Zambia

Bagage & kleding

Het makkelijkst is het om je bagage in een weekendtas of een backpack mee te nemen. Die is namelijk goed in te pakken. Het is niet mogelijk om een harde koffer mee te nemen op een kampeer safari in Zambia. Neem ook niet teveel mee. Voor de binnenlandse vluchten geldt een bagagelimiet van 15 kilo, voor de intercontinentale vluchten is het meestal 20 kilo.

Er is op al onze reizen voldoende gelegenheid om je kleding te laten wassen. Neem daarom niet teveel kleding mee. Het kan ‘s morgens koud zijn. Het is verstandig om een fleece trui en een windjack mee te nemen. Zorg dat je kleren kunt combineren, doe laagjes kleren aan, zodat je gedurende de dag kleren uit kunt doen. Ook is een sjaal om voor je mond te houden tegen het stof erg handig, en een hoofddeksel om je te beschermen tegen de zon. Voor de game drives is het goed om neutrale kleren aan te doen.

Denk in ieder geval aan de volgende spullen:

• warme (fleece) trui
• windjack/ evt regenjack
• lange broeken en/of rokken. Liefst neutrale kleur. Broeken met afritsbare pijpen zijn handig
• driekwart broeken
• T-shirts met korte en lange mouwen
• ondergoed en sokken
• zwemkleding
• handdoek voor het zwembad
• omslagdoek
• hoofdbedekking
• sjaal
• slippers
• lekker zittende (wandel) schoenen
• slaapzak (als je gaat kamperen)
• camera/ extra batterijen/ oplader/ geheugenkaartjes
• zaklamp
• verrekijker
• elementaire EHBO spullen
• reiswekker
• dagrugzak
• toiletspullen
• malaria tabletten
• zonnebrandmiddel
• insectenafweermiddel
• voor contactlensdragers in verband met stof een reservebril
• zonnebril
• leesboeken
• reisdagboek/ pennen/ papier
• naaisetje
• geldriem/ buidel voor geld en papieren
• paspoort en kopie paspoort
• pinpas/ creditkaart/ cash geld
• inentingsboekje
• laat ons bij boeking weten of je speciale dieet wensen hebt

Communicatie

In Zambia is bijna overal bereik met de mobiele telefoon. Het gemakkelijkst is om je eigen mobiel mee te nemen. Wil je veel bellen en/of sms’en dan kun je een lokale simkaart kopen. In Lusaka zijn internet café’s, maar tijdens je safari in de bush is internet bijna nergens mogelijk. Tenzij het hotel een satelliet telefoon heeft met internet te gebruiken voor klanten. Als het mogelijk is, houd er wel rekening mee dat de verbindingen soms erg traag zijn.

Laat voor het thuisfront een lijst achter met de telefoonnummers van de hotels en onze contactgegevens. Laat ook kopieën van je paspoort, verzekering en tickets achter bij de thuisblijvers. Post doet er ongeveer een week over naar Nederland.

Elektriciteit

Er is een netspanning van 220 volt, maar dat kan overal sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Sommige plekken hebben een generator die op gezette tijden aan gaat en waarvan de spanning fluctueert. Er zijn ook hotels en campings die werken met zonne-energie. Opladen is mogelijk maar duurt dan erg lang.

De stopcontacten in Zambia zijn anders dan in Nederland. Je hebt de Engelse driepoot stekker nodig. Deze kun je vanuit Nederland meenemen of je kunt de adapter bij aanvang van de reis kopen.

Eten en drinken

In Zambia hebben de hotels en lodges een internationale keuken. Er wordt meestal een buffet gepresenteerd of er is een keuzemenu. Het ook leuk om traditionele gerechten te proberen tijdens je reis, nshima (een voedzame maïspap) is de basis van elke maaltijd voor Zambianen. Dit wordt gegeten met groente, vis en vlees. Verder wordt er veel rijst en aardappels gegeten.

Tijdens kampeer safari’s worden er drie maaltijden per dag bereid (als je een kok meeneemt). Afwisseling tussen eiergerechten, pannenkoeken, brood, fruit, melk met muesli en sap. Voor de lunch krijg je vaak brood en/of een salade. En het diner is een hoofdgerecht met de ene dag soep en de andere dag een toetje na.

