Zuid-Afrika

Parken

Kruger Park

Het wereldberoemde Paul Kruger Nationaal Park is het bekendste park van Zuid-Afrika. Het ligt in het oosten van de provincies Limpopo en Mpumalanga en heeft een oppervlakte van ongeveer twintigduizend vierkante kilometer. Het park is gemiddeld 65 kilometer breed en 350 kilometer lang. Je vindt hier honderden verschillende diersoorten en je hebt een grote kans om de Big Five te zien; olifant, buffel, leeuw, luipaard en neushoorn. De meeste kans om dieren te zien is in juni en juli, de wintermaanden, omdat dan de begroeiing minder dicht is en de dieren verzamelen zich vaak rondom waterpoel en rivierbeddingen.

Je kunt prima zelf rijden in dit park, maar je kunt ook met een georganiseerde game drive met ranger op pad gaan. Het voordeel hiervan is dat je veel informatie krijgt over de flora en fauna, de ranger heeft een getraind oog om snel dieren te spotten en je zit wat hoger in een open safari voertuig. De beste tijden om dieren te zien is ’s ochtends vroeg en in de namiddag. Ook heb je de mogelijkheid voor avond game drives en wandel safari’s.

Het zuidelijke deel van Krugerpark is het meest bezocht, rondom Lower Sabie, Satara en Skukuza. In dit deel van het park is de wilddichtheid het grootst. Met als direct gevolg het aantal ‘restcamps’ en evenredig veel toeristen. Het kan soms erg druk zijn bij een groep leeuwen of een luipaard.

Overnachten

In het Krugerpark zijn ongeveer 25 ‘restcamps’ met verschillende accommodaties voor ieders budget. Deze eenvoudige camps zijn van de overheid en grootschalig opgezet. Je kunt barbecueën bij je bungalow, cottage, guesthouse, hut, tent, of eten bij het restaurant. Er is een klein winkeltje op het park, maar je kunt beter boodschappen doen voordat je het park ingaat.

Een duurdere, maar wel specialere ervaring is een verblijf in een privé game reservaat. Grenzend aan het Krugerpark heb je o.a. Sabi Sands, Timbavati en Manyaleti. Deze accommodaties zijn sfeervol en kleinschalig opgezet. Het verblijf is op basis van volpension en game activiteiten. Je kunt natuurlijk ook een combinatie maken van beide.

Krugerpark is een aantrekkelijk park met zijn vele dieren en fraaie landschappen. De privé game reservaten die aan het Krugerpark grenzen doen daar zeker niet voor onder. Eén van de redenen daarvoor het is ontbreken van een hek, waardoor de dieren van Kruger naar de reservaat trekken en andersom.

Sabi Sand is misschien wel het bekendste privé reservaat grenzend aan Kruger. Luxe en de big Five zijn de sleutelwoorden. Sabi Sand staat bekend om zijn vele luipaarden.

Manyaleti game reservaat betekent ‘plek van de sterren’ en is één van de mooiste wildreservaten. Je vindt hier alleen maar zandwegen en slechts enkele lodges. Manyaleti staat bekend om open savannes die bevolkt worden door olifanten, neushoorns en kuddes buffels.

Timbavati ligt verder naar het noorden en lijkt op Sabi Sand.

Kyk en sien
In die bos is kyk en sien nie dieselfde ding nie. ‘n Mens kan die hele dag kyk en bitter min sien. Probeer om dieper onder die bome in te kyk, en soek beweging of ‘n ongewone vorm. Dit kos oefening om iets in digte bos te sien, maar u vaardigheid sal elke dag beter word. Onthuo om ook in die bome te kyk of daar dalk ‘n luiperd lê en rus, of ‘n groot roofvoël is. Kyk van tyd tot tyd in die lug op en soek aasvoëls wat miskien bokant ‘n dooie dier draai.

Hluhluwe-Imfolozi Park

Hluhluwe Umfolozi Nationaal Park is het oudste wildpark van Afrika. Het park bestaat uit twee delen, vandaar de dubbele naam. Het heeft een mooi landschap en een authentieke sfeer. Je vindt hier naast de Big Five de grootste populatie witte neushoorns ter wereld. Je kunt in dit park zelf rijden, er zijn diverse routes uitgezet. Ook kun je met een georganiseerde game drive meegaan met een ranger. Je kunt hier overnachten of vanuit St. Lucia een halve of hele dag excursie maken.

iSimangaliso Wetland Park

Het iSimangaliso Wetlands Park heette voorheen het St. Lucia Wetlands National Park en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Uniek vanwege de vijf verschillende ecosystemen in dit gebied en de rijkdom aan diersoorten. Het park beslaat een zeer uitgestrekt gebied dat gekenmerkt wordt door zoet- en zoutwater meren, moerassen en vooral bekend staat om de vele nijlpaarden, krokodillen en flamingo’s. Een boottocht op het St. Lucia meer, het grootste meer van Zuid-Afrika mag niet ontbreken aan je reisprogramma.

