Reisverhaal Tanzania en Zanzibar : Lisa

Hi Saskia,

Bedankt nog voor je welkom thuis kaartje, erg leuk!

De reis was helemaal super! De gids Alex was echt top, ik zou hem aan iedereen aanbevelen. Hij wist super veel te vertellen over dieren, natuur en cultuur. We hebben heel veel dieren gezien van heel dichtbij, meer dan ik vooraf had verwacht. Wat de Safari ook echt leuk maakt is dat je (bijna) elke dag naar een ander park gaat wat er qua natuur ook heel anders uit ziet. Alle accommodaties waren ook top, aardige mensen, fijne lodges en goed eten! We vonden de duur van de Safari ook precies goed zo. Na 5 dagen heb je alle dieren ook al meerdere keren gezien dus voor ons was dat voldoende. De Masai lodge was voor mij een iets te grote cultuur shock, maar dat lag gewoon aan mij zelf. Ik werd ook een beetje overrompeld door de Masai die voor ons gingen zingen en springen, dat was best indrukwekkend 20 mensen voor je opeens die dat speciaal voor jou doen. Het was echt heel fijn dat Astrid een andere plek kon regelen zo snel, waarderen we echt! 🙂

In stowntown hebben we lekker door de stad geslenterd, bij restaurantjes aan zee gezeten en winkeltjes bezocht. In Jambiani hebben we vooral gerelaxt bij het heerlijke resort. Elke dag over het strand gewandeld en lekker gelezen, spelletjes gedaan en gezwommen. Ook zijn we een middag gaan zeilen met een catamaran. Verder hadden we geen behoefte meer om tours te doen daar.

Al met al een super reis die we nooit vergeten! Heel erg fijn ook het persoonlijke contact met jou en Astrid. We zouden Kazuri safari’s bij iedereen aanraden 😊.

Groetjes Lisa

Tarangire
Gister is de Safari echt begonnen! Ongelofelijk wat we allemaal al hebben gezien, super mooie natuur en overal wilde dieren. Onder anderen olifanten, giraffes, zebra’s, antilope, apen, heel veel verschillende vogels, gnoes, buffels, leeuwen, een jachtluipaard en ga zo maar door. Na een lange dag Safari was het heerlijk aankomen bij de tented lodge waar we een prachtige kamer hebben met een heel bijzonder verrijkend uitzicht.

Lake Manyara
Vandaag naar Lake Manyara national park geweest. Dit was weer een heel ander park, vol begroeiing, net als een bos. Weer veel olifanten gezien, maar ook giraffen, buffels en veel apen. In het meer zagen we ook nijlpaarden liggen! Het meer is zout, dus alleen de nijlpaarden zijn daar te vinden. Ook weer een leeuw gezien in de boom. Hopelijk zien we nog een keer een leeuw in actie. Bij de accommodatie zit een super mooi zwembad!