Als je vegetarisch bent is dat geen enkel probleem. Laat het ons weten bij boeking, zeker als je een kampeer safari boekt.

Zambia heeft ook een eigen biermerk, Mosi Lager, genoemd naar de Victoria Watervallen, Mosi oa Tunya. Wijn wordt geïmporteerd uit Zuid-Afrika.

Festivals en Feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
12 maart Jongerendag
Maart / april Goede vrijdag & Pasen
1 mei Dag van de arbeid
25 mei African Freedom Day
1 weekend juli Heroes Day
1e dinsdag juli Unity Day
1e maandag augustus Farmers Day
25 december Kerstmis

Fooien

Een fooi wordt in Afrika gezien als een deel van het inkomen. De lonen zijn laag en de fooien zijn een broodnodige aanvulling daarop. Het is gebruikelijk om na afloop van een excursie, verblijf of reis, de chauffeurs, gidsen, eventuele koks en hotelpersoneel een fooi te geven. In veel gevallen levert dit je een stralende glimlach op. Let er in Zambia wel op dat de fooi vaak al berekent wordt en als service charge bij de rekening wordt opgeteld!

Fotograferen

Zambia is een prachtig land en je maakt veel meer foto’s dan je vooraf denkt. Je eerste olifant, hij komt dichterbij, hij eet, hij draait zich om en hij loopt voor je langs. En dit doe je niet één keer, maar telkens weer, want elke keer is nét iets anders! Neem voldoende geheugenkaarten mee. Je kunt niet overal je batterijen opladen.

Mensen kun je niet zomaar op de foto nemen, doe dit dan ook niet. Vraag het eerst en respecteer hun antwoord. Sommige mensen vragen geld voor een foto. Je mag geen foto’s maken van grensovergangen, bruggen, politie en soldaten.

Geld

In Zambia kun je in Lusaka, Livingstone en Chipata geld pinnen bij de Barclays Bank. Het komt soms voor dat de pinautomaat het niet doet. Neem daarom altijd cash geld mee. In de grote plaatsen zijn wisselkantoren waar je Euro’s en US dollars kunt wisselen. Neem hiervoor altijd je paspoort mee. Je kunt beter naar een bureau de change gaan dan naar een bank, want bij het bureau gaat het omwisselen sneller. In Zambia worden alleen nieuwe dollars, vanaf 2001, geaccepteerd. Je kunt bij alle accommodaties met US dollars betalen maar het is wel handig en vaak voordeliger om lokale valuta bij de hand te hebben. Om geld te wisselen kun je het beste biljetten van US$ 100 en US$ 50 meenemen, want daar krijg je een betere wisselkoers voor. Zorg ervoor dat je kleine coupures krijgt, want wisselgeld is altijd een probleem.

De munteenheid in Zambia is de Kwacha. 1 Euro is ongeveer 11 Zambiaanse Kwacha (oktober 2016). Klik op www.oanda.com/convert/classic voor de laatste koersinformatie.

We raden je af om in Nederland lokale valuta te kopen, omdat dit altijd duurder is dan ter plekke.

Optionele excursies kunnen in lokale valuta of in US dollars betaald worden. Uitzondering hiervan zijn de entree en gidsen voor de nationale parken, die zijn alleen in cash dollars te betalen, mocht het niet bij je reissom inbegrepen zijn.

Handige adressen

Nederlandse ambassade consulaire afdeling Zambia
United Nations Avenue, plot 5208
Lusaka
Telephone: +260 (0)211 253 819
Fax: +260 (0)211 253 733
E-mail: lus@minbuza.nl
Open: maandag – vrijdag 8:30 tot 11:00

Klimaat

Zambia heeft een tropisch savanneklimaat en een steppeklimaat in het zuiden. Het klimaat van Zambia wordt opgedeeld in drie seizoenen. De regentijd valt tussen november en april. Van april tot augustus is het koel en droog. En van augustus tot november is het warm.

