Zuid-Afrika

Ben je geïnteresseerd in Fairtrade excursies, vraag er dan specifiek om. We hebben veel leuke projecten waar je op bezoek kunt gaan.

Kaapstad

Hop on Hop off bus

Maak het jezelf gemakkelijk en koop een ticket voor de Hop on – Hop off bus. Op deze manier krijg je gelijk informatie over Kaapstad te horen. Er zijn twee verschillende busroutes en de bus rijdt elke 30 minuten langs veel toeristische attracties van de stad, waaronder:

V&A Waterfront, Tafelberg kabelbaan, Camps Bay, Green market square, St. George’s cathedraal, SA Museum, District Six museum, Kasteel de goede hoop, Kirstenbosch botanische tuinen, Sea Point, Two Oceans Aquarium etc.

De Tafelberg

Zodra het mooi weer is, moet je eigenlijk gelijk met de kabelbaan naar de top van de Tafelberg gaan. Bovenaan heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Green Market Square

Voor leuke souvenirs en gezellige terrasjes ga je naar Green market square. Het is een oud plein, wat voor veel doeleinden is gebruikt, waaronder die van de slavenmarkt.

V & A Waterfront

Rondom de oude vissershaven is het moderne Victoria & Alfred Waterfront gebouwd. Het waterfront is een groot winkelcentrum en amusementencomplex met vele restaurantjes en terrasjes.

Robben eiland

Reserveer tijdig voor een bijzondere excursie naar Robbeneiland. Nelson Mandela heeft hier 27 jaar gevangen gezeten. Je gaat hier met de boot heen en je krijgt uitleg en verhalen te horen van een ex-gevangene. Deze excursie duurt 3 uur.

Bo-Kaap

De Bo-Kaap is de meest kleurrijke wijk van de stad met zijn pastelkleurige huizen. Het is erg leuk om hier doorheen te lopen of om deze Kaap-Maleise buurt te verkennen met een wandel excursie.

Kaap de Goede Hoop

Geniet van de prachtige natuur tijdens een dagtour naar Kaap de Goede Hoop. Neem bijvoorbeeld de schitterende Chapman’s Peak drive op de heenweg, via Houtbaai, waar je met een boottocht naar een Zeehonden kolonie bij een nabijgelegen eiland gaat. Op de terugweg rijd je via Simons Town, Boulders Beach is de thuishaven van een enorme kolonie pinguïns.

Kirstenbosch Botanische tuinen

De grootste botanische tuin van Zuid-Afrika met meer dan 22.000 plantensoorten.

 

Wijnregio

De R62 is de toeristische route tussen Kaapstad en Oudtshoorn. Het landschap is prachtig en afwisselend. De R62 is waarschijnlijk de langste wijnroute van de wereld.

Stellenbosch

Stellenbosch is de bekendste stad van de wijnregio. Er zijn ontzettend veel wijnboerderijen die je kunt bezoeken voor een rondleiding en natuurlijk om wijn te proeven. Verder is het een gezellige, drukke studenten stad, vol café’s, leuke winkels en Kaap Hollandse huizen.

Wijnproeven

Je kun op verschillende manieren je dag langs de wijnboerderijen invullen. Door zelf te rijden met de auto, met een georganiseerde tour, met de fiets of met de bus die een vaste route rijdt.

Bikes ’n Wines organiseert diverse fietstochten vanaf een halve dag tot meerdere dagen. Hartstikke leuk.

Franschhoek

Franschoek is een klein plaatsje in de wijnregio omringd door bergen. Het is een klein rustig dorp vol kunstenaars en chef koks. De restaurants zijn van hoog niveau en behoren tot de beste van Zuid-Afrika.

Wijnproeven

Franschoek ligt in de wijnregio en er zijn diverse wijnboerderijen om te bezoeken en waar je wijn kunt proeven. Er is een wandelpad dat naar 4 tot 7 verschillende wijnboerderijen loopt. Een unieke, ontspannen manier, waarbij niemand auto hoeft te rijden.

Robertson

Robertson is een rustig stadje met Victoriaanse huizen en brede straten vol Jacaranda’s die in de juiste maanden vol bloei staan (oktober/november). Een ideale uitvalsbasis om een paar dagen in deze mooie omgeving en relaxte sfeer te verblijven en een aantal activiteiten te ondernemen.

Wijnproeven

Robertson ligt in een wijngebied dat in opkomst is. Je kunt hier kiezen uit maar liefst 50 wijnboerderijen waar je een rondleiding kunt krijgen en natuurlijk wijn kunt proeven.

Het leuke aan Robertson is dat de wijnboerderijen kleinschalige familiebedrijven zijn. Je kunt hier nog gemakkelijk een praatje met de eigenaar maken, omdat het hier nog niet zo commercieel is zoals in Stellenbosch. Alle wijnproeverijen zijn hier gratis.

Ook heb je hier de brandy brouwerij Klipdrift. Zij geven een paar keer per dag rondleidingen.

Overige activiteiten

Wandelen, fietsen, paardrijden, boottocht, kanoën, game drive bij Pat Busch enz

Montagu

Montagu ligt op de rand van de wijnregio. De omgeving wordt hier droger en het dorp wordt omringd door prachtige bergen. Je kunt hier verschillende wandelingen maken, waaronder een wandeling van zo’n 45 minuten naar de Avalon warmwater bronnen, of een historische stadswandeling door Montagu.