Serengeti
Gisteren moesten we een heel eind rijden, door het Ngorogoro gebied om in het Serengeti National Park te komen. Een heftige weg, bijna alles off road. Je wordt helemaal door elkaar geschut, dus mijn rug voelde ik wel na een hele dag in de jeep. De route onderweg was heel mooi, dus dat maakte veel goed. Onderweg hebben we weer wat nieuwe dieren gezien, zoals de hyena’s die op de weg liepen met een dood beest. Ze vochten om wie het mocht opeten, met allerlei gekke geluiden. We hadden heel veel geluk, we zagen namelijk op maar een paar meter afstand een cheeta moeder met 2 pups liggen, in de regen. Er was een heftige regenbui, we wachtte totdat het stopte om de cheeta’s beter te zien. Toen het stopte gingen ze drinken uit de rivier die langs de weg was ontstaan. Ze zijn heel moeilijk te spotten en het zijn er ook niet veel, dus dit was echt een geluksmomentje! Het uitzicht onderweg was eindeloos, over de oneindige vlakte. Dat is dan ook de betekenis van Serengeti, oneindige vlakte. Elk jaar branden ze een groot deel af, zodat er vruchtbare grond ontstaat waar vers gras groeit voor alle dieren. Dit is in augustus gebeurd. Wanneer het gras allemaal lang en groen is, trekt dit duizenden dieren en ziet het er letterlijk zwart van de dieren.
Onderweg naar het kamp kwamen we weer veel dieren tegen zoals giraffen, olifanten, zebra’s antilopen, apen enzovoort. Na een lange dag rijden kwamen we om 17:30 bij ons tentenkamp aan, wat dus midden in het Serengeti park ligt, tussen de wilde dieren. We hebben een grote tent met een eigen douche en toilet, wat erg fijn is want je wilt er niet uit ‘s nachts. Er was dan ook van alles te horen, zo liepen er veel hyena’s rond onze tent rare geluiden te maken. Vandaag konden we dus direct starten met de Safari omdat we al in het park waren. De ochtend was al fantastisch: moeder leeuw met 2 pups, 2 mannetjes leeuwen, nog een leeuwen familie op de rotsen, nijlpaarden van heel dichtbij en krokodillen! Leuk feitje, het stinkt heel erg bij de nijlpaarden omdat ze al hun stront rondslingeren met hun staart. De nijlpaarden zijn de gevaarlijkste dieren op aarde, als je ze te voet tegenkomt doden ze je direct. Overdag liggen ze in het water om hun huid te beschermen. Ook hebben we nog stokstaartjes, adelaars, gieren en andere kleurrijke vogels gezien. Toen we ‘s middags bij de tent waren, hoorde we opeens geluiden. Toen we keken liepen er allemaal zebra’s om onze tent! Emiel probeerde ze te aaien, maar dat mislukte. Nu gaan we lekker slapen, morgen vroeg op om 3 uur te rijden naar de Ngorogoro krater, waar we ook echt in afdalen om hopelijk de zeldzame zwarte neushoorn te spotten. Er leven er nog maar 19, dus de kans is klein.

Ngorongoro Crater
Vandaag zijn we extra vroeg opgestaan om onze weg te vervolgen naar de Ngorogoro krater. Hiervoor moesten we een flink stuk rijden door het Serengeti National Park, waarin we nog een aantal dieren hebben gespot. Onder andere 2 cheeta’s en vlak naast onze auto een leeuwen familie met 3 welpjes. Het was een flink stuk rijden door prachtige afwisselende natuur van Tanzania. Eenmaal aangekomen bovenaan de krater hadden we een prachtig uitzicht over de gehele vlakte van de krater. De krater is miljoenen jaren geleden ontstaan en heeft een oppervlakte van circa 280 km2. Om beneden te komen moesten we eerst nog een stukje rijden over de rand van de krater, om aan te komen bij de ingang. Dit was een afdaling van 600 hoogte meters.
Eenmaal afgedaald aan de vlakte zijn we opzoek gegaan naar de laatste van the big five: de neushoorn. De neushoorn is met uitsterven bedreigd, er zijn nog maar 19 neushoorns in dit gebied. Meestal verschuilen ze zichzelf in bosjes, wat het extra moeilijk maakt om ze te spotten. Ook was er een groot zoutwater meer ontstaan in de krater, waardoor we niet overal naartoe konden. De vlakte was rijkelijk gevuld met tal van dieren, honderden gnoe’s, zebra’s, antilopen en buffels, het zag bijna zwart van de dieren. Daarnaast hebben we ook veel nijlpaarden, leeuwen, twee olifanten, hyena’s, flamingo’s en andere mooie vogels gezien. Wat heel bijzonder was om te zien was een achtergelaten karkas van een buffel, gedood door een leeuw. Eromheen vochten de jakhalzen met de gieren om allemaal een hapje mee te pikken.
In de middag zijn we naar een picknick plek gereden om onze lunch te nuttigen. Het was op een hele mooie plek, maar we moesten wel erg goed opletten want er waren best veel wilde dieren om ons heen op een korte afstand, zoals buffels en nijlpaarden. Deze dieren vallen je gelijk aan als ze zich bedreigd voelen. Na de lunch zijn we de hele middag bezig geweest met het vinden de neushoorn, wat erg moeilijk was en ons uiteindelijk ook niet is gelukt. We hebben onze zoektocht naar de neushoorn moeten staken en zijn terug gereden naar de top van de krater. Daar hadden we een adembenemend uitzicht. Onze gids pakte zijn verrekijker erbij in de hoop nog een neushoorn te spotten, en jawel, heel ver weg zagen we een neushoorn. Kunnen we dus toch zeggen dat we de hele big five hebben gezien, ondanks dat de neushoorn een kleine stip was in de verte.

