Zuid-Tanzania, afwisselend en ongerept!

Ik ben op safari geweest in Zuid-Tanzania samen met mijn vriendin Ivonne. Twee weken lang hebben we een privé auto met chauffeur gehad en gingen we op reis naar de enorme wildparken in het zuiden, afgewisseld met een bezoek aan de bergen, de hooglanden en de kust. We sliepen in afwisselende lodges en genoten van het lokale eten. Naast vakantie was het ook werk, ik heb zo de mogelijkheid gehad om diverse lodges te bekijken, waardoor ik klanten beter advies kan geven. Eén advies heb ik nu al, ga naar Zuid-Tanzania op vakantie, het is prachtig!

Maandagochtend gingen we al vroeg op pad, het duurt namelijk wel even om de stad Dar es Salaam uit te rijden. Onze eerste bestemming was Mikumi Nationaal Park en ook gelijk Ivonne’s eerste wildpark! Onze heerlijke lunchbox hebben we opgegeten bij een meertje, waar olifanten net uit kwamen gestormd toen wij aankwamen (ze hadden kleintjes bij zich) en met uitzicht op zebra’s en giraffes die kwamen drinken! Later op de middag hebben we 2 mannetjesleeuwen gezien die een buffel aan het opeten waren. De volgende morgen hebben we bij een ander meer stilgestaan waar we een tijd lang naar de nijlpaarden en buffels hebben staan kijken. En we hadden het park bijna voor ons alleen, althans zo voelde het, we zijn maar 4 andere auto’s tegengekomen. We overnachtten bij het eenvoudige Angelia Tented Camp, waar het eten voortreffelijk was, de tenten mooi met een eigen veranda en een ‘natuurlijke’ badkamer. Het personeel was erg aardig en we hebben ’s avonds sterren gekeken bij het kampvuur en verhalen verteld.

Vanuit Mikumi zijn we naar de Udzungwa Mountains gereden. Langs suikerriet plantages, dorpjes en bergen, het is hier zo mooi groen. De wandeling naar de Sanje Falls is pittig, maar ook zeer de moeite waard (er zijn ook andere kortere wandelingen mogelijk). Met een gids die het een en ander uitlegde over de flora en fauna van dit park hebben we lekker gewandeld, geklommen en gezweet. De waterval bestaat uit 3 delen. Eerst zijn we naar de top gegaan, na een enorme fotoshoot zijn we naar de kleine 2e waterval gegaan om vervolgens helemaal naar beneden te lopen om de waterval 170 meter naar beneden te zien vallen. Onderaan de waterval hebben we gezwommen, het was wel wat fris 🙂 en daarna lekker op de stenen in de zon opgedroogd. Onderweg hebben we de rood/zwarte Udzungwa Colubus aapjes gezien en ook de zwart/witte franje apen. Je verwacht deze natuur niet in Tanzania, het is hier zo groen, de bergen, het regenwoud… Het geeft de reis afwisseling qua natuur en het is ook fijn om zelf actief bezig te zijn.

Eindelijk stond Ruaha Nationaal Park op mijn programma, één van Tanzania´s onontdekte geheimen. Het ligt gewoon ver weg. We hadden ongelofelijk veel geluk de eerste dag dat we het park ingingen. Elke keer als we ons hoofd omdraaiden zagen we wel dieren. Ontzettend veel olifanten, giraffen en impala´s. Maar ook een cheeta, leeuwen op ´honeymoon´ en jackhalzen met kleintjes (dat zijn net lieve kleine hondjes). Van Ruaha River Lodge waren we zeer onder de indruk. Deze lodge ligt prachtig gelegen aan de rivier. De kamers zijn supergroot en hebben een privé veranda met zicht op de rivier, waar veel dieren te zien zijn in de droge periode. Hier liepen ook veel rockdassies en eekhoorns rond. De volgende ochtend gingen we vroeg op pad, dat zou normaal gesproken de beste tijd moeten zijn om dieren te zien. Maar niet hier, alle dieren sliepen nog. Het duurde heel lang voordat we dieren zagen, maar toch was deze ochtend ook heel speciaal. Onderweg naar de volgende overnachtingsplek zijn weg gestopt in Iringa, bij Neema Crafts. Ik had dit project/winkel/workshop onthouden van jaren geleden toen ik al eens in Iringa was geweest en het is uitgegroeid tot een groot goedlopend lokaal project. Gehandicapte mensen runnen de winkel en het restaurant. Vele mensen maken mooie souvenirs om zo geld te verdienen voor hun gezin. Kijk eens op de volgende website: www.neemacrafts.com.

