opladen is mogelijk maar duurt dat langer.

De stopcontacten in Oost Afrika zijn anders dan in Nederland. Je hebt de Engelse driepoot stekker nodig. Deze kun je vanuit Nederland meenemen of je kunt de adapter bij aanvang van de reis kopen.

Eten en drinken

In Tanzania en Kenia hebben de hotels en lodges een internationale keuken. Het eten is in alle lodges en hotels van goede kwaliteit.Er wordt meestal een buffet gepresenteerd van soep, salades, hoofdgerechten en toetjes,of er is een keuzemenu. De kuststreek staat bekend om het tropisch fruit en heerlijke vis. Veel restaurants zijn gespecialiseerd in Arabische en Indiase gerechten, maar je kunt ook westerse snacks eten.

Natuurlijk is het ook leuk om traditionele gerechten te proberen tijdens je reis, zoals: ugali (een voedzame maïspap), nyamachoma (gegrild vlees) en sukumawiki (een soort spinazie). De Afrikaanse gerechten zijn zeer smaakvol.

Het ontbijt is meestal een Engels ontbijt met de daarbij behorende eiergerechten, worstjes, spek en tomaten. Daarnaast krijg je vaak pannenkoeken, brood, fruit, melk met muesli en vers sap. Voor de lunch krijg je een picknick lunchbox mee als je onderweg bent, of een buffet als je bij een lodge bent. Als je vegetarisch bent is dat geen enkel probleem. Laat het ons weten bij boeking, zeker als je een kampeer safari boekt.

Beide landen hebben hun eigen biermerken. In Kenia is Tusker het meest bekend en in Tanzania is het Kilimanjaro bier. Als je iets sterkers wilt, probeer dan eens Konyagi!

Festivals en Feestdagen

In Kenia en Tanzania worden zowel de christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis gevierd als de islamitische feestdagen zoals Aid al Fitr, het Suikerfeest (de feestelijke afsluiting van de Ramadan). De data van de vastenmaand verschillen per jaar.

1 januari Nieuwjaarsdag
12 januari Zanzibar Revolution Day
Februari 3 daags muziek festival op Zanzibar: Sauti ya Busara
26 april Union Day (Tanzania)
Maart / april Pasen
1 mei Dag van de arbeid
1 juni Madaraka Dag (Kenia)
7 juli Saba Saba, Dag van de Boeren (Tanzania)
10 oktober Moi Dag (Kenia)
20 oktober Kenyatta dag (Kenia)
9 december Onafhankelijkheidsdag (Tanzania)
12 december Onafhankelijkheidsdag (Kenia)
25 december Eerste kerstdag
26 december Tweede kerstdag

Fooien

Een fooi geven in Afrika is heel belangrijk. De lonen zijn laag en de fooien zijn een broodnodige aanvulling daarop. Het is gebruikelijk om na afloop van een excursie, verblijf of reis, de gidsen, eventuele koks/ dragers, hotelpersoneel en chauffeurs een fooi te geven. In veel gevallen levert je dit een stralende glimlach op. Richtlijnen zijn:

• Voor je gids/chauffeur 15 – 25 US$ per dag
• Voor de kok kun je uitgaan van 10 US$ per dag
• Voor gidsen 5 – 10 US$ voor een dag (deel) excursie
• Voor hotels 1 – 2 US$ per persoon per nacht
• In restaurants 10% van de rekening

Fotograferen

Kenia en Tanzania zijn prachtige landen en je maakt veel meer foto’s dan je vooraf denkt. Je eerste olifant, hij komt dichterbij, hij eet, hij draait zich om en hij loopt voor je langs. En dit doe je niet één keer, maar telkens weer, want elke keer is nét iets anders. Neem voldoende geheugenkaarten mee. Je kunt bijna overal je batterijen opladen.

Mensen kun je niet zomaar op de foto nemen, doe dit dan ook niet. Vraag het eerst en respecteer hun antwoord. Sommige mensen vragen geld voor een foto. Je mag geen foto’s maken van grensovergangen, bruggen, politie en soldaten.

Lees tips om te fotograferen op ons blog!