Daarna zijn we onze weg vervolgd naar de Rhotia Valley Lodge, gerund door een oud Nederlands echtpaar. Het bijzondere aan deze lodge is dat zij ook een kinderhuis hebben opgericht voor weeskinderen. 20% van de omzet gaat naar het kinder huis. We kregen een rondleiding en ontmoette de kinderen. Er wonen ongeveer 30 kindjes van rond de 8 jaar oud. Ze waren heel verlegen en vertelden over hun lievelingsvak en wat ze later willen worden, bijna iedereen dokter of leraar. De Lodge en het kinderhuis hebben hun eigen boerderij en groentetuin. Het was echt een geweldige dag! Uiteindelijk hebben we lekker gegeten, en hebben we met onze gids Alex een kleine borrel gedaan. In ons bed waren warme kruiken gelegd omdat het er s nachts flink kan afkoelen.

Zanzibar
Na heerlijk ontspannen te hebben in Arusha, vlogen we om 13:00 naar Zanzibar. Het vliegtuigje waarin we vlogen had 16 stoeltjes op elkaar gepropt, waarvan sommigen gebroken waren. Je moest ongeveer kruipend naar binnen en Emiel zat helemaal klem met zijn benen in zijn stoel. Ook de cockpit was gewoon open dus we konden lekker meekijken met de piloot. De propellers maakte zoveel geluid dat we niet eens met elkaar konden praten. Na een uur zijn we veilig geland op Zanzibar. Onze taxi stond klaar en heeft ons naar ons volgende verblijf gebracht in Stown Town.
We verbleven 2 nachten in Kholle House, een leuk idyllisch Afrikaans hotel, met een bed wat ongeveer 30 cm te klein is voor Emiel en aanvoelt als beton. Slapen is hier dus niet zo comfortabel maar verder een prima hotel. We zijn in de warme middag lekker gaan slenteren door de kleine straatjes van Stown Stown. Er zijn opvallend veel zwerfkatten hier. Ook komen er direct overal mensen naar ons toe die ons allemaal iets willen verkopen, een toertje door de stad of een tripje met de boot naar Prison Island. Ze zijn lastig van je af te slaan en volgen je soms wel voor een kwartier. We zijn een oud fort gaan bekijken en hebben een hapje en drankje aan het strand gedaan bij een gezellige tent met goeie muziek! De volgende dag hebben we een typisch Afrikaanse lunch genuttigd, bovenop een van de hoogste gebouwen van Stown Town met een mooi uitzicht over zee en aan de andere kant de sloppenwijken… Daarna hebben we een mooie strandwandeling gemaakt en s avonds lekker gedineerd aan een van de leuke restaurantjes aan zee. Hier heb je ook een prachtige zonsondergang! Morgen gaan we naar onze laatste bestemming, Jambiani. Hier kijken we ontzettend naar uit.Jambiani
In Jambiani verbleven we in een heerlijk resort, the Loop. Super fijn zwembad en aan de prachtige knalblauwe zee. Hier hebben we een week heerlijk gerelaxt. Op het strand zijn veel locals met hun “winkel” en spelende kinderen te vinden. Achter het resort is dan ook direct het arme dorp waar alle locals hun dagelijkse leven leiden. Op het strand is elke middag een “vismarkt”, wanneer de mannen met een bootje vol vis terugkomen, sprint het hele dorp erheen om de beste vissen te kopen. Alle vis wordt op het zand neergelegd en dan begint de chaos, iedereen begint door elkaar te schreeuwen om een bod te doen op de vissen. De vissen worden ook ter plekke geslacht. De zee is heerlijk warm, wel 25 graden. Wat wel bijzonder is dat de zee heel lang ondiep blijft. Wanneer het eb is, kan je wel 2 km de zee in lopen. Verder zijn we nog een middag gaan zeilen met een catamaran. Na een heerlijke laatste week Zanzibar zit ons avontuur er op, tijd om naar huis te gaan!