Evaluatie Zuid-Tanzania reis: Joni

De reis was weer fantastisch en ik ben ook al weer bezig met de volgende :-).

Algemeen:

Wat was het hoogtepunt van jullie reis?

En dan mag je er maar 1 noemen? Dat is onmogelijk!
• Verblijf in Ruaha River Lodge met aan de overkant Hippo’s, Olifanten, Giraf, Defaasa waterbuck en warthog. En bij de bar alle rock hyrax, die zijn zoooo lief en schatting, kun je een hele dag naar kijken.
• Bezoek aan school en ziekenhuis, erg indrukwekkend
• Uitzicht bij Sanje waterval en uitzicht omhoog vanaf het onderste basin
• Serval gezien, in een flits
• Alle olifanten, elke keer weer mooi
• Vechtende giraffen (heel sloom om de beurt met de nek slaan)

Heeft de reis aan jullie verwachtingen gedaan?

Absoluut! Heerlijk rustig, prachtige natuur, mooie lodges. 

Zat het programma van jullie reis goed in elkaar?

Wat ik zelf een volgende keer anders zou doen (met consequentie voor prijs)
• In Selous ook in het Game Reserve zodat je een ochtend en middag game drive kan doen. Vind ik zelf mooier dan een hele dag waarbij je het heetste moment van de dag meepakt en (als je in de ochtend weg gaat) het einde van de dag mist op de game drive.

• Zoals ik in de mail al zei vond ik Mikumi er een beetje bijhangen, met een bezoek van 2-2,5uur. Zou daar ook in het park overnachten en eind van de middag en route game drive bijvoegen of langer blijven in de ochtend of overslaan.

Heb je voldoende informatie van Kazuri Safaris ontvangen over je reis?

Zeker. Zoals Hans al zei, met een gewone NL telefoon heb je niet overal bereik. Ik vond dat heerlijk!

Hoe was de bereikbaarheid van de lokale partners ter plaatste en Kazuri Safaris tijdens jullie reis?

Prima, gids was altijd op tijd, alles was vooraf goed geregeld en jij reageerde snel op sms over vetrektijd vliegtuig.

Hoe heb je het contact met Kazuri Safaris ervaren?

Leuk en persoonlijk.

Op welke manier ben je in contact gekomen met Kazuri Safaris?

Vakantiebeurs 2 jaar geleden

Zou je Kazuri Safaris aanbevelen aan andere mensen?

Absoluut!

Accommodatie:

Was de accommodatie naar verwachting?

De hotels waren allemaal prima, meer luxe dan je nodig hebt op een safari maar wel lekker.

Wat vond je tijdens de reis het beste hotel, waarom?

Ruaha River logde – veel te veel luxe (zelfs een kluisje) maar wat een locatie, wat een uitzicht!!!! 

Welk hotel heeft niet aan je verwachtingen voldaan, waarom?

Angalia Tented Camp vond ik het minste maar waarschijnlijk waren we nog wat vroeg in het seizoen en we waren ook de enige. gasten. In de omgeving van de logde is niet zoveel. En na Ruaha ben je hartstikke verwend natuurlijk! 

Eten:

Hoe waren de maaltijden bij de hotels waar het ontbijt, lunch, diner inclusief was?

Over de top luxe! Voldoende variatie en erg uitgebreid.

Hoe was het vervoer?

Tja, wij hadden natuurlijk weer autopech maar dat was ook avontuurlijk. Toen we bij de school waren hield onze auto ermee op. De lodgemanager van Sable Mountain was mee en die heeft toen een auto laten komen van de Lodge. Daarmee zijn we naar het ziekenhuis geweest en op de terugweg naar de Lodge kregen we een lekke band. Steeksleutel paste niet, 2x nieuwe laten komen en toen was de band vervangen. Wij vinden dat helemaal niet erg, hoort erbij en is avontuurlijk. Volgende ochtend was de vervangende auto uit Dar aangekomen en hebben we onze reis vrijwel zonder vertraging kunnen voortzetten. Beide auto’s waren prima. 

Chauffeur:

Hoe was de chauffeur? Denk hierbij aan zijn rijstijl, behulpzaamheid, informatief en op tijd?

Rajab was vriendelijk en behulpzaam. Hij reed prima, zeker in vergelijking met sommige bussen daar, wat rijden die hard! Daarnaast moesten we wel even wennen aan de verkeersregels die denk ik gewoon bij het land horen. Erg hard door dorp rijden en auto’s hebben voorrang op alles. Toeteren en iedereen sprint aan de kant, desnoods in een greppel. Dat zijn wij niet gewend, je laat een volbeladen fiets even voor, die dwing je niet af te stappen. Maar dat heeft denk ik niet met Rajab te maken maar met hoe daar het verkeer op dit moment is.

