Zuidelijk Afrika Groepsreizen

Bagage & kleding

Het makkelijkst is het om je bagage in een zachte (weekend)tas mee te nemen. Die kun je namelijk goed kwijt in de bagageruimte van de truck. Over het algemeen is een maximum van 20 kilo per persoon toegestaan op de intercontinentale vluchten. Check dit van tevoren op je ticket, zodat je hier met inpakken rekening mee kunt houden.

De neiging is vaak groot om teveel bagage mee te willen nemen. Er is op al onze reizen echter voldoende gelegenheid om je kleding te laten wassen. Het kan ‘s morgens en in de hoger gelegen gebieden koud zijn, evenals in de winter (overigens een uitstekende reistijd in Zuid-Afrika). Het is verstandig om een fleece trui en een windjack mee te nemen. Zorg dat je kleren kunt combineren, doe laagjes kleding aan, zodat je gedurende de dag kleren uit kunt doen. En denk eraan om een pet mee te nemen om je te beschermen tegen de zon. Zuid-Afrikanen kleden zich informeel.

Denk in ieder geval aan de volgende spullen:
• warme (fleece) trui
• windjack/ evt. regenjack
• lange broeken en/of rokken. Broeken met afritsbare pijpen zijn handig
• driekwart broeken
• T-shirts met korte en lange mouwen
• Topjes
• ondergoed en sokken
• zwemkleding
• handdoek voor bij het zwembad
• omslagdoek
• hoofdbedekking
• zonnebril
• sjaal
• slippers
• lekker zittende (wandel) schoenen
• camera/ extra batterijen/ oplader/ geheugenkaartjes
• zaklamp
• verrekijker
• dagrugzak
• elementaire EHBO spullen
• toiletspullen
• malaria tabletten
• zonnebrandmiddel
• insectenafweermiddel
• voor contactlensdragers eventueel een reservebril
• naaisetje
• reiswekker
• leesboeken
• reisgidsen
• reisdagboek/ pennen/ papier
• geldriem/ moneybelt voor geld en papieren
• pinpas/ creditkaart
• paspoort en kopie paspoort
• internationaal rijbewijs en kopie internationaal rijbewijs
• inentingsboekje

Communicatie

Zuidelijk-Afrika is van alle communicatiemiddelen voorzien: internet en telefoon. Het gemakkelijkst is om je eigen mobiel mee te nemen, je hebt bijna overal bereik. Wil je veel bellen en/of sms’en dan kun je beter een lokale simkaart kopen. Whatsappen is het makkelijkst, er is op al meer plekken wifi. Houdt er wel rekening mee dat de verbindingen soms traag zijn.

Laat voor het thuisfront je reisschema, de hotellijst en onze contactgegevens achter. Laat ook kopieën van je paspoort, verzekering en tickets achter bij de thuisblijvers.

Elektriciteit

De stopcontacten in Zuid-Afrika en Namibië zijn anders dan in Nederland. Je hebt een speciale ronde 3-poot stekker nodig die niet bij de standaard wereldstekker zit. In bijna elke supermarkt en op het vliegveld kun je zo’n adapter ter plekke kopen. Soms kun je bij de receptie deze stekker lenen. De netspanning is 220 volt. In Zimbabwe en Mozambique heb je de Engelse 3-poot stekker nodig.

Eten en drinken

In Zuid-Afrika kun je heerlijk eten. Het eten in de lodges is vaak uitgebreid, waarbij ze veel lokale gerechten serveren. Het ontbijt is een Engels en/of een continentaal ontbijt met vers brood, yoghurt, muesli en fruit. Als je vegetarisch bent is dat geen enkel probleem. Laat het ons weten bij boeking.

Traditionele gerechten zijn bijvoorbeeld: bobotie (gekruid gehakt afgedekt met eiersaus en daarna gebakken) en potjiekos (stoofschotel). Afrikaners zijn gek op een braai (barbecue) met boerewors. Op het menu staat ook springbok en struisvogelbiefstuk. Als snack tussendoor kun je biltong (gedroogd vlees) uitproberen of als je liever van zoet houdt de melktaart.

Op de overland reizen gaat er een kok mee, maar daarnaast wordt ook hulp van de groep verwacht. Je eet gevarieerd en krijgt 3 maaltijden per dag.

Fooien

Een fooi wordt in Afrika gezien als een deel van het inkomen. De lonen zijn laag en de fooien zijn een broodnodige aanvulling daarop. Het is gebruikelijk om hotelpersoneel, gidsen, pompbedienden en restaurant bediening een fooi te geven. In veel gevallen levert dit u een stralende glimlach op.

Richtlijnen zijn ca. 10-15% van de rekening in restaurants. Voor hotelpersoneel zo’n 5 rand per persoon. Voor de chauffeur, gids en kok is de richtlijn US$ 1 per persoon per dag.

Fotograferen

Je maakt altijd veel meer foto’s dan je vooraf denkt. De prachtige natuur, de lieflijke Cape Dutch huisjes en uiteraard de dieren. Je eerste olifant, hij komt dichterbij, hij eet, hij draait zich om en hij loopt voor je langs. En dit doe je niet één keer, maar telkens weer, want elke keer is nét iets anders. Neem voldoende geheugenkaarten mee. Je kunt bijna overal je batterijen opladen.

