Op Safari in Afrika

Safari’s en game drives

Als mensen je mensen over een vakantie naar Afrika hoort praten, hebben ze het over safari’s en game drives. Maar wat zijn dat eigenlijk?

Safari betekent reis in de Oost-Afrikaanse taal Swahili. Voor ons kun je het woord Safari ook vertalen in vakantie, maar niet zomaar een vakantie… één of meerdere dagen op reis naar de wildparken! Een game drive is tocht per auto op zoek naar wilde dieren. De woorden game drive en safari worden door elkaar heen gebruikt voor hetzelfde. In Oost-Afrika ga je op safari met een minibusje of een jeep, die is omgebouwd tot een safari voertuig waarvan het dak open kan, zodat je prachtige foto’s kunt maken.

Andere safari’s zijn bijvoorbeeld een game walk, ofwel safari wandeling, wat maar is toegestaan in enkele parken. Je gaat er met een ranger op uit en hij laat je sporen en poep zien waar je normaal met de auto aan voorbij rijdt. Een night (game) drive, ofwel avond safari zegt het al, je gaat er in het donker op uit. Op de auto wordt een grote schijnwerper geplaatst en nu zie je ogen van dieren oplichten, zie je actieve avonddieren en hoor je de avondgeluiden van de bush. En als laatste heb je de boot safari, een boottocht op een rivier of meer.

Game drives

Meestal duurt een safari ongeveer 3 uur, over het algemeen geldt dat je na een paar uur wel vermoeid raakt, want dieren ‘spotten’ kost veel energie.
Dieren kun je het beste ’s ochtends vroeg en in de namiddag zien. Rond het middaguur is het vaak te warm en verschuilen de dieren zich onder bosjes. Afhankelijk van waar je bent zijn er een aantal richtlijnen voor de game drive tijden. ’s Ochtends heel vroeg en dan kom je daarna terug voor het ontbijt/ brunch, of je ontbijt eerst en gaat daarna op game drive en dan kom je terug voor de lunch. Na de lunch rust je wat uit en ga je ’s middags rond 16 uur (na theetijd) nogmaals op pad. Maar soms ga je juist de hele dag op pad en neem je een lunch pakket mee. Op deze manier kun je verder het park in rijden en heb je meer kans om dieren te zien. Na zonsopgang kun je op pad en voor zonsondergang moet je weer terug bij je lodge zijn.

De chauffeurs hebben ontzettend goede ogen. Zij zien het meeste wild veel eerder dan jij en ook vaak op grote afstand. Natuurlijk is dit hun werk, maar dieren zijn niet voor niets gecamoufleerd en het is soms lastig om ze te onderscheiden in hun natuurlijke omgeving. De chauffeur is tevens je gids. Hij kan je alles vertellen over de dieren, vogels, planten etc.

Afrika is een duur continent, maar ook zeer geliefd bij toeristen. Daarom is het vaak druk in de meest bekende parken zoals de Masai Mara, Lake Nakuru, Amboseli, de Serengeti en de Ngorongoro Krater. Het kan hier dus wel gebeuren dat je in de file staat bij een leeuw, luipaard of cheeta! Chauffeurs hebben onderling veel contact met elkaar via de radio. Maar de Serengeti heet bijvoorbeeld niet voor niets de oneindige vlakte. En als je dan een paar jeeps bij elkaar ziet staan, dan heb je al gauw door dat daar iets te zien is.

Natuurlijk is dit niet altijd zo en soms ben jij juist degene die als eerste de cheeta spot en heb je alle tijd om stil te staan en goede foto’s te nemen. En je zou je eens af kunnen vragen hoeveel dieren je wel niet voorbij rijdt zonder ze te zien…

De Big Five

Oke prima, we gaan op safari, maken een game drive en willen de Big Five zien. Welke dieren behoren tot deze titel? De leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en buffel.

Stel je eens voor…

Je wordt wakker terwijl het nog donker is buiten, het is vroeg en nog een beetje koud. De vogels beginnen al te fluiten en de nieuwe dag kondigt zich aan. Langzaam wordt het dag. Heb ik alles gepakt? Zonnebrand, zonnebril, camera, dierenboek, verrekijker, extra trui. Eerst nog even een kop thee met cake voordat we op safari gaan. De chauffeur verwelkomd ons met jambo, did you sleep well? Jahoor, we hebben er zin in! En dan gaan we op pad, wat zullen we vandaag gaan zien? De zon komt langzaam op en kleurt de savanne goudgeel. We komen langs impala’s, thomson gazelle’s en zien in de verte giraffen. Later zien onder een boom een troep leeuwen, wauw, wat blijft dit toch altijd bijzonder. Het zijn een paar vrouwtjes, het mannetje ligt verderop. Nadat we genoeg foto’s hebben genomen en de andere auto’s arriveren gaan wij weer verder. Bij de bomen langs de rivier hopen we een luipaard te spotten, maar nee, zoveel geluk hebben we toch niet. Maar dat maakt niet uit. We zien een groep olifanten aan komen lopen. Oude vrouwtjes, gewoon formaat en kleintjes. Ze komen rustig naar ons toe gewandeld en staan om de haverklap stil om te eten. Olifanten zijn zo groot en als je lang naar ze staat te kijken zie je hun lange wimpers, de gaten in hun oren en borsten. We gaan terug naar onze lodge en staan nog even stil bij de hippo pool. Zo grappig al die geluiden!

Terug bij de lodge staat er een heerlijke brunch voor ons klaar. Vers fruit, juice, koffie/thee, broodjes, pannenkoeken en kunnen we kiezen hoe we onze eieren willen hebben. Wat een feest.

Daarna hebben we alle tijd om te relaxen, foto’s terug te kijken en alvast een hele serie te verwijderen. En tijdens een boek lezen spontaan in slaap vallen. Na een kleine lunch, we zitten nog vol van de brunch, maar het eten is zo lekker, gaan we voor onze tent zitten met uitzicht op de waterplaats. Een paar impala’s en zebra’s komen voorbij, net als een stel wrattenzwijnen. Verder is het stil, maar ja, het is dan ook midden op de dag.

Aan het einde van de middag stappen we nogmaals in de auto, klaar voor meer dieren en meer foto’s. Ach, ik zal het verhaal niet langer maken, uitgepraat raak ik toch niet. Buffels, topi’s, hartebeesten, olifanten, zebra’s, gazellen, wildebeesten, jackhalzen, hyena’s.. het kan niet op.

Moe komen we terug bij de lodge. Eerst even een drankje doen voordat we gaan douchen. Nagenietend van deze dag zien we de zon ondergaan. Helaas komen de muggen tevoorschijn en gaan we inderdaad snel douchen. Lange kleding aan en terug naar het restaurant voor het diner. Ook hier worden we mee verwend, het wordt uitgeserveerd aan tafel. Een voorgerecht keuze uit soep of salade, een hoofdgerecht keuze uit vlees, vis of vegetarisch en een toetje, fruit of cake met koffie en thee. Dat laatste nemen we mee naar het kampvuur en luisteren we naar de verhalen van andere mensen.

Dit is zomaar een dag op safari…

 

Afrika is meer dan alleen safari

Maar uiteraard is Afrika meer dan alleen safari en meer dan alleen wilde dieren. Wissel je vakantie af met culturele activiteiten zoals een bezoek aan diverse stammen, een fiets- of wandeltocht door plantages, langs een schooltje, ziekenhuis, een traditionele lunch enz.
Tot de volgende keer,
Groetjes Saskia

Saskia Bruin is eigenaresse van Kazuri Safaris – Creëer je eigen reis naar Afrika.