Evaluatie Malawi reis: Natasja

Malawi heeft alles om heerlijk te relaxen, de safariparken zijn rustig, mooi en ongerept en Mount Mulanje beklimmen is een unieke ervaring. Maar ook het bezoeken van bijvoorbeeld Njobvu Village of wat andere projecten is iets wat een vakantie echt iets extra's geeft om de vakantie echt uniek en onvergetelijk te maken. En om Malawi echt in je hart te sluiten uiteraard.

Wat was het hoogtepunt van jullie reis?

Hoogtepunten waren letterlijk de beklimming van Mount Mulanje inclusief de overnachtingen op deze berg en ons verblijf in Njobvu Cultural Village. Verder was ook het verblijf in Croc Valley met de bijbehorende safari’s in South Luangwa een hoogtepunt. Davidson Cottage aan Lake Malawi was heel erg luxueus.
Andere hoogtepunten waren onze eigen ingeplande bezoeken aan scholen, daycarecenter van Baobab Kids en Saopa.

Heeft de reis aan jullie verwachtingen gedaan?

Nou en of, en nog wel meer dan dat.

Zat het programma van jullie reis goed in elkaar?

Ja, het programma was precies goed naar onze mening. De opbouw pakte voor de kinderen uit zoals we gehoopt hadden. De bezoeken aan de wildparken waren goed verdeeld en ook de verdeling tussen actief zijn, relaxen en de intensere bezoeken aan de lokale projecten/bevolking was goed. Afsluiten aan het meer van Malawi was pure verwennerij en dus heel goed gekozen.

Heb je voldoende informatie van Kazuri Safaris ontvangen over je reis?

Ja, alles was voldoende beschreven. Het enige wat nog toegevoegd kan worden is het beschrijven van de grensovergang van Malawi naar Zambia, omdat dit voor Nederlanders een wat ingewikkelde procedure is. We wisten niet goed hoe dit in zijn werk ging en stonden in het begin lang in de rij terwijl we eigenlijk iets in een soort gastenboek moesten schrijven.

Hoe was de bereikbaarheid van de lokale partners ter plaatste en Kazuri Safaris tijdens jullie reis?

De lokale partners, Malawian Style, waren heel goed te bereiken via onze chauffeur. Contact met Kazuri hebben we niet nodig gehad tijdens onze vakantie, maar dat was ongetwijfeld ook goed gegaan.

Hoe heb je het contact met Kazuri Safaris ervaren?

Als heel goed. We vonden het erg prettig dat we bij Saskia langs konden komen om alles goed door te spreken. Ook via de mail en de telefoon was Saskia goed te bereiken.

Op welke manier ben je in contact gekomen met Kazuri Safaris?

Allereerst via het internet. Daarna ook face-to-face, via de telefoon en per mail.

Zou je Kazuri Safaris aanbevelen aan andere mensen?

Jazeker!

Accommodatie:

Was de accommodatie naar verwachting?

Alle accommodaties waren naar verwachting of beter. Op sommige plekken vonden we de verzorging zelfs iets teveel van het goede.

Wat was het beste hotel, waarom?

Croc Valley. De voorzieningen waren hier geweldig, het eten voortreffelijk, de safari’s waren prachtig maar bovenal waren de mensen die hier werkten allemaal ontzettend aardig, zorgzaam en behulpzaam.

Wat was het minste hotel, waarom?

Geen. Alle hotels zijn het meer dan waard om bezocht te worden. Ze hebben allemaal hun sterke punten, hun charme en hun goede, vriendelijke personeel.

Twee kritische punten:
– Davidson Cottage voelt minder vrij op het moment dat de eigenaresse aanwezig is. Zij is erg aanwezig.
– Mumbo Island is naar onze mening te duur voor de verzorging die je daar krijgt. De ligging en accommodatie vergoedt echter heel erg veel.

Hoe was het kampeermateriaal bij Mulanje?

