Tanzania reisverhaal: Joni

Eindelijk is het 9 februari, de eerste dag van onze allereerste safari! Met de rechtstreekse vlucht van KLM vliegen we naar Kilimanjaro Airport. Het is al donker als we aankomen maar de temperatuur is echt heerlijk en het ruikt naar Afrika. Er is een lange rij met mensen die, net als wij, nog een visum moeten kopen. We hebben geen zin om in de rij te staan en vragen of we buiten op het vliegveld mogen wachten. Dat mag en op ons gemak nemen we alles in ons op.

Als laatste gaan we door de douane en alleen onze koffers staan nog op de band. Er staat nog iemand te wachten met een bordje “Hans en Joni”. Amme, onze gids. Hij brengt ons naar Ilboru Safari Lodge maar onderweg begint de auto een raar geluid te maken. Ach, dan rijden we toch gewoon heel langzaam, geen probleem, wij hebben geen haast, het is vakantie.

Na een heerlijk ontbijt met vers fruit staan Amme voor ons klaar met een andere auto. Vandaag gaan we naar Migunga tented camp en Lake Manyara. Bij het inchecken krijgen we een slot voor de tent. Dat is niet nodig hoor zeiden we, thuis laten we deur ook vaak open. We horen dat het wel nodig is, het is namelijk om te zorgen dat de aapjes niet de tent overhoop halen want die weten hoe een ritssluiting werkt! We hadden ons op van alles voorbereid maar niet op de luxe van een tented camp. Er staan normale bedden in en er is een toilet en douche met warm water!

Na de lunch is het zover, we gaan op onze eerste game drive. Bij de gate van Lake Manyara zet Amme het dak omhoog en we gaan direct staan. Met de wind in ons gezicht rijden we langzaam door het park. Was is dit mooi, echt zo heel erg genieten. De omgeving is prachtig en we zien veel dieren. Een grote groep bavianen, Impala, een Warthog familie, kraanvogels, Zebra en nog veel meer. Maar bijna mooier nog dan alle dieren is de omgeving. Een enorme diversiteit aan bomen, de een nog mooier dan de ander. We blijven er foto’s van maken.

De auto geeft weer problemen, start moeilijk nadat we stil hebben gestaan om de omgeving en de dieren te bekijken. De volgende ochtend beginnen we daarom met auto nummer 3, want het is wel prettig als de motor zonder problemen uit kan zodat je in stilte van de natuur kunt genieten.

Kazuri SafarisOp dag 3 gaan we ‘s ochtends heel vroeg nog een keer naar Manyara en zien we onze eerste olifanten en ook giraffen. Na de lunch vertrekken we vanuit Manyara naar de Serengeti. Onderweg stoppen we voor een bezoek aan een Masai dorp. We hebben hier wat dubbele gevoelens bij. Het is interessant om te zien hoe ze leven en je mag zoveel vragen stellen als je wilt. Toch voel je je een soort binnendringer en bedenk je hoe je het zelf zou vinden als toeristen in jouw huis rond zouden komen kijken. We worden ook rondgeleid langs alle sieraden die de Masai vrouwen maken en kiezen een paar mooie kettingen uit en ook een beeldje van een giraf.

Na dit bezoek gaan we verder, op weg naar het mobiele tenten camp van Serengeti Savannah Camps. Amme kan het niet meteen vinden, en het wordt al donker. We vragen een paar keer de weg en Hans en ik bereiden ons voor op een avontuurlijke overnachting in de auto. Maar dan vinden we het camp waar ze op ons gewacht hebben met eten.

Savannah camps in Ndutu is de mooiste plek op aarde vinden we al snel. Het staat midden in de natuur en de game drive begint zodra je het terrein af rijdt. We genieten enorm! Overal waar je kijkt zijn wildebeesten en zebra’s, de grote migratie is in februari in het Ndutu gebied en het zijn er duizenden en duizenden. We zien leeuwen, hyena’s en jakhalzen. We stoppen op een prachtige plek en mogen buiten de auto even onze benen strekken. Vanaf de heuvel hebben we een prachtig uitzicht over de vallei die vol staat met wildebeesten.

Op dag 4 gaan we weer op game drive. Amme rijdt naar een grote grasvlakte en is op zoek naar iets. De omgeving is vrij saai hier dus we vragen wat hij zoekt want we willen eigenlijk wel terug naar het mooie gebied. We zoeken de Cheetah. We rijden nog zeker een half uur rond op de kale vlakte en beginnen ons af te vragen of het wel de moeite waard is. En dan zien we ze: een moeder Cheetah met 2 al wat grotere jongen. De zoektocht is vergeten, was zijn ze mooi! Een van de jongen schiet weg en komt terug met een haas. Heel bijzonder om dit te zien.

De volgende ochtend staan we vroeg op voor een bush breakfast. Het is nog schemering en we zien 3 gestreepte hyena’s! Amme is helemaal door het dolle want hij heeft ze zelf ook niet eerder gezien, Het zijn nachtdieren en deze waren kennelijk aan de late kant op de terugweg naar huis.

We willen voor het ontbijt graag weer naar de mooie plek waar we eergisteren de auto uit mochten. Maar die is bezet, een grote groep leeuwen ligt daar te rusten onder de bomen! Heel bizar, gisteren zaten we hier nog buiten te lunchen. Door deze ervaring zijn we extra oplettend als we ergens de auto uit gaan!

‘s middags verlaten we de Serengeti/Ndutu area en gaan naar Ngorongoro Farm house. Dit is een wat groter kamp, niet echt een lodge maar ook geen tented camp. Alles was prima verzorgd maar wij missen de charme van een echt tented camp. Goed voor de ervaring want zo weten we beter wat we een volgende safari wel en niet willen.

