Evaluatie Malawi reis: Jac

We hebben een fantastische reis gehad en denken er nog vaak aan terug!

Algemeen:

Wat was het hoogtepunt van jullie reis?

– We zouden dan twee hoogtepunten moeten noemen. De dieren in South Luanga waren fantastisch. De eerste aanblik van een luipaard die ging drinken voor onze auto zullen we nooit meer vergeten. Maar ik wil ook zeker het contact met de lokale bevolking willen noemen. We hebben een school bezocht en later nog eens het dorpje van Njobvu cultural village. Dat was ook erg speciaal.

Heeft de reis aan jullie verwachtingen gedaan?

– Zeker. We hadden ervaring in Tanzania en dit is heel anders. Wellicht minder leeuwen en zebra’s maar veel intiemer.

Zat het programma van jullie reis goed in elkaar?

– Ja. Al zou een andere volgorden mij ook goed lijken. Bijvoorbeeld door na Zomba eerst naar Majete te gaan. Dan naar Mulanje en dan naar Liwonde. Dan heb je namelijk na Zomba eerst weer een park en dan een berglandschap en dan weer een park.

Heb je voldoende informatie van Kazuri Safaris ontvangen over je reis?

-Ja. Ook bereikbaar voor vragen

Hoe was de bereikbaarheid van de lokale partners ter plaatste en Kazuri Safaris tijdens jullie reis?

– We hebben geen contact gezocht met Kazuri Safaris, maar hebben het idee dat Kazuri Safaris goed bereikbaar was.

– Malawian Style hebben we eenmaal nodig gehad omdat we onze gids wilden bereiken vanwege de plannen van de volgende dag. We hadden geen nummer van de gids en dat was eigenlijk wel handig geweest. Malawian Style was zelf niet te bereiken, maar waarschijnlijk omdat het zondag was. Gelukkig vonden we in de beschrijving een naam van een gids van Malawian Style die we toevallig de vorige dag hadden gesproken. Via hem kregen we het nummer van de gids.

Hoe heb je het contact met Kazuri Safaris ervaren?

– Uitstekend. Vriendelijk en voldoende frequent.

Op welke manier ben je in contact gekomen met Kazuri Safaris?

– Op de bijzondere reizen beurs die in Januari 2017 in Amsterdam (Beurs van Berlage) werd gehouden.

Zou je Kazuri Safaris aanbevelen aan andere mensen?

– Zeker!

 

Accommodatie:

Was de accommodatie naar verwachting?

– Ja, in het algemeen waren de accommodaties boven verwachting.

Wat was het beste hotel, waarom?

– Dat is moeilijk kiezen. Zomba Forest Lodge was erg speciaal. Zowel de locatie, het eten als de service en de vriendelijke eigenaren. Ook de leuke andere gasten maakten het een fantastisch verblijf. Mvuu Camp was zeer mooi gelegen en had hele goede service en faciliteiten. Croc Valley (Zambia) was ook erg indrukwekkend met het uitzicht op de nijlpaarden en de huisjes ‘in het veld’. Tenslotte was Ngoza lodge in Majete goed. Wat (gek genoeg) daarbij misschien jammer was, was dat het daar zo rustig was. Maar dat kwam misschien ook doordat op dat moment het park beperkt open was vanwege de olifanten verhuizing.

Wat was het minste hotel, waarom?

– Als we eentje moeten aanwijzen, dan is dat Kara O’mula lodge. Deze accommodatie sprak ons het minste aan. Zeker omdat deze direct na Zomba Forest kwam en dit veel minder intiem over kwam.

 

Eten:

Hoe was het eten bij de hotels waar het ontbijt, lunch, diner inclusief was?

– over het algemeen goed tot zeer goed (Zomba Forest Lodge). Bij Kara O’Mula lodge was de tijd tussen bestellen en het serveren erg lang (meer dan 1,5 uur) terwijl er vrijwel geen andere gasten waren.

 

Vervoer:

Hoe was het vervoer?

– Prima. De auto (Nissan 4×4) was goed toegerust voor de rit.

  

Chauffeur:

Hoe was de chauffeur? Denk hierbij aan zijn rijstijl, behulpzaamheid, informatief en op tijd?

– Isaac was onze gids en chauffeur en we hebben veel aan hem te danken. Hij was altijd op tijd, sprak goed Engels, kon veel vertellen, was erg vriendelijk en kon goed rijden. Ook dingen regelen (zoals water en grensovergang met Zambia) ging erg goed. Maar met name de laatste twee dagen waarin twee van ons behoorlijk ziek waren, heeft hij fantastisch opgelost. Hij had ons bij het vliegveld kunnen afzetten en vervolgens van zijn weekeinde kunnen genieten. Maar in plaats daarvan was hij erg zorgzaam en wilde hij bij ons blijven tot we goed en wel waren vertrokken. Toen bleek dat we niet konden inchecken doordat we niet geschikt waren om te vliegen, heeft Isaac ons de rest van de middag nog naar ziekenhuizen vervoerd, met ons medicijnen gehaald en ons naar het hotel gebracht. Tegelijk ook het nodige met Malawian Style geregeld. Dus, al met al een zeer fijne en betrouwbare gids.

 

Optionele excursies:

Hoe was de kwaliteit van de optionele excursies?

– We hebben in Cape Mclear een boottocht gemaakt naar een eilandje voor de kust. In het meer hebben we gesnorkeld en op een strandje hebben we vis van een barbecue gegeten. Al met al een geslaagd uitje. De prijs (4×40 USD) vonden we wel vrij hoog, maar we zijn blij dat we dit hebben gedaan.

 

Opmerkingen:

Heb je nog opmerkingen en/of tips waar Kazuri Safaris in de toekomst rekening mee kan houden?

– We hebben erg genoten van ons verblijf in Njobvu cultural village. Het heeft ons (zeker ook de kinderen) veel geleerd over het leven in Malawi. We begrepen echter dat de locatie niet echt populair is onder toeristen terwijl het wel op een goede locatie ligt. We kunnen zeker aanraden om deze locatie in de toekomst (nog) meer onder de aandacht te brengen.

– Een ander klein punt om nogmaals te benadrukken is dat het ’s avonds, ’s nachts en ’s morgens best fris kan zijn. We hadden voldoende kleren mee, maar ik kan me best voorstellen dat mensen met andere ideeën naar Malawi komen.

– En dan nog een tip van ons. De visa procedure op Lilongwe airport was niet erg efficiënt georganiseerd en duurde daardoor heel lang. Als ik de volgende keer weer zou gaan, zou ik zeker overwegen het visum in Nederland te regelen of anders voor aan het vliegtuig te gaan zitten zodat je snel bij het eerste loket kan zijn.