Zelfstandig rondreizen en kamperen in Oeganda 2014: Ilona & Jeroen

Oeganda stond tot een half jaar geleden niet op ons 'lijstje’. Maar toen we erachter kwamen dat we hier de berggorilla’s konden bezoeken zijn we via internet op zoek gegaan naar meer informatie. We kwamen al snel bij Kazuri Safaris terecht en Saskia gaf aan ons te kunnen helpen bij het verkrijgen van de permits. Nadat we dit geregeld hadden, hebben we onze tickets geboekt en een Bradt Guide aangeschaft om ons verder te verdiepen in dit bijzondere land. We besloten om met eigen tent en het openbaar vervoer 3 weken rond te reizen.

Na een reis van 16 uur via Istanbul kwamen we aan in Entebbe. We verbleven hier op het kampeerterrein van Entebbe Backpackers. Vervolgens vertrokken met een minibus (matatu) naar Kampala, een ontzettend drukke stad met heel, heel, veel mensen. Alles gebeurt hier op straat, het is één grote markt. Van het verkopen van meubels en autobanden tot tandenborstels en fruit. We verbleven hier in de Tuhende Lodge, dichtbij het busstation.

De volgende dag vertrokken we met de bus (Bismarken) naar Kisoro. We kwamen hier na een lange reis van 11 uur aan. Saskia had voor ons een overnachting in de Travellers Rest geregeld van waaruit we ook richting de gorilla’s gingen. Een taxi chauffeur bracht ons ’s ochtends vroeg naar het Bwindi NP. Na 1,5 uur lopen vonden we de Nkuringo groep. In totaal hebben we 12 gorilla’s gezien waaronder 1 silverback. Het was een unieke ervaring om zo dichtbij deze bijzondere dieren te komen. Dit hadden we niet willen missen.

Daarna namen we de bus naar Sanga. Vanaf daar regelden we een taxi chauffeur die ons naar het Lake Mburo NP bracht. We kampeerden hier direct aan het meer en hoorden ’s avonds de nijlpaarden naast onze tent lopen. Net als de vele wrattenzwijnen, impala’s en apen. Als enige tent op het terrein was het zeer spannend, maar heel uniek. We maakten in het park een boottocht over het meer en een wandel safari vroeg in de ochtend waarbij we o.a. zebra’s, buffels en waterbucks tegen kwamen.

Vervolgens vertrokken we vanuit Mbarara met de matatu naar Katunguru in Queen Elisabeth NP. Hier wilde een lokale gids ons 2 dagen door het park rijden. We kampeerden hier we bij de Bush Lodge, een prachtige locatie aan de Kazinga Channel. We hebben een boottocht over dit kanaal gemaakt, wat na het bezoek aan de gorilla’s een hoogtepunt voor ons was. Olifanten, buffels, nijlpaarden, krokodillen, apen en vele soorten vogels komen hier aan de rand van het water bij elkaar. Net een natuurfilm. Ook maakten we in het park een game drive om op zoek te gaan naar de leeuwen en luipaarden. De luipaarden hebben we helaas niet gezien, maar we werden aan het einde van de dag wel getrakteerd op een prachtige leeuw.

Onze gids bracht ons hierna naar Kasese van waaruit we een matatu naar Fort Portal namen. Hier hebben we een na een relax dagje de bus (Link) terug naar Kampala genomen. In Kampala verbleven in het Red Chili hostel omdat we de 3 dagen erop met hun een trip naar Murchison Falls NP gingen maken. In dit park hebben we een game drive gemaakt waarbij we o.a. giraffen, hyena’s, oribis en leeuwen hebben gezien. Ook een boottocht over de Nijl kon niet ontbreken met ontelbaar veel nijlpaarden, krokodillen en vogels.

Terug in Kampala namen we de matatu naar Jinja waar we verbleven op de camping van de Nile River Camp. Hier hebben we mountainbikes gehuurd om de nabijgelegen dorpen te bezoeken. Ook brachten we een bezoek aan het Babieshome, een tehuis voor kleine kinderen waarvoor we in Nederland geld hadden ingezameld bij familie en vrienden. De organisatie van dit tehuis ligt bij Arise and Shine en Bulungi waarmee Saskia ons in contact heeft gebracht. Met het geld hebben we lokaal spullen gekocht die ze goed kunnen gebruiken. Het gaf een fijn gevoel om iets goeds te kunnen doen voor de lokale bevolking.

Daarna reisden we met een taxi terug naar Entebbe en kwam onze reis ten einde. Oeganda was voor een ware ontdekking qua land. De prachtige natuur, vele dieren en super vriendelijke mensen hebben veel indruk op ons gemaakt. Het reizen met openbaar vervoer en eigen tent is ons erg goed bevallen. We voelden ons erg welkom en veilig.

Saskia, nogmaals bedankt voor het regelen van de permits en al je andere adviezen over Oeganda!