Oeganda

Bwindi Impenetrable Nationaal Park

Het ondoordringbare regenwoud van Bwindi Impenetrable Nationaal Park in het zuidwesten van Oeganda staat bekend om de gorilla trekkings. In de volksmond ‘Bwindi’ is het leefgebied van bijna de helft van de berggorilla’s ter wereld. De andere helft leeft in Rwanda en Congo. Het hoge regenwoud is één van de meest biologisch diverse gebieden in Afrika. Het park is 330 km² groot en ligt op een hoogte tussen de 1160 en 2600 meter. In deze jungle leven behalve berggorilla’s en chimpansees ook andere primaten, diverse antilopen en meer dan 350 soorten vogels.

Entebbe

Entebbe ligt gelegen op een schiereiland in het Victoriameer, zo’n 35 kilometer ten zuiden van Kampala. Het internationale vliegveld van Oeganda ligt bij Entebbe.

Jinja

Jinja is de grootste stad in het oosten van Oeganda, gelegen op zo’n 90 kilometer van Kampala. Jinja ligt in een vruchtbare omgeving en is mooi groen. Je gaat niet naar Jinja om de stad te bezoeken, maar wel voor een bezoek aan de bronnen van de Nijl. Jinja is bekend geworden door het raften. Voor wie wil kan de klasse 4 / 5 stroomversnellingen af per raft. Deze spectaculaire actie zul je niet snel vergeten!

Kampala

Kampala is de hoofdstad van Oeganda. De stad heeft 1,5 miljoen mensen en is de grootste stad van het land. Kampala ligt op 1190 meter boven de zeespiegel, dichtbij het Victoria meer, verspreid over 7 glooiende heuvels.

Kampala is een levendige stad met vele restaurants, moderne winkelcentra, bars, ziekenhuizen, universiteiten, parken, kerken, lokale markten en theaters. Daarnaast is Kampala rijk aan historisch erfgoed en geschiedenis, waaronder het Nationaal Museum.

Kibale Forest Nationaal Park

Kibale Forest is een prachtig regenwoud en het thuis voor maar liefst 13 soorten primaten, de hoogste apenconcentratie van Oost-Afrika. Het park is bijna 800 km² groot en staat bekend om de ongeveer 500 chimpansees die er leven. De chimpansee trekking is het hoogtepunt van je bezoek aan Kibale Forest. De chimpansees leven in de toppen van bomen waar ze naar fruit, takken en bladeren zoeken.

Daarnaast leven hier ook verschillende antilopen, een bonte verzameling vlinders en meer dan 300 verschillende vogels. Het park is makkelijk toegankelijk, goed bereikbaar, direct grenzend aan het Queen Elizabeth Nationaal Park. Kibale Forest bestaat uit savannes, moerassen en kratermeren.

Kidepo Valley Nationaal Park

Het Kidepo Valley Nationaal Park ligt zeer afgelegen in het noorden van Oeganda tegen de grens van Sudan. Het is één van de spectaculairste parken van Oost-Afrika met een ruige natuur. Uitgestrekte savannes, onderbroken door grote rotsen en geflankeerd door steile bergen domineren hier het landschap. Het park is 1442 km² groot en kent een groot hoogteverschil.

Dieren die hier leven zijn o.a. olifanten, buffels, hartebeesten, waterbokken,leeuwen, cheeta’s, luipaarden, jakhalzen en gevlekte hyena’s. Vogelliefhebbers kunnen in dit park ongeveer 500 vogelsoorten spotten.

Oeganda - Kazuri SafarisLake Bunyonyi

Lake Bunyonyi is één van de meest idyllische plekjes in Oeganda. Dit prachtige kratermeer ligt ingeklemd tussen vele vulkaanpieken. Het meer ligt 1960 meter boven zeespiegel, is ongeveer 25 km lang, 7 km breed en 900 meter diep. In het meer liggen vele eilandjes. Je geniet hier van het spectaculaire landschap, de prachtige vergezichten, de rust en de vogels. Bunyonyi betekent ‘de plaats van vele kleine vogels’. In dit meer is geen bilharzia aanwezig dus je kunt heerlijk zwemmen.

 

Lake Mburo Nationaal Park

zebra Kazuri SafarisLake Mburo is het kleinste wildpark van Oeganda, 260 km². Het landschap is divers, van droge hellingen, acacia bossen, open en beboste savannes tot meren en papyrusmoerassen. Dit is het enige park in Oeganda waar zebra’s leven. Het park heeft een grote diversiteit aan dieren zoals elanden, topi’s, impala’s, klipspringers, sitatunga, buffels, luipaarden, hyena’s, jakhalzen enz. Je vindt hier geen leeuwen, giraffen en olifanten, zodoende kun je hier een wandel safari maken.
Tevens behoort een boottocht tot de mogelijkheid. Je ziet hier nijlpaarden, krokodillen en watervogels. Voor vogelliefhebbers is dit park sowieso een aanrader met meer dan 300 verschillende vogelsoorten.

Lake Mburo bestaat uit een verzameling van veertien meren, die gezamenlijk een uniek ecosysteem vormen. Lake Mburo is één van de vijf meren die zich binnen het park bevindt en tevens het grootste meer. Het park ligt centraal gelegen, is goed te bereiken en vaak een ideale tussenstop tussen Kampala en Bwindi.