Mensen kun je niet zomaar op de foto nemen, doe dit dan ook niet. Vraag het eerst en respecteer hun antwoord. Sommige mensen vragen geld voor een foto. Je mag geen foto’s maken van grensovergangen, bruggen, politie en soldaten.

Geld

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR), welke ook gebruikt wordt in Namibië. Hier kun je natuurlijk ook betalen met de Namibische dollar. 1 Euro is ongeveer 15 rand. In Botswana wordt de Pula gebruikt, 1 euro is ongeveer BWP 11. In Zimbabwe worden US dollars gebruikt. En in Mozambique de metical, 1 euro is ongeveer MZM 86. Kijk op www.oanda.com/ voor de laatste koersinformatie.  Je kunt in al deze landen euro’s en dollars omwisselen, maar je kunt ook op veel plekken pinnen en dat is wel net zo handig en het voordeligst.

Handige adressen

Zuid Afrikaanse Ambassade
Wassenaarseweg 40
2509 LP Den Haag
Tel: 070 3924501/2/3/4
Fax:. 070 3458226

Zuid-Afrikaans Verkeersbureau
Bezoekadres: Josef Israëlskade 48 A
ma t/m vr 09.30-16.30 uur
1072 SB Amsterdam
Tel: 020 4714661 (14.00 – 17.00 uur)

Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika
210 Queen Wilhelmina Avenue
New Muckleneuk – Pretoria
Tel: 012-425 45 00

Klimaat

Doordat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen precies andersom ten opzichte van Nederland. Zuid-Afrika heeft een gematigd klimaat en is het gehele jaar door prima te bezoeken. Het klimaat van Zuid-Afrika wordt ingedeeld in vier seizoenen.

– September t/m november is een goede tijd om Zuid-Afrika te bezoeken. Het begin van de lente en de temperatuur is aangenaam. In de Noord-Kaap staat alles in bloei en in de Zuid-Kaap heb je grote kans om walvissen te zien.

– Eind november t/m maart kan het erg warm zijn. Tevens is dit de regenperiode, al valt de regen meestal ‘s avonds.

– April en mei zijn perfecte maanden om het hele land te bezoeken. Lekker qua temperatuur, gemiddeld tussen de 20 en 26 graden.

– Juni t/m september is de winter. De dagen zijn meestal warm, zonnig en droog. De avonden koelen erg af. Aan het begin van deze periode is het makkelijker om dieren te spotten, omdat de dieren zich verzamelen rondom waterplaatsen en de bomen zijn kaal.

Belangrijk om te weten is dat de Zuid-Afrikanen massaal van hun zomervakantie genieten. Dit is van midden december t/m januari. Hierdoor kunnen accommodaties in deze periode (zeker in de parken) snel vol zitten, dus we raden je aan om tijdig te boeken.

Paspoort & Visum

Paspoort

Voor reizen naar Zuid-Afrika/ Swaziland en Leshoto geldt dat je paspoort nog minimaal 30 dagen na terugkomst geldig moet zijn.

Visum

Je hebt geen visum nodig voor een reis naar Zuid-Afrika korter dan 90 dagen. Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort (of een stempel, let er op dat je minimaal 2 lege bladzijden in paspoort hebt). Kinderen tot 16 jaar kunnen mee reizen in het paspoort van de ouders. Verder moet je een vliegticket hebben met bevestigde terug- of doorvlucht.

Nota bene

• Het is je eigen verantwoordelijkheid om in het bezit te zijn van een geldig paspoort én als nodig, van een geldig visum.
• Heb je niet de Nederlandse nationaliteit en/of Nederlands paspoort dan dien je zelf na te gaan bij de desbetreffende ambassade of consulaat, of er andere regels op je van toepassing zijn.

Kinderen

Reis je met kinderen onder de 18 jaar, dan moet je het geboortebewijs meenemen. De regels wijzigen binnenkort dus informeer naar de laatste informatie.

Souvenirs

Overal worden souvenirs aangeboden. Zowel op straat als in de vele winkels. De kwaliteit wisselt echter nogal. Afdingen wordt van je verwacht. Het is een spel waar je de tijd voor moet nemen. Bedenk altijd eerst wat jij voor dat souvenir wilt uitgeven. Vraag dan wat het kost en biedt onder de prijs, zodat je met onderhandelen ongeveer uitkomt op wat jij wilt uitgeven. Het is vaak dat een hele familie van de opbrengsten leeft, dus het mag soms best iets meer kosten. Als je iets ziet wat je absoluut wilt hebben, koop het dan gelijk, want je weet nooit waar je het weer tegenkomt. De souvenirs komen overal vandaan, bijvoorbeeld uit Zimbabwe, Malawi en Congo. Specialiteiten zijn houten schalen, -dieren en -kandelaars, sieraden, manden, textiel…teveel om op te noemen. Je mag niet alle producten uitvoeren; zoals producten van beschermde dieren, bijvoorbeeld een leeuwentand of een hoorn, slangenleer, ivoor of een product gemaakt van schildpad. Koraal en schelpen mogen ook niet uitgevoerd worden.

