Op safari naar Kenia

Droom jij van een safari in Kenia?

Dit land is dé ultieme safaribestemming en biedt een indrukwekkende mix van wildlife, natuur en cultuur. Van uitgestrekte savannes en droge vlaktes tot glinsterende meren en de groene omgeving van Mount Kenya. Naast safari’s kun je er ook genieten van culturele ontmoetingen en diverse activiteiten, van wandelingen tot een ballonvlucht. En na alle avonturen sluit je je reis af op een van de paradijselijke witte zandstranden langs de kust.

Wat is een safari en wat kun je verwachten?

Safari betekent reis in de Oost-Afrikaanse taal Swahili. Voor ons kun je het woord Safari ook vertalen in vakantie, maar niet zomaar een vakantie… maar meerdere dagen op reis naar verschillende wildparken!

Wat is een game drive en hoe werkt het?

Een game drive is een rit per auto op zoek naar wilde dieren. De termen game drive en safari worden vaak door elkaar gebruikt en betekenen in principe hetzelfde. In Oost-Afrika ga je op safari met een minibusje of een landcruiser, die is omgebouwd tot een safari voertuig. Het dak van deze auto’s kan open zodat je prachtige foto’s kunt maken.

De chauffeurs hebben ontzettend goede ogen. Zij zien het meeste wild veel eerder dan jij en ook vaak op grote afstand. Natuurlijk is dit hun werk, maar dieren zijn niet voor niets gecamoufleerd en het is soms lastig om ze te onderscheiden in hun natuurlijke omgeving. De chauffeur is tevens je gids. Hij kan je alles vertellen over de dieren, vogels, planten etc.

Andere safari’s die je kunt maken zijn bijvoorbeeld een safari wandeling, wat maar is toegestaan in enkele parken. Je gaat er met een ranger op uit en hij laat je sporen en poep zien waar je normaal met de auto aan voorbij rijdt. Een avond safari zegt het al, je gaat er in het donker op uit. Op de auto wordt een grote schijnwerper geplaatst en nu zie je ogen van dieren oplichten. ’s Avonds zijn er andere dieren actief dan overdag en je hoort meer geluiden. Dit wordt door sommige lodges georganiseerd die niet in het park liggen, maar in een aangrenzend concessie gebied. En als laatste heb je de boot safari.

Een dag op safari: mijn ervaring

Je wordt wakker terwijl het buiten nog donker is. Het is vroeg en fris. In de verte hoor je de eerste vogels fluiten – een nieuwe dag breekt aan. Heb ik alles bij me? Zonnebrand, zonnebril, camera, dierenboek, verrekijker, een extra trui… Eerst een kop koffie en een muffin, en dan op pad. Onze chauffeur verwelkomt ons met een vrolijke “Jambo! Did you sleep well?” We knikken enthousiast – we kunnen niet wachten om op safari te gaan. De zon klimt langzaam omhoog en kleurt de savanne goudgeel.

Onderweg passeren we impala’s, zebra’s en Thomson’s gazellen. In de verte zien we giraffen elegant door het landschap stappen. Dan, onder een boom, een troep leeuwen. Wat blijft dit toch bijzonder! Een paar vrouwtjes liggen te luieren, terwijl het mannetje iets verderop rust. We maken foto’s totdat andere auto’s arriveren – tijd om verder te gaan. Bij de bomen langs de rivier speuren we naar een luipaard, maar zonder succes. Helaas, maar even later zien we een kudde olifanten naderen. Moeders met kleintjes wandelen kalm voorbij, af en toe stoppend om gras uit de grond te trekken. Als je lang genoeg kijkt, zie je elk detail: hun lange wimpers, de ruwe huid, de gaten in hun oren.

Op de terugweg naar de lodge maken we nog een korte stop bij de hippo pool. Wat een lawaai – en wat een geur! 😄 Bij aankomst staat er een uitgebreide brunch klaar: vers fruit, pannenkoeken, broodjes, eieren naar keuze en natuurlijk koffie en thee. Na het eten blader ik door mijn foto’s en delete meteen de helft. Even later val ik met een boek op schoot in slaap.

’s Middags, na een lichte lunch, zitten we voor onze tent met uitzicht op de waterplaats. Een paar impala’s, zebra’s en een stel wrattenzwijnen komen voorbij. Verder blijft het stil – logisch, midden op de dag zoeken de meeste dieren de schaduw op.

Aan het einde van de middag stappen we opnieuw in de jeep, klaar voor meer avonturen. Buffels, topi’s, hartebeesten, hyena’s… De lijst wordt steeds langer. Na zonsondergang keren we moe maar voldaan terug naar de lodge. Tijd voor een drankje, een warme douche en een heerlijk diner. Bij het kampvuur luisteren we naar de verhalen van andere reizigers.