Dag 6 staat een bezoek aan de Ngorongoro Crater op het programma. Na aanmelding bij de Gate rijden we over de rand de krater in. Een heel indrukwekkend uitzicht! Bijna op de bodem van de krater zien we een Eland. Echt een vreemd gebouwd dier, zijn kop lijkt veel te klein voor zijn grote lijf. Daarna zien we een Kori Bustard, de grootste vogel die nog wel kan vliegen. Dit is een mannetje dat een vrouwtje het hof wil maken en hij heeft de veren in zijn hals helemaal opgezet om indruk te maken. Later zien we ook het vrouwtje.

Dan zien we een familie zwarte neushoorns! We zijn een van de eerste auto’s, wat een geluk. De regel van het park is dat er maar vijf auto’s dichtbij mogen komen, en dat als er een weg gaat een nieuwe auto mag aansluiten. Maar geen enkele auto hield zich hieraan. Er staan er zeker 15. De neushoorns willen de weg oversteken, net als de moeder met 1 jong dat doet komt er weer een auto en blijft het tweede jong achter. Je ziet dat de beesten stress hebben. We hebben mooie foto’s maar de herinnering is vooral aan hoe lomp en egoïstisch wij als toeristen kunnen zijn.

Verderop liggen leeuwen dicht bij de weg. Hier staat een auto van de park rangers bij en gelukkig houdt iedereen zich hier wel aan de max-5-auto’s regel. De leeuwen liggen te slapen. Het zijn prachtige beesten maar als ze alleen maar liggen hebben wij het snel weer gezien en maken plaats voor een andere auto. We gaan lunchen bij de Hippo Pool en zien onze eerste nijlpaarden.

Dag 7 staat in het teken van cultuur. We gaan eerst een bezoek brengen aan de Hadzabe (Bush men) en daarna aan de Datoq stam. We hebben een lokale gids mee die de klik-taal van de Hadzabe een beetje spreekt. Hij is zelf van de Datoq stam en in de buurt opgegroeid.

Bij de Hadzabe hebben de mannen en vrouwen ieder hun eigen plek. De vrouwen zijn sieraden aan het maken en de mannen zitten in een kring rond een vuur. Twee jongens komen terug met vogeltjes die ze geschoten hebben en deze roosteren ze boven het vuur.

De mannen leren ons hoe je vuur kunt maken door een houten tak heel snel heen en weer te bewegen in een zacht hout blok. Het lukt ons bijna maar we hebben voor het laatste stukje wel wat hulp nodig. Ze laten zien hoe ze jagen met pijl en boog en wij mogen ook schieten. Dat is echt heel moeilijk! En die jochies hadden hier zowaar een klein vogeltje kunnen schieten! We kopen bij de vrouwen verschillende armbanden en kettingen gemaakt van kralen en stekelvarkenpennen. We hebben nog veel flessen water over en Amme stelt voor om die aan de vrouwen te geven. Die moeten ver lopen om water te halen en zijn blij met de paar liter die ze van ons krijgen.

Datoq - Kazuri SafarisDaarna gaan we naar de Datoq stam. Datoq zijn geen nomaden zoals de Hadzabe maar hebben echt huisjes en verbouwen o.a. Mais. We mogen zelf wat graan of mais malen op de steen die ze daarvoor gebruiken. Het lukt wel maar het is best zwaar werk. Daarna gaan we naar de smederij. Mannen zijn bezig om oude koperen leidingen te smelten en hier armbanden van te maken. Natuurlijk nemen we er hier ook een paar van mee naar huis.

We eindigen deze dag met een wandeling naar Lake Eyasi. We zien hoe hier traditioneel gevist wordt en komen loslopende ezels tegen. Helaas was het erg bewolkt zodat de zonsondergang bij het cafe niet zo spectaculair was als hij soms kan zijn. Maar al met al een interessante en leerzame dag. Deze laatste nacht overnachten we bij Tindiga Tented camp.

Dag 8 is alweer de laatste dag van onze safari. Vanaf Tindiga rijden we naar Arusha om te lunchen bij Shanga. Bij Shanga werken mensen met allerlei beperkingen en zij gebruiken veelal gerecyclede materialen om kunst en sieraden en gebruiksvoorwerpen te maken. Na een heerlijke 4-gangen lunch besluiten we de rest van de middag in de tuin van Shanga te blijven. Amme gaat even de stad in en wij genieten van de prachtige tuin die vol zit met vervet monkeys. Ook zien we hier nog een bushbuck!

We zijn uitgenodigd om bij Amme thuis te eten. We hadden hem gezegd het jammer te vinden dat we overal westers eten krijgen in de kampementen en we wel graag echt lokaal eten wilden proberen. Zijn zus had voor ons gekookt. We aten zonder bestek, een soort stevige maispap waar je een balletje van maakt en daarmee dan de groente en de vis oplepelt. Daarbij kun je schone handen houden zagen we bij Amme en zijn zus maar wij maakten er een bende van. Een ervaring rijker gaan we met Amme nog wat drinken in een lokale bar en daarna snel door naar het vliegveld waar we nog net op tijd zijn om in te checken.

De week is voorbij gevlogen. We hebben enorm genoten en weten zeker dat we vaker terug zullen komen. Op safari ben je echt weg van alles, geen tv, krant, telefoon, internet. Zonder problemen vroeg uit bed om te genieten van de natuur en de dieren en geuren en geluiden. En na een laatste wijntje bij het kampvuur elke avond ook weer vroeg naar bed. Er zijn eigenlijk geen woorden om te beschrijven hoe geweldig dit is.