Geld

Je kunt tegenwoordig op veel plekken pinnen, bij de Exim, de Stanbic en de CBRD Bank. Het komt echter voor dat pinautomaten het soms niet doen, of dat je maar een klein bedrag kunt opnemen, neem daarom altijd voldoende cash geld mee. In alle grote steden zijn wisselkantoren waar je Euro’s en US dollars kunt wisselen. Je kunt beter naar een bureau de change gaan dan naar een bank, want bij het bureau gaat het omwisselen sneller.

In Oost-Afrika worden alleen nieuwe dollars vanaf  2006 geaccepteerd. Je kunt op veel plaatsen met US dollars betalen maar het is wel handiger en vaak voordeliger om in de lokale valuta te betalen. Om geld te wisselen kun je het beste biljetten van US$ 100 en US$ 50 meenemen, want daar krijg je een betere wisselkoers voor. Als je met dollars wilt betalen is het handig om kleine coupures mee te nemen, want wisselgeld is altijd een probleem.

De munteenheid in Tanzania is de Shilling. 1 Euro is ongeveer 2400 Tanzaniaanse Shilling. Kijk op www.oanda.com voor de laatste koersinformatie.

We raden je af om in Nederland lokale valuta te kopen, omdat dit altijd duurder is dan ter plekke. Op het vliegveld van Dar es Salaam kun je direct geld pinnen of geld wisselen. Op het vliegveld van Kilimanjaro is het alleen mogelijk om geld te wisselen. De mogelijkheden om met een creditcard te betalen zijn beperkt, maar nemen toe.

Optionele excursies kunnen in lokale valuta of in US dollars betaald worden. Uitzondering hiervan zijn de entree en gidsen voor de nationale parken, die zijn alleen in cash dollars te betalen, mocht het niet bij je reissom inbegrepen zijn.

Klimaat

Het klimaat van Kenia en Tanzania wordt ingedeeld in vier seizoenen. Van eind maart tot begin mei is het regenseizoen met zware regenval. Van juni tot en met oktober is het droog weer met af en toe een korte regenbui. Van juni tot en met augustus is het koel, september en oktober hebben een aangename temperatuur. Vanaf november tot het midden van december is het de periode van de zogenaamde korte regens, met vooral ‘s nachts regenbuien. De rest van de dag is het afwisselend bewolkt en zonnig weer. Na de korte regens is het tot en met maart droog en heet. Door de ligging vlak bij de evenaar is de temperatuurschommeling in de loop van het jaar klein.

In de hoger gelegen gebieden zijn er enorme verschillen in temperatuur. Met name ‘s nachts kan het kwik in hooggelegen gebieden tot 5° C dalen, terwijl het in de lage delen overdag tot 35° C kan oplopen. De temperaturen overdag zijn ook in de hooggelegen gebieden aangenaam.

In de jeeps en minibusjes kan het tijdens de safari koud zijn, met name ’s ochtends vroeg. Het meenemen van een warme trui, een goed windjack en een sjaal is dan ook wenselijk. Ter plekke kun je een heerlijk warme masaai deken kopen en die om je heen slaan.

Na de regentijd is het land groen, bloeien de bloemen en worden de meeste jonge dieren geboren. Daarna krijgt de savanne zijn typische goudgele kleuren en worden de katachtige beter zichtbaar, omdat het lange gras afgegraasd wordt. In september en oktober bloeien de meeste bomen, waaronder de spectaculaire Jacaranda.

De Migratie

De migratie, ofwel de grote trek, is een van de meest indrukwekkende schouwspellen van de natuur. Jaarlijks trekken 1,5 miljoen gnoes (wildebeesten), zebra’s en gazelles over de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti in Tanzania richting de Masai Mara in Kenia.

De migratie door de parken loopt met de klok mee en is als volgt:

• Van december tot april zijn de kuddes in het zuidoosten en het zuiden van de Serengeti te vinden op de korte grasvlaktes. In deze maanden worden de jongen van de zebra’s en gnoes geboren. Het regent hier veel in maart en april.

• In mei trekken de dieren verder, richting het westen van de Serengeti.