Voor ons was het uitstekend. Het was echt heel mooi om in de hutten op de berg te slapen. En dat er dragers zijn die je slaapzak de berg op dragen is natuurlijk enorme luxe. De gidsen en dragers maakten zelfs onze bedden op, inclusief brandende kaarsen in de vensterbank.

Eten:

Hoe was het eten bij de hotels waar het ontbijt, lunch, diner inclusief was?

Heel erg goed en heel erg veel. We hebben overal echt heerlijk gegeten. Op sommige plekken kregen we echt zoveel eten, vooral in Croc Valley en Davidson Cottage, dat we ons ervoor schaamden t.o.v. de lokale bevolking. Hier moeten ze volgens ons echt beter op letten in een land als Malawi. Wij hebben op deze plekken zelf gevraagd om kleinere porties.

Vervoer:

Hoe was het vervoer?

Heel erg goed. Onze chauffeur reed echt heel erg veilig, we voelden ons heel prettig bij Hastings in de auto. Om het nog comfortabeler te maken zouden hoofdsteunen op de achterbank wenselijk zijn.

Hoe was de chauffeur? Denk hierbij aan zijn rijstijl, behulpzaamheid, informatief en op tijd?

Zie ook bovenstaande. Hastings, zo heette onze chauffeur, reed veilig en nooit te hard. Hij was heel behulpzaam, informeerde ons altijd goed en op tijd. Kortom een hele goede chauffeur/gids/reisleider/reisgenoot. Het enige waar hij op moet letten is zijn rustpauzes. Hij rustte te weinig naar Nederlandse maatstaven. Door dit wel te gaan doen zal zijn reisgezelschap zich nog prettiger voelen bij hem in de auto. Maar niets dan lof voor Hastings!

Optionele excursies:

Hoe was de kwaliteit van de optionele excursies?

Het bezoek aan Tribal Textile was heel erg leuk. We hebben hier echt onze ogen uitgekeken. We gingen er met kleine tegenzin heen omdat het dichtbij Croc Valley zat en we dus snel weer uit de auto moesten terwijl we nog vrij lang moesten rijden. Maar we waren na afloop heel blij dat we er geweest waren. Het bezoek aan de Pottery ging niet door omdat de bakkerij dicht was, maar dat vonden we geen probleem.

Njobvu Village was geen optionele excursie, maar in onze ogen zeker een must voor iedereen die Malawi bezoekt. Malawi is veel meer dan safari en het Lake en dat kun je hier ervaren.

Hebben jullie voldoende tijd gehad om de lokale projecten te bezoeken?

Ja daar was ruim voldoende tijd voor. Doordat je in Malawi vroeg gaat slapen, sta je ook heel vroeg op en heb je mooie lange dagen voor alles wat je wilt ondernemen. Hastings was ook heel flexibel en dat kwam het bezoeken van de projecten zeker ten goede. De reisafstanden in ons programma waren ook prima te doen waardoor we veel tijd hadden voor allerlei bezoeken die we wilden afleggen aan projecten, scholen, vrienden etc.

Opmerkingen:

Heb je nog opmerkingen en/of tips waar Kazuri Safaris in de toekomst rekening mee kan houden?

Malawi is echt een prachtig vakantieland en wij denken dat jij je echt kunt onderscheiden van andere reisbureaus door mooie reizen naar en door Malawi aan te bieden en dit ook kenbaar te maken via allerlei kanalen, beurzen etc. Malawian Style is een goede partner die je hier zeker goed bij kunt gebruiken. Malawi heeft alles om heerlijk te relaxen, de safariparken zijn rustig, mooi en ongerept en Mount Mulanje beklimmen is een unieke ervaring. Maar ook het bezoeken van bijvoorbeeld Njobvu Village of wat andere projecten is iets wat een vakantie echt iets extra’s geeft om de vakantie echt uniek en onvergetelijk te maken. En om Malawi echt in je hart te sluiten uiteraard. Als wij je kunnen helpen om Malawi nog meer op de vakantiekaart te zetten, dan zullen we dat graag doen!