Mgahinga Nationaal Park

Mgahinga ligt in het uiterste zuidwesten van Oeganda en is een schitterend park met prachtige panoramische vergezichten, noordwaarts naar Bwindi en zuidwaarts naar de vulkanen van de Virungas. Mgahinga is 34 km² en maakt deel uit van Parc National des Volcans in Rwanda en Parc National de Virunga in Congo, tezamen genaamd Virunga Conservation Area. Het park ligt op de noordelijke hellingen van de vulkanen Muhavura 4127 meter, Mgahinga 3474 meter en Mount Sabinyo 3645 meter.

Berggorilla’s vormen de belangrijkste attractie van het Mgahinga Nationaal Park. De groep gorilla’s die hier leeft is de Nyakagezi, bestaande uit 9 leden waaronder 2 zilverruggen, 3 vrouwtjes, 2 jongeren en 2 kleintjes. Het nadeel van Mgahinga is dat de gorilla’s gemakkelijk de oversteek maken naar Congo of Rwanda en dat doen ze dan ook. Voor meer zekerheid kun je dus beter naar Bwindi gaan.

Naast de gorilla’s leeft hier ook de gouden aap, een lokaal en zeldzaam ras.

Mount Elgon Nationaal Park

Mount Elgon is een 4321 meter hoge uitgedoofde vulkaan en ligt vlakbij de grens met Kenia. In het park leeft een verscheidenheid aan bosapen, kleine antilopen en zo’n 300 soorten vogels. Geniet van de prachtige uitzichten over de Mbale Regio en bezoek de mooie Sipi Falls. Je kunt hier mooie dagwandelingen door de bossen maken, maar ook trektochten van 4 à 5 dagen.

Murchison Falls Nationaal Park

Oeganda - Kazuri SafarisHet Murchison Falls Nationaal Park is het grootste park van Oeganda en heeft een oppervlakte van 3840 km². Het landschap varieert van dicht regenwoud in het heuvelachtige zuidwesten tot vlakke savannes in het noordwesten. In dit park liggen de spectaculaire Murchison watervallen. De Nijl rivier stroomt van oost naar west door het park en heeft diverse watervallen en stroomversnellingen. De Nijl is de langste rivier ter wereld en herbergt de dichtste populatie nijlpaarden en krokodillen, ook vind je hier een meer dan 450 verschillende soorten (water)vogels, waaronder de zeldzame Shoebill ooievaar. Via een wandelpad kom je bovenaan de waterval waar je een prachtig uitzicht hebt hoe de rivier uit een smalle 6 meter lange kloof explodeert en 43 meter naar beneden valt. In het park leven o.a. Rothschild giraffen, olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, hyena’s, waterbokken, hartebeesten, kob en verschillende soorten antilopen.

Rwenzori Mountains

De Rwenzori Mountains worden ook wel de bergen van de maan genoemd. De keten is 120 km lang en de hoogste berg, Mount Margherita, is 5109 meter hoog.

Een verscheidenheid aan zoogdieren leeft op de lagere hellingen, je gaat echter naar de Rwenzori bergen voor het majestueuze landschap en gevarieerde vegetatie. Van regenwoud naar bamboebos, heide, reuze lobelia’s tot ruig maanlandschap bedekt met sneeuw. Het is een prachtig maar ook zeker uitdagend wandelgebied voor meerdaagse trektochten.

Semliki Forest Nationaal Park

In het westen van Oeganda ligt de afgelegen Semliki Vallei. Dit natuurgebied is vernoemd naar de rivier die de grens vormt met Congo en bestaat uit een nationaal park en een wildreservaat. De trekpleister van het Semlike Forest zijn de Sempaya heetwaterbronnen.

De flora en fauna van het Semliki Forest is zeer divers en telt zo’n 400 vogelsoorten.

Ssese Islands

Relax op één van de idyllische eilanden in het Victoriameer. Het Ssese archipel bestaat uit 84 eilanden waarvan ongeveer de helft bewoond is. Eindig hier je reis om heerlijk te ontspannen. Witte stranden, tropisch bos, zwemmen, strandwandelingen, boottochtjes, prachtige zonsondergangen…

Queen Elizabeth Nationaal Park en Ishasha

Het Queen Elizabeth Nationaal Park is het meest bekende wildpark van Oeganda. Het park is bijna 2000 km² groot en bestaat uit open savannelandschap afgewisseld met papyrus moerassen, rivieren, kratermeren en tropisch regenwoud. Dieren die hier leven zijn o.a. olifanten, antilopen, buffels, hyena’s, jakhalzen, bavianen, bosvarkens, de Oegandese kob en in het zuidelijke gedeelte van het park, Isasha, boomklimmende leeuwen.

Het Kazinga kanaal loopt dwars door het park heen en verbind Lake Edward met Lake George. Absolute aanraders zijn een boottocht op het Kazinga kanaal waar je een overvloed aan krokodillen, nijlpaarden en watervogels ziet en een chimpansee trekking in de Kyamburu Kloof. Het park is goed te bereiken en grenst in het noorden aan de Rwenzori Mountains en in het westen met Lake Edward.