Onderweg in Afrika

Onderweg in Afrika

Mijn jaarlijkse werkbezoek aan Afrika zit er helaas weer op. Dit keer ging de reis naar Oost Afrika en het was heerlijk om weer even terug te zijn. Het leven voor mij in Afrika is zo anders dan in Nederland. Het viel me op dat je in Afrika onderweg zoveel ziet. Thuis ben je gewend aan je omgeving en de dingen die je ziet als je bijvoorbeeld in gedachten op de fiets door je woonplaats fietst, gaan vaak aan je voorbij. In Afrika daarentegen zie ik alles en kijk ik mijn ogen uit!

 

In Kenia reden we door een straat vol met meubelmakers. Bedden, banken, hekwerken, verzin het en het wordt gemaakt. En alles staat buiten langs de kant van de weg. De vraag of mensen hier daadwerkelijk hun meubels kopen, schoot even door mijn hoofd. Er is geen stoep en mensen lopen door de prut en het gras van winkel naar winkel. Blijkbaar wel, want anders zou het niet zijn zoals het is. Aan de overkant van de weg de tuincentra. Geen overdekte kassen met winkelkarretjes zoals bij ons, maar rijen dikke stekken langs de weg. Zelf even oppakken en naar de verkoper komt naar je toe.

Al het afval verbaast me steeds weer. De mensen in Afrika zijn als het gaat om hun eigen huis en tuin zo ongelofelijk netjes. Al hebben ze nog zo weinig, huis en kleding zijn altijd spik en span in orde. Maar waarom is het daarbuiten dan zo ontzettend vies en gooien ze alles zonder nadenken weg? Je vind nergens prullenbakken en blijkbaar doet het ze niets. Eens in de zoveel tijd word afval verbrand. Misschien zien zij het niet eens?!

Ik geniet ook weer elke keer van de meest geweldige reclameborden die je onderweg ziet. In Oeganda bijvoorbeeld, waar zou je liever heengaan? Naar de Real Miracle Centre of het Comfort Medical Centre? Elke tweede winkel in Oeganda is een telefoonwinken en dan is het MTN, Airtel of Uganda Telecom for U. En het lijkt of iedereen hun gebouw in de stijl van de winkel laat verven en dat neem je ook direct het aangrensende pand van de buren mee. Of je echt telefoonkaarten verkoopt, dat is een bijzaak. Oeganda is een grote reclame!

Ik vind het heerlijk om onderweg te zijn. Maar geef mij maar de natuur om doorheen te rijden. Je rijdt langs bananan- en theeplantages, ziet apen langs de weg zitten, je hebt uitzicht op bergen en meren, je ziet savannes en soms gewoon niets….Uitgestrektheid in de meest afrikaanse vorm die je je kan voorstellen!

Groetjes Saskia
Eigenaresse van Kazuri Safaris