Reisverhaal Tanzania en Zanzibar : Anton

Safari trip

Een lang gekoesterde wens van ons drieën, Anton, André en Herman was een safari tocht. Anton en André zijn kameraden van elkaar en Herman is de schoonvader van André. Dit jaar, oktober 2022, was het zover. Vanaf Amsterdam rond 11.00uur vertrokken en rond 18.00uur lokale tijd aangekomen in het lekkere warme Arusha.

We werden keurig opgevangen door een lokale taxichauffeur die ons naar ons eerste onderkomen van de trip bracht. Dit was meteen al een ervaring om in het donker te reizen per auto in een omgeving die niet bekend is. Mensen zonder lampen, auto’s en bussen overvol bepakt met mensen en weinig verlichting van de voertuigen die op de weg reden. Ineens van de verharde weg af en op een zandweg vol gaten en hobbels belanden en ons eerste resort binnenrijden. African View Lodge. Alles was keurig voor elkaar hier. Goed ontbijt en lekker eten. Hier onze ervaring met het Kilimanjaro bier. Proost!

Dag 2, de eerste echte dag in Tanzania. Om 10uur kwam onze Nederlandse hostess, Karin, ons wat uitleg geven over onze reis en over de lokale gebruiken. Heel verhelderend en goede tips over de gebruiken en leefgewoonten van de Tanzanianen. Hierna hebben we een stedentripje gedaan met onze taxichauffeur die ons de eerste avond van het vliegveld gehaald had. Wat een stad Arusha. En vooral wat een cultuurverschil! Echt geweldig om te zien en mee te maken.

Dag 3. Het gaat gebeuren! We gaan vandaag naar het eerste park. Tarangire National Park.
Vanmorgen bij het ontbijt onze gids voor de komende 8 dagen ontmoet. Het was Silva. We kregen wat uitleg van het voertuig waar we de komende dagen gebruik van gaan maken. En op pad! Bij het inrijden van het park al direct de eerste wilde dieren! Veel foto’s en wat een natuur! Na de hele dag door het park gereden te hebben reden we aan het eind van de middag naar ons onderkomen. Het Sangaiwe Tented lodge. Alles ook hier weer perfect voor elkaar en wat een uitzicht! Eten wederom goed en meer dan genoeg. Mensen heel behulpzaam en vriendelijk. Wat ze vooral leuk vinden is als je wat woordjes in hun taal kunt zeggen.

Tarangire, Manyara, Serengeti en de Ngorongoro Krater

Dag 4. Ontbijt was weer top. Op voor de 2de dag in Tarangire National Park. Weer anders als dag 1 en wat een dieren. Zebra’s, olifanten, wildebeesten, nijlpaarden, teveel om op te noemen. En allemaal zo lekker dichtbij. Haast op aai afstand. Aan het eind van deze dag weer terug naar onze slaapplaats in Sangaiwe Tented Lodge.

Dag 5. Weer vroeg op. Wat een heerlijk weer ’s morgens om 6.00uur! De zon is ook al op en de vogels fluiten geweldig. Vanuit onze lodge zien we de zebra’s en een olifant lopen. Op een kleine 100meter afstand. We beginnen de dag weer met een goed en heerlijk ontbijt. Omelet, spek, fruit, brood, fruitdrank en koffie!

We rijden vandaag door naar Lake Manyara National Park. Ook dit park is weer heel anders als de andere parken. We maken een rondje om het meer en komen weer olifanten tegen en ook een paar leeuwen. Zebra’s kijken we haast al niet meer van op.

Leeuwen die langs de jeep lopenDag 6: We vetrekken vandaag naar het Serengeti Park. Toch wel een ding om het park op te rijden. We hebben dit park in meerdere natuur documentaires gezien en nu zijn we er zelf! Wat een park! Van vlaktes die dor en kaal zijn, gaan we over in gebieden met bomen en groen en waterdrinkplekken. Leeuwen die langs onze jeep lopen en als we onze hand zouden uitsteken zouden we ze kunnen aaien.

Aan het eind van deze dag vertrekken naar ons onderkomen voor 2 nachten. We verblijven in het Torntree Camp. Wat een geweldig plek weer om te mogen overnachten. Goede bedden, fijne mensen in bedieningen, weer goed en lekker eten. ’s Nachts horen we hyena’s en leeuwen brullen.

Dag 7 en 8: We hebben ¾ van de Serengeti gezien. Onze gids, Silva, weet alle goede hot spots en we zoeken met name de rustige plekken op waar niet teveel andere mensen zijn. Overdag regelt hij meestal een lekkere lunch voor ons die we dan op eten op 1 van picknick plekken. We hebben inmiddels van de Big 5 al 4 dieren gezien, maar we missen nog de neushoorn. Is de grootste uitdaging krijgen we te horen. In de Serengeti die ongeveer 375km2 groot is, schijnen maar iets van 40 neushoorns te lopen…….maar dan toch zien we er eentje!! Wat een beest. Big 5 is compleet!!

Dag 9: Vertrek uit de Serengeti en we rijden naar de Ngorongoro krater. Ook een bijzondere afdaling de krater in. Ongeveer 600m naar beneden via een heftig slingerpad. Ook hier weer een heel ander natuurlandschap. Ook hier hebben we heel veel geluk! We spotten hier maar liefst 2 neushoorns.

We maken aan het eind de tocht naar Marera Valley Lodge in Karatu. Hier blijven we 1 nacht. De school die opgezet is door een Nederlander hebben we bezocht en we zijn toch wel even onder de indruk.

Dag 10: We vertrekken en gaan naar Arusha. We gaan richting Ilboru Lodge. Onderweg kopen we nog wat souvenirs. Houtsnijwerk en schilderen. Aangekomen bij onze lodge nemen we afscheid van Silva. Wat een kerel! Weet zo verschrikkelijk veel van de natuur en de dieren en heeft zulke scherpe ogen, spot dieren echt van heel ver. We hebben met hem heel geluk gehad. Deze man heeft onze trip echt wel gemaakt. Bedankt Silva!

Zanzibar

Dag 11: We vertrekken naar Zanzibar voor rusten en genieten. We nemen een binnenlandse vlucht. Aangekomen op Tanzania is het heerlijk warm. Witte stranden en blauwe zee. Zeewater is heerlijk van temperatuur. We verblijven in Fun Beach Hotel. Super, super, super! Zwembad, lodge, restaurant alles is gewoon goed.

We blijven hier tot dag 16. Intussen gaan we nog naar Prison Island, zien de zon zakken in de zee zakken onder het genot van een biertje en muziek en we gaan nog diepzee duiken met duikflessen op.

Terug kijkend heeft Kazuri Safari iets aangeboden wat eigenlijk alleen maar goed was. Of eigenlijk meer dan dat. Alles was tot in de puntjes verzorgd en niets was slecht. Echt een aanrader voor iedereen die een Safari wil maken. Saskia, Karin en Silva heel erg bedankt hiervoor. Jambo Jambo!!