• Als in juni en juli de regens stoppen in de Serengeti, beginnen de kuddes aan de spectaculaire oversteek over de Mara en de Grumeti rivier in het westen, richting de Masai Mara.

• In juli/ augustus komen de dieren de Masai Mara binnen en blijven hier tot oktober.

• Als het in november weer gaat regenen in de Serengeti, trekken de kuddes terug naar het zuidoosten van de Serengeti.

NB De migratie is een natuurlijk proces. De natuur leest geen kalenders, dus bovenstaand schema geeft slechts een indicatie en is een richtlijn. De exacte tijd hangt af van de weersomstandigheden en van jaar tot jaar kunnen hier wel enkele weken verschil tussen zitten.

Paspoort & Visum

Paspoort

Voor de reizen naar Tanzania/Zanzibar geldt dat je paspoort nog minimaal 6 maanden na terugkomst geldig moet zijn.

Visum

Je hebt een visum nodig.

Tanzania/Zanzibar

Een visum voor Tanzania koop je online, via https://eservices.immigration.go.tz/visa of op het vliegveld. De prijs is US$50. Houdt er rekening mee dat je altijd in de rij moet staan op het vliegveld voor het afnemen van je vingerafdrukken en het maken van een foto.

Souvenirs

Overal worden souvenirs aangeboden. Zowel op straat als in de vele winkels. Afdingen wordt van je verwacht. Het is een spel en waar je de tijd voor moet nemen. Bedenk altijd eerst wat jij voor dat souvenir wilt uitgeven. Vraag dan wat het kost en biedt onder de prijs, zodat je met onderhandelen ongeveer uitkomt op wat jij wilt uitgeven. Het is vaak dat een hele familie van de opbrengsten leeft, dus het mag soms best iets meer kosten. Als je iets ziet wat je absoluut wilt hebben, koop het dan gelijk, want je weet nooit waar je het weer tegenkomt.

Specialiteiten zijn houten schalen, dieren en kandelaars, voorwerpen van zeepsteen, sjaals en omslagdoeken, sieraden, slippers, tassen…teveel om op te noemen. Je mag niet alle producten uitvoeren; zoals producten van beschermde dieren, bijvoorbeeld een leeuwentand of een hoorn, slangenleer, ivoor of een product gemaakt van schildpad. Koraal en schelpen mogen ook niet uitgevoerd worden.

Taal

De officiële taal in Tanzania is Kiswahili. De mensen die werken in het toerisme spreken Engels en uiteraard de taal van hun eigen stam. De meeste mensen spreken meerdere lokale talen. Er zitten ook veel afleidingen van Arabische woorden in het Kiswahili. En het Kiswahili wordt al vaker doorspekt met Engelse woorden. Overal zul je Jambo horen: Hallo. En Karibu: Welkom. Dankjewel is Asante.

Tijdsverschil

Het is in Tanzania in de zomer 1 uur later als in Nederland. In de winter is het verschil 2 uur.

Vaccinaties & gezondheid

Niemand is graag ziek en al helemaal niet als je op reis bent. Natuurlijk is er medische zorg, maar die is niet op alle plekken even goed in Oost-Afrika. Lees daarom onderstaande informatie goed door.

Vaccinaties

Voor Tanzania is een gele koorts vaccinatie verplicht als je uit een gele koorts gebied komt. Hoewel overige vaccinaties voor deze reis niet verplicht zijn, is het voor je eigen gezondheid verstandig om je van te voren te laten informeren over de vaccinaties die je voor je reis nodig hebt. Denk hierbij aan Hepatitis A en DTP. NB: In Tanzania en Zanzibar checken ze vaak of je de gele koorts vaccinatie hebt.

Malaria

Het nemen van malaria tabletten is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Naast het innemen van malaria tabletten kun je het beste bedekkende kleding rond- en na zonsondergang dragen. Muskietennetten zijn aanwezig waar nodig dus die hoef je niet zelf mee te nemen. Verder kun je onbedekte lichaamsdelen insmeren met een goed insectenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. Hierdoor beperk je het oplopen van muggenbulten. Bij koorts tijdens of na verblijf in de tropen moet je altijd een arts raadplegen om je op malaria te laten onderzoeken.