 

De Westkaap

Hermanus

Hermanus is één van de weinige plekken in de wereld waar je vanaf de waterkant walvissen kunt zien. Je hoeft hier dus niet met een boot de zee op. De walvissen/ zuidkapers komen hier ongeveer van juli tot november.

De Hoop Nature Reserve

De Hoop Nature Reserve is een prachtig reservaat wat nog vrij onbekend onder de toeristen is. Het is een uitgestrekt gebied met fynbos, een rivier en de kust wordt gemarkeerd door 90 meter hoge witte duinen. Je kunt hier mooie wandelingen maken, of er op de mountain bike opuit trekken. Een gids kan je alles vertellen over het zeeleven, in de juiste periode kun je vanaf hier ook walvissen zien. Verder lopen er hier bontebokken, impala’s, struisvogels en elanden rond.

 

De Tuinregio

Oudtshoorn

Struisvogelboerderij

Er zijn diverse struisvogelboerderijen rondom Oudtshoorn die je kunt bezoeken. Je krijgt tijdens de rondleiding veel informatie en je mag soms zelf de struisvogels voeren, of op een struisvogel ei staan!

Cango Caves

Een begeleide tour neemt je in 60 minuten mee door een prachtige druipsteengrottenstelsel met mooie stalactiet- en stalagmietformaties.

Cango Wildlife Ranch

Cango Wildlife Ranch is het oudste en grootste cheetah conservatie centrum. Je kunt de dieren niet alleen zien, je mag ze ook aanraken. Verder is er een grote verscheidenheid aan andere dieren aanwezig die uit alle hoeken van de wereld komen.

De cheetahs, Bengaalse tijgers en nijlpaarden Pygmy maken deel uit van de fokkerij en educatief programma. Deze bedreigde dieren worden gefokt in gevangenschap om het voortbestaan van de soort te garanderen.

Knysna

In en om Knysna is van alles te doen, bijvoorbeeld een bezoek aan de Knysna Heads, het featherbed nature reserve en een boottocht op de lagune.

Plettenberg Bay

Boot tours

Vanaf Plettenberg ga je de zee op om walvissen en/of dolfijnen en zeehonden te zien. In de Zuid-Afrikaanse zomer zijn hier bultrugdolfijnen, tuimelaars en gewone dolfijnen. In de winter komen de Zuidkapers hiernaar toe die je vanaf zo’n min. 50 meter mag aanschouwen.

Robberg

Robberg is een schiereiland (nationaal monument) waar je prachtig kunt wandelen.

Overig

Monkeyland, Birds of Eden, Elephant Sanctuary en Tenikwa Wildlife Awareness Centre

Tussen Plettenberg en Tsitsikamma liggen bovenstaande bezienswaardigheden bij elkaar.

Tsitsikamma/ Stormsrivier

Verschillende paden zijn uitgezet door het bos en langs de kust voor de meest prachtige wandelingen. Daarnaast kun je hier ook avontuurlijke activiteiten ondernemen zoals bungee jumpen, blackwater tubing en canopy tours.

Canopy Tours

In een paar uur tijd zwier je op 30meter hoogte van boom naar boom in het Tsitsikamma bos.

 

Mpumalanga

Pretoria

Union Buildings

De Uniegebouwen is waar de regering zetelt, je hebt vanaf hier een mooi uitzicht over de stad.

Voortrekkersmonument

Een 40 meter hoog gebouw als herinnering aan de ‘grote trek’ van de blanke pioniers. Binnenin is het museum.

 

Panorama route

Blyde River Canyon

Een 20km lange en 700m diepe kloof in de noordelijke uitlopers van de Drakensbergen.

God’s Window

Een adembenemend uitzicht.

De drie Rondavels

3 grote rotsen die op traditionele Zulu hutten lijken.

Bourke’s Luck Potholes

Grillig gevormde rotsformaties die zijn ontstaan door erosie.

Pelgrim’s Rest

Een voormalig goedzoekers stadje, nu een openluchtmuseum.

 

Kruger Park

Gamedrive in eigen auto

Je kunt gemakkelijk zelf het park verkennen, op zoek naar wilde dieren. De wegen zijn goed onderhouden en er zijn duidelijke plattegronden van het park beschikbaar.

Georganiseerde gamedrive

Tijdens een georganiseerde gamedrive ga je op pad met een ervaren ranger die precies weet hoe hij dieren moet opsporen. Hij kan je ook veel vertellen over de flora en fauna. Je zit tijdens deze gamedrive in een open safari voertuig, waarin je veel meer kunt zien dan in je eigen auto.

Game walk

Tijdens een game wandeling ga je ook op pad met een ervaren ranger. Je gaat nu niet op zoek naar de big 5, maar juist naar sporen en uitwerpselen van dieren.

 

Swaziland/ eSwatini

In Swaziland zijn verschillende natuurreservaten, waar je georganiseerde game drives kunt doen (Hlane en Mkaya), of lekker zelf kunt wandelen, fietsen en paardrijden in Mlilwane. Je komt hier zebra’s, impala’s, kudu’s en andere dieren tegen.

In de omgeving van Ezulwini kun je een cultureel dorp bezoeken waar je meer hoort en ziet over de interessante Swazi cultuur. Je kunt naar de souvenir markt: een lange straat vol met stalletjes met handgemaakte spullen, prachtig! Of naar de groente en fruitmarkt in Manzini. Naar de kaarsenfabriek Swazi Candles enz.