De weg van Ruaha naar de Mufindi highlands was helaas wat langer dan ingeschat en we kwamen daar pas laat aan, eigenlijk net te laat, het was al donker geworden. Dus het bleef tot de volgende ochtend een verrassing hoe de omgeving van de lodge er nu werkelijk uitzag. En het uitzicht was prachtig. De lodge ligt op een boerderij op zo’n 1900 meter hoogte en wordt omgeven door theeplantages, bergkammen, dammen, bossen en regenwoud en een heerlijke temperatuur. We hebben hier paardgereden om zo de omgeving te leren kennen. Dit verwacht je hier niet, niet in Afrika. Een fantastische afwisseling voor de mensen die wat meer tijd tot hun beschikking hebben.

Mufindi was ons zuidelijkste punt op de reis en we gingen weer terug omhoog. We hadden gehoord dat de ‘shortcut road’ tussen Mikumi en Selous open was. De weg was opnieuw gemaakt en zou zeker in kilometers veel schelen, maar daarnaast ook in tijd zo’n 3 à 4 uur. Normaal gesproken moet je naar Morogoro gaan, daar overnachten en de volgende dag naar Selous rijden. We hebben de route gereden en hij was prachtig, maar niet veel korter. Uiteindelijk hebben we er 6 uur over gedaan. En toen waren we in Selous, ons laatste wildpark van de reis. En weer zo’n compleet ander park dan tot nu toe, bossen, struiken, rivieren, meren, palmbomen… van alles wat. En warm dat het er was! Het is het grootste reservaat in Tanzania en staat bekend om de zeldzame wilde honden. En die hebben we gezien! Evenals heel veel leeuwen, ook met welpen, die een jonge giraffe aan het opeten waren… De zonsondergangen zijn schitterend in Selous, vanaf een lodge aan de rivier, of vanuit de boot op de rivier, een rode bal die ondergaat!

De laatste plek van onze safari was Kilwa. Dat ligt in het zuiden aan de kust zo’n 5 uur rijden vanaf Dar es Salaam en zo’n 6 uur van Selous. Kilwa staat bekend om de ruïnes uit de 11e en 15e eeuw. Het was vroeger een belangrijke handelsstad. Voor de één een hoop stenen, voor de ander een boel historie. Interessant in ieder geval. Met een bootje naar Kilwa Kisiwani gevaren, daar rondgelopen met een gids, vervolgens met de boot naar een ander gedeelte gevaren en door de mangrove weer aan land gekomen. Daar hebben we het paleis van de Sultan gezien, het grootste paleis ten zuiden van de Sahara! Hoe zal dat er in die tijd toch hebben uitgezien? Na alle uren in de auto te hebben gezeten, was het heerlijk om hier een ochtend niets te doen en lekker te luieren aan het strand. Natuurlijk net niet goed genoeg ingesmeerd, dus dat voelen we wel . En er is hier maar één goed hotel om te slapen, Kilombilio Lodge!

Daarna terug naar Dar es Salaam gereden. Bij mijn agent langs geweest om informatie uit te wisselen en lekker te eten bij hem thuis. En toen met de boot over naar Zanzibar! Eindelijk, ik keek er zo naar uit. Heerlijk om weer in Stone Town te zijn. Moeilijk om te kiezen waar we gaan eten, zoveel keuze. Lekker even shoppen, ronddwalen en vrienden zien. Nu nog een paar dagen naar het strand toe!

We hebben ons tijdens de safari vaak alleen op de wereld gevoeld. We hebben bijna geen andere toeristen gezien. Bij de lodges waren we soms zelfs de enigste gasten! En dat went, is best fijn eigenlijk. Daarnaast veel hotels bekeken en nu heb ik een goede selectie kunnen maken. Nu alle foto’s uitzoeken en dat zijn er veel!

Veel groetjes, Saskia

Saskia Bruin is directeur van Kazuri Safaris – Afrika is meer dan alleen safari!