Evaluatie Namibië reis: Kees

We hebben een prachtige reis door Namibië gemaakt. De reis had een goede opbouw: eerst het prachtige landschap en daarna de beessies in Etosha. Een absoluut hoogtepunt was de ballonvaart boven de Sossusvlei.

Algemeen:

Wat was het hoogtepunt van jullie reis?

Dat is heel moeilijk aan te geven. Er waren er zoveel. Een letterlijk hoogtepunt was de ballontocht boven de Sossusvlei. Niet goedkoop maar als je er eenmaal bent, dan moet je dat niet missen. We hadden weer geluk, want ze kunnen niet altijd vliegen  (i.v.m. weersomstandigheden). Maar wij wel. Af en toe kijken we nog naar de foto’s en video: fantastisch.

Een ander hoogtepunt was na de Fishriver Canyon onze tocht door de bedding van de Gamkabrivier naar de Oranjerivier. De bergen de leegte en dan het groen van de Oranjerivier.

Weer een hoogtepunt was, wat wij het “beessies” kijken noemden. Etosha is dan het mooist, vooral door de hoeveelheid, dat was overweldigend.

Heeft de reis aan jullie verwachtingen gedaan?

Ik vraag mij dan altijd weer af: wat waren mijn verwachtingen. Ik had gedacht dat het ongeveer zo iets zou zijn als de Karoo in Zuid-Afrika. Dat klopte, maar met vele plussen daarbij. Dus, ja het heeft meer dan aan onze verwachtingen voldaan.

Zat het programma van jullie reis goed in elkaar?

Ja, ook achteraf vond ik het mooi opgebouwd. Eerst vooral het landschap en daarna de “beessies”.

Ook in het begin was het rustig en konden we aardig wennen aan het links rijden en wennen aan het landschap en de ruimte. Vooral tijdens het begin verwonderden we ons sterk over de leegte van het landschap en tegelijkertijd vol van de stille oerkrachten die je wel kon zien. Daarna waren we meer gericht op het zien van het wild.

Heb je voldoende informatie van Kazuri Safaris ontvangen over je reis?

Ja en ik heb niet het gevoel dat we iets gemist hebben. Door het samen doorspreken van de reis, krijg je automatisch de gewenste informatie.

Hoe was de bereikbaarheid van de lokale partners ter plaatste en Kazuri Safaris tijdens jullie reis?

De enige ervaring die we hebben gehad is onze ontvangst in Johannesburg. Die verliep goed.

Hoe heb je het contact met Kazuri Safaris ervaren?

Prettig, het meedenken en ons prikkelen over wat we eigenlijk wilden, is ons goed bevallen.

Op welke manier ben je in contact gekomen met Kazuri Safaris?

Via googelen op het woord safari en Namibië. Na alle plichtmatige reizen kwam jouw site met een reis die ons aantrekkelijk leek. In ieder geval genoeg aantrekkelijk om contact met je op te nemen. Toch wel huiverig ten aanzien van de betrouwbaarheid. Maar ik kon niets negatiefs vinden. Dus gebeld en we hebben daar zeker geen spijt van.

Zou je Kazuri Safaris aanbevelen aan andere mensen?

Ik noem jouw naam en heb het er met andere mensen op een positieve manier over. Tenminste als het aan de orde komt.

Accommodatie:

Was de accommodatie naar verwachting?

Ik had wat dat betreft heel wat voorwerk via Google gedaan. Dus de verwachtingen klopten redelijk.

Wat was het beste hotel, waarom?

Er waren een aantal die wij zeer gewaardeerd hebben:

Le Mirage, op Tripadvisor stonden veel negatieve berichten. Daar hebben we echter een fantastisch verblijf gehad. Alles was goed: het eten, de verblijven (kamers is een verkeerd woord hiervoor). We hadden een kamer met uitzicht op de duinen en op de enkele gemsbok die kwam drinken. De service was helemaal top, je voelde je echt persoonlijk bediend..

Kalahari Farmhouse: minder verhalen, maar was fantastisch wat betreft eten, de verblijven en de mensen. Niets was teveel.

Klein Aus Vista, precies hetzelfde verhaal.

Eagle Tented Lodge & Spa, was een heerlijke ervaring qua eten en verblijf. Net als de Etosha Aoba Lodge, ook fantastisch

Wat was het minste hotel, waarom?

Het minste waren de lodges van de NWR, Ai-Ais en Waterberg. Daar was je geen gast maar iemand die hen lastig viel, op een paar uitzonderingen na, van mensen die er ondanks alles toch iets van probeerden te maken. Eten in Ai-Ais was echt slecht (wel aardige mensen). De vele Zuidafrikaanse toeristen, aten niet in het restaurant (braai), het was er erg leeg. Waterberg ging nog, maar hield ook niet over. Het verblijf (appartement)in Ai-Ais was wel goed, maar in Waterberg, een bungalow, was zeer karig, geen enkele hele stoel buiten en binnen helemaal geen stoel.

Eten:

Hoe was het eten bij de hotels waar het ontbijt, lunch, diner inclusief was?

Het eten was – net als wij in Zuid-Afrika al hadden ervaren – uitstekend. Op een paar uitzonderingen na (zie boven). Je kan merken dat veel wordt geïnvesteerd in het niveau. In Windhoek hebben we twee keer gegeten in NICE, een opleidingsinstituut voor ‘chefs’. Was dichtbij het  Vondelhof Guesthouse.

Top vijf was:

Le Mirage, Eagle Tented Lodge, Etosha Aoba, Countryhotel Opuwo, Kalahari Farmhouse

 

Vervoer:

Hoe was de auto?

Op de auto was niets op aan te merken. Alles prima geregeld. We hebben wel gemerkt dat we een gelukkige keuze hadden gemaakt met een 4×4. We maakten ons geen zorgen over de wegen, alhoewel het best wel eens spannend  was. Drie keer over de bergpassen naar en vanaf Epupa. Met een normale personenauto zou ik toch wel angstig zijn geweest of we het wel zouden halen. Ook op de andere gravelwegen is een 4×4 te prefereren. Je zag ook bijna geen personenauto’s bij de collega-toeristen.

 

Optionele excursies:

Was het makkelijk om de excursies ter plekke te boeken? Wat hebben jullie gedaan?

De ballontocht hadden we van te voren al geregeld, maar was ook in de Mirage te boeken, dus dat was niet strikt noodzakelijk. Bij de lodges die onderdeel waren van een een gamereserve hebben we drie maal een gamedrive  meegemaakt. Daar hebben we allebei zeer van genoten. Elke drive had wel weer iets bijzonders.

In Epupa hebben we geraft op de Kunene rivier. Ook voor ons oudjes zeer goed te doen. We waren wel nat, maar meer door elkaar nat te maken dan door het raften.

Vanuit Epupa hebben we ook een Himbadorp bezocht. We hadden dat uitgesteld tot dat moment (er waren al eerde mogelijkheden o.a. vanuit Opuwo en Palmwag) en naar wat we vanuit de verhalen van anderen hebben gehoord, hebben we de juiste keuze gemaakt.

 

Opmerkingen:

Heb je nog opmerkingen en/of tips waar Kazuri Safaris in de toekomst rekening mee kan houden?

Ik denk dat ik alleen nog wil opmerken, dat de kleinschaligheid en het ontbreken van massatoerisme, mij ontzettend goed is bevallen.