Evaluatie Kenia, Tanzania & Zanzibar reis: Marcel

Beste Saskia, je hebt er even op moeten wachten maar bijgaand onze ingevulde enquête.

Het was lastig want deze fantastische reis is eigenlijk niet in zo’n korte tekst samen te vatten. We hebben het er nog regelmatig over, zo niet dagelijks. We missen het nog steeds, dat avontuur elke dag, elke dag in een wereld begeven die we niet kennen en alles nieuw voor ons is.

Dank voor het meedenken en deze mooie herinnering die we samen met onze (schoon)familie hebben kunnen maken.

Met hartelijke groet, Marcel en Martine

Algemeen:

Op game drive in de SerengetiWat was het hoogtepunt van jullie reis?

Volwassenen:
Er waren uiteraard belevingen op een dag die er meer uitsprongen dan op een andere dag, maar het echte hoogtepunt en leuke aan dit soort reizen is dat je aan het begin van de dag niet weet wat je die dag allemaal gaat zien en beleven.

Kinderen: Alles, maar het aller allerleukst waren alle baby’s dieren (Olifanten, Zebra’s, Leeuwen, Giraffen etc) en Zanzibar was de kers op de goedgevulde taart.

Heeft de reis aan jullie verwachtingen gedaan?

Volwassenen:
Boven verwachting zelfs … Hoewel je nooit helemaal weet wat je moet verwachten. Maar de indrukken van veel dieren van dichtbij zien en bijna alle accommodaties hadden iets te geks en authentieks.

Kinderen: Ja

Zat het programma van jullie reis goed in elkaar?

Volwassenen:
Voor 99% zouden we de reisroute weer hetzelfde doen. Als we nog een keer zouden kijken, zien we met de wetenschap van nu uiteraard ook nog andere toffe dingen die we willen doen/zien. Het enige waar we tegenaan liepen voor de alleroudste (77 jr) en allerjongste (11 jr) is dat soms de ritten/ tijd in de auto een enkele keer fors was. Hiermee doel ik bijvoorbeeld op de rit van Masaai Mara naar de Seregenti.

Kinderen: De neushoorns mochten vaker en langer :).

Heb je voldoende informatie van Kazuri Safaris ontvangen over je reis?

Volwassenen:
Jazeker. De informatie was ruim en volledig. En voor de reizigers die Tanzania erbij kiezen (vooral doen) is er zelfs een leuke app met je reisschema erop.

Kinderen: Papa en mama leken alles te weten.

Masai Mara landschapHoe was de bereikbaarheid van de lokale partners ter plaatste en Kazuri Safaris tijdens jullie reis?

Gelukkig niet heel veel mee van doen gehad aangezien de reis nagenoeg naadloos liep zoals gepland. Op voorhand kreeg ik een Whatsappje van de lokale partners voor als je vragen zou hebben. Ons gevoel was in ieder geval dat er een hoop lieve mensen met ons bezig waren.

Hoe heb je het contact met Kazuri Safaris ervaren?

Volwassenen:
De reden dat wij voor Kazuri gekozen hebben is juist het laagdrempelig contact. Vanaf moment 1 (niet gelogen) was Saskia erbij en nam ruim de tijd om alle opties met ons door te nemen en mee te denken. Wij hebben ook een aantal andere partijen benaderd maar Kazuri blonk bij ons hierin uit.

Kinderen: Wij vonden het heel tof dat we op reis gingen.

Op welke manier ben je in contact gekomen met Kazuri Safaris?

Volwassenen:
Via vrienden, die ook hetzelfde gevoel hadden.

Zou je Kazuri Safaris aanbevelen aan andere mensen?

Volwassenen:
Ja… niet twijfelen … gewoon doen. Persoonlijk contact met maatwerk op basis van jullie wensen.

Kinderen: Ja (stiekem niet, want dan zien anderen hetzelfde en kunnen we niet meer opscheppen).

Accommodatie:

Was de accommodatie naar verwachting?

Naivasha sopa lodge Volwassenen:
Jazeker, alle accommodaties hadden hun eigen stijl en iets authentieks.

Kinderen: Ja, mooie kamers en vaak ook een zwembad. Hoewel sommige zwembaden waren best koud.

Wat was het beste hotel?

Volwassenen:

  • Lake Naivasha Sopa Resort: Prachtig verzorgd, Zebra’s voor de deur, uitgebreid eten. (wel groot en daardoor minder intiem)
  • Gnu Migration Camp: Personeel is fantastisch en laten je ontzettend welkom voelen, Mooie tenten, vlakbij de migration en lekker kleinschalig. Echt de pure safari beleving.
  • Casa Beach: Perfecte combinatie tussen chique en chill, mooie kamer, mooi onderhouden en goede ligging

Amini Maasai Lodge TanzaniaKinderen:

  • Gnu Migration Camp
  • Africa Amini Life Masaai lodge: wonen zoals de Masaai … maar dan luxe.
  • Casa Beach
Wat was het minste hotel, waarom?

