Wat is de beste reisperiode om naar Tanzania te gaan?

Als je naar dit prachtige land op reis wilt gaan, is het handig om je te verdiepen in het klimaat. Dus, wat is de beste reisperiode voor Tanzania?

Leeuw in de SerengetiTanzania, een land dat bekend staat om zijn wildparken en safari’s, adembenemende landschappen, diverse flora en fauna en rijke culturele erfgoed. Van de majestueuze Kilimanjaro tot de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti en de parelwitte stranden van Zanzibar, Tanzania heeft voor elk wat wils.

Het klimaat van Tanzania

Ontdek de vier verschillende seizoenen van Tanzania:

  1. Het droge seizoen (juni – oktober): Het droge seizoen is ongetwijfeld een van de beste tijden om Tanzania te bezoeken. Tussen juni en oktober zijn de dagen zonnig, de lucht helder en de temperaturen aangenaam. ’s Nachts koelt de temperatuur wel af van juni tot en met augustus. Dit is ook het hoogseizoen voor toerisme, dus verwacht meer drukte in de populaire parken zoals de Serengeti en de Ngorongoro-krater. Het gebrek aan regen maakt het gemakkelijker om dieren te spotten, omdat ze zich vaak rond waterbronnen verzamelen.
  2. Het korte regenseizoen (november – medio december): Dit seizoen is de periode van de korte regens en biedt nog steeds redelijk goede omstandigheden voor een bezoek aan Tanzania. De regens zijn meestal kort en hevig en vallen meestal in de namiddag of ’s nachts, waardoor je overdag nog steeds van je safari’s kunt genieten. De vegetatie is groener en de landschappen zijn prachtig. Bovendien zijn er minder toeristen dan in het droge seizoen.
  3. Het warme en droge seizoen (januari – februari): Dit zijn de warmste maanden in Tanzania, met temperaturen die kunnen oplopen tot 35°C of meer. Wees voorbereid op de hitte en drink voldoende water. Het is een uitstekende tijd om te genieten van de stranden van Zanzibar.
  4. Het lange regenseizoen (maart – mei): Dit is over het algemeen de minst gunstige tijd om Tanzania te bezoeken vanwege de langdurige regens. Terwijl sommige lodges en campsites in de nationale parken sluiten vanwege modderige wegen, zijn anderen open en bieden kortingen aan omdat het laagseizoen is.

Seizoensgebonden veranderingen

Olifanten bij de Tarangire RivierNa de regentijd is het land prachtig groen, bloeien de bloemen en worden de meeste jonge dieren geboren. Daarna krijgt de savanne zijn typische goudgele kleuren en worden de katachtigen beter zichtbaar, omdat het lange gras afgegraasd wordt. Aan het einde van de droge periodes zijn de wegen in de parken erg stoffig. Dieren kun je het beste ‘spotten’ bij de waterplaatsen.

In de hoger gelegen gebieden, zoals Karatu en de Ngorongoro Krater zijn er enorme verschillen in temperatuur. Met name ‘s nachts kan het kwik hier tot 5° C dalen, terwijl het in de lage delen overdag tot 30° C kan oplopen.

In de auto kan het tijdens de safari koud zijn, met name ’s ochtends vroeg. Neem een warme trui, eventueel een goed windjack en/of een sjaal mee! Ter plekke kun je ook een heerlijk warme Maasai-deken kopen en die om je heen slaan.

Wat is de beste tijd om de migratie in de Serengeti te zien?

Migratie in TanzaniaDe grote migratie in de Serengeti is één van de meest indrukwekkende natuur spektakels op aarde. Miljoenen gnoe’s, zebra’s en gazelles trekken jaarlijks met de klok mee over de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti en de Masai Mara. Waarbij de oversteek van de rivier hét hoogtepunt is.

De grote migratie in de Serengeti van Tanzania trekt jaarlijks duizenden reizigers en natuurliefhebbers aan. Als jij dit ook wilt zien, stem dan je reisperiode hierop af. Maar let op: het klimaat veranderd en de dieren volgen het verse gras, dus we kunnen niets beloven!

Het spektakel van de grote migratie in de Serengeti

Leer over de fascinerende aspecten van dit natuurlijke spektakel:

  1. Het wonder van wildebeesten en zebra’s: De Grote Migratie in de Serengeti is vooral bekend vanwege de massale bewegingen van wildebeesten (gnoes) en zebra’s. Elk jaar tussen juli en oktober trekken meer dan 1,5 miljoen gnoes en honderdduizenden zebra’s van de Serengeti in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia, op zoek naar vers gras en water. Deze ongelooflijke trektocht beslaat duizenden kilometers en is een van de grootste overlevingssuccessen in de dierenwereld.
  2. Dramatische oversteek van de Mara Rivier: Een van de meest dramatische hoogtepunten van de migratie is de oversteek van de Mara Rivier. Wanneer de kuddes de rivier bereiken, worden ze geconfronteerd met krokodillen en andere roofdieren die op de loer liggen in het water. De wilde scènes van duizenden dieren die de rivier proberen over te steken, terwijl ze worstelen met de sterke stroming en de dreiging van gevaar, zijn zowel hartverscheurend als adembenemend om te aanschouwen.
  3. De rol van roofdieren: De grote migratie trekt ook van roofdieren zoals leeuwen, luipaarden, cheeta’s en hyena’s aan. Deze roofdieren volgen de migrerende kuddes als hun belangrijkste voedselbron, waardoor er intrigerende interacties ontstaan tussen prooi en roofdier. Voor roofdieren is de migratie een overvloedige tijd waarin ze hun jongen kunnen voeden en jagen met relatief gemak vanwege de grote concentratie van prooidieren.
  4. Beste tijd om de migratie te ervaren: De migratie vindt plaats gedurende het hele jaar, maar de exacte timing varieert afhankelijk van de regenval en grasbeschikbaarheid.

Tanzania - de grote migratieVan december tot april bevinden de kuddes zich meestal in de zuidelijke Serengeti en de Ndutu-regio, waar kalveren worden geboren en roofdieren actief zijn. In mei en juni trekken de dieren verder, richting het westen van de Serengeti. Over het algemeen zijn de maanden eind juli en augustus het beste om getuige te zijn van de oversteek van de Mara Rivier in de noordelijke Serengeti. De dieren blijven tot oktober in de Masai Mara, waarna ze in november weer richting het zuiden van de Serengeti trekken.

Kies de beste reisperiode voor Tanzania en begin je droomreis met Kazuri Safaris!

Ngorongoro zebras en gnoesHet kiezen van de beste reisperiode voor Tanzania hangt af van je mogelijkheden en voorkeuren. Of je nu de grote migratie van de Serengeti wilt zien, zoveel mogelijk wilde dieren wilt zien, juist niet in de warmste periode op reis wilt gaan, of vastzit aan (school)vakanties. Tanzania heeft voor elk wat wils, het hele jaar door.

Ben je klaar om de safarireis van je dromen te maken? Plan je reis naar Tanzania samen met Kazuri Safaris. Voor meer informatie bekijk je onze Tanzania voorbeeld rondreizen. Of creëer je eigen reis naar Tanzania! Door mijn jarenlange reiservaring kan ik je goed adviseren over alle mogelijkheden.