Addo Elephant Park

Het Addo Elephant Park ligt op zo’n 75 km rijden van Port Elizabeth. Naast de grote hoeveelheid olifanten vind je in dit park ook buffels, leeuwen, luipaarden en neushoorns. Dit park is malariavrij.

Tsitsikamma Park

Tsitsikamma Nationaal Park is een spectaculair kustreservaat met prachtige bossen, rivieren die in zee uitkomen en een ruige kustlijn. In dit park zijn verschillende wandelingen uitgezet, variërend van een uur tot enkele dagen. Het meest bekend is de hangbrug bij Stormsrivier.

De Hoop Nature Reserve

In De Hoop Nature Reserve kun je genieten van de rust en de ruimte. In dit park kun je heerlijk wandelen en fietsen. Je komt hier dieren tegen zoals mountain zebra’s, bontebokken, elanden, bavianen, springbokken en struisvogels. Het park heeft zeldzame plantensoorten en een hoogtepunt hier zijn de hoge witte duinen die uitkomen in zee. In de juiste tijd kun je vanaf hier ook walvissen zien.

Madikwe Reservaat

Madikwe game reserve ligt tegen de grens van Botswana. Het is één van Zuid-Afrika’s grootste wildparken waar je veel wild en weinig toeristen vindt. De lodges zijn luxe en er is geen malaria in dit park.

Waterbergen Park

Waterbergen is één van Zuid-Afrika’s beste bewaarde geheimen. Het is een park met grote diversiteit aan vegetatie. Het is een goed alternatief voor het drukke Krugerpark en malaria vrij.

Afrikaanse dieren namen
Kameelperd is een Giraffe, Seekoei is een Nijlpaard & Bontkwagga is een Zebra.

Die kameelperd is goed aangepas om blare te vreet omdat sy speeksel spesiale proteïene bevat wat die bittervrank chemikalieë wat in baie blare voorkom, neutraliseer. ‘n Kameelperd se tong is tot 45cm lank, wat hom in staat stel om selfs hoër by te kom.

Steden

Kaapstad

De kosmopolitische stad Kaapstad is één van de mooiste steden van de wereld. Het wordt vaak de ‘Moederstad’ genoemd omdat de Hollanders hier de eerste Europese nederzetting vestigden. De stad heeft vele culturele bezienswaardigheden, de Tafelberg op de achtergrond en wordt omringd door heerlijke stranden.

Vanaf de Tafelberg (1000m boven zeeniveau) heb je een adembenemend uizicht over de stad. Op de oostelijke hellingen van de Tafelberg ligt de Botanische tuin Kirstenbosch met meer dan 5000 inheemse planten.

Het Victoria & Alfred Waterfront trekt veel toeristen. Je vindt hier winkels, restaurants, cafe’s, bioscoopzalen, enz. Het ligt aan de Tafelberghaven, waarvandaan je de boot kunt nemen naar Robben Island. Nelson Mandela heeft hier 27 jaar in gevangenschap doorgebracht.

Een leuke stadswandeling brengt je langs de bezienswaardigheden van de binnenstad. Long street en Green Market Square met zijn vele cafe’s, pubs en restaurantjes. Winkels en markten vol souvenirs. Musea zoals het South African Museum, District 6 en het Goudmuseum leren je veel over de geschiedenis. Rust lekker uit op een bankje in de oudste tuin van het land, de Company Gardens met prachtige planten, bloemen en uitzicht op de Tafelberg.

Kaap de Goede Hoop ligt ten zuiden van Kaapstad op het schiereiland. Een leuke dagexcursie via de pinguïn kolonie bij Simons town, de stranden van Clifton, de Chapmans Peak drive en de zeehondenkolonie bij Hout Bay.

Johannesburg

Johannesburg is uitgegroeid van stoffig mijnwerkstadje tot het grootste commerciële en industriële centrum van Zuid-Afrika. Het is de rijkste stad en tevens de gevaarlijkste stad van het land. Johannesburg kent een veelbewogen geschiedenis, de Apartheid heeft diepe sporen achtergelaten. Als je hier meer over wilt weten kun je naar het Apartheid Museum gaan. Ook het township Soweto herinnert aan het verleden en weerspiegelt de grote contrasten die Johannesburg kent. Je kunt hier alleen heen gaan met een gids. Houd je van cultuur dan kun je het beste naar Newtown gaan, een veilig township met vele theathers, jazzbars en musea.