Kazuri Safaris is niet bevoegd om medisch advies te geven. Neem voor de benodigde inentingen minimaal 6 weken voor vertrek contact op met bijvoorbeeld de travel doctor, thuisvaccinatie of je huisarts.

Hygiëne

Probeer erop te letten dat je je handen wast met zeep voor het eten en na gebruik van het toilet. Je kunt hiervoor ook kant en klare handenwasgel kopen bij elke drogist in Nederland. Drink alleen water uit flessen en probeer 2 liter water per dag te drinken. Wees voorzichtig met ijsklontjes, salade, ijs, ongekookte melk, schelpdieren en schil je fruit. Het eten in de toeristische hotels wordt met zorg voorbereid en je kunt alles prima eten. Ditzelfde geldt voor het eten dat door de kok wordt bereid tijdens de kampeer safari’s. Twijfel je ergens over, laat het dan gewoon liggen.

Toch gebeurt het vaak dat mensen een paar dagen last hebben van buikloop. Dit hoeft niet alleen van het eten te komen, maar is vaak een combinatie van de warmte, temperatuurverschillen en het niet uitgerust op vakantie gaan. In de meeste gevallen geneest een daminfectie met een dieet van licht verteerbaar voedsel zoals witte rijst, toast en biscuit met slappe thee zonder suiker en magere bouillon. Tegen uitdroging kun je ORS gebruiken, een mengsel van zout en suiker opgelost in water.

EHBO

Het is belangrijk om zelf de meest elementaire EHBO-spullen mee te nemen. Denk hierbij aan pleisters, (steriele) gaasjes, pincet, middelen tegen blaren, jodium en medicijnen tegen veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en darmklachten. Neem in het geval van specifieke klachten je eigen medicijnen mee, met eventueel je medisch paspoort. Zorg dat je uitgerust op reis gaat.

Contactlenzen

Het kan erg stoffig zijn op de wegen in Afrika. Neem daarom naast je lenzen altijd een reserve bril en zonnebril mee.

Veiligheid

Reizen in derde wereld landen is nooit helemaal zonder risico’s. Er heerst veel armoede en het contrast tussen de rijke toerist en de lokale bevolking is groot. Het is hier niet zozeer onveiliger dan elders maar het is wel belangrijk dat je goed op je spullen let en niet overal mee te koop loopt. Verdeel je geld over verschillende plekken. Let op je tas, laat die niet slingeren. Laat dure sierraden thuis. Loop niet opzichtig met fototassen en draag een moneybelt voor je papieren en geld onder je kleren. Maak een kopie van je paspoort en bewaar die op een andere plek dan je paspoort zelf. Zorg dat je altijd wat kleingeld apart hebt, zodat je voor kleine betalingen niet je geldbuidel tevoorschijn hoeft te halen.

Je bent ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor je eigendommen, dus laat papieren en geld niet in de auto, op de hotelkamer of in de tent liggen. Veel hotels hebben een kluis. Als je daar je waardevolle spullen in opbergt, zorg dan dat je precies weet hoeveel geld er in zit. Neem ’s avonds altijd een taxi, ook al is het nog zo dichtbij.

Tot slot

Wij gaan ons uiterste best doen om jou de reis van je leven te bezorgen! We willen je wel vragen om rekening te houden met onvoorziene omstandigheden, waardoor de reis nét even anders kan verlopen. Denk hierbij aan hotels die overboekt zijn, hevige regenval zodat je programma gewijzigd moet worden, autopech of vastzitten in de modder, uitvallende stroom, een zwembad zonder water, een vertraagd vliegtuig, enzovoorts. Uiteraard doen we er alles aan om een en ander op te lossen! We vragen wel om je begrip en flexibiliteit in dit soort situaties. Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden op je reis en laat je niet uit het veld slaan, mocht er iets anders lopen dan verwacht. Bedenk maar dat dat nu eenmaal hoort bij Afrika…

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om ons te bellen. We wensen je een geweldige reis toe!