Giraffen weetjes!

Giraffen weetjes…

Ik was pas geleden op bezoek bij mijn zusje en de kinderen. Een groen pak koekjes met een plaatje van een giraffe erop trok mijn aandacht. Dier & Co, Lange Nekken staat erop, met allemaal dieren! Altijd een goed onderwerp voor tante Saskia :). En zo kwam ik weer aan een nieuw blogverhaal en deel ik de giraffen weetjes met jullie!

De Giraffe

De giraffe leeft in verschillende gebieden in Afrika. Het zijn bewoners van open en halfopen gebieden en leven voornamelijk van boombladeren. Mannetjes giraffen vechten met elkaar door met de nekken tegen elkaar te slaan. Dit doen ze om de baas over de vrouwtjes te worden.

Weet je dat…

De draagtijd van een giraffe is veel langer dan bij mensen, namelijk bijna 15 maanden! Baby giraffen zijn bij de geboorte al bijna 2 meter en kunnen al binnen 5 minuten staan.

Weet je dat…

Een giraffe tijdens het drinken zijn voorpoten wijd uit elkaar moet zetten, omdat hij anders niet bij de grond kan komen.

Weet je dat…

Giraffen wel 5,5 meter lang kunnen worden en het hart van een giraffe wel 20 kilo weegt!

En hierbij hield het pak koekjes op, maar er is veel meer…

In het Zuid-Afrikaans wordt een giraffe een kameelpaard genoemd.

In Oost-Afrika leven 3 soorten giraffen, de Masai girafe, de Rothshield giraffe en de Net giraffe.

De giraffe heeft een lange tong van ongeveer 45 cm en is heel sterk, hij kan er bladeren en takjes mee van de boom afrukken. De giraffe eet bladeren, takken, scheuten, vruchten en doorns van de acacia. Zijn tong is heel hard en ruw. Ook in droge tijden, als er op de savanne nauwelijks water te vinden is, kan de giraffe overleven. In de bladeren zit veel vocht en een volwassen giraffe eet hiervan zo’n 60 à 65 kg per dag. Dankzij zijn hoogte kan de giraffe bij bladeren die voor de meeste herbivoren onbereikbaar zijn.

De giraffe is de hoogste dier ter wereld. Mannetjes giraffen zijn gemiddeld tussen de 3,9 en 5,2 meter hoog en wegen tussen de 500 en 800 kilo. Een vrouwtje is gemiddeld tussen de 3,5 en 4,7 meter hoog en weegt tussen de 400 en 500 kilo.

Giraffe zijn telgangers. Dit betekent dat hij beide poten aan één zijde tegelijkertijd optilt bij het lopen. Eerst zet hij de twee linker poten, dan de twee rechter poten. Deze gang is vrij zeldzaam onder dieren. Hij kan zich op deze manier vrij snel uit de voeten maken: al galopperend kan een giraf een snelheid van 60 km/h bereiken.

De giraffe leeft in losse kuddes van zes tot twaalf dieren. Volwassen mannetjes dulden meestal geen andere volwassen mannetjes in hun vaste territorium. Vrouwtjes leven niet in een vast woongebied, en de woongebieden tussen kuddes overlappen meestal. In de droge tijd, als voedsel en water schaars zijn, leven dieren in grotere groepen.

De giraffe blijft de gehele dag actief en slaapt kort, per keer zo’n 4 tot 6 minuten. In totaal slaapt een giraffe 1,5 tot 5 uur per dag. Dit gaat als volgt: hij legt zich neer, draait zijn hals in een lus naar achter en laat zijn kop rusten op z’n romp. Op het heetst van de dag rusten de giraffen in de schaduw.

Vijanden heeft de giraffe nauwelijks. Het dier wordt beschermd door zijn snelheid en hoogte. Eventuele predators (voornamelijk leeuwen) worden op een afstand gehouden met ferme trappen. Met deze trappen kan hij zware schade toebrengen aan een eventuele aanvaller. Het loeiende en snuivende geluid van een giraffe in gevaar is dan ook zelden te horen. Toch sterft de helft tot driekwart van de pasgeboren giraffen voortijdig door roofdieren als gevlekte hyena’s, leeuwen, luipaarden, krokodillen, Afrikaanse wilde honden en mensen.

Giraffen doen het goed bij mijn nichtje en haar verzameling groeit. Een schilderij met giraffen erop, een giraf gemaakt van coca cola blikjes, een giraffe op een Afrika puzzel van triplex, een tshirt met een giraffe erop… Hmm, blijkbaar vind ik giraffen leuk :)!

[box]’Like’ mijn Kazuri facebook pagina of volg Kazuri op twitter, zodat je automatisch op de hoogte wordt gebracht als ik weer een nieuw bericht op mijn blog plaats![/box]

Tot de volgende keer,
Groetjes Saskia

Saskia Bruin is directeur van Kazuri Safaris – Creëer je eigen reis naar Afrika.