Het centrum van Tanzania: Dodoma

Nieuwe weg

De weg van Arusha naar Dodoma via Singida is goed. Het is een nieuw geasfalteerde weg en je bent er in minder dan 8 uur. Ik heb de Arusha Express genomen, die vertrekt om 6 uur vanuit Arusha. Het voordeel van zo’n vroeg vertrek is dat er nog geen verkeer is en er dus geen files zijn! Wat een verademing. Want Arusha is een snel groeiende stad en het aantal auto’s neemt met de dag toe. En geen kleine auto’s zoals wij die in NL gewend zijn, nee, allemaal grote 4wheel drives.

Het centrum, maar toch de middle of nowhere

Dodoma is de nationale hoofdstad van Tanzania. Het ligt absoluut centraal in het land, maar in een droge en hete omgeving. Ver van andere steden vandaan en tot voor kort bereikbaar via slechte wegen. Nu is de regering druk bezig met het aanleggen van goede wegen en zo worden ver uit elkaar liggende plaatsen in Tanzania bereikbaar in 1 dag, ipv 2 of 3 dagen voorheen.

Parlement van Tanzania

In Dodoma zetelt het Parlement (Bunge). Naast het oude parlementsgebouw is een groter, nieuw Parlementsgebouw gebouwd. Je mag er helaas geen foto’s van maken. Ik was eerder op de dag aardige mensen tegengekomen en zij namen me mee naar Bunge. Iedereen kent hier wel iemand en de oudste zus kende de politieman die daar werkt. Na uitgebreide begroetingen werd de vraag gesteld of hun vriendin niet eens binnen mocht kijken. Natuurlijk! En dat op een zondag, we kregen een privè rondleiding. Zij waren er zelf ook nog niet binnen geweest, dus het was leuk en indrukwekkend voor ons allemaal. Volgens hun zijn er zo`n 300 mensen werkzaam in het parlement en 15 ministers.

Afrikaanse gastvrijheid

Ik verbaas me elke keer weer over de gastvrijheid van de mensen hier. Ik ging mijn busticket kopen voor Dodoma naar Mbeya en kwam daar in contact met 4 jongeren. Het bleken 2 broers en 2 zussen te zijn, 3 studeren er hier aan de universiteit en de jongste zus gaat ook naar Mbeya. Dus of ik de stoel naast haar wilde boeken. Natuurlijk. Zo raakten we aan de praat, brachten ze me naar een hotel en vervolgens namen ze mee uit lunchen. En ik liet het maar gewoon over me heenkomen. Na de rondleiding in het parlementsgebouw hadden ze eigenlijk nog hun huis op de planning staan. Maar ik was moe, het was ondertussen al 18uur en ik was om 04.45 uur opgestaan.

Dodoma, hoofdstad van Tanzania

In de reisgidsen lees je al dat er niet veel te doen is in Dodoma en dat klopt. Het is eigenlijk ongelofelijk dat dit de hoofdstad is. De stad is vrij groot, heel ruim aangelegd, met een paar asfalt wegen. In de `binnenstad` waar de winkels zich bevinden heb ik alleen zand en gravel wegen aangetroffen! Er wonen hier zo’n 350.000 mensen, waarvan meer dan 10% student is. Je hebt hier 2 goede universiteiten! Tijdens een rondje wandelen heb ik een paar kerken gezien, super veel grote auto`s en dat is het eigenlijk wel. Als je hier ook vraagt, wat zal ik gaan zien in Dodoma, dan zeggen de mensen, er is eigenlijk niets voor toeristen om te zien.