Pretoria

Pretoria ligt ongeveer 65 kilometer ten noorden van Johannesburg. Het is een rustige en mooie stad, zeker als de Jacaranda bomen in bloei staan in september en oktober. Je vindt hier de regeringsgebouwen, het Voortrekkermonument en het Paul Kruger Museum. Pretoria maakt een goede overnachtingsplek voor de eerste nacht als je eerste een dag wilt acclimatiseren voordat je op pad gaat.

Durban

Durban is de zonovergoten badplaats van Zuid-Afrika. Brede stranden, hoge golven, een drukke boulevard en grote winkelcentra. Durban is gebouwd rond de drukste haven van Zuid-Afrika en laat een fascinerende mengeling zien van Europese, Indiase en inheemse Zulu invloeden. In deze miljoenenstad vind je grote contrasten tussen arm en rijk en modern en traditioneel.

Port Elizabeth heet voortaan Gqeberha

Gqeberha is de grootste stad van de Oostkaap. Port Elizabeth werd ook wel PE genoemd of de vriendelijke stad. Je kunt een mooie stadswandeling maken langs diverse monumenten.

Routes

Tuinroute

De tuinroute is een van de mooiste en meest gewilde reisbestemmingen van Zuid-Afrika en strekt zich uit van Tsitsikamma in het oosten tot Mosselbaai in het westen. De tuinroute is een onderdeel van de afwisselende en prachtige zuidkust van Kaapstad naar Port Elizabeth. De adembenemende zuidkust heeft uitgestrekte witte zandstranden, steile rotspartijen, meren, hoge duinen en dichte altijd groene regenwouden. Tussen augustus en oktober zijn grote delen van de West Kaap bedekt met bloemen. Dit gedeelte van Zuid-Afrika is goed ontwikkeld en doet niet Afrikaans aan.

Plettenberg Bay is een heerlijk vakantieoord om een paar dagen bij te komen en om diverse activiteiten te ondernemen. Plett in de volksmond, heeft een gezellig centrum, ligt direct aan zee, heeft witte stranden, bergen en kristalblauw zeewater.

Knysna is een druk stadje waar een gezellig vakantiesfeer hangt. Je vind hier veel winkels, cafés en restaurants. Het ligt midden in het hart van de tuinroute. Knysna is van oorsprong gebouwd als centrum voor de houthandel en de scheepsbouw. Dit dankzij de aanwezigheid van een grote lagune en vele bossen in de omgeving. De lagune is een natuurreservaat waar industrie en recreatie samengaan. Een boottocht over deze prachtige lagune is zeker een aanrader, net als een bezoek aan de Knysna Heads (twee hoge zandsteenrotsen), bij de monding van de lagune in de zee.

Oudtshoorn ligt in het binnenland en is bekend vanwege de grootste struisvogel populatie ter wereld en de beroemde Cango grotten. Om hier te komen rijd je door de spectaculaire Swartbergpas.

Hermanus is een vissersdorp en staat bekend om de walvissen. In de periode van juli t/m november komen de zuidkaper walvissen naar de baai om te kalven. Je hoeft niet met een boot de zee op, je kunt ze zo vanaf de kant zien!

Wijnroute

De R62 is de langste wijnroute ter wereld. De bekendste wijndorpen zijn Stellenbosch, Franschoek, Groot Constatia en Paarl. Het landschap van de Kaapse wijnlanden is prachtig en divers; indrukwekkende bergen, groene valleien, wijngaarden, boomgaarden vol fruit en Kaap-Hollandse landhuizen. De gemakkelijk bereikbare stadjes en dorpjes genesteld in prachtige valleien bieden allemaal genoeg gelegenheid tot ontdekking.

Stellenbosch is op Kaapstad na de oudste en beste bewaarde nederzetting van Zuid-Afrika en ligt in een prachtige en vruchtbare vallei. De stad is bezaaid met historische gebouwen van Nederlandse (Kaap-Hollands), Georgiaanse en Victoriaanse architectuur. Deze gebouwen staan in de schaduw van prachtige eiken. De mooiste gebouwen liggen aan de Dorpstraat, onder andere het dorpsplein en Oom Samie se Winkel. Stellenbosch is de studentenstad van Zuid-Afrika en geeft de stad een levendig karakter. Handige tip, de straatnamen zijn op de stoepranden geverfd.

Dankzij het mediterrane klimaat is het gebied zeer geschikt voor de wijnbouw. De wijnroute rondom Stellenbosch is verdeeld in 5 subroutes die je langs zo’n 150 wijnhuizen voert.

