Reisverhaal Botswana met gezin: Ilse

15 dagen Botswana rondreis

Vanwege ons 25 jarig huwelijk gaan we 2 weken met het gezin naar Botswana. We vliegen van Amsterdam naar Zurich. Dan een vlucht van Zurich naar Johannesburg en tenslotte nog een vlucht van Johannesburg naar de Victoria Falls in Zimbabwe.

De Victoria Falls

De Victoria Watervallen Wat een prachtig natuurverschijnsel! Een combi tussen wilde dieren en mooie watervallen. Joost is erachter gekomen dat een 2 meter lange blonde jongen met blauwe ogen een attractie is voor de lokale bevolking. Iedereen wil een “boks” en met hem op de foto.

Vanmiddag vertrekken we richting Botswana naar onze volgende slaapplek, Kubu Lodge. Onderweg daar naartoe spotten we de eerste giraffen. Kubu betekent nijlpaard. Die slapen op het grasveld rondom de lodge. We mogen niet te dicht bij het water komen want daar zitten krokodillen, buffels en nijlpaarden.

Chobe Nationaal Park

Vandaag staat in het teken van 2 safari’s in het Chobe national park!

Olifanten bij de Chobe rivier De dag begint om 5.50uur met een game drive (auto safari). Vol gas door de bossen heen scheuren en bijzondere dieren spotten. Veel mooie dieren gezien die erg dichtbij kwamen, maar de luipaard was toch wel heel bijzonder. Zelfs de gids was opgewonden want dit had hij de laatste twee maanden niet meer gezien. De luipaard trok dan ook veel bekijks.

Om 11 uur hebben we de Landcruiser 4wheel drive gekregen met de tenten op het dak waar we ons de rest van de vakantie mee kunnen verplaatsen en in kunnen slapen.

In de middag gaan we een bootcruise maken. Hiermee kunnen we vanaf het water ook dichtbij dieren komen. Vier van de “big Five” hebben we gespot, maar daar zal het helaas bij blijven. De stropers zijn te actief in dit gebied. Dat betekent dat alle neushoorns zijn verplaatst naar een beschermd gebied, ver bij ons vandaan. Dus die zullen wij niet zien.

Joost heeft op de foto’s weinig variatie in zijn kleding. Dit komt doordat zijn bagage ergens is zoekgeraakt tijdens de vluchten. Duimen dat het weer terug komt!

Gweta

Vandaag zijn wij vertrokken vanuit Kasane naar Gweta. 400 km over een snelweg met gaten erin, links rijden, koeien, geiten en ezels op de weg, maar we hebben het gehaald. Voor de rest weinig gedaan, dus geen spannende verhalen.

Ontbijt op de zoutpan in Botswana De volgende dag hadden we een excursie over de Ntwetwe zoutpannen op het programma staan. Ontbijt, lunch en vele kilometers inbegrepen. Een mooie dag waarin we een aantal nieuwe dieren hebben gezien. Ook hebben we bomen van 1500 jaar!!!! oud gezien. Wat een mega bomen. Tevens veel geleerd over hoe de natuur (samen)werkt in Botswana.

Khumaga

Stokstaartjes Ook vandaag staat er een rit van 150 km op het programma naar Boteti River Campsite in Khumaga. Daar kunnen we vanaf een dakterras de wilde dieren bekijken!

In Nederland kom je flitspalen, hectometerpaaltjes en vluchtstroken tegen. In Afrika kom je onderweg zebra’s en olifanten tegen. Toch een bijzondere maar gezellige waarneming. Het zijn er ook zoveel……

In de avond een lekker kampvuurtje gemaakt. Het duurde even, maar dan heb je ook wat! Ook onze eerste zelf gekookte maaltijd smaakte prima. Op de camping slapen we voor het eerst bovenop het dak van de auto terwijl het buiten 13 graden is.

De volgende dag is Liekel jarig! Maar in deze omgeving is geen taart te krijgen, dus dat stellen we even uit tot morgen. We hebben nu alleen droog brood met pindakaas.

Baobab boom met zonsondergang Er staat een village tour op de planning. We begonnen deze tour met het bezoeken van een health centre. Een smoezelig klein huisje met weinig apparaten. Er hing een poster met de effecten van roken op het lichaam. misschien is deze poster een optie om in Nederland het rookprobleem bij de jeugd tegen te gaan?! Conclusie: laten we hopen dat we geen gezondheidsproblemen krijgen in Afrika.

Vervolgens zijn we doorgegaan naar een meermaals bekroonde school. Hier mochten we geen foto’s maken, behalve van het plein waar de kinderen in halve cirkels dagelijks bidden. De kinderen straalden veel enthousiasme uit. Key tot succes volgens de docenten; kleine klassen (18 leerlingen) met 2 docenten erop. Kunnen we in Nederland nog wat van leren.

De tour eindigde met een bezoek aan het politiebureau. Hier mochten we helaas niet naar binnen. Tot slot hebben we een kerk en woningen van locals vanaf de weg bekeken.