Dit is zomaar een dag op safari… en elke dag is weer anders.

Hoe lang duurt een game drive?

Meestal duurt een game drive ongeveer 3 uur. Over het algemeen geldt dat je na een paar uur wel vermoeid raakt, want dieren ‘spotten’ kost veel energie.

Dieren kun je het beste vroeg in de ochtend en in de namiddag zien. Rond het middaguur is het vaak te warm en verschuilen de dieren zich onder bosjes. Je kunt de parken in tussen zonsopgang en zonsondergang. Hoe laat je gaat hangt van jezelf af. Je privé chauffeur staat altijd voor je klaar. Ga je de hele dag, dan vertrek je na het ontbijt en neem je een lunchpakket mee. Meestal ga je’s ochtends na het ontbijt en in de namiddag na de thee. Heb je de dag aan jezelf dan kun je ook heel vroeg op pad gaan en neem je een ontbijt pakket mee of kom je terug bij de lodge voor de brunch.

De Big Five spotten: Hoe groot is de kans?

Luipaard

Je gaat op safari naar Afrika en je wilt graag de Big Five zien. Dit zijn de leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en buffel. De kans om 4 van de 5 dieren te zien is groot in Kenia. Om het luipaard te zien moet je geluk hebben.

De mooiste parken van Kenia

Kenia barst van de indrukwekkende wildparken, elk met een eigen karakter. Of je nu droomt van uitgestrekte savannes, zeldzame diersoorten of spectaculaire landschappen, er is altijd een park dat bij jouw safari past.

Masai Mara – Dé klassieker, bekend om zijn eindeloze vlaktes en de Grote Migratie. Hier maak je de grootste kans om de Big Five te spotten.

Lake Nakuru – Een paradijs voor vogelliefhebbers, met vaak duizenden flamingo’s langs de oevers. Ook bekend om zijn witte en zwarte neushoorns.

Amboseli – Misschien wel het meest fotogenieke park, dankzij de grazende olifanten met de besneeuwde Kilimanjaro op de achtergrond.

Tsavo – Eén van de grootste parken van Kenia, beroemd om zijn ‘rode olifanten’ die zich stofbaden geven in de okerkleurige aarde.

Samburu – Een afgelegen en ruiger park, thuisbasis van bijzondere diersoorten zoals de Grevy-zebra en de gerenoek (giraffengazelle).

Meru – Onbekend maar schitterend. Weelderige natuur, minder toeristen en een rijke variatie aan wildlife.

Hell’s Gate – Een uniek park waar je te voet of per fiets langs kloven en geisers kunt trekken, zonder gevaar voor roofdieren.

Elk park biedt een totaal andere ervaring – welke past bij jouw droomreis? 😊

Kenia is meer dan alleen safari

Naar Kenia ga je absoluut om op safari te gaan. Maar hoe leuk is het om kennis te maken met de lokale cultuur? In Kenia leven ontzettend veel verschillende ‘stammen’ met elkaar samen. De meeste zijn vermengd met westerse invloeden tot een unieke Keniaanse cultuur. Binnen deze cultuur zijn er wel genoeg verschillen, gezien 70% van de gehele bevolking bestaat uit de grootste stammen met ieder zijn eigen gewoonten en rituelen. Tijdens je reis kun je meer leren over bijvoorbeeld de Maasai of de Samburu, die allebei van elkaar verschillen, maar allebei ook typisch Keniaans zijn.

Bezoek aan een traditioneel Maasai-dorp
De Maasai zijn zonder twijfel het meest bekende volk van Oost-Afrika. Met hun kleurrijke kleding, indrukwekkende sieraden en eeuwenoude tradities vormen ze een iconisch onderdeel van Kenia en Tanzania. Van oudsher zijn de Maasai een nomadisch volk, dat met hun vee rondtrok op zoek naar vers gras. Maar door overheidsbeperkingen en landverkoop wordt hun leefgebied steeds kleiner.

Tijdens je safari heb je de kans om een traditioneel Maasai-dorp te bezoeken en een glimp op te vangen van hun unieke levensstijl. Bij aankomst word je verwelkomd met zang en dans, een bijzonder ritueel waarbij zowel mannen als vrouwen traditionele liederen zingen. Je mag zoveel foto’s maken als je wilt – iets wat buiten het dorp meestal niet wordt gewaardeerd.

Daarna leer je meer over de gewoontes en tradities van de Maasai. Je krijgt een kijkje in een van hun hutten – let op, de ingang is laag en binnen is het donker en rokerig. Tot slot kun je rondwandelen over de kleine markt waar de Maasai handgemaakte sieraden en andere ambachten verkopen. Een bezoek duurt ongeveer een uur, maar de herinnering blijft voor altijd.