De winter maanden, april – september, zijn de beste maanden voor het zien van dieren. Aan het einde van de droge tijd verzamelt het meeste wild zich rond de drinkplaatsen en zijn ze makkelijk te zien. In november en december worden de meeste jonge dieren geboren.

De zomer, oktober – maart, is prachtig groen door de regenval. Het is de perfecte tijd voor vogelliefhebbers.

In de safari auto’s kan het tijdens de safari koud zijn, met name ’s ochtends vroeg. Het meenemen van een warme trui, een goed windjack en een sjaal is dan ook een aanrader.

Paspoort & Visum

Voor reizen naar Zambia geldt dat je paspoort nog minimaal 6 maanden na terugkomst geldig moet zijn. Je hebt ook een visum nodig. Het visum voor Zambia kun je online aanvragen, via E-visa Zambia Immigration. Je betaalt je visum pas bij aankomst. Doe dit minimaal 1 week en maximaal 3 maanden voor vertrek in verband met de geldigheid van je visum (90 dagen). Je kunt ook je visum kopen op het vliegveld en aan de grens van Zambia, het visum kost US$ 50 per persoon voor een single entree en US$ 80 voor een double entree.

Souvenirs

Uiteraard kun je in Zambia souvenirs kopen. Er zijn diverse markten, luxere craft shops, maar ook kom je souvenirs gewoon tegen aan de kant van de weg. Er worden mooie spullen gemaakt en ze zijn ook ontzettend creatief. De kwaliteit wisselt wel en afdingen wordt van je verwacht. Het is een spel waar je de tijd voor moet nemen. Bedenk altijd eerst wat jij voor dat souvenir wilt uitgeven. Vraag dan wat het kost en biedt onder de prijs, zodat je met onderhandelen ongeveer uitkomt op wat jij wilt uitgeven. Het is vaak dat een hele familie van de opbrengsten leeft, dus het mag soms best iets meer kosten. Als je iets ziet wat je absoluut wilt hebben, koop het dan gelijk, want je weet nooit waar je het weer tegenkomt. Specialiteiten zijn houten schalen, dieren, kandelaars, onderzetters en rieten manden, schilderijen, textiel… teveel om op te noemen. Je mag niet alle producten uitvoeren; zoals producten van beschermde dieren, bijvoorbeeld een leeuwentand of een hoorn, slangenleer, ivoor of een product gemaakt van schildpad.

Taal

De officiële taal in Zambia is Engels. Naast het Engels worden in Zambia meer dan dan 72 lokale talen en dialecten (voornamelijk Bantoe-talen) gesproken, zoals het Bemba, Nyanja, Tonga, Lozi, Kaonde, Kunda en Luvale.

Tijdsverschil

Het is in Zambia in de winter 1 uur later dan in Nederland.

Vaccinaties & gezondheid

Niemand is graag ziek en al helemaal niet als je op reis bent. Natuurlijk is er medische zorg, maar die is zeker niet op alle plekken even goed. Lees daarom onderstaande informatie goed door.

Vaccinaties

Hoewel vaccinaties voor Zambia niet verplicht zijn, is het voor je eigen gezondheid verstandig om je van te voren te laten informeren welke vaccinaties aanbevolen en aangeraden worden voor je reis.

Voor Zambia is een gele koorts vaccinatie niet verplicht als je uit Nederland komt. Wél als je vanuit een ander land komt waar wel gele koorts is. Aangeraden vaccinaties zijn Hepatitis A, DTP en Malaria.

Malaria

Het nemen van malaria tabletten is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden. Naast het innemen van malaria tabletten kun je het beste bedekkende kleding rond- en na zonsondergang dragen. Muskietennetten zijn aanwezig waar nodig dus die hoef je niet zelf mee te nemen. Verder kun je onbedekte lichaamsdelen insmeren met een goed insectenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat. Hierdoor beperk je het oplopen van muggenbulten. Bij koorts tijdens of na verblijf in de tropen moet je altijd een arts raadplegen om je op malaria te laten onderzoeken.