Zijn kennis van vogels was wat beperkt, zijn specialisatie was duidelijk mammals.

Zeker ook behulpzaam. We wilden onderweg wat drinken en we hadden alleen dollars. Toen heeft hij betaald (en hebben we hem natuurlijk wel in dollars terug betaald).

Hij was nog nooit op de veranda/bar van Ruaha River Lodge geweest dus we hebben hem uitgenodigd voor een drankje en dat was erg gezellig. Leuk om over het land te praten.

Optionele excursies:

Hoe was de kwaliteit van de optionele excursies?

De bootsafari was zeer de moeite waard. We hebben 3 verschillende soorten ijsvogels gezien en we wisten niet eens dat er meer dan 1 soort was! De oevers afspeuren naar krokodilletjes en monitor beesten was ook leuk.

De wandelsafari vonden we ook de moeite waard. De gids maakte er een beetje teveel een show van (Hans vond dat erger dan ik). Onderweg kwamen we langs een groep ruziënde bavianen en dat was heel indrukwekkend, wat een gekrijs.

Het bezoek aan Neema vond ik wat minder. Ik had een beetje het beeld van dat project bij Arusha en dat was zo heerlijk en daar zag je de mensen echt aan het werk. 

Hoe was het pack 4 purpose project? Hoe gaat dat in zijn werk?

Hier vind je meer informatie : https://www.packforapurpose.org
Voor accomodaties die meedoen in Tanzania: https://www.packforapurpose.org/destinations/africa/tanzania 

Je kijkt of een van de accommodaties waar je naartoe gaat in de lijst staat. Dan klik je op die accommodatie en zie je welke projecten er in de buurt staan. Per project staat er wat ze nodig hebben en waarom. 

Bij Sable Mountain lodge zijn 2 projecten, een school en een kliniek.

Voor de school hebben we straatvoetballen, sprintouwen, engelstalige voorleesboeken, krijtjes en kleurpotloden meegenomen. Toen we het aan het inpakken waren was het echt een hele stapel. Kom je daar, voel je je toch wat bezwaard, ze hebben er niks, kom jij aan met 25 doosjes potloden… Maar we zijn heel hartelijk welkom geheten, hebben een rondleiding gehad door alle lokalen, en ik denk ook echt dat ze blij zijn met het gebaar. De kinderen waren net uit en namen de spullen in ontvangst. We zijn daarna naar het ziekenhuis gereden en overal waar we kinderen tegen kwamen werd er gezwaaid en bye bye geroepen (op een andere manier dan in andere dorpen). 

Voor het ziekenhuis/de kliniek hadden we o.a. lampen op zonne-energie meegenomen. Dat was een schot in de roos want tot nu toe deden ze bevallingen bij het licht van een telefoon… Ook weer alle kamers gezien en ze nemen er de tijd voor. 

Ik denk dat we geluk hadden dat het rustig was bij Sable Mountain en dat daarom de lodgemanager mee kon. Dat was fijn want hij kende de hoofdmeester en de zuster van de kliniek en kon helpen met vertalingen. Ik weet niet hoe dit gaat als de lodge erg druk is.

Maar, we waren daar op de laatste dag voor de vakantie dus bij Udzungwa hebben we de koffer met spullen voor de 2e school achtergelaten. Zij brengen die na de vakantie naar de school. 

Wij vonden het erg de moeite waard, ook al is het misschien maar een druppel op een gloeiende plaat. Je bent in een ontwikkelingsland en dat zou je bijna vergeten tijdens de gamedrives. De mensen zijn vriendelijk, gastvrij en dankbaar en het zet jezelf weer even met de benen op de grond. Wat hebben wij het toch goed en wat een geluk heb je als je in Nederland geboren wordt. 

Opmerkingen:

Heb je nog opmerkingen en/of tips waar Kazuri Safaris in de toekomst rekening mee kan houden?
Niet dat ik zo kan bedenken. Wel een vraag, heb je misschien nog het boekje met ‘de reis’ van vorig jaar en zou je die nog eens willen sturen? Ik kan die van vorig jaar niet vinden en nu we hier wel een terugkerend iets van willen maken vind ik het leuk om de boekjes van elke reis te bewaren. 

Heel erg bedankt voor de goed verzorgde reis!
Joni en Hans