Update over de tas van Joost. Hij is vandaag gebeld dat zijn bagage inmiddels op airport Victoria Falls (626km bij ons vandaan) is aangekomen. Deze wordt overgevlogen naar airport in Maun en dan zullen we hem daar de dag voor vertrek naar Nederland weer ophalen.

Maun

Vandaag rijden we verder naar de toeristische hoofdstad van Botswana; Maun. In Afrika kan de weg zomaar ‘weg’ zijn. Gelukkig ligt er dan een grindpad naast waarop je verder kunt rijden.

In Maun hebben we toch wat kleding voor Joost gekocht. De spiegels zijn hier niet echt aangepast aan de lengte van Joost. Op de camping, Audi camp, hebben we taart gegeten voor de verjaardag van Liekel. In de namiddag hebben we lekker bij het zwembad gelegen en genoten van de zonsondergang. De aankomende dagen gaan wij de “bush” in en hebben we geen mogelijkheden om boodschappen te doen. Dus de auto ligt vol met etenswaren. We zijn er klaar voor!….. denken we.

Moremi

Vandaag vertrekken we vanuit Maun naar Khwai. De weg daarnaar toe is een zandpad met heel weinig asfalt van ong. 20 meter breed. Daar moeten we 100 km overheen. Eindelijk wordt de 4 wheel drive goed getest.

Nadat we 3,5uur later veilig zijn aangekomen, onderweg weer allemaal dieren gespot, staan we op onze “camping”. Deze camping heeft geen receptie, geen omheining tegen het wild, een gebouwtje met 1 wc en 1 douche, ong.200 meter bij onze plek vandaan en verder helemaal niemand die gezellig met ons mee kampeert. Als er iets met ons zou gebeuren zou niemand dat merken. Aangezien wij geen ervaring hebben met in het wild kamperen, vinden wij dat toch te spannend en besluiten we een andere camping op te zoeken. De omgeving is er overigens wel echt prachtig!

Vanuit het zwembad olifanten spotten Een stukje terug hebben we een camping (Mababe River camp) gezien waar nog plek is. Deze camping is ook niet omheind, maar elke plek heeft een privé toilet/ douche gebouw, er is een infinity pool van waaruit wilde dieren te zien zijn. Er werkt en woont personeel op de camping en er zijn andere campinggasten. We zetten onze auto vlak naast een paar bomen en klappen de tenten uit.

In de avond hebben we een lekkere maaltijd gekookt en een vuurtje gestookt. Om 18.00uur gaat de zon onder en om 18.15uur zie je letterlijk geen hand voor ogen meer en komen de wilde dieren in beweging. Daarom gaan we om 20.00uur op bed.

Om 00.30uur worden we wakker gemaakt door “schuddende bomen”. We schrokken toen we doorkregen wat er aan de hand was. Een olifant, die op 2 meter afstand van onze auto met tent, van een boom staat te eten! Na 1 uur en 20 minuten gegeten te hebben loopt de olifant geruisloos weg. De volgende ochtend is de ravage duidelijk zichtbaar. Om 04.30uur worden we opnieuw wakker van gekras tegen onze afvalcontainer. Een hyena!….. deze is makkelijker weg te jagen, want een zaklamp naar hem schijnen is voldoende. De hele nacht horen we nijlpaarden in en uit het water gaan. De volgende ochtend horen we van de ranger dat er die nacht buffels, hyena’s en olifanten op de camping zijn geweest. Hij vertelt dat het ook regelmatig voorkomt dat er leeuwen, luipaarden of cheetas onder je auto slapen.

Het was een spannende nacht, maar wat zijn we een ervaring rijker!

Khwai

De volgende dag hebben we nog 100km verder over het zandpad gereden naar onze volgende camping, Mbudi Campsite Khwai. Een camping aan het water, zonder omheining, 1 toilet op 500mtr lopen van onze plek, heel veel vliegen en volgens andere kampeerders extreem veel wild.

Ook hier was de omgeving weer prachtig, maar het voelde te onveilig om hier te blijven en daarom zijn we terug gegaan de camping van afgelopen nacht, Mababe river camp.

De dag erna werden we wakker en zagen we vanuit onze tent een olifant die lekker stond te eten. De nacht is rustig geweest en hebben we alleen dieren op afstand gehoord. Vanmorgen nog nijlpaarden gespot die in de rivier op 30 mtr van onze auto zwommen.

Verder hebben we de hele dag in de zon gelegen aan het zwembad en genoten van de dieren die voorbij kwamen over de vlakte.

Maun

Vandaag staat de terugreis naar Maun op de planning naar onze laatste lodge. 100 km door het zand heen ploeteren met de 4×4. We zijn langs het vliegveld gereden om te kijken of de tas van Joost er stond. En warempel, hij was er gewoon! Joost heeft er niets meer aan, maar hij is blij dat zijn spullen terecht zijn. Hij is er tevens deze vakantie achter gekomen dat je heel weinig spullen nodig hebt. Dagelijks een handwasje van de onderbroek, sokken en T-shirt en je komt een heel eind.

Vanavond voor de laatste keer uiteten en slapen in de Waterfront.