Volwassenen:
Geen 1 was slecht, maar degene die ons het minst aansprak was Masai Mara Sopa Lodge: De kamers, uitstraling en entourage … maar wellicht waren we door de Lake Naivasha Sopa Resort waar we ervoor verbleven wel een beetje verwend. Wel ontzettende lieve mensen die er werken, die echt hun best voor je doen.

Kinderen: Nairobi (Trademark Hotel), want die was het minst romantisch en minst “Africa”.

Viel er een hotel op die juist heel veel aan duurzaamheid doet, of juist helemaal niet?

Volwassenen:
Ons niet specifiek, maar de kinderen hadden er wel 1.

Kinderen: Serengeti Kati Kati, want daar moest je douchen met emmers water (er werd buiten je tent een hele grote emmer gevuld met warm water en omhoog getakeld. Binnen stond je in een “gewone” douche en maakte je gebruik van de zwaartekracht om zo te douchen) en daar had je weinig oplaadpunten (er waren alleen oplaadpunten bij de gezamenlijke tent).

Eten:

Hoe was het eten bij de hotels waar het ontbijt inclusief was?

Volwassenen:
In ons gezin zitten geen moeilijke eters, dus wij vinden het al snel lekker. Maar om toch even de toppers te benoemen zouden wij zeggen:

  • Flamigo Hill Tented Camp: had heerlijke Spare Ribs.
  • Lake Naivasha Sopa Resort: Daar was de keuze zo ruim, daar zat altijd wat lekkers bij.

Meeneem lunch was wisselend, maar daar weet ik niet meer welke ons meer aansprak en welke minder.

Kinderen: Overal goed, Sopa Resort was een topper.

Vervoer:

Hoe was het vervoer?

Volwassenen:
De 4WD was absoluut! de extra kosten meer dan waard. Altijd doen… niet twijfelen.

Kinderen: 4WD is cool.

Hoe was de chauffeur? Denk hierbij aan zijn rijstijl, behulpzaamheid, informatief en op tijd?
Naam chauffeur Kenia – Fred en in Tanzania – Aminiel

Hells Gate auto + fietsVolwassenen:
Beide gidsen waren zeer behulpzaam en hysterisch punctueel als het om de afgesproken tijd ging, terwijl ze vaak “pole pole” (rustig aan) zeiden. Een eigenschap die ik (vader van het gezin) wel echt kan waarderen.

Met Fred leek de communicatie iets makkelijker. Waarschijnlijk omdat hij standaard Engels sprak en wij het idee hadden dan Aminiel standaard Swahili sprak met Engels als 2e taal. Dit ging goed in de dag tot dag operatie, maar als het lawaaieriger was in de auto, dan kostte het meer moeite.

Aminiel leek dan weer vaker dingen te kunnen voorspellen en zei vaak “pak je camera … dit en dit gaat er gebeuren” … en dat gebeurde dan ook.

Allebei fantastisch lieve mensen met ieder hun eigen kwaliteit en altijd bereid om te helpen.

Kinderen: Toppers (zij waren korter van stof :).

Optionele excursies:

Hoe was de kwaliteit van de optionele excursies?

Strand op ZanzibarVolwassenen:
Wij hebben volgens mij niet heel veel extra excursies gedaan, maar de David Sheldrick Orphanage en de fiets tocht in Hell’s Gate National park waren toppers.

Kinderen: Olifanten opvang (David Sheldrick Orphanage) en Maalum Cave en de snorkeltocht op Zanibar (laatste hebben we zelf gevonden, maar die was wel erg leuk, aanrader dus)

Opmerkingen:

Heb je nog opmerkingen en/of tips waar Kazuri Safaris in de toekomst rekening mee kan houden?

Volwassenen:
Als het überhaupt mogelijk is, zouden wij het een volgende keer heel tof vinden om de lange ritten meer af te wisselen met een fiets, loop safari of boottochtjes. Dus meer momenten uit de auto.

Ngorongoro zebras en gnoesOok zou ik willen kijken naar een oplossing voor de rit van Sopa Lodge naar Gnu Migaration Camp. De duur van de rit was erg lang voor de samenstelling waar wij in reisden en de condities waar we dit in deden. De tijd die we daardoor in een van onze favoriete accommodaties hadden (Gnu Migration Camp) was daardoor helaas echt veel te kort.

Bij Kati Kati Tented Camp konden we zelf een lunchpakket samenstelling. Dit beviel beter dan kant en klare pakketten, waar soms de keuze niet aansloot bij wat wij lekker vonden. Dan zagen we onderweg armoede, maar aten sommigen hun eten niet op omdat we het niet lekker vonden. Past ook weer bij duurzaamheid idee.

Fietsen in Hell's Gate Nationaal Park