Kazuri Safaris is niet bevoegd om medisch advies te geven. Neem voor de benodigde inentingen minimaal 6 weken voor vertrek contact op met bijvoorbeeld de traveldoctor, je huisarts of de lokale GGD.

Hygiëne

Probeer erop te letten dat je je handen wast met zeep voor het eten en na gebruik van het toilet. Je kunt hiervoor ook kant en klare handenwasgel kopen bij elke drogist in Nederland. Drink alleen water uit flessen en probeer 2 liter water per dag te drinken. Wees voorzichtig met ijsklontjes, salade, ijs, ongekookte melk, schelpdieren en schil je fruit. Het eten in de toeristische hotels wordt met zorg voorbereid en je kunt alles prima eten. Ditzelfde geldt voor het eten dat door de kok wordt bereid tijdens de kampeer safari’s. Twijfel je ergens over, laat het dan gewoon liggen.

Toch gebeurt het vaak dat mensen een paar dagen last hebben van buikloop. Dit hoeft niet alleen van het eten te komen, maar is vaak een combinatie van de warmte, temperatuurverschillen en het niet uitgerust op vakantie gaan. In de meeste gevallen geneest een daminfectie met een dieet van licht verteerbaar voedsel zoals witte

rijst, toast en biscuit met slappe thee zonder suiker en magere bouillon. Tegen uitdroging kun je ORS gebruiken, een mengsel van zout en suiker opgelost in water.

EHBO

Het is belangrijk om zelf de meest elementaire EHBO-spullen mee te nemen. Denk hierbij aan pleisters, (steriele) gaasjes, pincet, middelen tegen blaren, jodium en medicijnen tegen

veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en darmklachten. Neem in het geval van specifieke klachten je eigen medicijnen mee, met eventueel je medisch paspoort. Zorg dat je uitgerust op reis gaat.

Contactlenzen

Het kan erg stoffig zijn op de wegen in Afrika. Neem daarom naast je lenzen altijd een reserve bril en zonnebril mee.

Veiligheid

Reizen in derde wereld landen is nooit helemaal zonder risico’s. Er heerst veel armoede en het contrast tussen de rijke toerist en de lokale bevolking is groot. Het is hier niet zozeer onveiliger dan elders maar het is wel belangrijk dat je goed op je spullen let en niet overal mee te koop loopt. Verdeel je geld over verschillende plekken. Let op je tas, laat die niet slingeren. Laat dure sierraden thuis. Loop niet opzichtig met fototassen en draag een moneybelt voor je papieren en geld onder je kleren. Maak een kopie van je paspoort en bewaar die op een andere plek dan je paspoort zelf. Zorg dat je altijd wat kleingeld apart hebt, zodat je voor kleine betalingen niet je geldbuidel tevoorschijn hoeft te halen. Je bent ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor je eigendommen, dus laat papieren en geld niet in de auto, op de hotelkamer of in de tent liggen. Veel hotels hebben een kluis. Als je daar je waardevolle spullen in opbergt, zorg dan dat je precies weet hoeveel geld er in zit. Neem ’s avonds altijd een taxi, ook al is het nog zo dichtbij.

Tot slot

Tot slot willen we benadrukken dat we altijd ons uiterste best doen om je de beste vakantie te bezorgen. Bedenk echter dat er altijd wel iets kan gebeuren waardoor er veranderingen optreden. Denk hierbij aan hotels die overboekt zijn, hevige regenval zodat je programma moet wijzigen, lekke banden of je komt vast te zitten in de modder, de stroom valt uit, een zwembad zonder water, iemand komt niet op de afgesproken tijd etc. Er wordt van je verwacht dat je flexibel bent. Als er iets mis gaat, doen we een beroep op je incasseringsvermogen. Plaatselijke gewoontes, ander eten, de warmte en een lange vermoeiende reisdag kunnen allemaal een aanslag doen op je humeur en op je gezondheid. Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden op je reis en laat je onderweg niet uit het veld slaan als er iets eens wat anders loopt dan je zou willen of had verwacht.

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om ons te bellen. We wensen je veel plezier bij het voorbereiden en we wensen je een geweldig reis!