6 Tips om beestachtig mooie foto’s te maken!

Dieren fotografie

Zebra's - Kazuri SafarisJe gaat naar Afrika op safari en je wilt dé perfecte foto’s maken. Foto’s van dieren in actie, van dichtbij, met verschillend lichtinval enz. Als hobby-fotograaf weet je dat het verschil tussen een mooie foto en dé foto in details zit. Positie, sluitertijd, ISO-gevoeligheid, het juiste moment… alles werkt samen. Probeer de juiste mix te combineren in de ultieme foto: de foto die kwaliteit overstijgt en zijn eigen verhaal vertelt. Daarvoor moet je veel geduld hebben. Je leest in dit blog een paar tips die ik verzameld heb.

Stabilisatie

Het is heel belangrijk om je camera stabiel te houden. Je kunt een statief meenemen, maar ook bijvoorbeeld een ‘beanbag. Ook kun je het dak of het raam van de auto gebruiken om je telelens op te laten rusten.

Veel foto’s

Neem zoveel mogelijk foto’s! Het is gratis en dan kun je de beste uitkiezen. Dat is altijd lastig, maar zo heb je de meeste kans dat dé perfecte foto ertussen zit.

Geduld en voorbereid

Je hebt heel veel geduld nodig. Soms moet je heel lang wachten voordat dieren in actie komen. Is de invalshoek net niet goed genoeg, leg dan aan je chauffeur uit hoe je de auto wilt hebben (als dat mogelijk is). Op het moment dat er wat gebeurd, gebeurt er vaak veel en snel. Zorg dat je er klaar voor bent!

Goed licht

Goed licht is een grote toegevoegde waarde aan een foto. De gouden uren zijn cruciaal voor mooi licht. De eerste paar uur na zonsopgang en de laatste paar uur voor zonsondergang zijn het mooist. Maak daar gebruik van!

Fotografeer niet alleen met de zon in je rug. Vaak heeft een foto met belichting vanaf de achterzijde veel meer impact, dus gebruik je flitser om je onderwerp te belichten als je niet wilt dat alles te donker wordt. Een bewolkte dag geeft mooi egaal zacht licht, geen harde schaduwen en dus prima foto’s.

Sluitertijd

Een lange sluitertijd kan grote beweging toevoegen aan actiefoto’s. Zorg dat je een deel van het dier hebt scherpgesteld. Het liefst het gezicht/ de ogen.

Telelens

Het spreekt voor zich, het brengt je dichterbij zonder dat je het dier verstoort.

Wie heeft er nog meer tips en wil deze lijst aanvullen?
Voor iedereen die op safari gaat: veel succes met fotograferen en ik vind het leuk als je jouw foto’s met Kazuri Safaris wilt delen!

Hartelijke groet,
Saskia – eigenaresse Kazuri Safaris