Franschoek is een klein dorp in één van de mooiste valleien van de wijnregio. Op de hellingen zie je allemaal wijngaarden. Franschoek is een pittoresk plaatsje, waar je fantastisch kunt eten in één van de vele voortreffelijke restaurants.

Robertson wordt ook wel de brandy en muskadel hoofdstad van het land genoemd. Vandaag de dag staat de stad bekend om haar wijn, brandewijn, sherry en likeuren, renpaard stoeterijen en fruitboomgaarden. Deze regio is nog vrij nieuw in de wijnindustrie en dat maakt het juist zo leuk om hier een bezoek te brengen aan een paar van de 50 verschillende wijnhuizen in de omgeving die nog niet commercieel zijn.

Panorama route

Graskop is een goede uitvalsbasis om de Panorama Route te rijden (R 532). In dit gebied vind je fantastische panoramische vergezichten. De Blyde River Canyon wordt gevormd door een kloof van zo’n 30 kilometer lang waar de Blyde rivier doorheen stroomt. De erosie heeft voor indrukwekkende kliffen en rotsplateaus gezorgd. Eén van de bekendste uitzichtpunten is God’s Window, op een heldere dag kijk je vanaf hier uit op het Kruger Park. Verder heb je hier de Drie Rondavels en Bourke’s Luck Potholes. Pilgrim’s Rest is een oud mijnwerkers stadje met oude huizen, cafeetjes en musea. Je kunt hier prima lunchen.

Overig

Drakensbergen

De Drakensbergen zijn adembenemend mooi. De ruige bergketens, de lieflijke bergriviertjes, grotten, rotstekeningen, kloven en watervallen maken dit tot een heus wandelparadijs. Bekende punten zijn o.a. Cathedral Peak, Giant’s Castle en het Amphitheather. In het Royal Natal Nationaal Park, op de grens met Lesotho bevindt zich ook de hoogste waterval van Zuid-Afrika, de Tugela Falls is 947 meter hoog en valt trapsgewijs naar beneden.

East London

East London is een goede stop tussen de Wildkust en Addo Elephant Park. Het is bekend om Nahoon Beach voor de surfers. Daarnaast is er een lieflijk natuur reservaat hier met boardwalks langs de kliffen met uitzicht op zee.

Graaff-Reinet

Graaff-Reinet ligt in het binnenland en werd in 1786 door Nederlanse kolonisten gesticht. Je vindt hier nog veel terug van het koloniale verleden van Zuid-Afrika. Er zijn 220 beschermde nationale monumenten, waaronder Kaap-Holandse huizen.

Graaff-Reinet ligt midden in het Karoo Natuur Reservaat. Dit reservaat kent een zeer afwisselende flora en fauna. De Valley of Desolation is het hoogtepunt van het reservaat en staat bekend om bizarre rotsformaties en spectaculaire zonsondergangen.

St. Lucia

St. Lucia is een toeristische plaats aan de kust en geliefd vakantieoord van de Zuid-Afrikaners. Vanaf hier kun je verschillende activiteiten ondernemen. De iSimangaliso Wetlands en het Hluhulwe-Umfolozi Park liggen dichtbij.

Swaziland

Het Koninkrijk Swaziland ligt tussen Mozambique en Zuid-Afrika in. Het is één van de kleinste landen van Afrika met een rijke cultuur en een relaxte sfeer. Doordat Swaziland klein is en het wegennet goed, kun je gemakkelijk het land verkennen. Je hebt hier kleine wildparken, prachtige panorama uitzichten, je kunt hier heerlijk wandelen en mooie souvenirs kopen.

Swellendam

Swellendam is de 3e oudste stad van Zuid-Afrika waar je verschillende Kaap-Hollandse huizen ziet. Het ligt in het hart van de schapenboerderijen, halverwege Kaapstad en Knysna. Het ligt centraal gelegen en maakt een ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Tzaneen

Tzaneen ligt middenin de fruit regio. Omgeven door groene heuvels. Het maakt een goede stop tussen Mabula Reserve in het noorden en het Krugerpark.

Uhmlanga

Umhlanga Rocks ligt op minder dan een half uur rijden ten noorden van Durban. Naast warme zandstranden kun je hier winkelen of een excursie maken naar de Valley of Thousand Hills. Het is een goede stop om de volgende dag van Durban naar Port Elizabeth te vliegen.

Wildcoast

De Wildkust is een nog vrij onontwikkeld gebied tussen Durban en East London. De tijd heeft hier stilgestaan. De Xhosa’s die hier al bijna tweeduizend jaar wonen, leven in tweestrijd tussen traditie en modernisering. Het toerisme is in opkomst. Ruige kustlijn en idyllische vergezichten.