Tijdsverschil

In onze zomer (winter in Zuid-Afrika) is er geen tijdverschil, in onze winter (zomer in Zuid-Afrika) is het 1 uur later.

Vaccinaties & gezondheid

Niemand is graag ziek en al helemaal niet als je op reis bent. Lees daarom onderstaande informatie goed door.

Vaccinaties

Voor Zuid-Afrika zijn geen vaccinaties verplicht. Echter voor bezoek aan Kruger Park zijn malariapillen aan te raden. Malaria komt de laatste jaren steeds meer voor in Zuid-Afrika en de grens verschuift meer naar het zuiden. Het is voor je eigen gezondheid verstandig om je van te voren te laten informeren over de vaccinaties die je voor je reis nodig hebt.

Malaria

Het nemen van malaria tabletten is niet verplicht. Naast het innemen van malaria tabletten kun je het beste bedekkende kleding rond- en na zonsondergang dragen. Verder kun je onbedekte lichaamsdelen insmeren met een goed insectenwerend middel dat DEET bevat. Hierdoor beperk je het oplopen van muggenbulten. Bij koorts tijdens of na verblijf in de tropen moet je altijd een arts raadplegen om je op malaria te laten onderzoeken.

Kazuri Safaris is niet bevoegd om medisch advies te geven. Neem voor de benodigde inentingen minimaal 6 weken voor vertrek contact op met bijvoorbeeld de travel doctor, www.traveldoctor.nl, je huisarts of de lokale GGD.

Hygiëne

Probeer erop te letten dat je je handen wast met zeep voor het eten en na gebruik van het toilet. Je kunt hiervoor ook kant en klare handenwas gel kopen bij elke drogist in Nederland. Drink bij voorkeur water uit flessen en probeer 2 liter water per dag te drinken. Het eten wordt in Zuid-Afrika met zorg voorbereid en je kunt alles prima eten. Twijfel je ergens over, laat het dan gewoon liggen.

Toch gebeurt het vaak dat mensen een paar dagen last hebben van buikloop. Dit hoeft niet alleen van het eten te komen, maar is vaak een combinatie van de warmte, temperatuurverschillen en het niet uitgerust op vakantie gaan. In de meeste gevallen geneest een daminfectie met een dieet van licht verteerbaar voedsel zoals witte rijst, toast en biscuit met slappe thee zonder suiker en magere bouillon. Tegen uitdroging kun je ORS gebruiken, een mengsel van zout en suiker opgelost in water.

EHBO

Het is belangrijk om zelf de meest elementaire EHBO-spullen mee te nemen. Denk hierbij aan pleisters, (steriele) gaasjes, pincet, middelen tegen blaren, jodium en medicijnen tegen veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en darmklachten. Neem in het geval van specifieke klachten je eigen medicijnen mee, met eventueel je medisch paspoort. Zorg dat je uitgerust op reis gaat.

Veiligheid

Reizen is nooit helemaal zonder risico’s. Er heerst armoede in Zuidelijk-Afrika en het contrast tussen de rijke toerist en de lokale bevolking is groot. Het is belangrijk dat je goed op je spullen let en niet overal mee te koop loopt. Verdeel je geld over verschillende plekken. Let op je tas en laat die nergens onbeheerd achter. Laat dure sieraden thuis. Loop niet opzichtig met fototassen rond en draag een moneybelt voor je papieren en geld onder je kleren. Maak een kopie van je paspoort en bewaar die op een andere plek dan je paspoort zelf. Zorg dat je altijd wat kleingeld apart hebt, zodat je voor kleine betalingen niet je geldbuidel tevoorschijn hoeft te halen. Je bent ten allen tijde zelf verantwoordelijk voor je eigendommen, dus laat papieren en geld niet in de auto of ergens op de hotelkamer liggen. Veel hotels hebben een kluis. Als je daar je waardevolle spullen in opbergt, zorg dan dat je precies weet hoeveel geld er in zit. Neem ’s avonds altijd een taxi, ook al is het nog zo dichtbij.

Tot slot

Tot slot willen we benadrukken dat we altijd ons uiterste best doen om je de beste vakantie te bezorgen. Bedenk echter dat er altijd wel iets kan gebeuren waardoor er veranderingen optreden. Denk hierbij aan hotels die overboekt zijn, hevige regenval zodat je programma moet wijzigen, lekke banden, de stroom valt uit, een zwembad zonder water, iemand komt niet op de afgesproken tijd etc. Er wordt van je verwacht dat je flexibel bent. Als er iets mis gaat, doen we een beroep op je incasseringsvermogen. Plaatselijke gewoontes, ander eten, de warmte en een lange vermoeiende reisdag kunnen allemaal een aanslag doen op je humeur en op je gezondheid. Probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden op je reis en laat je onderweg niet uit het veld slaan als er iets eens wat anders loopt dan je zou willen of had verwacht.

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om ons te bellen. We wensen je een geweldig reis toe!