Namibië

Ook als het gaat om het vervoer in Namibië tijdens jouw rondreis heb jij het voor het zeggen. In principe rijd je zelf in Namibië. Maar wil je liever gereden worden, dat behoort ook tot de mogelijkheden. Geef je wensen maar aan. Wij regelen het graag voor je!

Privé vervoer

De beste manier om Namibië te ontdekken is om zelf een auto te huren en rond te reizen. Zo heb je de vrijheid om je eigen dagprogramma in te delen. Natuurlijk geven wij je bij boeking een overzicht van de afstanden, reistijden en leuke stops, zodat je hier rekening mee kunt houden.

Er zijn vele soorten auto’s die je kunt huren, afhankelijk van of je wilt kamperen met een tent op het dak van de auto, of wilt overnachten in lodges en hotels, het seizoen waarin je reist en je route, raden wij een auto aan. In Namibië ga je vaak op pad met een Toyota Hilux Double Cab of Nissan X-trail. De wegen in Namibië zijn gemaakt van ‘gravel’ en deze auto’s liggen wat beter op de weg, zeker tijdens het regenseizoen. Je hebt niet overal een 4×4 auto nodig in Namibië, dus afhankelijk van je route krijg je een 4×4 of gewoon 2×4 mee.

Namibie-Kazuri Safaris (2)

Zorg er altijd voor om voor zonsondergang op plek van bestemming te zijn en houd je aan de maximum snelheid omdat wij niet gewend zijn om op deze wegen te rijden!

Voor autohuur heb je een internationaal rijbewijs nodig plus een creditcard. Je kunt de auto gelijk op het vliegveld ophalen* of de auto de volgende dag bij het hotel laten afleveren.

* Als je ’s avonds laat aankomt raden wij het af om je auto op het vliegveld op te halen. Je bent moe van de vlucht, je kent de weg niet en men rijdt hier aan de linkerkant van de weg. Beter is dan om je auto de volgende dag af te laten leveren bij het hotel.

Tips voor veilig rijden op een gravelweg

Te hoge snelheid

Dit is de grootste oorzaak van ongelukken op gravelwegen. Het is daarom aan te raden om de voorgeschreven snelheid van 60 – 80 km per uur aan te houden, als de weg dat toelaat.

Verkeersborden

Houd je aan de verkeersborden, vooral de borden die komende bochten aangeven, verminder je snelheid met tenminste een derde voor je aan de bocht begint. Wanneer er een scherpe bocht staat aangegeven raden we je aan je snelheid te halveren.

Naderend verkeer

Verminder je snelheid wanneer er een tegenligger nadert en houd zoveel mogelijk links (wees voorzichtig met los gravel aan de kant van de weg) zodat je geen steen op je voorruit krijgt.

Remmen

Het is aan te raden om niet opeens té hard te remmen omdat je daardoor kunt gaan slippen.

Lekke banden

We raden je aan om een bus ‘Tyre weld’ aan te schaffen voordat je op stap gaat. Bij motor onderdelen winkels en ijzerhandelaren te verkrijgen voor ongeveer N$ 25. Daarmee kun je de band opnieuw opblazen na een lek en naar de dichtstbijzijnde garage rijden om de band te laten repareren.

In het donker rijden

Vermijdt het zo veel mogelijk.

Als het nat is

Wees voorzichtig in regenweer of natte omstandigheden voor: slippen, grondverschuiving, snelstromend of stilstaand water bij rivierovergangen. Sommige gravelwegen liggen op een kleiondergrond en kunnen uitermate glad worden.

Dieren

Houd je ogen wijd open voor dieren en iets onverwachts. Wanneer je een groep apen/wrattenzwijnen/parelhoenders enz. langs de weg ziet, dan is de kans groot dat de rest van de groep aan de andere kant van de weg zit en plotseling besluit om vlak voor je auto opeens ook over te steken.

Veiligheidsgordel

Moet altijd gedragen worden.